Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tayar Kereta
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
Rizal_Razlan
saya nak tukar rim dan tayar sedia ada ni rim 15/195/55 kepada rim baru dan saiz yang sama tetapi tidak tahu nak buat keputusan tepat sama ada nak pilih tayar michelin model Primacy LC atau mana-mana model tayar falken,tetapi saya kurang yakin dengan tayar michelin kebayakan kedai saya tanya semua made from Thailnd dan China tapi falken pulak made from Japan.Tetapi walaupun jenama Michelin made dari China dn Thailand tapi kualitinya sama kata seorang pomen disebabkan cukainya mahal sbb tu tidak dimport terus dari Japan bagi tayar michelin sbb tu ia made di china dan thailand disbbkn kos murah cukai pun murah jdi sya kurang yakin nak tya pada sesiapa yg leh bgi pendapt adakah sya patut beli tayar michelin atau falken?
kaisers36
kalo ikut teori logik aku lahh ...jepon/US tinggi dalam teknologi...tapi kalo asia tggara mcm thai/indon/malaysia kaya dgn original material(GETAH)...diorang pon import getah dari sini then buat kat sana...pastu jual mahal+cukai,kualiti x byk beza sgt dgn negara jiran mahupon local...
Rizal_Razlan
bagi pendapat saudara apa yang terbaik michelin atau falken atau yg lain
Kopite
kalau antara falken n michelin...aku pilih falken sebab tahan lebih lama. michelin bunga dia lembut n cepat botak.
tp kalau ko tanya aku secara peribadi...aku pilih yokohama.

kaisers36
ya tepat aku pon vote for yokohama
subuhh
QUOTE(Apek_Jinjang @ Nov 7 2009, 05:39 PM) *
kalau antara falken n michelin...aku pilih falken sebab tahan lebih lama. michelin bunga dia lembut n cepat botak.
tp kalau ko tanya aku secara peribadi...aku pilih yokohama.

Apek..

Apa kelebihan Yokohama dari brand Michelin dan Falken tu?
Harga pulak macamana, untuk size seperti 195/60/15 ?

Apa maksud tayar Low Profile tu? kureng paham skit.....

Tq
Rizal_Razlan
ok thanks bro sya nak tya satu lagi megenai spring kereta sya nak masukn RIM 16 tyar 205/45 kerta wira AB 1.5 sebelum ni pakai Rim 15/195/55 jdi bile masukan RIM 16 maklum la wira kan duduk 3 or 4 org belakang tu mesti sangkut,kata kwan-kwan spring EIBACH tu bgus kwan ada yg pakai kat kerta AVANZA,PERSONA DAN HONDA CITY nmpk mmg lowed tpi tak sangut jdi apa pendapt saudara tentang sprig EIBACH tu tp mmg mahal la spring shaja.
Rizal_Razlan

1) selamat sejahtera semua,saya nak tanya pendapat saudara semua kat sini saya nak tukar RIM 16 /195/45 adakah ia sesuai untuk kereta wira
A/B 1.5 yang sekarang ini pakai RIM 15/195/55 ?

2) jenama tayar apakah yang sesuai sama ada Michelin,Falken atau Yokohama antara 3 ni sya nak cari tayar yg seyap semasa memandu harap
saudara kat sni semua dapat membantu beri model tayar antara yang terbaik dalam 3 jenama ini?

3) berkenaan dengan spring pulak wira biasalah kan kalau rim dah 16 inci duduk belakng 3 atau 4 org mesti sangkut,saya ada dengar tentang
EIBACH,kwan2 saya ada yg pakai spring itu mmg lowed duduk 4 atau 5 org mmg tk gaser atau sangkut tpi hanrga spring shaja dh mmg mhl la
kan,jdi apa pedapat saudara tentang SPRING EIBACH ?


kaisers36
QUOTE(Rizal_Razlan @ Nov 8 2009, 08:25 AM) *
1) selamat sejahtera semua,saya nak tanya pendapat saudara semua kat sini saya nak tukar RIM 16 /195/45 adakah ia sesuai untuk kereta wira
A/B 1.5 yang sekarang ini pakai RIM 15/195/55 ?

2) jenama tayar apakah yang sesuai sama ada Michelin,Falken atau Yokohama antara 3 ni sya nak cari tayar yg seyap semasa memandu harap
saudara kat sni semua dapat membantu beri model tayar antara yang terbaik dalam 3 jenama ini?

3) berkenaan dengan spring pulak wira biasalah kan kalau rim dah 16 inci duduk belakng 3 atau 4 org mesti sangkut,saya ada dengar tentang
EIBACH,kwan2 saya ada yg pakai spring itu mmg lowed duduk 4 atau 5 org mmg tk gaser atau sangkut tpi hanrga spring shaja dh mmg mhl la
kan,jdi apa pedapat saudara tentang SPRING EIBACH ?

1) SESUAI...ADE YG BELASAH PAKAI 17" PUN OK YG PENTING SUSPENSION SETUP KENA TEPAT
2)YOKOHAMA
3) EIBACH SPRING+ABS KONI MMG CUN,BYK KETE2 JDM DAN USDM PON DAH PAKAI BRAND NI MMG SESEDAP RASA...KALO NAK SEDAP LAGI AMIK ADJUSTABLE TRUS...JENAMA YG DICADANGKAN (TEIN,TANABE SUSTEC PRO,HKS,GAB,BILSTEIN DLL)
Kopite
QUOTE(subuhh @ Nov 7 2009, 09:56 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Nov 7 2009, 05:39 PM) *
kalau antara falken n michelin...aku pilih falken sebab tahan lebih lama. michelin bunga dia lembut n cepat botak.
tp kalau ko tanya aku secara peribadi...aku pilih yokohama.

Apek..

Apa kelebihan Yokohama dari brand Michelin dan Falken tu?
Harga pulak macamana, untuk size seperti 195/60/15 ?

Apa maksud tayar Low Profile tu? kureng paham skit.....

Tq


tayar low profile tu maksudnya sidewall yg lebih keras n nipis. contoh tayar low profile adalah bersize 45 siri, 40, 35 n 30.
kalau tebal 50, 55 n 60 siri tu blum dikira low profile.

tayar yokohama tuk 195/60/15 dalam rm175-rm190 bergantung pada kedai.
195/60/15 bg aku the best coz bleh protect sport rim dari langgar lubang.
sidewall pun xde la keras sgt. sedang2 elok la.

kelebihan yokohama pd aku dia lebih friendly tuk keadaan basah n kering.
mcm falken, lebih kepada jln kering...kalau basah dia fail skit. michelin plak untuk basah..kalau kering, bunga cepat lingkup.
falken tahan lama skit la bunga dia...tp tu la, time jln basah x bleh nak besit sgt.

tp kalau ko nakkan performance punya tayar, TOYO tires n bridgestone lebih mengancam.
kalau tuk daily use....yokohama the best
WQJ LC
aku pkai tayar silverstone n sime tyres je..
nk pkai yokohama n michellin x mmpu..
subuhh
QUOTE(Apek_Jinjang @ Nov 12 2009, 03:06 PM) *
QUOTE(subuhh @ Nov 7 2009, 09:56 PM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Nov 7 2009, 05:39 PM) *
kalau antara falken n michelin...aku pilih falken sebab tahan lebih lama. michelin bunga dia lembut n cepat botak.
tp kalau ko tanya aku secara peribadi...aku pilih yokohama.

Apek..

Apa kelebihan Yokohama dari brand Michelin dan Falken tu?
Harga pulak macamana, untuk size seperti 195/60/15 ?

Apa maksud tayar Low Profile tu? kureng paham skit.....

Tq


tayar low profile tu maksudnya sidewall yg lebih keras n nipis. contoh tayar low profile adalah bersize 45 siri, 40, 35 n 30.
kalau tebal 50, 55 n 60 siri tu blum dikira low profile.

tayar yokohama tuk 195/60/15 dalam rm175-rm190 bergantung pada kedai.
195/60/15 bg aku the best coz bleh protect sport rim dari langgar lubang.
sidewall pun xde la keras sgt. sedang2 elok la.

kelebihan yokohama pd aku dia lebih friendly tuk keadaan basah n kering.
mcm falken, lebih kepada jln kering...kalau basah dia fail skit. michelin plak untuk basah..kalau kering, bunga cepat lingkup.
falken tahan lama skit la bunga dia...tp tu la, time jln basah x bleh nak besit sgt.

tp kalau ko nakkan performance punya tayar, TOYO tires n bridgestone lebih mengancam.
kalau tuk daily use....yokohama the best

rizansaad
aku suggest sime tyre....sebab dia made in malaysia..lg satu dia dah join dgn teknologi continental
subuhh
QUOTE(rizansaad @ Nov 26 2009, 03:29 PM) *
aku suggest sime tyre....sebab dia made in malaysia..lg satu dia dah join dgn teknologi continental

Aku baru je tukar tayar minggu lepas belum raya Haji, tayar Silverstone Kruizer 1 NS700, size 195/55/15 - Kete Waja, harga dia RM185 sebiji sekali ngan valve baru, balancing dan alignment. Maknanya free lah tu untuk valve, balancing ngan alignment.

Kedai kat Kuala Terengganu depan kompleks sukan harian Gong Kapas.. Nie bukan nak promosi kedai... cuma nak berkongsi maklumat je. Harga tu aku rasa dah ok dah kot, atau ada sesape yang pernah tukar tayar nie, camne ngan harga tu, boleh dapat murah lagi tak?

Ok.
paez_san

1) michelin
2) bridgestone,yokohama
3) falken,silverstne,(lebih kurang)
4) goodyear, dunlop, continental,cooper,hankook(lebih kurang)
paperclip84
i think untuk mendapatkan jawapan yg lebih tepat, perbincangan perlu lebih detail bukannya hanya menyatakan jenama tayar.. tetapi juga model tayar kerana model tayar dicipta berbeza untuk kegunaan tersendiri. kalo yokohama ade ad08, ad07, s-drive etc. kalo bridgestone ade r001, r01 etc. toyo.. paling famous proxes tr1 kot.. biggrin.gif.

kalo xnak bising, pakai all season tires cam s-drive, d01, my1 etc. tires macam tu macam tgh2 la.. hujan ok, grip pun ok sket2, lifespan pun lame (mengikut pemanduan). kalo nak tayar best - noeva, potenza, proxes etc. haa yg ni cornering mmg layan, hujan boleh belasah je (noeva tidak dijamin), bunga pun jahat, grip, tapi bising sikit la. standard la the more grip the tires are, the more bising they are (hukum fizik). jauhilah astar & conti sport contact.

kalau salah tolong betulkan..
qunut
michelin best..so soft..tp cepat makan la..falken antara yg terbaik..aku prefer falken lagi..murah cket..
man mana

halo..ak nk tanya tayar jenis dan saiz ape y nmpk cun dgn rim14 ak..ak nk letak kt ak punya viva.mohon bantu..plez3

This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.