Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Top Overhaul Atau Tukar Enjin
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
PakCikMuda
Aku ada kereta lama Proton putih 1.5 tahun 1991.
Kereta tu aku beli dari kawan aku 6 tahun lepas.Aku cadang nak gunakan kereta tu untuk 2-3 tahun lagi berikutan ekonomi aku yang tak berapa nak menyokong aku untuk membeli kereta baru dan buat hutang baru lagi.

Jadi aku nak mintak pendapat kengkawan disini untuk beri tip yang mana pilihan yang bijak

-Overhaul enjin

Atau

-Tukar Enjin

dry.gif
kerbau75 o:{
Overhaul je la. pardon.gif
adlertag
QUOTE(PakCikMuda @ Oct 3 2009, 08:32 AM) *
Aku ada kereta lama Proton putih 1.5 tahun 1991.
Kereta tu aku beli dari kawan aku 6 tahun lepas.Aku cadang nak gunakan kereta tu untuk 2-3 tahun lagi berikutan ekonomi aku yang tak berapa nak menyokong aku untuk membeli kereta baru dan buat hutang baru lagi.

Jadi aku nak mintak pendapat kengkawan disini untuk beri tip yang mana pilihan yang bijak

-Overhaul enjin

Atau

-Tukar Enjin

dry.gif


pada aku semua bergantung pada keadaan enjin. Kalau teruk sangat pi la tukar masuk 4G91.....kalau rasanya x de duit dan enjin pon x berapa teruk.....overhaul je la.....
fsyukri
aku wt full overhaul kete pun dah abis rm1500...
baru2 ni, tertgk dalam mudah.my org nak jual enjin wira 1.5i rm1500 blh nego...
pastu, ade org plk sarankan aku gune 4g91, tp kos xkurang rm3500...

dalam kepala...xtau nak wt ape...
fsyukri
QUOTE(Kopite @ Dec 26 2009, 01:52 AM) *
QUOTE(fsyukri @ Dec 26 2009, 12:17 AM) *
aku wt full overhaul kete pun dah abis rm1500...
baru2 ni, tertgk dalam mudah.my org nak jual enjin wira 1.5i rm1500 blh nego...
pastu, ade org plk sarankan aku gune 4g91, tp kos xkurang rm3500...

dalam kepala...xtau nak wt ape...



tukar enjin.
melainkan kalau ko tau n paham penyakit n ubat yg perlu tuk kete ko baru bleh buat overhaul.
tapi kalau nak kepala lapang n tenteram....better tukar enjin terus.
pasal enjin kat mudah tu aku nasihatkan x payah bli.
better amik yg dari jepun. jgn amik yg org kat sini dah pakai.
mesti ada sebab kenapa dia nak let go enjin tu.
dah puas lenjan, dah puas lanyak pastu nak let go kat org.
kita yg bli ni plak x tau sejarah enjin tu mcm mana.

kalau ko tkr enjin 4G91, mileage ko akan dpt paling tinggi pun dalam 90k-100k km.
kalau nasib ko baik...bleh dpt dlm 60k km.
tapi ko dapat cooling system yg lebih bagus, enjin yg lebih berkuasa, sistem brek yg lebih mantap, bushing n lower arm yg lebih bagus kualitinya dari yg biasa, wiring yg bleh dipakai lebih lama dari yg skang...sebabnya wiring enjin ko yg skang nie aku jamin punya...sure dh hujung2 nyawa dah. standard proton mmg x bleh tahan lama wiring nya.

byk pros nya kalau tukar enjin daripada buat overhaul.

lepas aku wt full overhaul tu, aku prasan skit kebestan pd kete aku...
mmg agak pickup dan bleh lari mencecah 150km/j (padanla ngan kete buruk)...

cume aku tgh rungsing dgn beberapa masalah yg sdg melanda...
1. alternator tu, mmg xlame aku rasa..sbb pakai recon...
2. gearbox...

ni mslh yang menrungsingkan aku....

aku smpan semua resit2 repair kete aku..kire2 balik, dkt rm10k dah aku abis utk repair kete...
rasa cam bodoh plk aku prabih duit cmtu...
tp, makin byk prabih, makin sayang nak jual...

xpela, pas kahwin nanti, aku nak pakai honda city ajela...
fsyukri
QUOTE(Kopite @ Dec 26 2009, 12:47 PM) *
QUOTE(fsyukri @ Dec 26 2009, 03:52 AM) *
QUOTE(Kopite @ Dec 26 2009, 01:52 AM) *
QUOTE(fsyukri @ Dec 26 2009, 12:17 AM) *
aku wt full overhaul kete pun dah abis rm1500...
baru2 ni, tertgk dalam mudah.my org nak jual enjin wira 1.5i rm1500 blh nego...
pastu, ade org plk sarankan aku gune 4g91, tp kos xkurang rm3500...

dalam kepala...xtau nak wt ape...



tukar enjin.
melainkan kalau ko tau n paham penyakit n ubat yg perlu tuk kete ko baru bleh buat overhaul.
tapi kalau nak kepala lapang n tenteram....better tukar enjin terus.
pasal enjin kat mudah tu aku nasihatkan x payah bli.
better amik yg dari jepun. jgn amik yg org kat sini dah pakai.
mesti ada sebab kenapa dia nak let go enjin tu.
dah puas lenjan, dah puas lanyak pastu nak let go kat org.
kita yg bli ni plak x tau sejarah enjin tu mcm mana.

kalau ko tkr enjin 4G91, mileage ko akan dpt paling tinggi pun dalam 90k-100k km.
kalau nasib ko baik...bleh dpt dlm 60k km.
tapi ko dapat cooling system yg lebih bagus, enjin yg lebih berkuasa, sistem brek yg lebih mantap, bushing n lower arm yg lebih bagus kualitinya dari yg biasa, wiring yg bleh dipakai lebih lama dari yg skang...sebabnya wiring enjin ko yg skang nie aku jamin punya...sure dh hujung2 nyawa dah. standard proton mmg x bleh tahan lama wiring nya.

byk pros nya kalau tukar enjin daripada buat overhaul.

lepas aku wt full overhaul tu, aku prasan skit kebestan pd kete aku...
mmg agak pickup dan bleh lari mencecah 150km/j (padanla ngan kete buruk)...

cume aku tgh rungsing dgn beberapa masalah yg sdg melanda...
1. alternator tu, mmg xlame aku rasa..sbb pakai recon...
2. gearbox...

ni mslh yang menrungsingkan aku....

aku smpan semua resit2 repair kete aku..kire2 balik, dkt rm10k dah aku abis utk repair kete...
rasa cam bodoh plk aku prabih duit cmtu...
tp, makin byk prabih, makin sayang nak jual...

xpela, pas kahwin nanti, aku nak pakai honda city ajela...


hehehe.....itu yg sebaik2nya.

kete aku,satrua, dungun - kuala terengganu, 160km (gi balik), minyak rm20.
kete member aku, honda city, dungun - kuala terengganu, 160km (gi balik), pun minyak rm20.
fsyukri
aku jatuh cinta pada Honda City...ohh wub.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.