Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mengelakkan Rumah Kena Pecah Masok
Mesra.net Forum > Announcement & Discussion > Kaji Selidik & Pandangan
Pages: 1, 2, 3
syima
Umah makcik aku dekat 12 kali termasok smalam kena masok penyamun (TANPA DISEDARI), dulu motor hilang 2, kereta hilang 1, emas blabla.. tapi nasib baik la diaorang tak kena apa.. Mangga dah boh 4 besaq2 , mahai2. pun depa tera masok

Cousin aku plak penah kena ajukan parang kat lehiaq, abih beg dia. Pastu sebelum tu penah kena rompak masa dia tengah naik motor nak bukak gate
perompak tu cam mana tah tolak dia muka kena gate. sampai patah tulang muka .. senget muka dia. TAKUTNYA

Pendek kata , 9 adik badik bapak aku penah kena, kecuali bapak aku la..

family aku tak penah kena lagi , takut siot kena. mana tau .. kang tak pasai2
takut siot


oK

Umah aku umah Corner, umah depan parking lot (leh dengaq riuh2), umah aku 24 jam menyala , sebab dalam tempoh 24 jam tak sapa tidoq serentak . hehe. tapi takut la kan. takutnyerr
tiket
tutup lampu pasang tv buka channel sport... buat macam ala2 ada org tengah tengok bola beramai2:D
papamija
aku pasang mangga dr dlm,sbb sblm ni umah aku dh 2x kena pecah..cubaan tuk lg a byk,skang aku risau diorg pecah dr bumbung plk(umah kwn aku dh kena)...
isabella8303
pasang alarm system yg wiring secara concealed kat dinding rumah..seterusnya disambungkan
melalui underground cable utk sambungan ke pintu pagar / lampu floodlight / spotlight..

letak detector kat tmpt2 yg strategik..once pencuri terpijak detector tu..alarm akan berbunyi..
seterusnya..lampu pagar / floodlight / spotlight akan menyala..

pastikan kedudukan detector diketahui oleh seisi rumah supaya tidak dipijak oleh mereka sendiri..

tapi utk buat semua ni perlukan kos laa...

ataupun..cuba letak cctv..pastu link kan cctv tu ke balai polis..erk..boleh ker wat camni
utk kediaman persendirian?? yg ni saya tak pasti..

tu jer cara yg saya nampak sekarang ni..kalau mampu..upahla seorg guard..

sekadar pendapat murahanku..huhuhuhu....
syima
guard semua dah tua
tidoq2 tersengguk2 kasi orang masok.
Hariz_KooL
Sebelum pegi jalan jejauh (bercuti, balik kmpg, outstation, etc) atau tinggalkan umah dlm jangkamasa yg lama...

- bagitau jiran terdekat yg korang nk tinggalkan umah dlm tempoh yg lama. bg kunci pendua kpd jiran yg boleh dipercayai. In case, korang tertinggal atau kehilangan kunci semasa perjalanan atau kalo ada ape2 yg jiran syak sesuatu aktiviti kecurian dlm umah korang, jiran boleh buat siasatan awal atau lapor pd polis.

- pasang banyak mangga, rantai besi, rantai beskal, slide lock, arm lock & aper2 lock lah yg boleh korang lock selagi boleh lock umah tu...hehe. Tindakan ini akan menyukarkan pencuri memecahkan umah anda. Kalo berjaya pecah pon, melambatkan aktiviti dorang sebelum terkantoi. apabila nak rantai mangga kt pagar, pastikan mangga diletak ke dalam umah, bukan di luar. Sbb pencuri akan tahu, penghuni rumah ni kosong sbb mangga dr luar pagar.

- pasang alarm, sport light & motion detect sensor pd tempat yg strategik. jgn lupa bumbung umah anda pon pasang. grill, mangga & pasang alarm pd penthouse & bahagian celah2 ruang udara atas umah. taktik pencuri sekrang ialah masuk melalui bumbung umah iaitu tempat yg paling mudah utk dimasuki pencuri.

- SMS pd Rakan Cop yg anda nak pegi bercuti atau berjalan jauh & tinggalkan umah utk beberapa hari supaya polis akan alert & buat rondaan pd kawasan umah anda.

- utk non muslim, bela anjing yg garang2 letak dlm kawasan umah lagi baguih. tp tinggalkan makanan & minuman yg cukup sebelum pegi jalan jauh. kalo tak mati kebulur anjing tu.

- nyalakan lampu pouch & lampu dlm umah supaya pencuri tahu seolah2 ada orang dlm umah tu. Jgn biarkan umah gelap gelita. tak perlu nk jimat elektrik ttg hal2 keselamatan ni sbb kerugian barang2 yg dicuri tentu lebih besar nilai dpd bayo bil elektrik & mentol lampu yg terbakar.
isabella8303
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 16 2009, 09:54 PM) *
Sebelum pegi jalan jejauh (bercuti, balik kmpg, outstation, etc) atau tinggalkan umah dlm jangkamasa yg lama...

- bagitau jiran terdekat yg korang nk tinggalkan umah dlm tempoh yg lama. bg kunci pendua kpd jiran yg boleh dipercayai. In case, korang tertinggal atau kehilangan kunci semasa perjalanan atau kalo ada ape2 yg jiran syak sesuatu aktiviti kecurian dlm umah korang, jiran boleh buat siasatan awal atau lapor pd polis.

- pasang banyak mangga, rantai besi, rantai beskal, slide lock, arm lock & aper2 lock lah yg boleh korang lock selagi boleh lock umah tu...hehe. Tindakan ini akan menyukarkan pencuri memecahkan umah anda. Kalo berjaya pecah pon, melambatkan aktiviti dorang sebelum terkantoi. apabila nak rantai mangga kt pagar, pastikan mangga diletak ke dalam umah, bukan di luar. Sbb pencuri akan tahu, penghuni rumah ni kosong sbb mangga dr luar pagar.

- pasang alarm, sport light & motion detect sensor pd tempat yg strategik. jgn lupa bumbung umah anda pon pasang. grill, mangga & pasang alarm pd penthouse & bahagian celah2 ruang udara atas umah. taktik pencuri sekrang ialah masuk melalui bumbung umah iaitu tempat yg paling mudah utk dimasuki pencuri.

- SMS pd Rakan Cop yg anda nak pegi bercuti atau berjalan jauh & tinggalkan umah utk beberapa hari supaya polis akan alert & buat rondaan pd kawasan umah anda.

- utk non muslim, bela anjing yg garang2 letak dlm kawasan umah lagi baguih. tp tinggalkan makanan & minuman yg cukup sebelum pegi jalan jauh. kalo tak mati kebulur anjing tu.

- nyalakan lampu pouch & lampu dlm umah supaya pencuri tahu seolah2 ada orang dlm umah tu. Jgn biarkan umah gelap gelita. tak perlu nk jimat elektrik ttg hal2 keselamatan ni sbb kerugian barang2 yg dicuri tentu lebih besar nilai dpd bayo bil elektrik & mentol lampu terbakar.

yeah..the best tips mr hariz.. TQ good.gif
Hariz_KooL
QUOTE(isabella8303 @ Sep 16 2009, 10:01 PM) *
yeah..the best tips mr hariz.. TQ good.gif

tips no 3 tu sama cam ko punye idea...hahaha wink.gif
al-taf


Sekiranya beragama islam..

Pastikan segala bentuk zakat sudah di tunaikan
Hariz_KooL
satu lagi, taktik pencuri nak tau umah kosong ke tak...dia akan baling batu pd tingkap umah sampai pecah pastu sembunyi utk tengok reaksi penghuni umah tu samada keluar umah atau tidak bila tingkap umah tu dipecahkan

bila takde penghuni umah tu keluar atau jengok2 dr tingkap, maknanya umah tu kosong.

so, pandai2lah letak alarm yg sepatutnya pd tingkap umah korang tu
wink.gif
nur_balqis
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 16 2009, 10:28 PM) *
satu lagi, taktik pencuri nak tau umah kosong ke tak...dia akan baling batu pd tingkap umah sampai pecah pastu sembunyi utk tengok reaksi penghuni umah tu samada keluar umah atau tidak bila tingkap umah tu dipecahkan

bila takde penghuni umah tu keluar atau jengok2 dr tingkap, maknanya umah tu kosong.

so, pandai2lah letak alarm yg sepatutnya pd tingkap umah korang tu
wink.gif


encik hariz ni keja sbg polisi kot..mcm tau2 je taktik pencuri@perompak biggrin.gif

pencuri pecah rumah masa takdak penghuni

perompak pecah rumah yg berpenghuni
Hariz_KooL
ni utk kes rompakan yg ada penghuni umah...

-taktik buka paip air
perompak akan buka paip air di luar umah, kemudian sembunyi & tunggu sehingga penghuni umah tu keluar tutup utk paip trsbt. Bila penghuni umah keluar, perompak akan keluar dr persembunyian & serbu dgn parang lekat di leher mangsa utk merompak. cara nk elak, kunci paip tu dgn mangga.

-taktik menyamar sbg jurujual
ni biasa berlaku. biasanya penghuni umah terpedaya dgn penyamar ni utk benarkan dia masuk (cth, kalo yg berpura2 jual alat penutup gas) utk tengok jenis penutup gas apa yg digunakan di umah tu sebelum merompaknya.

-taktik hendap, serbu & rompak ketika penghuni umah buka gate utk masukkan kete, etc.
ni biasa gak berlaku especially pd org pompuan & yg guna gate jenis automatik. gate jenis automatik amik masa delay nk buka & tutup. ini membolehkan perompak amik peluang serbu ke dlm umah semasa gate sedang tutup.

-taktik menyamar sbg pembaca meter elektrik & meter air
kalo terpedaya sampai dibenarkan dia masuk, macam2 boleh berlaku. cara nak elak, letak meter air di luar umah. Jgn benarkan pembaca meter elektrik masuk sbb biasanya dorang akan gunakan teropong utk tengok meter tu dr luar umah. so, baca dr luar umah pon dah ok.
Hariz_KooL
QUOTE(nur_balqis @ Sep 16 2009, 10:46 PM) *
encik hariz ni keja sbg polisi kot..mcm tau2 je taktik pencuri@perompak biggrin.gif

pencuri pecah rumah masa takdak penghuni

perompak pecah rumah yg berpenghuni


cam ler cik qis ni tatau profession i dulu2
i ni bekas penyamun taww...








geng penyamun ali baba bujang lapok
tounge.gif
Wak
QUOTE(syima @ Sep 16 2009, 09:15 PM) *
guard semua dah tua
tidoq2 tersengguk2 kasi orang masok.


Shima kita orang Islam ada cara dia, kita pagar cara Islam, Wak dah amalkan Alhamdulillah sampai sekarang rumah dan reban kambing wak orang tak pernah masuk lagi, masa hadapan Wak tak tau la kuasa Allah. Wak amalkan baca ayat kursi 7 kali , selawat 7 kali, Al fatihah 7 kali, semasa baca ayat ayat tu kita keliling kawasan kebun atau rumah kita dengan niat minta Allah selamatkan semua barang dalam rumah atau kawasan tersebut. kalau rumah teres boleh pagar dalam kawasan rumah saja dengan niat kita pagarkan empat penjuru. Allah maha berkuasa dan kepadanya kita mohon perlindungan
azlynet
QUOTE(Wak @ Sep 16 2009, 11:11 PM) *
QUOTE(syima @ Sep 16 2009, 09:15 PM) *
guard semua dah tua
tidoq2 tersengguk2 kasi orang masok.


Shima kita orang Islam ada cara dia, kita pagar cara Islam, Wak dah amalkan Alhamdulillah sampai sekarang rumah dan reban kambing wak orang tak pernah masuk lagi, masa hadapan Wak tak tau la kuasa Allah. Wak amalkan baca ayat kursi 7 kali , selawat 7 kali, Al fatihah 7 kali, semasa baca ayat ayat tu kita keliling kawasan kebun atau rumah kita dengan niat minta Allah selamatkan semua barang dalam rumah atau kawasan tersebut. kalau rumah teres boleh pagar dalam kawasan rumah saja dengan niat kita pagarkan empat penjuru. Allah maha berkuasa dan kepadanya kita mohon perlindungan


cadangan wak adlh yg terbaik diantara cdgn2 yg ada diatas...
berdoa, berserah & bertawakal kpd Allah adlh kaedah terbaik....smile.gif
ouyangfeng
kalu nak tinggalkan rumah, pastikan rumah kosong dari barang2 berharga. dua tiga kali pencuri masuk, tak dapat hasil..maka beliau akan insaf.

untuk mengelakkan rumah dirompak dan dicederakan, amik lesen senjata dan simpan senjata. Kalu dengar bunyi mencurigakan, lepaskan je tembakan. Kalu takde duit, beli je pistol mainan yg pakai peluru belerang tu (yg warna merah bulat2)..sbb bunyi letupan beliau bleh tahan gak...ini bakal mengejutkan perompak yg berparang. kalu perompak tu pun pakai pistol, surrender je la dulu. nyawa lebih penting
Hariz_KooL
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
kalu nak tinggalkan rumah, pastikan rumah kosong dari barang2 berharga. dua tiga kali pencuri masuk, tak dapat hasil..maka beliau akan insaf.

perompak moden pandai dah. kalo takde barang2 dlm umah...besi2 tingkap dpt curi pon jadilah...jual besi pon dapat gak duit
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
untuk mengelakkan rumah dirompak dan dicederakan, amik lesen senjata dan simpan senjata. Kalu dengar bunyi mencurigakan, lepaskan je tembakan. Kalu takde duit, beli je pistol mainan yg pakai peluru belerang tu (yg warna merah bulat2)..sbb bunyi letupan beliau bleh tahan gak...ini bakal mengejutkan perompak yg berparang. kalu perompak tu pun pakai pistol, surrender je la dulu. nyawa lebih penting

bagus idea tu nak menakut2kan perompak. beli mercun thunder clap byk2 pon ok.
Hariz_KooL
QUOTE(Wak @ Sep 16 2009, 11:11 PM) *
Shima kita orang Islam ada cara dia, kita pagar cara Islam, Wak dah amalkan Alhamdulillah sampai sekarang rumah dan reban kambing wak orang tak pernah masuk lagi, masa hadapan Wak tak tau la kuasa Allah. Wak amalkan baca ayat kursi 7 kali , selawat 7 kali, Al fatihah 7 kali, semasa baca ayat ayat tu kita keliling kawasan kebun atau rumah kita dengan niat minta Allah selamatkan semua barang dalam rumah atau kawasan tersebut. kalau rumah teres boleh pagar dalam kawasan rumah saja dengan niat kita pagarkan empat penjuru. Allah maha berkuasa dan kepadanya kita mohon perlindungan


yup, doa penting...usaha pon sama penting smile.gif
ouyangfeng
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 17 2009, 12:13 AM) *
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
kalu nak tinggalkan rumah, pastikan rumah kosong dari barang2 berharga. dua tiga kali pencuri masuk, tak dapat hasil..maka beliau akan insaf.

perompak moden pandai dah. kalo takde barang2 dlm umah...besi2 tingkap dpt curi pon jadilah...jual besi pon dapat gak duit
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
untuk mengelakkan rumah dirompak dan dicederakan, amik lesen senjata dan simpan senjata. Kalu dengar bunyi mencurigakan, lepaskan je tembakan. Kalu takde duit, beli je pistol mainan yg pakai peluru belerang tu (yg warna merah bulat2)..sbb bunyi letupan beliau bleh tahan gak...ini bakal mengejutkan perompak yg berparang. kalu perompak tu pun pakai pistol, surrender je la dulu. nyawa lebih penting

bagus idea tu nak menakut2kan perompak. beli mercun thunder clap byk2 pon ok.

nak lagi best, sediakan meriam buluh..biar dengan polis2 skali terkejut..last2 kena lokap skali dgn bakal perompak tu
papamija
dlu aku pn ada simpan senapang(bakakok=senapang buatan tangan tp guna pluru btl)kt umah,tp dh kena curi ngan pnyamun,dia msk msa aku blk kg..
ouyangfeng
QUOTE(papamija @ Sep 17 2009, 12:35 AM) *
dlu aku pn ada simpan senapang(bakakok=senapang buatan tangan tp guna pluru btl)kt umah,tp dh kena curi ngan pnyamun,dia msk msa aku blk kg..

tak dapek den nak nolong eh
..:hk:..
last year kena rompak bulan poser...masih terasa lg...setiap kali menjelang bulan poser...alhamdulillah kami tak dicederakan zahir dan ........ ph34r.gif
..:hk:..
pernah juga area rokan (ns)...rumah yg dah pernah kena rompak tu...mereka simpan pistol air tapi dlm tu mereka taruk asid...
ouyangfeng
tapi bahaya gak kalu perompak tu tak jumpa apa2 dlm rumah...biasanya beliau akan mendapatkan gak hasil penat lelah beliau tu..sama ada merogol atau membunuh. jd letakkan la gak barang berharga dlm rumah...sekurang2nya henset atau rantai seurat dua... sleep.gif
papamija
umah aku penah gak perompak msk,tp aku xtau apa yg dia curi selain sebotol gam tayar(rm3.50)..duit tabung aku dh bwa blk..yg tgl duit 1sen n sen je(dia xamik)
bodo pny perompak,buat jhanam pintu umah aku je..
ouyangfeng
QUOTE(papamija @ Sep 17 2009, 01:01 AM) *
umah aku penah gak perompak msk,tp aku xtau apa yg dia curi selain sebotol gam tayar(rm3.50)..duit tabung aku dh bwa blk..yg tgl duit 1sen n sen je(dia xamik)
bodo pny perompak,buat jhanam pintu umah aku je..

mamat hidu gam kot? nnt letak la gak heroin dan ganja dlm umah..baru la berbaloi2 beliau mengopak pintu
..:hk:..
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:55 AM) *
tapi bahaya gak kalu perompak tu tak jumpa apa2 dlm rumah...biasanya beliau akan mendapatkan gak hasil penat lelah beliau tu..sama ada merogol atau membunuh. jd letakkan la gak barang berharga dlm rumah...sekurang2nya henset atau rantai seurat dua... sleep.gif

betul...jgn sampai mereka tak dpt apa....kami sembilan org dlm rumah tu semua kena ikat ...kepala kami ditutup dgn selimut...kami hanya dpt mendengar...cukup lama...sbb rumah hk jauh dr rumah org...mereka geledah rumah hk dlm 1 jam....pintu bilik hk pecah kena tendang....nasib baik hk already dah duk tepi pintu.....kalau hk ngadap pintu....sure hk pun terlentang kena tendang...
ouyangfeng
teringat cerita labu labi masa labu nak menculik manisah..siap hantar surat bagitau nak datang. mak mertua pernah cerita, org jaman dulu memang berani mcm tu. kalu nak merompak satu rumah tu, siap hantar surat lagi bagitau nak merompak sekian masa. macho betul perompak zaman dulu
isabella8303
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 16 2009, 10:08 PM) *
QUOTE(isabella8303 @ Sep 16 2009, 10:01 PM) *
yeah..the best tips mr hariz.. TQ good.gif

tips no 3 tu sama cam ko punye idea...hahaha wink.gif

budak letrik..mesti sama idea.. ph34r.gif
JiJaHpOtPeT
takutnyaaaaa ......risau gak aku...
WQJ LC
bina rumah tnpa pntu n tngkap..
kmpen xkn kena pecah..
WQJ LC
biasa tiap kali aku blik kg..
aku akn bgtau jiran sbelah..
phtu aku isi borang polis n bg kat blai polis tman perumahn aku..
Nuai
pernah design circuit board interface utk suis rumah.

basicly bleh on suis rumah (tv, lampu garaj, ruang tamu, dapur, belakang rumah, kipas, radio) dari internet & hp.

klu xde kat umah, lampu garaj on memanjang. time siang pencuri tgk still on jugak maknanya xde orang lah.

esp musim perayaan ni, baik kita semua berhati2
k3y
buh solec yg berat dlm 10kilo tu.. besaq kdabak... ssg sket diaorg nk pecahkan hihi..
yg aku riso keta aku ni..aku da smpi kg dah.keta tggl kat tepi jln kat Lcct ja..hmm..
mirza
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:19 AM) *
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 17 2009, 12:13 AM) *
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
kalu nak tinggalkan rumah, pastikan rumah kosong dari barang2 berharga. dua tiga kali pencuri masuk, tak dapat hasil..maka beliau akan insaf.

perompak moden pandai dah. kalo takde barang2 dlm umah...besi2 tingkap dpt curi pon jadilah...jual besi pon dapat gak duit
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:04 AM) *
untuk mengelakkan rumah dirompak dan dicederakan, amik lesen senjata dan simpan senjata. Kalu dengar bunyi mencurigakan, lepaskan je tembakan. Kalu takde duit, beli je pistol mainan yg pakai peluru belerang tu (yg warna merah bulat2)..sbb bunyi letupan beliau bleh tahan gak...ini bakal mengejutkan perompak yg berparang. kalu perompak tu pun pakai pistol, surrender je la dulu. nyawa lebih penting

bagus idea tu nak menakut2kan perompak. beli mercun thunder clap byk2 pon ok.

nak lagi best, sediakan meriam buluh..biar dengan polis2 skali terkejut..last2 kena lokap skali dgn bakal perompak tu

hah biar betul! perompak lepas lari...kita lak masuk lokap sbb main mercun...adehhh....!!!
mirza
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 17 2009, 12:55 AM) *
tapi bahaya gak kalu perompak tu tak jumpa apa2 dlm rumah...biasanya beliau akan mendapatkan gak hasil penat lelah beliau tu..sama ada merogol atau membunuh. jd letakkan la gak barang berharga dlm rumah...sekurang2nya henset atau rantai seurat dua... sleep.gif

ya betul....Mirz ada dgr dlm satu ceramah keselamatan ni....pegawai polis tu ckp cam tu gak....perompak ni boleh jd agresif luar biasa kalau tak dpt hasil.....silap2 nyawa jd galang ganti!
isabella8303
QUOTE(Nuai @ Sep 17 2009, 10:16 AM) *
pernah design circuit board interface utk suis rumah.

basicly bleh on suis rumah (tv, lampu garaj, ruang tamu, dapur, belakang rumah, kipas, radio) dari internet & hp.

klu xde kat umah, lampu garaj on memanjang. time siang pencuri tgk still on jugak maknanya xde orang lah.esp musim perayaan ni, baik kita semua berhati2

kalau macam ni kena pasang timer atau sensor atau photocell..
bila sensor / photocell tu detect cahaya gelap..lampu 'on' automatic..
bila siang / terang..lampu off..

kalau pakai timer..kita set waktu on/off laa..

sesuai pasang utk lampu kat garaj kereta depan / koridor depan umah..
Nuai
QUOTE(isabella8303 @ Sep 17 2009, 12:45 PM) *
QUOTE(Nuai @ Sep 17 2009, 10:16 AM) *
pernah design circuit board interface utk suis rumah.

basicly bleh on suis rumah (tv, lampu garaj, ruang tamu, dapur, belakang rumah, kipas, radio) dari internet & hp.

klu xde kat umah, lampu garaj on memanjang. time siang pencuri tgk still on jugak maknanya xde orang lah.esp musim perayaan ni, baik kita semua berhati2

kalau macam ni kena pasang timer atau sensor atau photocell..
bila sensor / photocell tu detect cahaya gelap..lampu 'on' automatic..
bila siang / terang..lampu off..

kalau pakai timer..kita set waktu on/off laa..

sesuai pasang utk lampu kat garaj kereta depan / koridor depan umah..

yes aku setuju good.gif
dejayu2204
aiii...aku pun riso jgk nih..
udah le seminggu dua ni JMB baru amik alih drpd developer bab management kt umah aku..
guard pn x ganti lagi ni... polis pun takat ronda kat area bawah ja... wacko.gif


adeii la...

tapi..sesungguhnyer even ada guard pn kat apartment aku nih sebelum ni...TIDAK sekali-kali kitaorg bgtau depa time
kitaorg balik kg...coz takut depa pun subahat pecah umah ngan perampok-perampok durjana tu..
byk dh kes jd guard le jd master mind..

taun ni aku ingat nk suh hubby aku bgtau jiran sebelah ngan depan umah je la tlg tengok-tengokkan..memandangkan kami antara family bercuti plg lama d luar kL..
fsyukri
pastikan seluruh rumah dikunci...
jgn lupe knci pagar...
jgn biarkan rumah bergelap...
pesan kt jiran2...
pesan kt polis..
yg penting, jgn lupe meletakkan sepenuh pengharapan pada Allah...
nur_balqis
QUOTE(Hariz_KooL @ Sep 16 2009, 11:06 PM) *
QUOTE(nur_balqis @ Sep 16 2009, 10:46 PM) *
encik hariz ni keja sbg polisi kot..mcm tau2 je taktik pencuri@perompak biggrin.gif

pencuri pecah rumah masa takdak penghuni

perompak pecah rumah yg berpenghuni


cam ler cik qis ni tatau profession i dulu2
i ni bekas penyamun taww...








geng penyamun ali baba bujang lapok
tounge.gif



wa tatak heran tounge.gif
ouyangfeng
tapi kalu biar je lampu terpasang 24 jam, takut lampu jd panas...meletup..short circuit...balik umah dah jadi abu. teringat masa jaman kecik2 dulu, arwah ayah tiap kali nak balik kg, mesti akan cek kotak meter letrik...tutup letrik..tapi masa tu umah setinggarden aa sleep.gif
isabella8303
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 18 2009, 06:09 AM) *
tapi kalu biar je lampu terpasang 24 jam, takut lampu jd panas...meletup..short circuit...balik umah dah jadi abu. teringat masa jaman kecik2 dulu, arwah ayah tiap kali nak balik kg, mesti akan cek kotak meter letrik...tutup letrik..tapi masa tu umah setinggarden aa sleep.gif

pasanglah timer / sensor / photocell...

kalau dulu2 mgkn takder / tak mampu nak pakai alat2 macam tu..
sekarang ni boleh jerk..
lg pon..dulu2 kes kecurian tak seteruk sekarang..


~OT lagik..sorry.. sleep.gif
paez_san
umah member aku siap ada heat sensor n laser sensor....kena pecah gak..perompak2 pndai laaa nie..hehehe.
tipp dari polis kat tmpat akuw...kalu modified umah pastikan kontraktor 2..kenalan or korang percaya..selalunya indon yg wat modified umah die akn kaji selok belok segala macam yg ada kat umah kowang n selalu yg pecah umah adalah foreigner.
buat selak melintang pada belakang pintu... kalu setakat grill diorg leh umpil...kalu dah ada selak kat blakang pintu jenuh gak la mau kena letupkan pintu hehehe.
kalu terdengar bunyi2 pelik kat umah..tekan alarm keta 2 - 3 x.
sediakan no tepon direct police station terdekat kalu 999 lmbat sngat nak kena berbual.....hehehe
paez_san
ooppsss tmbah ckit lg...kalu tingkap 2...wat gril sebelah dalam..kalu bleh close grill yg xbuleh bukak tutup punye.....
pepatung
takat ni alhamdulillah ta penah kene lagi..
umah aku, umah mertua maupun umah mak kat kg...
mak aku ajar kalo nak kunci umah tu bace selawat dan doa2 la sket

slalu kalo blk kg aku idupkan lampu kat bilik air je..
lampu kat luar ngan koridor mmg tak penah pasang..
lgpun umah mertua dekat je, mintak derang tolong2 tgkkan hari2
tinggal kunci spare 1 kat umah mertua kalo2 ada apa2 hal snang la kan..
Kopite
baca alfatiha 3x
selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W 3x
ayatul kursi 3x

insyaAllah semuanya selamat dengan izin Allah
fsyukri
QUOTE(ouyangfeng @ Sep 18 2009, 06:09 AM) *
tapi kalu biar je lampu terpasang 24 jam, takut lampu jd panas...meletup..short circuit...balik umah dah jadi abu. teringat masa jaman kecik2 dulu, arwah ayah tiap kali nak balik kg, mesti akan cek kotak meter letrik...tutup letrik..tapi masa tu umah setinggarden aa sleep.gif

mentol jenis bulat kemungkinan blh camtu...
rasanya lampu skrg dah xcmtu dah.
Nuai
QUOTE(Apek_Jinjang @ Sep 19 2009, 01:20 AM) *
baca alfatiha 3x
selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W 3x
ayatul kursi 3x

insyaAllah semuanya selamat dengan izin Allah

betul. usaha & tawakal.
fsyukri
QUOTE(Nuai @ Sep 19 2009, 01:24 AM) *
QUOTE(Apek_Jinjang @ Sep 19 2009, 01:20 AM) *
baca alfatiha 3x
selawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W 3x
ayatul kursi 3x

insyaAllah semuanya selamat dengan izin Allah

betul. usaha & tawakal.


doa + usaha + istiqamah + tawakkal = DUIT...hehe
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.