Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Berniaga Kedai Fotostat
Mesra.net Forum > Announcement & Discussion > Kaji Selidik & Pandangan
isabella8303
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..
tiket
pegi tgk kedai fotostat kat flat ikan(old flat) sri serdang kat upm... mmg xcukup tangan. kedai paling cekap dan fotostat paling lawa (xde tompok2 hitam) paling laku. harga kawasan tu skrg fotostat 1 sen selai kalo lebih 100 lai. makin lama makin murah. printing pun 6 sen black white. sebab dia sambungkan pc dengan mesin fotostat. kualiti (cost) sama ngan fotostat. cuma kos pc dengan sambungan internet sbb tu jd 6 sen. mesin fotostat biasanye diorg sewa. kalo rosak terus ada org repair. berdasarkan ape yg aku pernah intervw tokei kedai fotostat untuk assignment biggrin.gif
al-taf
QUOTE(isabella8303 @ Aug 4 2009, 05:36 PM) *
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..


Ok jer, kalau kena tempatnyer good.gif
azlynet
kat mane lokasi tu...kat kuantan juga ke.... biggrin.gif

apapun ia satu idea bisnes yg baik....
moga perancangan tsbt menjadi kenyataan.... good.gif
maulana armand
QUOTE(isabella8303 @ Aug 4 2009, 05:36 PM) *
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..

bisnes ni ok kalu kene gaya dan tempatnya(kat pusat pengajian cthnya)..disamping itu sediakan juga perkhidmatan yg berkaitan seperti menjual alat tulis,buat binding,laminating,stapling dan sebagainya..
bisnes anda ini juga boleh diperkaya dengan perkhidmatan printing..untuk permulaan sediakan sebijik@dua bijik komputer dahulu untuk tujuan printing..jika bisnes sudah bagus kembangkan lagi dgn menambah bilangan komputer untuk kemudahan pelanggan melayari internet ke(kafe siber)..atau membuka kedai runcit dikawasan kejiranan yang berhampiran..

harap dapat membantu perkembangan idea anda.. smile.gif
Analisa
Di cadangkan u membuat kajian sebelum menceburkan modal di dalam perkhidmatan fotostate. Di antara faktor yg perlu/wajib di ambil kira ialah :-

1) Daily collection yg mampu di raih dlm sehari operasi berniaga (cth collection dlm masa 8, 10, 12, 14,....24 jam sehari). Sbb apa takut bila u dah buka, collection yg diperolehi tidak berbaloi atas jam yang di usahakan.
2) Pastikan daily collection tu bila ditotalkan per month blh cover segala fixed cost (terutamanya gaji perkerja) dan variable cost(kos berubah).
3) Sedikit kepakaran teknikal utk membaik-pulih mesin fotostat - sbb u tidak bergantung sepenuhnya kepada technician, terutamanya pada masa tsbt terdapat pelanggan yg agak ramai.
4) Target klasifikasi pelanggan anda siapa : student, org awam, kerajaan, dsb
5) Perkara (4) akan menentukan lokasi yg akan di pilih (lokasi kedai, kalau target customer student, kedai area U atau kolej)
6) Persaingan - Ada tak kedai lain kat kawasan tu, kalau ada brp byk (kalau dah terlampau byk, u kena main harga atau tak payah buka)
7) Promosi - kena buat utk bagi tahu org kewujudan company u
dirol.gif Lain-lain perkhidmatan perlu masuk sama iaitu binding, jual A4 paper pelbagai warna, alat-alat tulis yg lain dsb
9) DLL


Saya mempunya kenalan yang boleh membantu anda untuk tujuan ini yang mana boleh memberikan kemudahan dari segi :-

1) Membekal mesin Baru secara sewa pakai (Hire purchase) dgn harga termurah, silap-silap free. Ingat, kalau boleh elakkan jgn guna mesin 2nd hand.
2) Perkhidmatan teknikal membaik-pulih
3) Memberi peluang untuk anda memasuki pasaran kerajaan
4) Kewangan secara pendahuluan (deposit) yang amat longgar


Selamat mencuba.

** Walau bagaimana pun saya tidak menggalakkan anda membuka/menjalankan perkhidmtan mesin photostat ni semata-mata. Terdapat byk lagi pilihan jenis perkhidmatan yang boleh dijalankan yang akan memberikan keuntungan lebih berbanding dengannya, kecuali di Lokasi Universiti @ Kolej, itupun bergantung pada jumlah persaing dan jumlah pelajar yang ada.
Nuai
maintenance mesin photostat tu yang paling memeningkan kepala.

unless ko ada partner/staff yg terer repair2 ni, ko boleh la labur duit utk beli mesin.

tp aku rasa untuk permulaan, baik ko ikut cadangan tiket untuk sewa mesin photostat ni je. ape2 error derang yang repair

tempat set up kedai pun penting. klu nak ikut common, orang bese buat dekat IPT & area2 asrama/rumah2 sewa student IPT

Sediakan servis2 yang lain untuk sapot income. contoh yg aku rasa boleh ko tambah dlm bisnes:

-printing (black/color)
-ring binding
-laminate
-hard cover (ni aku suggest ko carik kontek2 yg berdekatan. so ko amek order, ko mark up sket, pastu hantar kt kontek ko tu)
-reload hp
-kedai alat tulis kecil2
-majalah/suratkhabar (ni carik mana2 bookstore/reseller utk join partner. soh letak barang derang cni, cam bese ko mark up)
-air tin
-alat2 IT mcm thumbdrive, cd/dvd R)

yang paling penting, kena carik supplier utk A4 paper tu. jgn beli harga runcit. beli 1kontena terus laugh.gif

utk start ni, carik pembantu sorang, biar ko yang handle. sebab bab duit ni susah nak percaya kat orang

good luck
fsyukri
jgn kecikkan sko dgn kedai fotostat aje...
kalau ade modal lebih, tmbh ngan keje2 printing yg lain.
Analisa
QUOTE(Nuai @ Aug 5 2009, 12:53 AM) *
yang paling penting, kena carik supplier utk A4 paper tu. jgn beli harga runcit. beli 1kontena terus laugh.gif

utk start ni, carik pembantu sorang, biar ko yang handle. sebab bab duit ni susah nak percaya kat orang

good luck


Lebih baik cadangkan dia jadi Pembekal A4 paper, n jangan lupa daftar sekali Lesen Kewangan (MOF) & Lesen Bumi sekali. give_rose.gif

Nuai
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 12:58 AM) *
QUOTE(Nuai @ Aug 5 2009, 12:53 AM) *
yang paling penting, kena carik supplier utk A4 paper tu. jgn beli harga runcit. beli 1kontena terus laugh.gif

utk start ni, carik pembantu sorang, biar ko yang handle. sebab bab duit ni susah nak percaya kat orang

good luck


Lebih baik cadangkan dia jadi Pembekal A4 paper, n jangan lupa daftar sekali Lesen Kewangan (MOF) & Lesen Bumi sekali. give_rose.gif

lagi bagus lah. bukan apa. bisnes photostat ni 1sen pun penting tau. even bab2 elektrik pun klu boleh jimatkan smile.gif
Analisa
QUOTE(isabella8303 @ Aug 4 2009, 05:36 PM) *
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..


Maklumat yang kurang berkenaan dengan latar belakang :-
1) Modal yg u ada sekarang
2) Keupayaan utk mendapatkan modal dari pihak ke 3 (partner, bank, family etc). Tapi jangan ALONG.
3) Business contact secara Am
4) Taraf perkahwinan anda. (penting sbb business x mengenal masa kalau nak pulun)

Sbb bila cerita pasal perniagaan, ramai org yg tersalah tafsir seperti berikut :-
1) Berniaga nak untung
2) Berniaga nak jadi Boss, tak ada org perintah
3) Berniaga sbb tak nak terikat

Hakikatnya :-
1) Berniaga kena pikir rugi dulu, sbb kalau rugi u ada cara nak selesaikan (bermakna u dah ada back up atau alternatif lain sblm rugi itu berterusan)
2) Berniaga, sebenarnya anda adalah "kuli" kepada pelanggan anda kena yang cerewet
3) Berniaga, anda lebih terikat lebih-lebih lagi pasal duit bila nak bayar gaji,sewa,petrol dll. Kesannya anda tak boleh tidur nyenyak sbb otak anda serabut untuk memikirkannya.

Perhatikan : Anda berkerja makan gaji selama 8 jam dan ada masa curi tulang. Boss ada kerja (masuk opis) mungkin lambat/cepat dan tak sampai 8 jam. Tapi otak dia berpikir 24 jam (kalau x tdo la) semata-mata nak bayar gaji anda. (Ini Perumpamaan la)
azlynet
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 01:14 AM) *
QUOTE(isabella8303 @ Aug 4 2009, 05:36 PM) *
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..


Maklumat yang kurang berkenaan dengan latar belakang :-
1) Modal yg u ada sekarang
2) Keupayaan utk mendapatkan modal dari pihak ke 3 (partner, bank, family etc). Tapi jangan ALONG.
3) Business contact secara Am
4) Taraf perkahwinan anda. (penting sbb business x mengenal masa kalau nak pulun)

Sbb bila cerita pasal perniagaan, ramai org yg tersalah tafsir seperti berikut :-
1) Berniaga nak untung
2) Berniaga nak jadi Boss, tak ada org perintah
3) Berniaga sbb tak nak terikat

Hakikatnya :-
1) Berniaga kena pikir rugi dulu, sbb kalau rugi u ada cara nak selesaikan (bermakna u dah ada back up atau alternatif lain sblm rugi itu berterusan)
2) Berniaga, sebenarnya anda adalah "kuli" kepada pelanggan anda kena yang cerewet
3) Berniaga, anda lebih terikat lebih-lebih lagi pasal duit bila nak bayar gaji,sewa,petrol dll. Kesannya anda tak boleh tidur nyenyak sbb otak anda serabut untuk memikirkannya.

Perhatikan : Anda berkerja makan gaji selama 8 jam dan ada masa curi tulang. Boss ada kerja (masuk opis) mungkin lambat/cepat dan tak sampai 8 jam. Tapi otak dia berpikir 24 jam (kalau x tdo la) semata-mata nak bayar gaji anda. (Ini Perumpamaan la)


Perniagaan mmg bukan sesuatu yg mudah....
Apa yg penting ialah keberanian, sikap tidak mudah berputus asa & pandai mencari peluang....
Berniaga adalh lebih bagus drpd makan gaji kerana rezeki yang akan diperolehi adalah tidak terhad....




WQJ LC
bg aku ok je..
tp kena byk sabar n tahan cabaran..
WQJ LC
QUOTE(isabella8303 @ Aug 4 2009, 05:36 PM) *
salam semua..

sebenarnya saya ada sedikit perancangan dalam jangka masa 2 ke 3 thn
akan datang, saya fikir nak buka kedai mesin fotostat..

saya dah survey tempat tp tak tau macamana nak dapatkan bekalan dari segi
mesin fotostat dan juga perkara2 lain yg berkaitan dengan bisnes ni..
sebagai contoh, modal permulaan..dsblaaa....

setakat ni, saya terfikir nak buat bisnes ni laa..(kedai fotostat)
tapi..kalau2 ada sesiapa yg mgkn ada idea ttg real bisnes yg lain, mgkn boleh berkongsi dengan saya..
harap dapat membantu saya laaa..
terima kasih..


~kalau rasa topik ni tak sesuai kat sini, mgkn leh alih kat tmpt sesuai,
tp bgtau la dulu k..TQ..


jgn tmpukn kpd fotostep je..
u bleh wat services binding skali..
yg lain2 tu tpulang la..
isabella8303
salam kepada semua kawan2 yg respon..
waaa..buka hari ni tengok dh ramai yg respon..

Alhamdulillah..

sebenarnya..saya memang berniat nak buka kedai fotostat dulu..
kalau boleh sewa separuh kedai dulu pon ok.
lokasi dah survey..sekitar kawasan U dekat dengan tempat saya bekerja sekarang..
yg penting, bukan di kuantan... ehehehehe...

modal..setakat yg saya ada lebih kurang RM5K-RM6K..
sebab tu saya fikir biarlah saya mulakan dengan fotostat, binding dan yg sesuai dengannya sahaja..
utk perkhidmatan2 tambahan yg lain..mgkn kemudian sahaja..
disebabkan modal pun tak sure cukup atau tak..ehehe...

modal yg saya perolehi tu merupakan modal simpanan saya laa..
saya kalau boleh, utk permulaan, tak mau pinjam mana2 bank atau mana2 institusi kewangan
apatahlagi ahlong..huhuhuhu...
sebabnya..perancangan saya memang nak tumpukan pada perkhidmatan fotostat sahaja dulu..
cuma..saya terfikir mgkn nak pakai mesin fotostat yg second hand..

dari segi bekalan, saya ada terfikir kalau2 ada jabatan2 kerajaan atau pejabat2
yg akan menjual alatan2 pejabat terpakai secara sebutharga / tender, mgkn boleh runding harga..
utk maintainance pula, saya kenalah cari contact yg betul2 tahu ttg mesin fotostat..
kalau tak, payah jugak..walaupun saya bekerja dlm bidang elektrik tp bukanlah saya reti semuanya kann...

cumanya..saya inginkan pendapat..ok atau tidak saya mulakan perniagaan tu dengan
modal yg saya ada itu dan dengan apa yg saya rancangkan itu..
atau, saya patut buka bisnes lain sajer...
tapi..bisnes lain..saya tak tau nak buka bisnes apa yg boleh dimulakan secara kecil-kecilan..
walaupun perkara ini akan dilaksanakan dlm tempoh setahun ke dua tahun akan datang..
tapi, saya perlu merancang dari sekarang kan...

kalau ada sesiapa yg ada idea ttg idea2 bisnes selain fotostat, mgkn boleh
berkongsi bersama saya.. TQ..
isabella8303
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 12:43 AM) *
Di cadangkan u membuat kajian sebelum menceburkan modal di dalam perkhidmatan fotostate. Di antara faktor yg perlu/wajib di ambil kira ialah :-

1) Daily collection yg mampu di raih dlm sehari operasi berniaga (cth collection dlm masa 8, 10, 12, 14,....24 jam sehari). Sbb apa takut bila u dah buka, collection yg diperolehi tidak berbaloi atas jam yang di usahakan.
2) Pastikan daily collection tu bila ditotalkan per month blh cover segala fixed cost (terutamanya gaji perkerja) dan variable cost(kos berubah).
3) Sedikit kepakaran teknikal utk membaik-pulih mesin fotostat - sbb u tidak bergantung sepenuhnya kepada technician, terutamanya pada masa tsbt terdapat pelanggan yg agak ramai.
4) Target klasifikasi pelanggan anda siapa : student, org awam, kerajaan, dsb
5) Perkara (4) akan menentukan lokasi yg akan di pilih (lokasi kedai, kalau target customer student, kedai area U atau kolej)
6) Persaingan - Ada tak kedai lain kat kawasan tu, kalau ada brp byk (kalau dah terlampau byk, u kena main harga atau tak payah buka)
7) Promosi - kena buat utk bagi tahu org kewujudan company u
dirol.gif Lain-lain perkhidmatan perlu masuk sama iaitu binding, jual A4 paper pelbagai warna, alat-alat tulis yg lain dsb
9) DLL


Saya mempunya kenalan yang boleh membantu anda untuk tujuan ini yang mana boleh memberikan kemudahan dari segi :-

1) Membekal mesin Baru secara sewa pakai (Hire purchase) dgn harga termurah, silap-silap free. Ingat, kalau boleh elakkan jgn guna mesin 2nd hand.
2) Perkhidmatan teknikal membaik-pulih
3) Memberi peluang untuk anda memasuki pasaran kerajaan
4) Kewangan secara pendahuluan (deposit) yang amat longgar


Selamat mencuba.

** Walau bagaimana pun saya tidak menggalakkan anda membuka/menjalankan perkhidmtan mesin photostat ni semata-mata. Terdapat byk lagi pilihan jenis perkhidmatan yang boleh dijalankan yang akan memberikan keuntungan lebih berbanding dengannya, kecuali di Lokasi Universiti @ Kolej, itupun bergantung pada jumlah persaing dan jumlah pelajar yang ada.

terima kasih kepada cik analisa kerana banyak membantu saya dari segi info..
saya dah nmpak sikit2 laaa..

dan saya setuju dengan pendapat cik analisa yg mengatakan terdapat byk lagi perkhidmatan lain yg boleh diusahakan..
tetapi, saya sendiri kebuntuan idea ttg perkhidmatan lain atau bisnes kecil-kecilan yg lain..
isabella8303
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 01:14 AM) *
Maklumat yang kurang berkenaan dengan latar belakang :-
1) Modal yg u ada sekarang
2) Keupayaan utk mendapatkan modal dari pihak ke 3 (partner, bank, family etc). Tapi jangan ALONG.
3) Business contact secara Am
4) Taraf perkahwinan anda. (penting sbb business x mengenal masa kalau nak pulun)

Sbb bila cerita pasal perniagaan, ramai org yg tersalah tafsir seperti berikut :-
1) Berniaga nak untung
2) Berniaga nak jadi Boss, tak ada org perintah
3) Berniaga sbb tak nak terikat

Hakikatnya :-
1) Berniaga kena pikir rugi dulu, sbb kalau rugi u ada cara nak selesaikan (bermakna u dah ada back up atau alternatif lain sblm rugi itu berterusan)
2) Berniaga, sebenarnya anda adalah "kuli" kepada pelanggan anda kena yang cerewet
3) Berniaga, anda lebih terikat lebih-lebih lagi pasal duit bila nak bayar gaji,sewa,petrol dll. Kesannya anda tak boleh tidur nyenyak sbb otak anda serabut untuk memikirkannya.

Perhatikan : Anda berkerja makan gaji selama 8 jam dan ada masa curi tulang. Boss ada kerja (masuk opis) mungkin lambat/cepat dan tak sampai 8 jam. Tapi otak dia berpikir 24 jam (kalau x tdo la) semata-mata nak bayar gaji anda. (Ini Perumpamaan la)


memang betul..berniaga bukan pikir untung dulu..
tapi kena pikir risiko rugi dulu..

sebab tu cuba nak carik idea dan pandangan kat sini..
kalau lebih banyak keburukan dari kebaikan..
banyak masalah daripada tidak..
mgkn kena fikir alternatif lain jer...

cumanya...perniagaan apa yg boleh dilakukan secara kecil-kecilan
pada peringkat permulaan??

tolong jangan cadangkan pada saya MLM ker haper ker..
maaf..saya tidak berminat dengan bisnes yg berbentuk begitu..
apapun, ia tetap cabang perniagaan...

~jangan marah org yg bisnes MLM yer..masing2 ada pendapat masing2..hehehe...
Analisa
QUOTE(isabella8303 @ Aug 5 2009, 12:01 PM) *
~jangan marah org yg bisnes MLM yer..masing2 ada pendapat masing2..hehehe...


Cuma pandangan saya : Cuba u perhatikan
1) Ebay
2) Alibaba.com
3) Mudah.my - the market place of malaysia

Mereka-mereka ini menyediakan perkhidmatan sbgi outsourcing utk brgan trading dsb. Bertapa smartnya mereka, silap-silap office pun tak ada (ini contoh la) sekadar membuka minda.

Saya pernah dipanggil oleh Giat Mara utk menilai keberkesanan "kursus menjahit manik" s/ada ianya berkesan untuk menambah/sampingan pendapatan utk golongan pendapatan rendah (<RM1500-00 di KL & <1,000-00 luar bandar). Secara tidak langsung nya saya boleh memberi cadangan :-

1) Membuka kedai jahit (baju kurung, jahit tepi, buat LOGO/huruf dgn jahitan mesin/dsb)

2) Modal kecil (utk permulaan, hanya beli mesin jahit SINGER yg berharga RM4,500-RM6,000). Ada juga pilihan lain.

3) Permintaan tinggi sblm hari perayaan sehingga tak cukup tangan

4) Kemahiran yang semangkin ditinggalkan oleh golongan wanita terutamanya wanita yg berpendidikan tinggi. Ini memberi peluang kepada jumlah pesaingan yg menjadi semangkin kecil.

5) dll yg boleh dipikirkan perlu

Sila lihat konsep ini :-

1) Demand create owned supply
2) Supply create owned demand

Yang mana pilihan saudari.
azlynet
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 12:24 PM) *
QUOTE(isabella8303 @ Aug 5 2009, 12:01 PM) *
~jangan marah org yg bisnes MLM yer..masing2 ada pendapat masing2..hehehe...


Cuma pandangan saya : Cuba u perhatikan
1) Ebay
2) Alibaba.com
3) Mudah.my - the market place of malaysia

Mereka-mereka ini menyediakan perkhidmatan sbgi outsourcing utk brgan trading dsb. Bertapa smartnya mereka, silap-silap office pun tak ada (ini contoh la) sekadar membuka minda.

Saya pernah dipanggil oleh Giat Mara utk menilai keberkesanan "kursus menjahit manik" s/ada ianya berkesan untuk menambah/sampingan pendapatan utk golongan pendapatan rendah (<RM1500-00 di KL & <1,000-00 luar bandar). Secara tidak langsung nya saya boleh memberi cadangan :-

1) Membuka kedai jahit (baju kurung, jahit tepi, buat LOGO/huruf dgn jahitan mesin/dsb)

2) Modal kecil (utk permulaan, hanya beli mesin jahit SINGER yg berharga RM4,500-RM6,000). Ada juga pilihan lain.

3) Permintaan tinggi sblm hari perayaan sehingga tak cukup tangan

4) Kemahiran yang semangkin ditinggalkan oleh golongan wanita terutamanya wanita yg berpendidikan tinggi. Ini memberi peluang kepada jumlah pesaingan yg menjadi semangkin kecil.

5) dll yg boleh dipikirkan perlu

Sila lihat konsep ini :-

1) Demand create owned supply
2) Supply create owned demand


Yang mana pilihan saudari.


hmm....klu aku pasti pilih kedua2nya.... smile.gif
Analisa
QUOTE(azlynet @ Aug 5 2009, 12:27 PM) *
QUOTE(Analisa @ Aug 5 2009, 12:24 PM) *
QUOTE(isabella8303 @ Aug 5 2009, 12:01 PM) *
~jangan marah org yg bisnes MLM yer..masing2 ada pendapat masing2..hehehe...


Sila lihat konsep ini :-

1) Demand create owned supply
2) Supply create owned demand


Yang mana pilihan saudari.


hmm....klu aku pasti pilih kedua2nya.... smile.gif


1) Demand (D) create owned supply (S)
Kena perang harga (price war) sbb dah byk perniagaan jenis ni dalam pasaran. Org jual n/lemak kita pun jual nasil lemak sbb nampak laku & laris. Nak bersaing, hg kena down, siapa tak tahan tutup kedai, bungkus)

2) S create D
Kena byk promosi/iklan sbb brg baru, keggunaan baru, menggalakan invention utk siapa yg nak berniaga. Cth penyanyi baru yg kurang di kenali sbb suara kurang sedap, kena lobi juruhebah hari-hari menyiarkan lagunya, so lagu yg kurang sedap pun boleh jadi sedap dan boleh mencatatkan tangga no 1, spt Apek saiful, sedap ker suara dia.
fsyukri
ape yg pnting, kejesame...
MR.diNO
ha...
aku sokong semua yg bagi idea kat atas..
aku nk bg hint/point2 pun sumer org dah bg..huhuh
isabella8303
QUOTE(MR.diNO @ Aug 5 2009, 02:34 PM) *
ha...
aku sokong semua yg bagi idea kat atas..
aku nk bg hint/point2 pun sumer org dah bg..huhuh

erm..
at least bglaa idea ttg bisnes selain kedai fotostat
kalau ada en dino.. ekekek..

apapun..terima kasih yer..
WQJ LC
wat papan iklan pn ok..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.