Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Badan Berubah Selepas Bersalin
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
Pages: 1, 2
ayubellezza80
Belle nak tanya lah...ader tak badan u all semua berubah giler lepas bersalin...kalau ader...husband u all ade komen or complain aper2 tak...macam belle husband tak der lah komen..tapi belle yang malu sendiri..bab perut ni lah...menggeleber dan buncit...penuh dengan stretch mark...susahlah..malu... mad.gif
anggerik_rimba
sama laa belle...AR pn pas bersalin..perut jd buncit...asben xkomen apa..tp diri sendiri rs malu..
inilah akibatnya..dulu masa pantang mls nk berbarut..skrg dh pn mengeleber n buncit..huhuhu...
anak^doraemon
daku sblm kwin mmg 'comel'..tgh prgnt pun 'comel'..lps bersalin pun maintain 'comel'..ekekekke..so xde prob..hubby x pnh bising..dia trima diriku seadanya...alhamdulillah.. wub.gif
rummenigge
haipp!
rummenigge
apa kelas nak komen lebih2, badan kita pun obes semacam jer.
chome
Laki ku tak penah komen2 nih..berani dia nak komen..aku lari kang..hahaha...

tp sendiri rasa tak puas hati laa..perut ada naik laa..
pehtu stretch mark tuh payah nak hilang laa..
yg aku tau mmg kesan tuh tak hilang dah..dia pudar jekk..
dulu ader gak bising2 nak buat camne la nih..
tp laki ku ckp..alaa..bkn org lain pun nak tgk..dia jek..
jadinyer sedapkan ati sendiri laa..biar jek laa..
tang berat tuh takde masalah..tetap maintain slim kecik molek comei jekkkk..
amboiiiiii....hahahahahhaaa...
chome
QUOTE(rummenigge @ Jun 9 2009, 02:31 PM) *
apa kelas nak komen lebih2, badan kita pun obes semacam jer.


memang nak kena la tuh kalo komen lebih2..huhu..

sama laa..laki ku perut dia pun naik gak..
so takde la dia nak komen2 aku..haha..
pehtu asik bising jek ckp aku beli suar kecik jekk..
padahal perut dia yg boyot...hahahaa...
alya07
blm kahwin bdn cun ankdara
pas kahwin trus pegnen....naik kat2 20kg gk....cecah la 75kg ++
pas bpantang sampai anakdara umur 2 thn....berat takat 59-60kg jk..x gerak..patutnyer 55kg...cun la
bab peyut x nyh cite laa..hubby selalu ckp ni spare tayar bwm laa....merc la...
bdn naik skit tu ok lg...strechmark laa...kt pinggul2 nih...alaaa selalu ckp kt huby die sorang je tgk...
tp tetap kene ade daya usaha tuk kurus lg....so pas pantang 2nd bb ni memang kene pulun habisan
sanggup ku perabih kt LWM nanti....tgk laa...sebab rasenyer 2nd bb ni cm bleh cecah 80kg-90kg jek
sebab bukan hubby je komplen....SIL n mil sume duk kalut ckp aku gemuk....
angah_nqb
hubby takde komen..
angah paksa komen gak, dia kata dia tak kisah..
asal hormat dia, jaga hati dia, dah ok sgttt.... pendek kata dlman mau cantik...
CuTiEy_SuKi^_^
so far takderla lagi timbul "bumper" kat badan...
cuma perut jerk ada naik sket..tapi still leh
pakai baby t..tak menjejaskan sgtla....n tak
nampak pun..cuma diri sendiri jer perasan
diri sudah buncits..berat badan pun dah kembali
maintai cam dulu...46 kg...alhamdulillah....
angah_nqb
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Jun 9 2009, 03:21 PM) *
so far takderla lagi timbul "bumper" kat badan...
cuma perut jerk ada naik sket..tapi still leh
pakai baby t..tak menjejaskan sgtla....n tak
nampak pun..cuma diri sendiri jer perasan
diri sudah buncits..berat badan pun dah kembali
maintai cam dulu...46 kg...alhamdulillah....


pheweeiittttt clapping.gif
Mak Engku
masa kawen 53 kg..pas 8 thn lebih kawen ni berat jadik 65kg...
peningkatan sebyk 12kg....huhuhu
hubby komplen......rasanyer takder sbb tak naik mendadak kan...
bersalin sorg naik sket..bersalin sorg lg naik sket lg...smpai 4 kali bersalin..
kumpul2 tu yg jadik byk tuh...
mebi akn diet..tp mustahil akn dpt balik berat cam baru2 kawen dulu.... dry.gif
ayang007
sebelum kawin 53...
pas bersalin yang 1st 58..
pas bersalin yang 2nd 63...
hubby just komplen tang perut jer..
naik skit...
ayang plak perasan tang punggung tue...
yang lain still maintain...
la ni still 60 jer...tak turun x naik...
TAPI kena diet balik nie...
at least kena dapat balik ke 55 oklah...smile.gif
anggerik_rimba
mcm AR lak..alhamdulillah...berat badan xnaik pn..
msh lg maintain...asben ada kt AR kurus ada laa..
tp bab tang perut je AR rs xbest sbb dh ada spare tyre sikit...
dulu sblm peknen berat 48kg, last sblm bersalin 57kg, pastu skrg 46.5kg..heheh..
maintain dr pas bersalin smp skrg...
anggerik_rimba
terdouble post
alya07
QUOTE(Mak Engku @ Jun 9 2009, 04:00 PM) *
masa kawen 53 kg..pas 8 thn lebih kawen ni berat jadik 65kg...
peningkatan sebyk 12kg....huhuhu
hubby komplen......rasanyer takder sbb tak naik mendadak kan...
bersalin sorg naik sket..bersalin sorg lg naik sket lg...smpai 4 kali bersalin..
kumpul2 tu yg jadik byk tuh...
mebi akn diet..tp mustahil akn dpt balik berat cam baru2 kawen dulu.... dry.gif


me...ye nye la 65kg
x npk pun bdn beso cmtuh....nampak kurus tinggi jek
alya 59-60kg....dh cm belon jek...tinggi 160cm
so kene kurang 5kg br cun skit

AR jelesnyer 46kg.....uffffffff....petua ape tuh
ni nk turun 1kg pun seksa...
chome
chome seblom kawen 38 kg jek..
penah la skali cecah 40 kg..suker bangat laa..tp tak lama..
pinggang 23" jekk..perghhh..ramping siottt masa tuh..
biler peknen naik sampai 53 kg..mmg doktor kata naik sampai 15kg jek limitnyer..
pas tuh sampai skang..maintain jek..44-46 kg..
akhirnya..dpt gak berat yg kuidam-idamkan..huhu..
Mak Engku
laa..btul ler alya..akak 65 skang nih...
hari2 ku timbang kat ofis ni hah....
sbb akak tinggi kot tu yg tak nmpk sgt...
tp mmg naik berat nih...huhuhu

alya sbb rendah kot tu yg nmpk berisi...
akak kalo ler berat 55 cam alya tuh...
sronok la hati....
smile_queen
sq ms anak dara berat 47je..pas kawen peknen naik smpi 62 ms cukup bulan..
pastu turun kejap jadi 52..
naik balik jd 62..huhu..
ni peknen lagi..jadi 59 lak..

hubby ske je komen..duk nyakat2...dia kate ms memula kenal dlu kecik je badan..
skang ni dah jadi tong drum..huhu..ku xheran pun..

tapi igt pas bersalin yg ni nk try jaga badan la..kira nk diet la kalo bleh..hehe..
strectmark xyah citer la..mmg byk..dah mmg kturunan..buat cam ne pun xkan ilang
chome
me..tinggi langsing..okey la tuh..
takde la obes pun..lawo jek chome tgk..

kdg menda2 nih kena tgk org gak..
ader org memang berat..tp npk slim jek..
ader org npk berisi..tp tak berat mana pun..
byk faktor laa..keturunan..baka..sumer ader laa..
ader org jenis tulang berat..bukan berat tulang yer..kikiki..
mcm aku nih jenis mkn la byk mana pun..susah nak naik..
baka ikut belah ayah..badan kecik2 jekk..
rangka pun tak besar..
ader org rangka jek dah besar..walaupun tak berat mana..tp akan npk cam besar la badan dia..
pape pun..syukur jek ngan apa yg ader..
masing2 ader kelebihan dia kan..
smile_queen
tul tu chome ikut baka..
sq ikut belah mak..tu jd besar cenggini..
kalo ikut ayah..mmg slim la..contohnyer nenekku (mak pada ayah)..
langsing smpi ke anak cucu..huhu

bertuah org yg tingi2 ni..xnpk sgt kalo bdn naik pun..
chome
Hahaha..tuh laa..
kalo ikut belah mak chome besar2..
adik2 ku sumer tinggi2 dari aku..huhuhu..
aku la paling kecik cinonet..ptt la aku slalu kena buli..chehh..
kalo org tinggi jenis badan tak naik takpe laa..
kalo dah tinggi tp badan cepat naik..mula la jadik besar..hihi..
cam hubby ku pun berpotensi la nak naik badan tuh..
tp sbb dia tinggi..so lemak2 tuh pegi ke lain dulu laa..
tak la npk melebar lagi..
cuma tang perut tuh mmg naik laa..dia risau jekk..
tp mkn kemain lagi selera jek..ckp jek nak diet..
ku kata takpe laa..baru la tgk perut pun org dah tau laki org..ekekekee...
melorlover
em gunalah ubat herba dalaman awk

em gerenti susut
em g satu exercise
em nak tak services ngurut
awk duk ner
ryeena
pasal badan berubah memang adat la...

tapi kalau kena caranya lagi cun lepas bersalin...
pergi la gym.....

bab strech mark....memang ada
yang ni memang hus suruh pergi buang...

rasanya kena guna laser...
ayubellezza80
sblm kawen belle 55kg..after
after st baby...65kg
nd baby...65kg
3rd baby...68kg
after 9 months deliver 3rd baby ...63 kg
kalau boleh belle nak berat macam sblm kawen dulu...belle dah pernah sekali gie LWM tu...turun 500 gram...kawan belle yang ambil package 4000 turun 6 kg 10x buat.ader gak yang persi slimming sanctuary...5kg jer turun...nak pergi mahal sangat...tapi kalau dah pergi yang penting makan tu nak kena jaga...nasi dalam 1 sudu jer satu hari...kalau tak jaga makan n exercise alamat tak turun lah kalau pergi mana...bab yang jg makan tu payah sikit..nafsu makan tengah besar ni...
anggerik_rimba
QUOTE(alya07 @ Jun 9 2009, 10:11 AM) *
QUOTE(Mak Engku @ Jun 9 2009, 04:00 PM) *
masa kawen 53 kg..pas 8 thn lebih kawen ni berat jadik 65kg...
peningkatan sebyk 12kg....huhuhu
hubby komplen......rasanyer takder sbb tak naik mendadak kan...
bersalin sorg naik sket..bersalin sorg lg naik sket lg...smpai 4 kali bersalin..
kumpul2 tu yg jadik byk tuh...
mebi akn diet..tp mustahil akn dpt balik berat cam baru2 kawen dulu.... dry.gif


me...ye nye la 65kg
x npk pun bdn beso cmtuh....nampak kurus tinggi jek
alya 59-60kg....dh cm belon jek...tinggi 160cm
so kene kurang 5kg br cun skit

AR jelesnyer 46kg.....uffffffff....petua ape tuh
ni nk turun 1kg pun seksa...



xder apa petua pn...AR mkan mcm biasa je..
tp maybe sbb AR skrg menyusu kot..
tu yg leh trun berat bdan tu..heheh..




ayang007
QUOTE(chome @ Jun 9 2009, 06:19 PM) *
chome seblom kawen 38 kg jek..
penah la skali cecah 40 kg..suker bangat laa..tp tak lama..
pinggang 23" jekk..perghhh..ramping siottt masa tuh..
biler peknen naik sampai 53 kg..mmg doktor kata naik sampai 15kg jek limitnyer..
pas tuh sampai skang..maintain jek..44-46 kg..
akhirnya..dpt gak berat yg kuidam-idamkan..huhu..


chome...
kurus nyer mu masa muda remaja...
jeles lah plak....
ayang nie biler lah nak dapat ker 55 nie...
makan ker X makan ker sama jerrr..
baik kubedal sume.... pardon.gif
mas_putih
Alhamdulillah, badan selepas bersalin ni sama
jer mcm badan zaman anak dara dulu.
tp hubby tegur gak suruh makan banyak sikit.
kasi naik sikit berat badan.
katanya takut nanti pak mertua ( ayah aku la tu)
kata dia tak bg makan cukup kt anak dia ( aku la tu).
Ayg Sweetie
Pas bsalin hr tu mmg la kurus badan. Tapi skrg ni naik ckit la pulak tapi tang perut, montot n peha aje yg ketara. Mcm mana la x naik bile bf sure rasa lapar. So, bile hubby makan, ayg pn ngap la skali, hehehe.... Tapi br2 ni ada member tegur ayg ckp muka ayg dh cengkung ckit.
telur
QUOTE(smile_queen @ Jun 9 2009, 06:35 PM) *
tul tu chome ikut baka..
sq ikut belah mak..tu jd besar cenggini..
kalo ikut ayah..mmg slim la..contohnyer nenekku (mak pada ayah)..
langsing smpi ke anak cucu..huhu

bertuah org yg tingi2 ni..xnpk sgt kalo bdn naik pun..

ak tak ngandung bukan sbb mandul sbb ak laki2 daa kuang3
mamysarah
pas bersalin sarah 3 tahun lepas badan mamy mmg turun giler.............
berat asa 75 leh jadi 65....still sampai sekarang..........
tak tau nape???org kata kesan pil perancang......ada org makan jadi gemuk....ada yg jadi kurus.....
hubby pun puji melangit....hehehe....
chome
QUOTE(ayang007 @ Jun 10 2009, 08:53 AM) *
QUOTE(chome @ Jun 9 2009, 06:19 PM) *
chome seblom kawen 38 kg jek..
penah la skali cecah 40 kg..suker bangat laa..tp tak lama..
pinggang 23" jekk..perghhh..ramping siottt masa tuh..
biler peknen naik sampai 53 kg..mmg doktor kata naik sampai 15kg jek limitnyer..
pas tuh sampai skang..maintain jek..44-46 kg..
akhirnya..dpt gak berat yg kuidam-idamkan..huhu..


chome...
kurus nyer mu masa muda remaja...
jeles lah plak....
ayang nie biler lah nak dapat ker 55 nie...
makan ker X makan ker sama jerrr..
baik kubedal sume.... pardon.gif

ku kurus laa..sbb ku kecik jekkk..
kalo bulat nnt cam bonsai lak..hahaha..
rasanya aku mmg takkan gemuk laa..huhuhu..
alya07
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...
gurl4killer
bila cita bab2 berat badan ni....adeiii...penat dh mokcik nak diet2 nih...lotih!!
masa zaman anak dara berat 61kg (kita mmg jenis baka badan montoks sedap2..biggrin.gif)..
lepas branak 1 ni berat 76kg...
berat lepas diet xmakan nasi selama sebulan berat xtau brape...tp jeans zaman bujang le sarung...
so rasanya dh turun la tp xtimbang...

ermmmm...gaun cekci masa honeymoon pun mokcik dh le sarung...: blum.gif
cendawan_comel
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...



erk, mkn marvelon, badan blh naik ke?? eh mercilon & marvelon lain ke same erk??
alya07
QUOTE(cendawan_comel @ Jun 11 2009, 03:21 PM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...



erk, mkn marvelon, badan blh naik ke?? eh mercilon & marvelon lain ke same erk??


nth yg tau marvelon jek.....tp memang bdn naik la
tp serasi ngn kite tu yg penting
ade sesetengah pil x serasi ngn kite....tgk la nanti nk tuko yasmin...hrp2 bleh serasi
tokjah homestay
lepas bersalin badan naik berkilo2.turun 2,3 gm je.cepat2la cari jamu-----
ayubellezza80
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...




dulu belle pun nak makan pil tp tak jd bila ramai kata badan naik...atas nasihat staf2 kat ospital tempat belle kerje...masuk iucd is the best way because tak melibatkan aper2 jenis hormon...so far dah 5 bulan pakai ok...tak der aper2 cume bila period tu lama skit laa nak tunggu clear...and darah tu byk keluar dari biasa... give_rose.gif
anak^doraemon
QUOTE(ayubellezza80 @ Jun 12 2009, 07:42 AM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...




dulu belle pun nak makan pil tp tak jd bila ramai kata badan naik...atas nasihat staf2 kat ospital tempat belle kerje...masuk iucd is the best way because tak melibatkan aper2 jenis hormon...so far dah 5 bulan pakai ok...tak der aper2 cume bila period tu lama skit laa nak tunggu clear...and darah tu byk keluar dari biasa... give_rose.gif


btul btul btul...ekekkekeke
angah_nqb
QUOTE(alya07 @ Jun 11 2009, 05:19 PM) *
QUOTE(cendawan_comel @ Jun 11 2009, 03:21 PM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...



erk, mkn marvelon, badan blh naik ke?? eh mercilon & marvelon lain ke same erk??


nth yg tau marvelon jek.....tp memang bdn naik la
tp serasi ngn kite tu yg penting
ade sesetengah pil x serasi ngn kite....tgk la nanti nk tuko yasmin...hrp2 bleh serasi


setau angah mercillon dgn marvelon lain2..
dulu masa keje kat klinik ramai patient amik mercillon sbb doc tu bgtau mercillon biasanye tak naik bdn...
mmeza
pas bersalin ni...xde la nampak perubahan badan tu gila2 sgt..cuma tang perut dan peha je berisi ckit...aku perasan sendiri ni..
start minggu ni mil asyik kasi bekal sarapan pg nasi goreng pulak tu..tgh hari mmg biasa aku mkn nasi..ptg kang balik mkn nasi lagi..
mau berisi la aku pasni...adoi la kena control mkn lani....
iLa_damia
mase skolah beratku 56kg
abis skolah tak tau nape tibe2 turun smpai 48-50kg
maintain utk beberapa lama smpai 2006 gitu..
mase keje kat grik pg2 dah mkn nasik..berat naik smpai 55kg
maintain gitu je smpai kawen...
mase peknen berat akhir sblm deliver 72kg
pas bersalin,balik je umah cari penimbang,68kg..
ufff..byk tol nak kena turunkan...
abis pantang mase 1st check up tu kena timbang..58 kg..
wah..byk gak turun...
maintain 58-60 kg utk beberapa lama smpai la disahkan peknen lg...
kelmarin timbang beratku dah mencecah 70kg..uwaaaa!!!!!!!!!leh ke turun balik pas bersalin ni???
dulu 9 bln baru 72 kg..la ni 7 bln dah 70 kg..mengerikannnnn!!!!!!!

hubby takde la bising2 sbb dia pun gemuk
tp skrg pun ila mkn mlm sesenduk nasik je
pg pun dah tak mkn nasik putih...
tak rela berat trus bertambah.
ingat pas bersalin nak usaha dpt berat 55kg balik...
smile_queen
QUOTE(ayubellezza80 @ Jun 12 2009, 07:42 AM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...




dulu belle pun nak makan pil tp tak jd bila ramai kata badan naik...atas nasihat staf2 kat ospital tempat belle kerje...masuk iucd is the best way because tak melibatkan aper2 jenis hormon...so far dah 5 bulan pakai ok...tak der aper2 cume bila period tu lama skit laa nak tunggu clear...and darah tu byk keluar dari biasa... give_rose.gif


iucd ni sakit x mase nk pasang..besar ke mende tu..
rse cam nk pakai gak la..sbb mkn pil bdn ku naik mendadak..
tapi kalo pakai mende ni kne sllu pi check kan..
takut berubah kedudukan..
ayubellezza80
QUOTE(smile_queen @ Jun 12 2009, 03:43 PM) *
QUOTE(ayubellezza80 @ Jun 12 2009, 07:42 AM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...




dulu belle pun nak makan pil tp tak jd bila ramai kata badan naik...atas nasihat staf2 kat ospital tempat belle kerje...masuk iucd is the best way because tak melibatkan aper2 jenis hormon...so far dah 5 bulan pakai ok...tak der aper2 cume bila period tu lama skit laa nak tunggu clear...and darah tu byk keluar dari biasa... give_rose.gif


iucd ni sakit x mase nk pasang..besar ke mende tu..
rse cam nk pakai gak la..sbb mkn pil bdn ku naik mendadak..
tapi kalo pakai mende ni kne sllu pi check kan..
takut berubah kedudukan..



tak ler sakit sangat...macam masa nak beranak tu lah...dia godeh2 skit.tak ckp pulak kena selalu gie check...tp kalau rasa macam dah berubah pegilah...setahun sekali jer kot check.
cendawan_comel
QUOTE(angah_nqb @ Jun 12 2009, 07:50 AM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 11 2009, 05:19 PM) *
QUOTE(cendawan_comel @ Jun 11 2009, 03:21 PM) *
QUOTE(alya07 @ Jun 10 2009, 11:53 AM) *
alya pun mkn kurang tp doc ckp salah 1 sebab adalah pil perancang
alya ambik marvelon....memang bdn akn naik la
pas bersalin ni nk ambik yasmin laaaa....effect naik bdn kurang tp kene spent skit la.....
hubby suh msk implan cm member dienyer wife....iud cm takut plak nk msk2 nih...



erk, mkn marvelon, badan blh naik ke?? eh mercilon & marvelon lain ke same erk??


nth yg tau marvelon jek.....tp memang bdn naik la
tp serasi ngn kite tu yg penting
ade sesetengah pil x serasi ngn kite....tgk la nanti nk tuko yasmin...hrp2 bleh serasi


setau angah mercillon dgn marvelon lain2..
dulu masa keje kat klinik ramai patient amik mercillon sbb doc tu bgtau mercillon biasanye tak naik bdn...


oo.. ok, sbbnye mcm org ramai sebut mervelon, tp yg sy tgh mkn ni dia tulis mercilon (mmg doc suggest), tu yg mcm terkonfius kejap.. harap2 x ler naik bdn.. so far, mmg bdn x naik pun.. risau jugak bile da lame2 nnti blh effect terus jadik montel, hehe..
t-ReX
ak ambik injet tu..
uishh badan naik yuuu...
cukup 6 bulan..aku stop
tak larat dah nak tgk badan yg umpana kingkong ni.

skrg tawakal pada allah lah...harap2 2 taun lagik baru preggy balik...ekekke
yus78
emm....

Ku nak tanye skit ni.....bile peknen, brape kg tambah kat berat asal kite yg dikira sbg normal.........

start dr peknen smpai dah 8 bulan ni, berat tambah x smpai pun 10kg.... tp e/time g klinik ade la bertambah berat..cuma skali je t'kurang......
chome
setau chome bukan ker dalam 12-15kg sepatutnyer..
chome dulu naik 15kg jek masa peknen..
doktor kata normal..
doktor pun dah bg skala..tak nak lebih dr tuh..
nnt baby besar..payah lak nak kuar..
maklum laa..sbb daku kecik..so dia takut kena caesar lak kang..
alya07
QUOTE(chome @ Jun 12 2009, 06:28 PM) *
setau chome bukan ker dalam 12-15kg sepatutnyer..
chome dulu naik 15kg jek masa peknen..
doktor kata normal..
doktor pun dah bg skala..tak nak lebih dr tuh..
nnt baby besar..payah lak nak kuar..
maklum laa..sbb daku kecik..so dia takut kena caesar lak kang..


ah aritu pegnen pun naik dlm 16-18kg
tp bb kuar dlm 3.2kg jek...berat air jek

chome nk tanye mu kene jwb jujur2 tau.....tipu x aci
sakit x mase msk epidural
sebab dgr era pajira cite memang sakit yg amt mase msk jarum...tul ke

aku x mau lalui zmn sakit2 beranak nik lg.....
chome
entah la alya..pada ku sakit tuh subjektif..
ikut org yg merasa..org yg tak tahan sakit cam aku nih rasa sakit laa..
tp aku rasa lagi sakit masa nak beranak..tatau la kalo aku tak amik epidural tuh..
masa nak cucuk tuh jek sakit gak la skek..
badan kita dibongkokkan tuh..mcm nak lipat dua jek..
pehtu aku kalo cucuk jarum tuh mmg rasa sakit la skek..
tp daku senang jek..skali cucuk dah masuk..
sbb urat2 mmg nampak jelas..
kalo org byk lemak2 nih kan payah skek nak jumpe urat tuh..
nak plak kena nurse tak pandai cari urat tuh mau cucuk 2-3 kali..
sbb tuh la jadik sakit..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.