Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Amek Master By Coursework, Btol Ke Susah Nak Apply Jd Lecturer?
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Tentang Kerjaya
bubbly
Just nak tanye, btol ke kalau sy nak buat master by coursework, susah nak dpt keje jadi lecturer?

Sy graduate mechanical engineering, penah keje engineer skejap tp xthn dgn keje, so sy resign. nak apply jd lecturer, tp susah nak dpt lecturer kalau dgn degree je. so sy akan buat master by coursework, mechanical engineering jugak.

Cume ade beberape org yg nasihatkan sy supaya amek by research sbb sng nnt nak smbg phd. skang ni sy xnak smbg phd, sbb sy tak rase sy boleh cope nak buat phd in engineering. sy cume nak buat master sahaja. by coursework.

So, nak tny pendapat/pengalaman sape2 yg boleh share..btol ke master by coursework x laku untuk keje lecturer engineering?
JeD[i]-BoNGsU
aku x berapa tau sgt la psl lecturer nih..
nnt aku try tanya some friends..

tp pd pendapat aku, bila ko kata

"ade beberape org yg nasihatkan sy supaya amek by research sbb sng nnt nak smbg phd"

aku rasa, bukan diorang maksudkan
yg master by coursework x laku, cuma
bila buat master by research, fakulti/uni
akan lebih interested dgn research yg
ko buat..

ini menunjukkan ko ada inovasi sendiri
sbb bila jadik lecturer, kejenya bukan
setakat mengajar aje.. masih kena ada
KPI² lain mcm buat research, tulis buku
(of course based on research), jurnal,
technical paper.. semua tu lebih menjurus
pd research..

furthermore, skg nih uni lebih byk menjurus
kpd penambahan lecturer² yg mempunyai phd
utk menaikkan status/taraf inovasi / kemampuan
uni tu utk membuat research² & development works..

so bila dh buat master by research,
at least ada something / base utk ko
further phd pulak nnt.. sbb kebanyakan
uni skg ni mmg nk lecturer diorang ada phd.

ukm cthnya, bila dia accept lecturer
yg ada master, diorang akan letakkan
syarat lecturer tersebut dilantik ke
jawatan tetap hanya selepas dia complete
phd.

klu x mo target phd.. erm.. rasa sayang jgk
sbnrnya.. tp mungkin kolej² universiti masih
ada peluang utk ko.. sbb rasanya mcm
diorang x target phd sgt..
noraliza
QUOTE(bubbly @ Apr 24 2009, 11:48 AM) *
Just nak tanye, btol ke kalau sy nak buat master by coursework, susah nak dpt keje jadi lecturer?

Sy graduate mechanical engineering, penah keje engineer skejap tp xthn dgn keje, so sy resign. nak apply jd lecturer, tp susah nak dpt lecturer kalau dgn degree je. so sy akan buat master by coursework, mechanical engineering jugak.

Cume ade beberape org yg nasihatkan sy supaya amek by research sbb sng nnt nak smbg phd. skang ni sy xnak smbg phd, sbb sy tak rase sy boleh cope nak buat phd in engineering. sy cume nak buat master sahaja. by coursework.

So, nak tny pendapat/pengalaman sape2 yg boleh share..btol ke master by coursework x laku untuk keje lecturer engineering?



apa maksud tak nak buat phd..tak ke kalau da jadik lecturer memang wajib sambung phd...lecturer kat universiti la..kalau kat tempat lain contoh kolej2 tak perlu sambung phd...

apa kata adik cuba apply tutor dulu kat universiti...cuba apply kat universiti tempatan yang baru nak establish..contoh unimep.. UMT..UTHM... dapatkan dulu keje then baru sambung master samada master by course or research...dan ramai kawan2 yang tutor ni sambung buat master by course..lebih mudah..akak mencadangkan saja..

kalau adik nak terus further...kemungkinan saranan kawan2 adik tu ade betulnya...kena pilih tajuk yang on demand sekarang..lagi satu supervisor adik...jgn buat hal ngan dia...kalau tak susah adik

bubbly
tu la, sy rase x yakin nak buat phd. so dgn master by coursework ni maybe peluang keje sy untuk kolej universiti je la ek? sy rase sy x yakin nak buat master by research, sbb tu pilih by coursework..dan x yakin jugak nak buat phd..
noraliza
QUOTE(bubbly @ Apr 24 2009, 12:37 PM) *
tu la, sy rase x yakin nak buat phd. so dgn master by coursework ni maybe peluang keje sy untuk kolej universiti je la ek? sy rase sy x yakin nak buat master by research, sbb tu pilih by coursework..dan x yakin jugak nak buat phd..

akak cadangkan adik minta dulu tutor...adik da ade pengalaman kerja kan...insyaAllah ade rezeki boleh dapat tutor tu..tapi kena apply la ye..
bubbly
masalah nak apply jd tutor kat U yg baru nak establish ni pulak, susah nak dpt job tu. beribu2 org apply. nak dpt susah, sy dah cube nak dptkan job tutor kat sume U yg ade bukak position ni, tp xde reply lagi.mcm xde harapan. sbb tu nak teros smbg master.
bubbly
pengalaman keje tu mcm x layak je nak ckp pengalaman, sy keje skejap sgt, 2 bulan je jd production engineer. lps tu resign. practical mase degree pon lg lame dr sy keje engineer tu. practical dulu 3 bln.
ayubellezza80
aku baru dapat master aku tahun lepas..dalam mikrobiologi...setakat ni tak test market lak lagi utk jadik lecturer....tak taulah aku....aku buat research dulu...
drscha
Saya betol2 berminat nak sambung master.my cpa dapat lower class jerk..boleh ke dapat buat master programme kat ipta..dalam bidang IT..kat maner requirement rendah?
drscha
QUOTE(bubbly @ Apr 24 2009, 12:37 PM) *
tu la, sy rase x yakin nak buat phd. so dgn master by coursework ni maybe peluang keje sy untuk kolej universiti je la ek? sy rase sy x yakin nak buat master by research, sbb tu pilih by coursework..dan x yakin jugak nak buat phd..



bubbly...susah sangat ke jadi production enginee..kat maner u keje..else, where do you plan to pursue master degree?
JeD[i]-BoNGsU
QUOTE(drscha @ May 4 2009, 04:44 PM) *
bubbly...susah sangat ke jadi production enginee..kat maner u keje..else, where do you plan to pursue master degree?


production engineer.. tahan keje 2thn, dpt high blood pressure. heheh.
pettunia
ni pengalaman pakcik2 aku laaa.
better buat research sebab antara coursework ngan research u lebih ambik research.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.