Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kerja Kerajaan
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Tentang Kerjaya
daddycool06
Salam sejahtera,

Aku baru dapat kerja dgn govt, tapi gred 27 w/pun ada degree. Sebab aku apply untuk gred41 manjang tak lepas jer. Nak tau gak kelebihan dan kekurangnya bila dah kerja nanti. So sesapa yang ada pengalaman boleh la share kat sini. TQ
tomtombak
QUOTE(daddycool06 @ Apr 10 2009, 12:35 PM) *
Salam sejahtera,

Aku baru dapat kerja dgn govt, tapi gred 27 w/pun ada degree. Sebab aku apply untuk gred41 manjang tak lepas jer. Nak tau gak kelebihan dan kekurangnya bila dah kerja nanti. So sesapa yang ada pengalaman boleh la share kat sini. TQ


ko accept jer dulu..........nanti bila dah confirm ko apply lain kat spa ( tp kena kelulusan ketua pejabat)apply yg 41...nanti bila dah dpt interview...ko kena bawa salinan buku rekod perkhidmatan, SKT(borang prestasi)...kalau degree ko tuh same bidang dengan yg diploma tuh...lagi bagusihh,..bila kerje ko mantap, bos pun senang nak rekomen ko naik 41..lagipun ko dah ade experience......lagi mudah nak dpt
kat ofis aku 3 org w27... menanti utk dipanggil temuduga w41..
Gaji pulak akan dapat yang lebih tinggi daripada tangga gaji yang 27 tuh
contoh utk gred 27 kalau tanggagaji P1T3 : Rm 1700
tp bila ko dpt naik 41 tangga gaji ko akan lebih sikit dari P1T3
takde la timbul kekurangan......banyak kelebihan lagi ade laa...hihihi...

teratak_cipta
firstly tahniah...ok pertama sekali..nak tanya jawatan dia tetap ke kontrak?
noorul
Alhamdulillah...aku baru ajer dapat DG 44.
teratak_cipta
QUOTE(daddycool06 @ Apr 10 2009, 12:35 PM) *
Salam sejahtera,

Aku baru dapat kerja dgn govt, tapi gred 27 w/pun ada degree. Sebab aku apply untuk gred41 manjang tak lepas jer. Nak tau gak kelebihan dan kekurangnya bila dah kerja nanti. So sesapa yang ada pengalaman boleh la share kat sini. TQ




betul tu terima je dulu..sebab bukan senang nak dapt kerja kerajaan ni..biasanya gred 41 tu terbuka padam staff dalaman je..kalau rajin kerja senang nak naik pangkat
sayang_mama
gred 27 masyukkk oo boleh claim OT. bila dah naik 41 dah takleh claim OT. wakakakakakka
sayang_mama
QUOTE(noorul @ Apr 10 2009, 02:55 PM) *
Alhamdulillah...aku baru ajer dapat DG 44.


alhamdulillah. tahniah cikgu.
daddycool06
QUOTE(teratak_cipta @ Apr 10 2009, 02:52 PM) *
firstly tahniah...ok pertama sekali..nak tanya jawatan dia tetap ke kontrak?


taraf jawatan tetap. tu yang saya accept. lgpun dh dapat posting...kt seremban ni gak. dekat ler ngn famili.
aswad7878
Apa pun taniah
ayubellezza80
QUOTE(sayang_mama @ Apr 10 2009, 03:37 PM) *
gred 27 masyukkk oo boleh claim OT. bila dah naik 41 dah takleh claim OT. wakakakakakka




ahaaa...betul tu...dah dapat 41 tak leh kelim OT....macam aku...datang on call je...boleh kelim off je..apelah ada pada off.... smile.gif
ayubellezza80
QUOTE(noorul @ Apr 10 2009, 02:55 PM) *
Alhamdulillah...aku baru ajer dapat DG 44.



pensyarah ke cikgu ni
hotlady
[tahniah dkt u...
at least dapat gak gaji 27 n still boleh apply untuk 41. mcm, kitorang dekat putrajaya nie...pembantu tadbir (W17) ramai yang ada diploma...dah bertugas 8 tahun tapi tak sekali pun panggil interview untuk W27. dahlah takder exam untuk naik w27....kalau ada pun kpsl....itu pembantu tadbir yang ada spm pun boleh ambik...hmmm nasib222

yang tak puas hati...org yg ada sijil poli lagi gaji banyak daripada yg ada diploma...n diorang yg selalu dapat pergi interview coz pointer giler....habis tue syllabus dekat uitm susah beb...

ada tak yg senasib cam kitorang////???
daddycool06
QUOTE(hotlady @ Apr 14 2009, 10:32 AM) *
[tahniah dkt u...
at least dapat gak gaji 27 n still boleh apply untuk 41. mcm, kitorang dekat putrajaya nie...pembantu tadbir (W17) ramai yang ada diploma...dah bertugas 8 tahun tapi tak sekali pun panggil interview untuk W27. dahlah takder exam untuk naik w27....kalau ada pun kpsl....itu pembantu tadbir yang ada spm pun boleh ambik...hmmm nasib222

yang tak puas hati...org yg ada sijil poli lagi gaji banyak daripada yg ada diploma...n diorang yg selalu dapat pergi interview coz pointer giler....habis tue syllabus dekat uitm susah beb...

ada tak yg senasib cam kitorang////???


W ni skim apa yek..
isabella8303
QUOTE(daddycool06 @ Apr 15 2009, 10:38 AM) *
W ni skim apa yek..

nak tolong jawab leh tak?
ehehe..

w tu kewangan
j tu kejuruteraan
n tu pentadbiran

lagi..lagi..saper2 nak tambah..ekekeke..
hotlady
hi all....kalau ada yg senasib berilah pendapat korang tentang nasib graduan diploma bergaji spm....tapi langsung xpanggil interview xkisahla skim apa-pun....we all rasa kena adakan satu interview khas/ exam khas untuk kami...kalau nak compete pointer budak politeknik n budak u, mmgla budak u agak susah nak dapat 3++pointer...tapi we all punya pelajaran/ program susah....

cam luahan perasan plak kitorang ni hehehhe....
JiJaHpOtPeT
QUOTE(isabella8303 @ Apr 16 2009, 02:34 PM) *
QUOTE(daddycool06 @ Apr 15 2009, 10:38 AM) *
W ni skim apa yek..

nak tolong jawab leh tak?
ehehe..

w tu kewangan
j tu kejuruteraan
n tu pentadbiran

lagi..lagi..saper2 nak tambah..ekekeke..


A - Pengangkutan
B - Bakat dan Seni
C - Sains
DG/DGA/DH/DM/DS/DU - Pendidikan
E - Ekonomi
F/FT - Sistem Maklumat
G - pertanian
KB/KP/KX/KR - Keselamatan dan pertahanan awam
L/LS - Perundangan dan Kehakiman
M - Tadbir dan Diplomatik
J - Kejuruteraan
N/NT - Pentadbiran dan sokongan
Q - Penyeledikan dan Pembangunan
S - perkhidmatan sosial
U - Perubatan dan Kesihatan
W - Kewangan
X - Penguasaan Maritim
Y - Polis
Z - Tentera

ada sesapa lg nk tambah?? biggrin.gif
JiJaHpOtPeT
QUOTE(hotlady @ Apr 14 2009, 10:32 AM) *
[tahniah dkt u...
at least dapat gak gaji 27 n still boleh apply untuk 41. mcm, kitorang dekat putrajaya nie...pembantu tadbir (W17) ramai yang ada diploma...dah bertugas 8 tahun tapi tak sekali pun panggil interview untuk W27. dahlah takder exam untuk naik w27....kalau ada pun kpsl....itu pembantu tadbir yang ada spm pun boleh ambik...hmmm nasib222

yang tak puas hati...org yg ada sijil poli lagi gaji banyak daripada yg ada diploma...n diorang yg selalu dapat pergi interview coz pointer giler....habis tue syllabus dekat uitm susah beb...

ada tak yg senasib cam kitorang////???



W27 x banyak perjawatan..
kalau ada diploma dalam bidang finance dan bussiness
mintak la N27..skop kerja lebih besar..ada jugak N27 buat perolehan, aset, trainer (berkaitan kewangan)
kenapa mesti perlu tunggu W27?xsilap W27 nie penolong akauntan dan penolong Juruaudit..
JeD[i]-BoNGsU
err.. kalau ada degree sahaja (takde diploma),
leh ke mintak utk x27?
isabella8303
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 16 2009, 04:15 PM) *

err.. kalau ada degree sahaja (takde diploma),
leh ke mintak utk x27?

boleh kot..tp chances nak dipanggil temuduga tu agak payah..(sebab kelulusan tinggi drpd jawatan yg dipohon)..
kalau dapat temuduga pun, mesti derang tanya..naper tak mohon jawatan yg setaraf ngan kelulusan..
kalau dapat keje tu, Alhamdulillah..chances nak naik pangkat lebih mudah.. biggrin.gif
ada pro n cons la kot..


~jawab ikut pemahaman jer ni..kalau ader sesaper yg reti bab2 penjawatan ni, leh ar jawab..
isabella8303
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Apr 16 2009, 03:10 PM) *
A - Pengangkutan
B - Bakat dan Seni
C - Sains
DG/DGA/DH/DM/DS/DU - Pendidikan
E - Ekonomi
F/FT - Sistem Maklumat
G - pertanian
KB/KP/KX/KR - Keselamatan dan pertahanan awam
L/LS - Perundangan dan Kehakiman
M - Tadbir dan Diplomatik
J - Kejuruteraan
N/NT - Pentadbiran dan sokongan
Q - Penyeledikan dan Pembangunan
S - perkhidmatan sosial
U - Perubatan dan Kesihatan
W - Kewangan
X - Penguasaan Maritim
Y - Polis
Z - Tentera

ada sesapa lg nk tambah?? biggrin.gif

wah jijah..dh lengkap dh ni.. good.gif biggrin.gif
daddycool06
QUOTE(isabella8303 @ Apr 18 2009, 08:55 PM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 16 2009, 04:15 PM) *

err.. kalau ada degree sahaja (takde diploma),
leh ke mintak utk x27?

boleh kot..tp chances nak dipanggil temuduga tu agak payah..(sebab kelulusan tinggi drpd jawatan yg dipohon)..
kalau dapat temuduga pun, mesti derang tanya..naper tak mohon jawatan yg setaraf ngan kelulusan..
kalau dapat keje tu, Alhamdulillah..chances nak naik pangkat lebih mudah.. biggrin.gif
ada pro n cons la kot..


~jawab ikut pemahaman jer ni..kalau ader sesaper yg reti bab2 penjawatan ni, leh ar jawab..

gred 27 utk yang ada dip n stpm atau yg sijil yg setaraf dgn yag dua2 tu sahaja. kalu xder pakai spm utk gred 17 je la. Aku baru balik kursus induksi. lebih 70% yg dilantik ged 27 ada degree n master - guna dip n stpm utk pohon jawatan gred 27 ni.
aisha-nor
QUOTE(daddycool06 @ Apr 21 2009, 05:54 PM) *
QUOTE(isabella8303 @ Apr 18 2009, 08:55 PM) *
QUOTE(JeD[i]-BoNGsU @ Apr 16 2009, 04:15 PM) *

err.. kalau ada degree sahaja (takde diploma),
leh ke mintak utk x27?

boleh kot..tp chances nak dipanggil temuduga tu agak payah..(sebab kelulusan tinggi drpd jawatan yg dipohon)..
kalau dapat temuduga pun, mesti derang tanya..naper tak mohon jawatan yg setaraf ngan kelulusan..
kalau dapat keje tu, Alhamdulillah..chances nak naik pangkat lebih mudah.. biggrin.gif
ada pro n cons la kot..


~jawab ikut pemahaman jer ni..kalau ader sesaper yg reti bab2 penjawatan ni, leh ar jawab..

gred 27 utk yang ada dip n stpm atau yg sijil yg setaraf dgn yag dua2 tu sahaja. kalu xder pakai spm utk gred 17 je la. Aku baru balik kursus induksi. lebih 70% yg dilantik ged 27 ada degree n master - guna dip n stpm utk pohon jawatan gred 27 ni.


kalo tk salah...tk bole apply utk jwtn 27 kalo gna degree....gna stpm lh....
aku pn bru jea dpt ppt n27..now tgh tggu surat....alhamdulillah....tk lama tgu..interview 2 kali jea....syukur sgt2
akma^82
QUOTE(isabella8303 @ Apr 16 2009, 02:34 PM) *
QUOTE(daddycool06 @ Apr 15 2009, 10:38 AM) *
W ni skim apa yek..

nak tolong jawab leh tak?
ehehe..

w tu kewangan
j tu kejuruteraan
n tu pentadbiran

lagi..lagi..saper2 nak tambah..ekekeke..

S untuk sosial
Muhammad Safuan
rahsia untuk lulus temuduga kerajaan?ikuti linik ini http://tinyurl.com/teknik-berjaya-temuduga
shalizam
tahniah yer...susah jg nk cari keje skarang ni yer...ada degree pn payah nk dpt
marciello
QUOTE(tomtombak @ Apr 10 2009, 02:50 PM) *
QUOTE(daddycool06 @ Apr 10 2009, 12:35 PM) *
Salam sejahtera,

Aku baru dapat kerja dgn govt, tapi gred 27 w/pun ada degree. Sebab aku apply untuk gred41 manjang tak lepas jer. Nak tau gak kelebihan dan kekurangnya bila dah kerja nanti. So sesapa yang ada pengalaman boleh la share kat sini. TQ


ko accept jer dulu..........nanti bila dah confirm ko apply lain kat spa ( tp kena kelulusan ketua pejabat)apply yg 41...nanti bila dah dpt interview...ko kena bawa salinan buku rekod perkhidmatan, SKT(borang prestasi)...kalau degree ko tuh same bidang dengan yg diploma tuh...lagi bagusihh,..bila kerje ko mantap, bos pun senang nak rekomen ko naik 41..lagipun ko dah ade experience......lagi mudah nak dpt
kat ofis aku 3 org w27... menanti utk dipanggil temuduga w41..
Gaji pulak akan dapat yang lebih tinggi daripada tangga gaji yang 27 tuh
contoh utk gred 27 kalau tanggagaji P1T3 : Rm 1700
tp bila ko dpt naik 41 tangga gaji ko akan lebih sikit dari P1T3
takde la timbul kekurangan......banyak kelebihan lagi ade laa...hihihi...


tak pernah paham dah tak pernah tau gred2 ngan tangga gaji gomen neh huhuhuhu....nak gak aku tau ape gred2 yang ade ngan tangga gaji tu
anistacia
Tidur pun dapat duit...Aik..??
Tak cayer ..?? Cer klik,cer klik,
http://formulaluarbiasa.com/recommends/duit_cepat
eidali
QUOTE(isabella8303 @ Apr 18 2009, 08:56 PM) *
QUOTE(JiJaHpOtPeT @ Apr 16 2009, 03:10 PM) *
A - Pengangkutan
B - Bakat dan Seni
C - Sains
DG/DGA/DH/DM/DS/DU - Pendidikan
E - Ekonomi
F/FT - Sistem Maklumat
G - pertanian
KB/KP/KX/KR - Keselamatan dan pertahanan awam
L/LS - Perundangan dan Kehakiman
M - Tadbir dan Diplomatik
J - Kejuruteraan
N/NT - Pentadbiran dan sokongan
Q - Penyeledikan dan Pembangunan
S - perkhidmatan sosial
U - Perubatan dan Kesihatan
W - Kewangan
X - Penguasaan Maritim
Y - Polis
Z - Tentera

ada sesapa lg nk tambah?? biggrin.gif

wah jijah..dh lengkap dh ni.. good.gif biggrin.gif


betul betul betul... stail upin ipin.. luas sungguh pengetahuan mokcik... tabik spring la...
Azrul Fizri
nak kerja kerjaan ni senang je.....
kalau ada jawatan kosong tu mintak je la kan....
paling senang kalau ada orang dalam...garenti dapat punya la...mula2 sambilan dulu...lepas tu cuba2 la mintak jawatan penuh pulak
kena rajin mintak ler...tu pun kalau nak kerja kerajaan la....

kalau nak lagi senang kerja kerajaan....masa kat universiti tu ambil ler jurusan PENDIDIKAN...KEDOKTORAN ....KEHAKIMAN...dan sebagainya garenti terus boleh kerja kerajaan.. drinks.gif

kalau tak dapat kerja kerajaan pun tak pe kan
rezeki ada d mana-mana kan

usaha tu kan tangga kejayaan...

org kampung aku tu masa sekolah dulu gelaran dia bahalul tapi sekarang dah jadi jutawan oiiiiii
ayunie85
terima je dulu nnt bile ade position yg ko nk tu buka ko apply la lg bkn sng tau nk dpt.
M6 Lim
Khas Untuk Kakitangan Kerajaan

Satu peluang perniagaan yang dapat menjana PENDAPATAN PASIF.
Satu pelaburan yang dapat mengatasi SIMPANAN TETAP BANK dan ASB.

MESIN ATM PERIBADI!
TIDUR PUN BOLEH UNTUNG!


Teknologi Terbaru Daripada Japan Dan Korea.
Dapat menolong banyak penyakit yang kronik.
Telah melebihi 200,000 pengguna mengguna teknologi ini di malaysia.

Click to view attachment

Perkhidmatan pinjaman Loan daripada Bank Rakyat disediakan untuk KAKITANGAN KERAJAAN.

Untung keterangan lanjutan,
sila hubungi 017-2693 903 atau syow.lim@gmail.com
chris86
aku br je naik l/kpl hahahaha..
ummu zakiyyah
Assalamualaikum...

Topik ni dah lama tapi saje nak reply. Tahniah kepada yang dapat kerja kerajaan walaupun N17. Ramai yang kat luar sana masih tak dapat kerja. Baru baru ni sembang dengan kerani gred N17, ramai yang ada master dapat kerja kerajaan N17.
Terasa bersyukur kerana saya dapat kerja kerajaan gred 41 walaupun lama juga menanti...

Apapun sama samalah kita menjalankan tugas sebaik baiknya....
SyafiqRazalee
Satu berita yang baik!
Reyna90
salam, nk tanya pndapat boleh? sy skrg tgh praktikal selama 6 bulan, bakal habis degree awl bulan 8 ni. smlm sy dapat surat kena pergi interview untuk jawatan 'pembantu makmal sekolah', gred c17.. sy tak pernah apply jawatan nie, sbb pilihan jwtn sy pegawai sains, dll yg gred 41, selaras dgn kelayakan degree.. perlu ke sy pergi temuduga tu? mcm pelik je, sbb sy x apply pn jwtn tu..huhuhu. mst kena compete dgn lepasan spm yg nk jawatan tu. nanti kang, kalau sy penat2 pergi tmuduga tu xdpt, sia2 pulak.. huhuhu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.