Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tanye Ibu2 Sal Hal Berkaitan Bayi Pramatang..
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
si masak ranum
salam...

saya baru melahirkan anak pramatang mse peknen 32 weeks. so nak tanye mane2 ibu yang ada pengalaman ngan bayi pramatang.... apa susu formula yang bagus utuk prem? sy ada terbace yang enfalac bagus tapi bile p kedai n bce info kat tin, x de lak mention sal for baby pramatang...confuse gak nak bli.. skang ni, pakai product Eye Q tapi yang saya perasan baby berak cair n mata kiri selalu banyak tahi mata... org cakap kalo tahi mata banyak, susu tak sesuai... mintak pendapat sape2 yang tahu...
chome
Nih kena tanya sape2 yg ader experience laa..
chome tak tau la nak jawab..
tapi nape yer awak tak tanya ngan doktor jek..
sbb slalunyer kan baby prematured nih mesti kena pantau slalu..gi check up selalu..
so baik rujuk pada paed laa..
dulux
nak tanya...baby tu masih kt spital atau dh balik umah?
kalau dh kt umah lebih baik bagi susu ibu aje.jangan bagi susu
formula dulu.kalau bagi susu ibu sampai 6 bulan secara eksklusif
insyaallah baby akan sihat.
chome
Susu ibu memang bagus..tak terbanding ngan semua susu2 yg ader..
biasa baby premature nih disarankan bagi susu ibu secara eksklusif laa..
ader cousin ku citer dulu..kwn dia..baby premature camni gak laa..
tp dia kata doktor budak tuh yg ckp jgn bg susu ibu..bg jek susu formula..baru cepat besar..
ntah mana doktor dia pakai laa...
then suh bg makan dah..bayang laa..umur tak sampai 2 bulan lagi dah makan nasik..durian..
macam2 dah dibaginyer budak tuh makan..biler cousin ku cakap..nape dah bg makan..kan kecik lagi..
dia kata alaa..dulu2 adik-beradik dia sumer mak dia buat camtu..elok jek besar...
hmm..susah gak kalo jenis tak makan nasihat nih..
dia kira nak suh anak dia cepat besar jek..sbb tgk budak2 lain yg sebaya tu dah besar..
yer laa..kata premature kan..so lambat la skek..
tapi sian la kat budak tuh..skang tak nampak lagi effect..sok dah tua2..baru la macam2 penyakit dapat..
mrs.haeri
saya ada pengalaman dengan anak pramatang. saya dulu peknen 33 weeks. 12hari anak dalam NICU.anak saya memang minum susu badan sepenuhnya masa dalam pantang. bila dekat 2 bulan baru saya ajar minum susu formula disebabkan saya bekerja. 1st time saya bg minum susu dumex coz anak 1st saya minum dumex tp dia x sesuai.. asik muntah.. n then ada tnye doktor susu formula yg sesuai utk baby pramatang.. macam˛ brand dia bagi semua yang mahal˛.. then saya try enfalac a+. dia sesuai.. saya bg minum sampai 6 bln. after that saya bagi minum dumex. sampai sekrg dia ok. tapi masa discharge dari spital dr ada bg ubat appeton utk baby... utk perkembangan baby... cuba bagi ubat appeton tu.. dlm 1 week bg 2x. saya dulu bg ubat campur dalam air masak.
supirsonik_zoom
sz mmg ader pengalaman ..lahirkn adam masa 30 minggu.. kecik sgt..berat 1.48 kg.. alhamdulillah skang dah 5 thn ..
adam duduk dlm inkubator selama 52 ari.. di dlm wad kedua kritikal ..
kalu bab susu ..baik bg susu ibu.. sbb bayi pramatang ni..usus nya pon sebenarnya tak matang lg utk terima susu formula
susu ibu jugak susu terbaik adalah antibodi terkuat bg bb pramatang ...
sz mmg pam hari2 susu..stp 2jam ..alhamdulillah biar pon 52 ari ..susu tak kering..sbb sentiasa pam..
bb pramatang ni perlukan belaian.. kena urut dan usap belakang bb hari2..ikut lubang inkubator tulah...
adam mmg ekslusip dpt susu ibu selama setahun..pastu biler sz keje..susu pon mula berkurangan sbb tak pam masa kat opis..
biler kering terpaksa bg susu formula.. tp sian sgt.. tiap2 bulan demam la, selsema la.. pdhal selama setahun tu langsung tak penah demam..even masa kena cucuk.. mmg antibodi dier kuat.. kalu rasa mampu bg ekslusip baik la bagi kat anak2..

bab umur pulak.. bb pramatang umurnya akan dikira ikut jangkaan lahir tau.. bukan ikut masa lahir
cthnya.. adam lahir bulan julai..spatutnya lahir bulan sept.. kalu pi jumpa pediatric.. akan ader 2 umur..
paed akan kira perkembangan bb masa umur sepatutnya lahir .. pengiraan 2 umur ni sampai budak tu umur 2 thn ...
bab pemakanan pulak...bg la bb mkn mknan pejal masa umur 8 bulan (sbb bb ni dikira baru berumur 6 bulan)..

kalu bb masa dilahirkn mmg takyah pakai oksigen..rasanya tak perlu jumpa pakar mata ..hanya perlu rujuk pakar kanak2 sampai doktor puas hati
adam dulu.. tpaksa jumpa pakar mata ngan pakar kanak2 ..sampai umur 2 thn.. seksa sket la.. sbb mmg byk sgt amik cuti.. sbb nak jumpa pakar2 ni..




si masak ranum
QUOTE(mrs.haeri @ Mar 24 2009, 01:17 PM) *
saya ada pengalaman dengan anak pramatang. saya dulu peknen 33 weeks. 12hari anak dalam NICU.anak saya memang minum susu badan sepenuhnya masa dalam pantang. bila dekat 2 bulan baru saya ajar minum susu formula disebabkan saya bekerja. 1st time saya bg minum susu dumex coz anak 1st saya minum dumex tp dia x sesuai.. asik muntah.. n then ada tnye doktor susu formula yg sesuai utk baby pramatang.. macam˛ brand dia bagi semua yang mahal˛.. then saya try enfalac a+. dia sesuai.. saya bg minum sampai 6 bln. after that saya bagi minum dumex. sampai sekrg dia ok. tapi masa discharge dari spital dr ada bg ubat appeton utk baby... utk perkembangan baby... cuba bagi ubat appeton tu.. dlm 1 week bg 2x. saya dulu bg ubat campur dalam air masak.



QUOTE(supirsonik_zoom @ Mar 24 2009, 05:54 PM) *
sz mmg ader pengalaman ..lahirkn adam masa 30 minggu.. kecik sgt..berat 1.48 kg.. alhamdulillah skang dah 5 thn ..
adam duduk dlm inkubator selama 52 ari.. di dlm wad kedua kritikal ..
kalu bab susu ..baik bg susu ibu.. sbb bayi pramatang ni..usus nya pon sebenarnya tak matang lg utk terima susu formula
susu ibu jugak susu terbaik adalah antibodi terkuat bg bb pramatang ...
sz mmg pam hari2 susu..stp 2jam ..alhamdulillah biar pon 52 ari ..susu tak kering..sbb sentiasa pam..
bb pramatang ni perlukan belaian.. kena urut dan usap belakang bb hari2..ikut lubang inkubator tulah...
adam mmg ekslusip dpt susu ibu selama setahun..pastu biler sz keje..susu pon mula berkurangan sbb tak pam masa kat opis..
biler kering terpaksa bg susu formula.. tp sian sgt.. tiap2 bulan demam la, selsema la.. pdhal selama setahun tu langsung tak penah demam..even masa kena cucuk.. mmg antibodi dier kuat.. kalu rasa mampu bg ekslusip baik la bagi kat anak2..

bab umur pulak.. bb pramatang umurnya akan dikira ikut jangkaan lahir tau.. bukan ikut masa lahir
cthnya.. adam lahir bulan julai..spatutnya lahir bulan sept.. kalu pi jumpa pediatric.. akan ader 2 umur..
paed akan kira perkembangan bb masa umur sepatutnya lahir .. pengiraan 2 umur ni sampai budak tu umur 2 thn ...
bab pemakanan pulak...bg la bb mkn mknan pejal masa umur 8 bulan (sbb bb ni dikira baru berumur 6 bulan)..

kalu bb masa dilahirkn mmg takyah pakai oksigen..rasanya tak perlu jumpa pakar mata ..hanya perlu rujuk pakar kanak2 sampai doktor puas hati
adam dulu.. tpaksa jumpa pakar mata ngan pakar kanak2 ..sampai umur 2 thn.. seksa sket la.. sbb mmg byk sgt amik cuti.. sbb nak jumpa pakar2 ni..


thanx.... really appreaciated it... saya memang bagi susu ibu tapi bagi gak susu formula as supplement. Mse baru kuar hospital, susu cam dah kurang n bby cam tak puas minum susu badan n bile pump, dapat skit jer... tu yang kna minum susu formula gak untuk cukup kan keerluan dier...

Bby saya duk NICU 16 ari sbb mse kuar, bby dah berat 1.7 kg... tapi biase la... after deliver, berat baby turun lu.. then, baru start naik balik...mse kuar hospital, memang diorang bagi syrup appeton tu tapi saya nyer kna makan tiap2 ari. lagi satu, syrup folic acid. tu pun kna makan sekali sehari. 2-2 1ml jer...

sal umur kurang yang sz cakap tu, saya ada terbace kat dlm article related to prem... nurse pun ada cakap sal tu... tapi yang saya tahu sal dienyer imunisasi... sal makan ni, sy tak tahu lak...thanx sz...

kadang2, saya risau gak ngan kesihatan baby saya ni... so far, tak de problem tapi ingat kan smua yang nurse pesan mse kuar NICU tu, takut gak... contohnye, jgn expose sanagt baby kat ramai org tapi nak wat camne kalo sedara mara nak datang tgk anak kite.. takkan nak kate jgn datang. Mse kat NICU, ada la wakil ibu yang pernah ada baby prem ni... dia ada cite sal pengalaman pahit dia jage baby prem ni... kdg2 takut gak dgr...

saya harap sgt x de problem ngan baby saya... dah la ni 1st child... after 1 week kuar spital, berat dia dah naik 340 g... skang ni, tak tahu la... dah 2 minggu lebih kuar spital... kirenye skang umur dia dah 32 ari... dah nampak besar skit... mak saya cakap dah tak kecik sanagt tapi mak cakap biasanye baby full term besar cam bby saya mse baru deliver....next appointmen tnagn spital bulan 7 ni untuk tgk development dia... ada gak kwn2 hubby yang ada pengalaman ngan baby prem ni. diorg cakap x de problem pun..... lagi besar pd bby full term ada la (bile dah besar nanti). really hope x de problem...

so, sape2 lagi yang ada pengalaman ngan prem baby ni, leh la share..
cendawan_comel
QUOTE(si masak ranum @ Mar 24 2009, 11:13 PM) *
thanx.... really appreaciated it... saya memang bagi susu ibu tapi bagi gak susu formula as supplement. Mse baru kuar hospital, susu cam dah kurang n bby cam tak puas minum susu badan n bile pump, dapat skit jer... tu yang kna minum susu formula gak untuk cukup kan keerluan dier...

Bby saya duk NICU 16 ari sbb mse kuar, bby dah berat 1.7 kg... tapi biase la... after deliver, berat baby turun lu.. then, baru start naik balik...mse kuar hospital, memang diorang bagi syrup appeton tu tapi saya nyer kna makan tiap2 ari. lagi satu, syrup folic acid. tu pun kna makan sekali sehari. 2-2 1ml jer...

sal umur kurang yang sz cakap tu, saya ada terbace kat dlm article related to prem... nurse pun ada cakap sal tu... tapi yang saya tahu sal dienyer imunisasi... sal makan ni, sy tak tahu lak...thanx sz...

kadang2, saya risau gak ngan kesihatan baby saya ni... so far, tak de problem tapi ingat kan smua yang nurse pesan mse kuar NICU tu, takut gak... contohnye, jgn expose sanagt baby kat ramai org tapi nak wat camne kalo sedara mara nak datang tgk anak kite.. takkan nak kate jgn datang. Mse kat NICU, ada la wakil ibu yang pernah ada baby prem ni... dia ada cite sal pengalaman pahit dia jage baby prem ni... kdg2 takut gak dgr...

saya harap sgt x de problem ngan baby saya... dah la ni 1st child... after 1 week kuar spital, berat dia dah naik 340 g... skang ni, tak tahu la... dah 2 minggu lebih kuar spital... kirenye skang umur dia dah 32 ari... dah nampak besar skit... mak saya cakap dah tak kecik sanagt tapi mak cakap biasanye baby full term besar cam bby saya mse baru deliver....next appointmen tnagn spital bulan 7 ni untuk tgk development dia... ada gak kwn2 hubby yang ada pengalaman ngan baby prem ni. diorg cakap x de problem pun..... lagi besar pd bby full term ada la (bile dah besar nanti). really hope x de problem...

so, sape2 lagi yang ada pengalaman ngan prem baby ni, leh la share..


salam..

nk share gak..
my twins lahir 31 weeks... 20 hari dok hospital.. lahir masing2 1.6 & 1.8 kg... mase kuar hospital tu masing2 1.9 & 1.8kg... cc x dpt nk bg fully BF sbb x cukup utk 2 org plus both twins langsung x reti menghisap.. mmg frust sgt! so, bila x de direct feeding tu, susu jadik cam kurang n lame2 kering sendiri... so, sbg option, cc bg diorg susu similac neo sure smpai diorg umur 6 bulan (sbb tny kt nurse HKL tu, susu ape yg diorg bg kalo susu ibu x cukup, diorg ckp susu ni) plus bg gak apeton tu tiap2 hari.. alhamdulillah, both twins blh terima susu n mmbesar dgn sihat smpai la skrg, next week da nk masuk 2 tahun pun my twins tu... cumenye bile diorg da masuk setahun, ss terus bg dutch lady.. hehe.. x mmpu nk beli susu mahal2 lg, sbb diorg pun da kuat nyusu! alhamdulillah, both twins sihat, ade gak demam 2-3 kali, selsema n batuk, tp x la smpai tiap2 bulan... kene rajin bg diorg supplement utk antibodi k!
si masak ranum
QUOTE(cendawan_comel @ Mar 25 2009, 05:10 PM) *
salam..

nk share gak..
my twins lahir 31 weeks... 20 hari dok hospital.. lahir masing2 1.6 & 1.8 kg... mase kuar hospital tu masing2 1.9 & 1.8kg... cc x dpt nk bg fully BF sbb x cukup utk 2 org plus both twins langsung x reti menghisap.. mmg frust sgt! so, bila x de direct feeding tu, susu jadik cam kurang n lame2 kering sendiri... so, sbg option, cc bg diorg susu similac neo sure smpai diorg umur 6 bulan (sbb tny kt nurse HKL tu, susu ape yg diorg bg kalo susu ibu x cukup, diorg ckp susu ni) plus bg gak apeton tu tiap2 hari.. alhamdulillah, both twins blh terima susu n mmbesar dgn sihat smpai la skrg, next week da nk masuk 2 tahun pun my twins tu... cumenye bile diorg da masuk setahun, ss terus bg dutch lady.. hehe.. x mmpu nk beli susu mahal2 lg, sbb diorg pun da kuat nyusu! alhamdulillah, both twins sihat, ade gak demam 2-3 kali, selsema n batuk, tp x la smpai tiap2 bulan... kene rajin bg diorg supplement utk antibodi k!


kirenye susu yang cc pakai sama la ngan sy pakai... susu similac neosure eye Q... x de perubahan ker mse pakai susu tu?... yang saya risau mata kiri baby sy selalu ada tahi mata banyak... kadang2, sampai melekat mata n x leh bukak mase mule2 bgn tdo... n berak pun sedikit cair...ada tanye tukang urut sal tu, tukang surut cakap badan bby panas sebealh n mungkin side effect saya makan ubat dari set bersalin... dier suh kurangkan dos...bile dah kurangkan dos, sama jerk... bile saya tanye nurse n dr mse p amik berat bby after seminggu kuar, nurse n dr cakap bby tgh nak biasekan diri ngan susu baru... mse kat spital Sg. Buloh, nurse bagi susu wyeth LBW as a supplement...

sal appeton tu, bile nak berhenti stop ek? kalo ikutkan presciption kat dalam resit pharmacy, duration selama 30 days... tapi dienye kandungan leh up to 120 days...sama gak ngan syrup folic acid tu... saya plan nak bagi jer sampai habis satu botol appeton sbb tak expired lagi n apeton tu kan vitamin.

Kalo die tak sihat, cc p check private clinic or direct to hospital? mse kuar nurse ada cakp, kalo ada tande2 tak sihat, terus hantar spital sbb diorang cakap kadang2 private clinic ni x apply concept prem ni... tapi mse jupe 1 of mother yang ada baby prem ni mse sessi kaunsling kat spital, dier cakap dia hantar kat private clinic jer sbb dia x nak spiatl wat macam2 kat anak dia. mse nak kuar spital lu, baby sy cam ada tande2 batuk skit sbb sy memang batuk after 3 ari bersalin... bile saya tanye nurse kot2 anak sy berjangkit ngan say nanti, nakwat camne kan... diorang cakap terus jer datang kat ICU dept... kot2 t'kna infection...
v.ainie
Bayi pramatang ni memang kena beri perhatiian ckit..memng mudah sakit. mcm cc , anak v pun sama gak..mula2 disyorkan minum susu badan..tp tak cukup..mungkin sebab ibunya letihnya,..anak2 pula kerap menyusu..air susu jdi cepat kering..bayangkn lah lepas sorang-sorang menyusu rehat setengh jam sambung lagi..kadang2 nak gi makn pun x sempt..Last2tu kita dah tak tahan..anak2 pun kecian asyik nangis jer lapar..terpaksa lah hubby gi farmasi beli susu untuk bayi pramatang, kat farmasi tak bnyk brand yang offer untuk bayi pramatang ni...rembat jerlah mana yang ada.

sampai skrng dah nak 2tahun, vie masih bagi scott emulsion sbg supplement utk antibodi..coz sorang jer sakit semua akan berjangkit..even dah kuarantinkan..sampai ada satu masa tu hampir sebulan asyik sakit jer..lepas sorang2..eabg dia yg jarang sakit pun terjangkit sekali...vie jgn cakap ler..keletihan tu yg buat kita mudah terjangkit..entah saper nak urus saper pulak..
ita510
QUOTE(si masak ranum @ Mar 22 2009, 08:05 PM) *
salam...

saya baru melahirkan anak pramatang mse peknen 32 weeks. so nak tanye mane2 ibu yang ada pengalaman ngan bayi pramatang.... apa susu formula yang bagus utuk prem? sy ada terbace yang enfalac bagus tapi bile p kedai n bce info kat tin, x de lak mention sal for baby pramatang...confuse gak nak bli.. skang ni, pakai product Eye Q tapi yang saya perasan baby berak cair n mata kiri selalu banyak tahi mata... org cakap kalo tahi mata banyak, susu tak sesuai... mintak pendapat sape2 yang tahu...



Tumpang tanya psl baby pramatang...

Ank ita lahir 27 weeks, berat 875g ms lahir..discaj lepas 59 hari kat spital. Berat 1.65kg.
Alhamdulillah..baby sihat. Pesanan untuk diri sendiri dan ibu-ibu yg senasib...bersabar dan bersyukur dengan setiap kurniaan Tuhan. InsyaAllah bila kita bersyukur..Tuhan akan tambahkan nikmat untuk kita.
Mungkin kita adalah insan terpilih untuk menghadapi ujianNya. rolleyes.gif

Anak ita nk masuk 10 bulan...buat masa ni masih meniarap dan berpusing-pusing...
Tak pasti mcmnna tahap perkembangan yang sepatutnya...Ok atau x?
Ada sesiapa yang boleh kongsi pengalaman?
zuekhalid
Salam to all

I pun bersalin premature twin baby, but that was in 2002. Tapi kalau u all tengok dia, mesti tak sangka they all ni twin sbb they are non-identical twin. Now both twin da 7tahun, darjah satu. Masa lahir dulu, my 1st twin weight 1.6kg & the 2nd 1.9kg. Both were in incubator for 1weeks. Lepas tu baru boleh keluar when both of them reached 2kg each. Masa kat hospital, DR bagi enfalac a+ premature formula. Tapi susah arh nak cari kat kedai. So I beli kat pharmacy hospital. I gave them sampai 6 bulan, then DR cakap da boleh tukar enfalac A+ (zaman tu enfalac ade 2 version satu without A+ and the other one with A+, sekarang ni tak tahu arh), enfagrow & now enfakid. Duit susu + duit pampers masa they all kecik (1 - 4 years kot) sama ngan gaji kerani sebulan cray.gif . Bila beli susu & pampers, pernah cashier kedai tu tanya, "kak, buat jual ker?" ohmy.gif
ayang007
anak 1st ayang dulu prematang 32 minggu...
2 bulan pertama bagi susu badan..
then campur ngan NAN 1(gold)...
serasi ngan dia ....
pernah try S26 Gold..x sesuai....
dia minum susu NAN sampai umo setahun... then tukar nestlac 1+ madu...
la nie dah 3 tahun ++.. minum nespray madu...
cendawan_comel
QUOTE(si masak ranum @ Mar 26 2009, 04:58 PM) *
kirenye susu yang cc pakai sama la ngan sy pakai... susu similac neosure eye Q... x de perubahan ker mse pakai susu tu?... yang saya risau mata kiri baby sy selalu ada tahi mata banyak... kadang2, sampai melekat mata n x leh bukak mase mule2 bgn tdo... n berak pun sedikit cair...ada tanye tukang urut sal tu, tukang surut cakap badan bby panas sebealh n mungkin side effect saya makan ubat dari set bersalin... dier suh kurangkan dos...bile dah kurangkan dos, sama jerk... bile saya tanye nurse n dr mse p amik berat bby after seminggu kuar, nurse n dr cakap bby tgh nak biasekan diri ngan susu baru... mse kat spital Sg. Buloh, nurse bagi susu wyeth LBW as a supplement...

sal appeton tu, bile nak berhenti stop ek? kalo ikutkan presciption kat dalam resit pharmacy, duration selama 30 days... tapi dienye kandungan leh up to 120 days...sama gak ngan syrup folic acid tu... saya plan nak bagi jer sampai habis satu botol appeton sbb tak expired lagi n apeton tu kan vitamin.

Kalo die tak sihat, cc p check private clinic or direct to hospital? mse kuar nurse ada cakp, kalo ada tande2 tak sihat, terus hantar spital sbb diorang cakap kadang2 private clinic ni x apply concept prem ni... tapi mse jupe 1 of mother yang ada baby prem ni mse sessi kaunsling kat spital, dier cakap dia hantar kat private clinic jer sbb dia x nak spiatl wat macam2 kat anak dia. mse nak kuar spital lu, baby sy cam ada tande2 batuk skit sbb sy memang batuk after 3 ari bersalin... bile saya tanye nurse kot2 anak sy berjangkit ngan say nanti, nakwat camne kan... diorang cakap terus jer datang kat ICU dept... kot2 t'kna infection...



so far, alhamdulillah.. time tu my twins sesuai dgn susu similac tu.. smpai la diorg umur setahun...
yg appeton n supplement tu, blh je kalo nk stop bile berat diorg da ok, means bile diorg punye berat da bukan dlm kategori underweight
so far, kalo x sihat,kitorg bawak je pi klinik biasa.. alhamdulillah, x pernah la lagi sakit yg teruk2...

skrg ni, twins pun da 2thn.. slhamdulillah, perkembangan diorg ok n normal.. umur 10 bulan da pandai memanjat, umur setahun 2 bln da pandai jalan... skrg ni mulut tgh bising sbb da pandai bercakap.. hehe..
si masak ranum
QUOTE(cendawan_comel @ May 14 2009, 11:01 AM) *
skrg ni, twins pun da 2thn.. slhamdulillah, perkembangan diorg ok n normal.. umur 10 bulan da pandai memanjat, umur setahun 2 bln da pandai jalan... skrg ni mulut tgh bising sbb da pandai bercakap.. hehe..


Best nye dgr.... bby i dah 3 bulan 5 ari...hehe... mse check 6.5, berat dah 4.5 kg.. Dr cakap berat dia dah ok... skang ni, cam dah ada tanda2 nak meniarap... dia x pandai nak start mengiring jer.... bile dah telengkup, dah pandai kalihkan tangan n angkat kepala sbb sy selalu wat 'kangaroo care' kat dia... dah pandai senyum kat mak ayah sejak 2 minggu lepas. suka nye... x sabar lak nak dgr dia bercakap cam twins cc...
cendawan_comel
QUOTE(si masak ranum @ May 26 2009, 10:08 PM) *
QUOTE(cendawan_comel @ May 14 2009, 11:01 AM) *
skrg ni, twins pun da 2thn.. slhamdulillah, perkembangan diorg ok n normal.. umur 10 bulan da pandai memanjat, umur setahun 2 bln da pandai jalan... skrg ni mulut tgh bising sbb da pandai bercakap.. hehe..


Best nye dgr.... bby i dah 3 bulan 5 ari...hehe... mse check 6.5, berat dah 4.5 kg.. Dr cakap berat dia dah ok... skang ni, cam dah ada tanda2 nak meniarap... dia x pandai nak start mengiring jer.... bile dah telengkup, dah pandai kalihkan tangan n angkat kepala sbb sy selalu wat 'kangaroo care' kat dia... dah pandai senyum kat mak ayah sejak 2 minggu lepas. suka nye... x sabar lak nak dgr dia bercakap cam twins cc...


alhadulillah.. itu 1 perkembangan yg sgt memberangsangkan.. harap awk bersabar.. masanya kan tiba jugak! nnti bile dia da pndai berlari.. haa.. time tu mesti termengah2 nk kejar.. haha..
InvisibleGurl
salam.. IG pon deliver premature baby masa 34 weeks.. masa tu berat dia alahai 1.5kg je.. duk dalam inkubator sampai 2 minggu.. sedih tul x dpt bagi susu badan sbb susu tak banyak.. dia duk minum susu prem je sampai la doktor bg discharge..

IG bg susu enfalac a+ gak.. alhamdulillah dia nak minum.. sambil2 tu ajar jugak dia nyusu badan.. tapi bila dah beli tin yg kedua, dia terus taknak minum susu prem lagi... nak berkepit jgk ngan kita.. bagi susu botol je dia ngamuk2..

skang dah bagi breastfeed exclusively.. dari satu sudut mmg bagus, tapi kalo nak kemana2 tu agak payah sket la nak tinggal dia kat rumah.. asik risaukan dia je nangis nak susu..

skang berat dia dah 4.35kg.. syukur..
zukri5423
QUOTE(v.ainie @ Apr 15 2009, 12:07 AM) *
Bayi pramatang ni memang kena beri perhatiian ckit..memng mudah sakit. mcm cc , anak v pun sama gak..mula2 disyorkan minum susu badan..tp tak cukup..mungkin sebab ibunya letihnya,..anak2 pula kerap menyusu..air susu jdi cepat kering..bayangkn lah lepas sorang-sorang menyusu rehat setengh jam sambung lagi..kadang2 nak gi makn pun x sempt..Last2tu kita dah tak tahan..anak2 pun kecian asyik nangis jer lapar..terpaksa lah hubby gi farmasi beli susu untuk bayi pramatang, kat farmasi tak bnyk brand yang offer untuk bayi pramatang ni...rembat jerlah mana yang ada.

sampai skrng dah nak 2tahun, vie masih bagi scott emulsion sbg supplement utk antibodi..coz sorang jer sakit semua akan berjangkit..even dah kuarantinkan..sampai ada satu masa tu hampir sebulan asyik sakit jer..lepas sorang2..eabg dia yg jarang sakit pun terjangkit sekali...vie jgn cakap ler..keletihan tu yg buat kita mudah terjangkit..entah saper nak urus saper pulak..


bayi saya dah berumur setahun ..dia pramatang.selalu sakit dan ada asma...saya nak tahun pada umur berap[a puan bagi scott emulsion kepada bbaby puan....tq
zukri5423
[quote name='zukri5423' date='Jul 11 2009, 10:15 PM' post='5003170']
saya bapa kepada bayi pramatang yang telah berumur setahun...menjaga bayi pramatang adalah satu cabaran bagi kami ..apatah lagi kami ada lagi anak lelaki yang berumur 2 tahun.Sekarang ini babyi kami batuk dan asma...minggu ini sahaja dah 3 kali pergi klinik untuk mendapatkan rawatan..kami tak hantar ke hospital kerana abang-abangnya pun mendapat rawatan di klinik yang sama juga.Saya nak tahu sama ada bolehkah kami beri dia scott emulsion pada usia sekarang ini...harap dapat cadangan dan saranan...tq..waSALAM
MUSFIRAH

salam semua..
saya ada tanya pada pakar ENT berkaitan bg scott emulsion ni pd anak..dia kata kalau anak kita batuk n selsema boleh bagi, tapi BUKAN sebagai supplement sbb scott ni adalah anti histamin( macam ubat batuk) sbb tu bila anak kita selsema n batuk bg scott anak kita cepat baik..
lagi satu berhati-hati bagi ubat n supplement pada bayi bawah 2 tahun.contoh ubat batuk..kalau pergi klinik yg bukan pead klinik memang doc kat situ bg jer!!
berhati-hati ye! give_rose.gif
ouyangfeng
QUOTE(zukri5423 @ Jul 11 2009, 10:15 PM) *
QUOTE(v.ainie @ Apr 15 2009, 12:07 AM) *
Bayi pramatang ni memang kena beri perhatiian ckit..memng mudah sakit. mcm cc , anak v pun sama gak..mula2 disyorkan minum susu badan..tp tak cukup..mungkin sebab ibunya letihnya,..anak2 pula kerap menyusu..air susu jdi cepat kering..bayangkn lah lepas sorang-sorang menyusu rehat setengh jam sambung lagi..kadang2 nak gi makn pun x sempt..Last2tu kita dah tak tahan..anak2 pun kecian asyik nangis jer lapar..terpaksa lah hubby gi farmasi beli susu untuk bayi pramatang, kat farmasi tak bnyk brand yang offer untuk bayi pramatang ni...rembat jerlah mana yang ada.

sampai skrng dah nak 2tahun, vie masih bagi scott emulsion sbg supplement utk antibodi..coz sorang jer sakit semua akan berjangkit..even dah kuarantinkan..sampai ada satu masa tu hampir sebulan asyik sakit jer..lepas sorang2..eabg dia yg jarang sakit pun terjangkit sekali...vie jgn cakap ler..keletihan tu yg buat kita mudah terjangkit..entah saper nak urus saper pulak..


bayi saya dah berumur setahun ..dia pramatang.selalu sakit dan ada asma...saya nak tahun pada umur berap[a puan bagi scott emulsion kepada bbaby puan....tq

saya cadangkan bagi serigama (keluaran luxor network)..anak saya juga lahir pramatang, selalu berhingus dan berkahak. lepas minum (ikut sukatan) beberapa hari, hingus dah kering, kahak pun dah takde. nafas pun dah tak berbunyi lagi. apapun, kena dapatkan nasihat doktor dulu.
InvisibleGurl
QUOTE(ouyangfeng @ Jul 12 2009, 02:04 AM) *
saya cadangkan bagi serigama (keluaran luxor network)..anak saya juga lahir pramatang, selalu berhingus dan berkahak. lepas minum (ikut sukatan) beberapa hari, hingus dah kering, kahak pun dah takde. nafas pun dah tak berbunyi lagi. apapun, kena dapatkan nasihat doktor dulu.

oo yeke.. anak IG pon nafasnya berbunyi.. esp masa tido mlm.. mak IG suh sapukan kunyit hidup kat batang hidung dia.. (kat bhgn tgh2 antara 2 mata tu..) ok jgk la.. mmg nampak kuning sket tapi bila mandi hilang kesan kunyit tu..
si masak ranum
hi smua... lama say tak jenguk website ni... x sangka lak ramai lak yang still proceed topic ni... alhamdulilah, bby sy dah berumur 5 bulan setengah... n baru jer seminggu leh meniarap... tak tahu lah kenapa lambat... padahal kaki memang aktif sangat2... tu yang mak pelik gak... mak cakap tgk pada kaki, cam cepat jer meniarap...mgkin sbb prem kot... lambat skit walaupun dia lagi aktif dari sepupu dia yang lahir cukup bulan n lahir 2 ari lepas dia... tapi bile dah start meniarap, cepat lah pulak development dia... dalam 2 ari jer, dah leh berpusing ke 90 degree. tak 360 degree lagi la... skang ni, pantang letak, terus meniarap... sekali try, dah dapat... alhamdulillah... ari khamis lepas, timbang, dah berat 6.45 kg... dah hampir sama ngan budah2 full term yang lahir kurang pd 3 kg.. dah start makan nestum 2 minggu lepas tapi skit2 la... bagi sau sudu kecik jer seklai makan... kdg2 habis, kdg x.... Skang ni, dah bf exclusively.. dah tak pandai pakai botol susu dah... minum air masak pun, pakai sudu...
InvisibleGurl
si masak ranum..

happynye baca citer pasal anak awak.. anak IG pon tgh bergolek2 tu.. terlentang terlungkup.. tapi ringan sket drp anak awak.. baru 6.1kg.. umur dah 6 bulan...

masa lahir hari tu berat anak awak berapa ek?
Alysa79
Salammm.. nak upkan balik topic niehh.. maaf saya org bru di sini.. klo ada salah silap kata harap dimaafkan... Salam Aidil fitri...

Saya bru mlahirkan bayi pramatang.... 33 weeks.. tapi bayi saya hanya berat 1.16kg sahaja... nak tanya pengalaman ibu2 kepada bayi pramatang.. dlm berapa hari niehh bayi saya ok dlm penyusuan.. biasa b4 bayi saya nak myusu.. nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg xhadam... tapi semalam bila nurse cuba kluakan.. hasilnya darah.. huhuhuhu.. ada x ibu2 disini bpengalaman dgn masalah mcm ini... buat masa ini anak saya di puasakan.. sian dier.. adakah masalah ini akan mbantutkan tumbesaran anak saya nnt... dh tanya doc n nurse di NICU.. tp derang x friendly lahh... skang kena tggu hasil xray pg td... harap2 bayi saya x apa2.. huhuhuhu...
ciksu
QUOTE(Alysa79 @ Sep 16 2009, 01:04 AM) *
Salammm.. nak upkan balik topic niehh.. maaf saya org bru di sini.. klo ada salah silap kata harap dimaafkan... Salam Aidil fitri...

Saya bru mlahirkan bayi pramatang.... 33 weeks.. tapi bayi saya hanya berat 1.16kg sahaja... nak tanya pengalaman ibu2 kepada bayi pramatang.. dlm berapa hari niehh bayi saya ok dlm penyusuan.. biasa b4 bayi saya nak myusu.. nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg xhadam... tapi semalam bila nurse cuba kluakan.. hasilnya darah.. huhuhuhu.. ada x ibu2 disini bpengalaman dgn masalah mcm ini... buat masa ini anak saya di puasakan.. sian dier.. adakah masalah ini akan mbantutkan tumbesaran anak saya nnt... dh tanya doc n nurse di NICU.. tp derang x friendly lahh... skang kena tggu hasil xray pg td... harap2 bayi saya x apa2.. huhuhuhu...


skang baby alysa ada kat scn ek? ciksu takder pengalaman cuma selalu tgk coz ciksu keje kat spital. baby alysa ada kat spital mana?
ayang007
anak ayang yang 1st memang prem...
pas tue ader jangkitan kuman kat paru-paru...
x bleh terus bf mcm biaser..... mesti guna tiub masuk kat mulut dia then nurse akan guna injector masukkan susu tue...
tapi x ader plak dokter @ nurse buat "nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg x hadam"...
kesian kat beby alysa ekk...mesti sakit tue...
banyak˛ berdoa supaya sumenyer dalam keadaan baik...
Alysa79
QUOTE(ciksu @ Sep 16 2009, 08:43 AM) *
QUOTE(Alysa79 @ Sep 16 2009, 01:04 AM) *
Salammm.. nak upkan balik topic niehh.. maaf saya org bru di sini.. klo ada salah silap kata harap dimaafkan... Salam Aidil fitri...

Saya bru mlahirkan bayi pramatang.... 33 weeks.. tapi bayi saya hanya berat 1.16kg sahaja... nak tanya pengalaman ibu2 kepada bayi pramatang.. dlm berapa hari niehh bayi saya ok dlm penyusuan.. biasa b4 bayi saya nak myusu.. nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg xhadam... tapi semalam bila nurse cuba kluakan.. hasilnya darah.. huhuhuhu.. ada x ibu2 disini bpengalaman dgn masalah mcm ini... buat masa ini anak saya di puasakan.. sian dier.. adakah masalah ini akan mbantutkan tumbesaran anak saya nnt... dh tanya doc n nurse di NICU.. tp derang x friendly lahh... skang kena tggu hasil xray pg td... harap2 bayi saya x apa2.. huhuhuhu...


skang baby alysa ada kat scn ek? ciksu takder pengalaman cuma selalu tgk coz ciksu keje kat spital. baby alysa ada kat spital mana?


Hospital JB.... ciksu keja spital mana?
Honey^Dew
QUOTE(supirsonik_zoom @ Mar 24 2009, 05:54 PM) *
sz mmg ader pengalaman ..lahirkn adam masa 30 minggu.. kecik sgt..berat 1.48 kg.. alhamdulillah skang dah 5 thn ..
adam duduk dlm inkubator selama 52 ari.. di dlm wad kedua kritikal ..
kalu bab susu ..baik bg susu ibu.. sbb bayi pramatang ni..usus nya pon sebenarnya tak matang lg utk terima susu formula
susu ibu jugak susu terbaik adalah antibodi terkuat bg bb pramatang ...
sz mmg pam hari2 susu..stp 2jam ..alhamdulillah biar pon 52 ari ..susu tak kering..sbb sentiasa pam..
bb pramatang ni perlukan belaian.. kena urut dan usap belakang bb hari2..ikut lubang inkubator tulah...
adam mmg ekslusip dpt susu ibu selama setahun..pastu biler sz keje..susu pon mula berkurangan sbb tak pam masa kat opis..
biler kering terpaksa bg susu formula.. tp sian sgt.. tiap2 bulan demam la, selsema la.. pdhal selama setahun tu langsung tak penah demam..even masa kena cucuk.. mmg antibodi dier kuat.. kalu rasa mampu bg ekslusip baik la bagi kat anak2..

bab umur pulak.. bb pramatang umurnya akan dikira ikut jangkaan lahir tau.. bukan ikut masa lahir
cthnya.. adam lahir bulan julai..spatutnya lahir bulan sept.. kalu pi jumpa pediatric.. akan ader 2 umur..
paed akan kira perkembangan bb masa umur sepatutnya lahir .. pengiraan 2 umur ni sampai budak tu umur 2 thn ...
bab pemakanan pulak...bg la bb mkn mknan pejal masa umur 8 bulan (sbb bb ni dikira baru berumur 6 bulan)..

kalu bb masa dilahirkn mmg takyah pakai oksigen..rasanya tak perlu jumpa pakar mata ..hanya perlu rujuk pakar kanak2 sampai doktor puas hati
adam dulu.. tpaksa jumpa pakar mata ngan pakar kanak2 ..sampai umur 2 thn.. seksa sket la.. sbb mmg byk sgt amik cuti.. sbb nak jumpa pakar2 ni..




2nd baby honey pun lahir pramatang. patut la dia lambat terima makanan dibandingkan dgn kakaknya. rupanya kena ikut umur due date. tensen gak bila kita masak moi bg mkn dia xmau luah2 je. seb baik kakak tu ada tlg abiskan smile.gif tp skrg bila dh mula mkn semangat tgok dia abiskan makanan. bln2 pose ni cukup suka dia kuih tepung talam. kt tmpat honey jual kuih tu dlm polistrin size kcik tu. 1 polistrin tu dia blh abiskan sorg, pastu cukup suka air msk, manis2 x suka. jimat abis anak honey ni biggrin.gif
ciksu
QUOTE(Alysa79 @ Sep 16 2009, 12:09 PM) *
QUOTE(ciksu @ Sep 16 2009, 08:43 AM) *
QUOTE(Alysa79 @ Sep 16 2009, 01:04 AM) *
Salammm.. nak upkan balik topic niehh.. maaf saya org bru di sini.. klo ada salah silap kata harap dimaafkan... Salam Aidil fitri...

Saya bru mlahirkan bayi pramatang.... 33 weeks.. tapi bayi saya hanya berat 1.16kg sahaja... nak tanya pengalaman ibu2 kepada bayi pramatang.. dlm berapa hari niehh bayi saya ok dlm penyusuan.. biasa b4 bayi saya nak myusu.. nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg xhadam... tapi semalam bila nurse cuba kluakan.. hasilnya darah.. huhuhuhu.. ada x ibu2 disini bpengalaman dgn masalah mcm ini... buat masa ini anak saya di puasakan.. sian dier.. adakah masalah ini akan mbantutkan tumbesaran anak saya nnt... dh tanya doc n nurse di NICU.. tp derang x friendly lahh... skang kena tggu hasil xray pg td... harap2 bayi saya x apa2.. huhuhuhu...


skang baby alysa ada kat scn ek? ciksu takder pengalaman cuma selalu tgk coz ciksu keje kat spital. baby alysa ada kat spital mana?


Hospital JB.... ciksu keja spital mana?


ciksu kj kat spital seri manjung. kakak ciksu aritu ada lahir baby 7 bulan. memang kena bela kat inkubutor....rsnya lebih 1 bulan. kat situ oxygen cukup, dia bantu tumbesaran. tp yg kesiannya kulit jd kering...tambah2 babytu kuning. ciksu selalu gak p jenguk baby kat scn.....sian tgk.....penuh dgn tangisan baby
Alysa79
QUOTE(ayang007 @ Sep 16 2009, 09:38 AM) *
anak ayang yang 1st memang prem...
pas tue ader jangkitan kuman kat paru-paru...
x bleh terus bf mcm biaser..... mesti guna tiub masuk kat mulut dia then nurse akan guna injector masukkan susu tue...
tapi x ader plak dokter @ nurse buat "nurse akan mgeluarkan kahak or susu yg x hadam"...
kesian kat beby alysa ekk...mesti sakit tue...
banyak˛ berdoa supaya sumenyer dalam keadaan baik...


Aminn.... thanks ayang...
mmula mmg derang bg injecter gitu.. maybe perut anak Alys tkejut... mana x bru lahir dh bg 3cc susu...
skang derang drip saluran makanan lengkap kat dier... sehingga perut dier betul2 matang utk mnerima susu...
doakan yer semoga anak alys x apa2... huhuhuhu...
tamarra
QUOTE(InvisibleGurl @ Aug 11 2009, 06:29 PM) *
si masak ranum..

happynye baca citer pasal anak awak.. anak IG pon tgh bergolek2 tu.. terlentang terlungkup.. tapi ringan sket drp anak awak.. baru 6.1kg.. umur dah 6 bulan...

masa lahir hari tu berat anak awak berapa ek?


seronok kan tgk perkembangan baby kita. tggu lah bila dia dah blh berjalan nanti.. perghh tak menang nak kejar. my kid oso prem - lahir 1.2 kg but now dah 3 thn dah. org ckp baby prem active, but my kid superb hyper active... biggrin.gif
si masak ranum
hai smua...

lama tak jenguk topic ni... kepada Alya, sy terkejut gak bile bce yang ada darah bile sedut balik lebihan susu... ms anak saya lu, kena sedut gak susu yang tak hadam tapi tak pernah lak ada darah.... mungkin ada infection kot.... bercakap psl infection ni... memang prem ni cepat kena infection... ni kisah cite anak sy lak...

anak sy (rezza) dah nak msk 11 bulan dah... selepas discharge dr spital (16 ari kat NICU), smuanye x de problem... smuanye sihat n ok... boleh dikatakan dia lah yang paling aktif di kalangan 4 org lagi sepupu nya (yang sebaya sebulan, 2 or 3 bulan... n beratbadan pun ok lah... dgn erti kata lain, smua nye ok n seperti bdk2 full term sehingga lah dia berumur 5 ARI SEBELUM MASUK 10 BULAN...

mula- mula, dia kna selsema. after 2 ari kna selsema n batuk2 skit2 sbb mak nye batuk, dia terus demam panas ... check sendiri, temp 38.5. malam pertama demam panas, bwk pergi klinik 24 hrs kul 1.30 pg... dr check temp 39.2. dr just bagi ubat demam syrap, selsema, batuk n antibiotik... then, keesokannye, demam dia dah ok.... tbe2, start kul 10 lbh malam kedua, dia demam panas balik... dah lap2 badan pun, still tak turun. letak air asam jawa pekat kat kepala, still panas tapi kurang skit la.. plan nak p beli ubat demam cucuk pnggung tapi plan nak p beli esok nye. then, after basuh kepala dia yang letak ngan asam jawa pekat tu, sy n asben nampak dia menggigil.... disebabkan kami tdo dalam air-cond (usaha untuk turunkan suhu dia ), kami selimut kan dia skit... tbe2, rezza tersentak dari tdo n trus kna sawan.... kami memang terkejut sangat2 n trus bawak p spital terdekat... duduk la kat spital selama 3 ari... siap wat LP kot2 kna jangkitan kuman kat selaput otak sbb dia masih di bawah setahun setengah tapi alhamdulillah, result negative.. dr cakap mgkin jangkitan kuman sbb selsema...

after discharge (20.12.2009), rezza kembali sihat... n after 1 week, dia kna selsema n batuk yang lagi teruk dari yang dia kna sawan aritu... kitorang risau la sgt takut kna sawan lagi.... then kitorang p la 1 klinik yang spesel untuk selsema n batuk ni di gombak.... bile dicerita kan satu persatu kat dr kat c2... then, dr tu cakap: ANAK U ADA 3 PROBLEMS:
1. ANAK U PREM.... so, paru2 tak cukup matang mse dilahirkan
2. U DELIVER C-SECT..ubat yang digunakan mse operate boleh effectkan paru2 yang tak matang
3. ANAK U DAH KNA FIT (SAWAN) ... menandakan paru-paru dah kena infection n effect kat otak... then, demam panas...

so, dr cakap anak prem kalo dah ada problem kahak ni (due to infection kat lung), consequence dia susah skit... kna amik langkah berjage2... setakat ni, rezza dah 2x sedut kahak n sampai skang, selsema tak baik... batuk pun ada lagi... dr bagi ubat nak bagi batuk n kahak sbb nak make sure smua infection cured. selain tu, buat jugak teknik2 nak cairkan kahak dalam paru2 dia...

risau pun ada, ye la... dah lama sgt selsema... so far, dr cakap, lung dia ok... tapi ye la, selagi tak ok betul2, risau sentiasa ada.... cuma yang menggembirakan dia still aktif walaupun selsema n batuk.. cuma tdo malam, susah skit bile hidung tersumbat...

so, kepada smua ibu2 yang ada anak pramatang ni, kite kna selalu tgk diorang nyer perkembangan bab kata dr: PREMATURE BABIES NI KEKADANG PROBLEMATIC SKIT... SO, KNA LA KTE BERSABAR...
Bidan Bersalin
cuba lawat blog nie...blog kahs utk ibu ibu hamil....banyak info yang dapat dikongsikan bersama....Insya Allah
InvisibleGurl
dah setahun lebih topik ni.. thanks si masak ranum sbb kongsi pengalaman..

tapi nak tanya sket la.. sblm operate c-sar tu, ada tak dia bg suntikan dexa utk paru2 anak? IG ada dpt 2 dos suntikan.. 4 ptg ngan 4 pagi esoknye.. aduii mmg sakit tapi terpaksa tahan.. rasa cam nak nangis.. huhu..
MENTARI
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 27 2011, 03:51 PM) *
dah setahun lebih topik ni.. thanks si masak ranum sbb kongsi pengalaman..

tapi nak tanya sket la.. sblm operate c-sar tu, ada tak dia bg suntikan dexa utk paru2 anak? IG ada dpt 2 dos suntikan.. 4 ptg ngan 4 pagi esoknye.. aduii mmg sakit tapi terpaksa tahan.. rasa cam nak nangis.. huhu..



hohoho mentari sm mcm IG le... dpt suntikan tu.... 7pm ngand 7am....
sedap tol dia cucuk kat montot.....doc siap ckp cucuk ni mmg sakit ya puan.... wacko.gif
InvisibleGurl
QUOTE(MENTARI @ Jun 28 2011, 10:06 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 27 2011, 03:51 PM) *
dah setahun lebih topik ni.. thanks si masak ranum sbb kongsi pengalaman..

tapi nak tanya sket la.. sblm operate c-sar tu, ada tak dia bg suntikan dexa utk paru2 anak? IG ada dpt 2 dos suntikan.. 4 ptg ngan 4 pagi esoknye.. aduii mmg sakit tapi terpaksa tahan.. rasa cam nak nangis.. huhu..



hohoho mentari sm mcm IG le... dpt suntikan tu.... 7pm ngand 7am....
sedap tol dia cucuk kat montot.....doc siap ckp cucuk ni mmg sakit ya puan.... wacko.gif

hahaha... tu la, masa tu fikir anak je.. yg penting, paru2 anak sihat.. tak pe la maknye sakit sikit.. biggrin.gif
MENTARI
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 29 2011, 05:24 PM) *
QUOTE(MENTARI @ Jun 28 2011, 10:06 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jun 27 2011, 03:51 PM) *
dah setahun lebih topik ni.. thanks si masak ranum sbb kongsi pengalaman..

tapi nak tanya sket la.. sblm operate c-sar tu, ada tak dia bg suntikan dexa utk paru2 anak? IG ada dpt 2 dos suntikan.. 4 ptg ngan 4 pagi esoknye.. aduii mmg sakit tapi terpaksa tahan.. rasa cam nak nangis.. huhu..



hohoho mentari sm mcm IG le... dpt suntikan tu.... 7pm ngand 7am....
sedap tol dia cucuk kat montot.....doc siap ckp cucuk ni mmg sakit ya puan.... wacko.gif

hahaha... tu la, masa tu fikir anak je.. yg penting, paru2 anak sihat.. tak pe la maknye sakit sikit.. biggrin.gif


tula demi nyawa ank sanggup berkorban........

kwn mentari dia nk besalin kat swasta..... dia pregg twin, doc tk accep dia lahir
pramatang... last besalin kat gov.....
hospital swasta mmg tk kan terima kalo besalin bby pramatang...
nape erk??? rock.gif
InvisibleGurl
QUOTE(MENTARI @ Jun 30 2011, 12:17 PM) *
kwn mentari dia nk besalin kat swasta..... dia pregg twin, doc tk accep dia lahir
pramatang... last besalin kat gov.....
hospital swasta mmg tk kan terima kalo besalin bby pramatang...
nape erk??? rock.gif

aik? ye ke? tak penah dgr plak camtu..
MENTARI
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 2 2011, 07:43 AM) *
QUOTE(MENTARI @ Jun 30 2011, 12:17 PM) *
kwn mentari dia nk besalin kat swasta..... dia pregg twin, doc tk accep dia lahir
pramatang... last besalin kat gov.....
hospital swasta mmg tk kan terima kalo besalin bby pramatang...
nape erk??? rock.gif

aik? ye ke? tak penah dgr plak camtu..


iya dia ckp doc swasta tk nk tggung risiko kalo bby lahir tk cukup bln..
last masuk gov terus doc suh besalin... sorg besalin normal sorg lg czer.......
twin boy smile.gif
InvisibleGurl
QUOTE(MENTARI @ Jul 2 2011, 07:17 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 2 2011, 07:43 AM) *
QUOTE(MENTARI @ Jun 30 2011, 12:17 PM) *
kwn mentari dia nk besalin kat swasta..... dia pregg twin, doc tk accep dia lahir
pramatang... last besalin kat gov.....
hospital swasta mmg tk kan terima kalo besalin bby pramatang...
nape erk??? rock.gif

aik? ye ke? tak penah dgr plak camtu..


iya dia ckp doc swasta tk nk tggung risiko kalo bby lahir tk cukup bln..
last masuk gov terus doc suh besalin... sorg besalin normal sorg lg czer.......
twin boy smile.gif

haaa.. kesian kwn mentari tu... tapi syukur la dua2 selamat.. i mean, tiga2.. mommy n both babies.. happy.gif
MENTARI
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 4 2011, 08:39 PM) *
QUOTE(MENTARI @ Jul 2 2011, 07:17 PM) *
QUOTE(InvisibleGurl @ Jul 2 2011, 07:43 AM) *
QUOTE(MENTARI @ Jun 30 2011, 12:17 PM) *
kwn mentari dia nk besalin kat swasta..... dia pregg twin, doc tk accep dia lahir
pramatang... last besalin kat gov.....
hospital swasta mmg tk kan terima kalo besalin bby pramatang...
nape erk??? rock.gif

aik? ye ke? tak penah dgr plak camtu..


iya dia ckp doc swasta tk nk tggung risiko kalo bby lahir tk cukup bln..
last masuk gov terus doc suh besalin... sorg besalin normal sorg lg czer.......
twin boy smile.gif

haaa.. kesian kwn mentari tu... tapi syukur la dua2 selamat.. i mean, tiga2.. mommy n both babies.. happy.gif


tula merasa dia besalin normal dgn czer..... bby 2 bln dh jln sana jln sini
hehehehe biggrin.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.