Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Toyota Vios Vs Honda City
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
amundead
Antara Vios (model lama) dgn Honda City yang mana paling ok dlm segi speed,ruang,reka bentuk, penjagaan dan yg paling penting JIMAT MINYAK!!


ehhehe..tolong sat,,,aku nak beli kereta kedua aku hujung bulan 6 nih... rolleyes.gif
zan
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.
llamas
testimoni ntuk vios '06 STOCK.

dari kl - penang time CNY, full tank RM78 (dlu time 1.92/liter). jam truk kt highway utara selatan + full load + aircond medium. smpi penang (hotel seri malaysia bayan lepas) still ader lg 1/4 tank.
EidaBird
sama la kita...
aku pun tgk usha vios or city
tapi ramai ckp city lagi bagus
jimat minyak
jom ar beli
amundead
QUOTE(EidaBird @ Jun 25 2008, 06:08 PM) *
sama la kita...
aku pun tgk usha vios or city
tapi ramai ckp city lagi bagus
jimat minyak
jom ar beli

bila ko nak beli? aku tumpang ko jer la...
hazyy
QUOTE(zan @ Jun 23 2008, 05:32 PM) *
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.



saya dan suami pun dok usha2 jugak 2 biji kereta nih.
tapi fikir2 tak nak ambik baru, second hand je kot....ada jumpa kat satu kedai jual second hand city idsi baru lari 16k millage tahun 2007 nak jual dlm rm65k.berbaloi ke beli?
zan
QUOTE(hazyy @ Jul 7 2008, 12:37 AM) *
QUOTE(zan @ Jun 23 2008, 05:32 PM) *
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.



saya dan suami pun dok usha2 jugak 2 biji kereta nih.
tapi fikir2 tak nak ambik baru, second hand je kot....ada jumpa kat satu kedai jual second hand city idsi baru lari 16k millage tahun 2007 nak jual dlm rm65k.berbaloi ke beli?


jikalau keta tu (honda city idsi) bagus, mengapa pemilik sebelum ini cuma guna utk 2 tahun saja? tentu ada sebab musabab yang perlu ditimbangkan seperti

1. kereta itu pernah mengalami kemalangan teruk
2. honda city idsi tu tak lah sehebat mana
3. ada keta lain lebih best dari honda city idsi, mungkin perodua viva 660 kut!!

fikir-fikirkan.
legajiji
QUOTE(zan @ Jul 7 2008, 09:28 AM) *
QUOTE(hazyy @ Jul 7 2008, 12:37 AM) *
QUOTE(zan @ Jun 23 2008, 05:32 PM) *
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.



saya dan suami pun dok usha2 jugak 2 biji kereta nih.
tapi fikir2 tak nak ambik baru, second hand je kot....ada jumpa kat satu kedai jual second hand city idsi baru lari 16k millage tahun 2007 nak jual dlm rm65k.berbaloi ke beli?


jikalau keta tu (honda city idsi) bagus, mengapa pemilik sebelum ini cuma guna utk 2 tahun saja? tentu ada sebab musabab yang perlu ditimbangkan seperti

1. kereta itu pernah mengalami kemalangan teruk
2. honda city idsi tu tak lah sehebat mana
3. ada keta lain lebih best dari honda city idsi, mungkin perodua viva 660 kut!!

fikir-fikirkan.


mungkin tuan dia tak mampu nak bayar kot.. muflis ke hahaha

Aku beli honda city idsi Aug 2007. Mula2 dok berat belah vios sbb city tu bila aku tgk dr belakang kat atas jalan, dia mcm senget! mcm rumah kampung senget nak runtuh gitu..tu jer, 1st impression!!

then, terikut member pi showroom honda.. sedar tak sedar aku tgh test drive honda city.. 2nd impression, cabin dia lawa!! punat, butang semua smooth.. start driving, takde jerk gear shift maybe gear cvt punya effect. pastu naik bukit, uuumm ok, dr segi power aku boleh terima lah.

lepas test drive city, pi pulak showroom toyota dgn semangat yg agak kencang.. minta test drive.. masuk dlm vios, aaa, bosan.. cabin clasic (vios lama, bukan vios dugong tu). tgk gear nob, hancus, gear nob subaru lama aku lg lawa... OK, start jalan.. ter-naik bumper tgh jalan, terasa sangat lembiknya suspension dia.. dah cukup, balik showroom.. buka pintu, tutup pintu, bunyi tak best, mcm tutup tin! masa tu toyota tgh kasi diskaun 5K nak clear stok vios lama..

last2 pilih honda city.. harga mahal sikit dr vios.

kebelakangan ni terasa bising tayar city tuh, org kata pasal tayar bridgestone tu keras.. keras tp tahan lama la.. may be thn depan tukar tyre lembut sikit, silverstone ka.

fuel economy wise, penah dpt 19km/l dr Taiping sampai ke teluk intan ikut jln lama.. steady dlm 80km/h.
atas highway 110-120km/h kalu dlm 16-17km/l.


________________________________________

Ada spare parts kereta & motor yg nak di-letgo?
Cuba lelong kat sini... kot dpt harga yg baik!
www.lelongkereta.com.my
________________________________________
afb8880
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.
zan
QUOTE(afb8880 @ Dec 23 2008, 09:05 PM) *
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.

honda city baru memang memerlukan enjin lebih kuat sbb body lebih berat.
city 120bhp, vios 110bhp - city lebih 10%
city 1150kg, vios 1050kg - city lebih 10%

sebelum ini city guna CVT (dan ada 7 kelajuan maya atau virtual 7 speed). honda kata CVT lebih baik. mengapa skrg honda berbalik pada sistem gear auto konvensyenal?
toyota vios menggunakan kotak gear auto 4 speed yang sama (old model/new model) sbb ketahanannya dan spare part lebih mudah.

honda city tiada versi manual. vios ada versi manual.

honda city cuma ada 2 model iaitu 1.5E auto dan 1.5S auto
vios ada 5 model iaitu 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto dan 1.5S auto

honda city paling murah ialah 84K. vios paling murah ialah 69K iaitu berbeza 15K.

apa pun, pilihan di tangan pembeli juga.
afb8880
QUOTE(zan @ Dec 24 2008, 09:47 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 23 2008, 09:05 PM) *
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.

honda city baru memang memerlukan enjin lebih kuat sbb body lebih berat.
city 120bhp, vios 110bhp - city lebih 10%
city 1150kg, vios 1050kg - city lebih 10%

sebelum ini city guna CVT (dan ada 7 kelajuan maya atau virtual 7 speed). honda kata CVT lebih baik. mengapa skrg honda berbalik pada sistem gear auto konvensyenal?
toyota vios menggunakan kotak gear auto 4 speed yang sama (old model/new model) sbb ketahanannya dan spare part lebih mudah.

honda city tiada versi manual. vios ada versi manual.

honda city cuma ada 2 model iaitu 1.5E auto dan 1.5S auto
vios ada 5 model iaitu 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto dan 1.5S auto

honda city paling murah ialah 84K. vios paling murah ialah 69K iaitu berbeza 15K.

apa pun, pilihan di tangan pembeli juga.
city baru menggunakan 5speed auto sebab minyak lebih menjimatkan. sistem cvt tidak digunakan kerana tidak sesuai dgn konsep bercirikan sport yang ingin ditonjolkan oleh honda city. meskipun cvt lebih lancar berbanding gearbox biase, 5 speed auto lebih baik dgn dilengkapi paddle shift dan shift hold control sistem. jika ingin memotong amtlah mudah kerana gear hanya dpt dikawal di stereng. berbeza dgn vios, hanya menggunakan 4speed auto(sama dgn kereta proton saga). city baru juga dpt menjana lebih horsepower dan torque meskipun enjinnya single overhead cam sedangkan vios hp dan torque lebih rendah walaupun pakai enjin dohc. kalau difikirkan mengapa sesebuah kereta itu harganya lebih mahal? sudah tentu kerana lebih berkualiti. kalau ditanya mengapa bmw 3 series(rm200,000++) lebih mahal berbanding volvo s40(rm169,000++) sedangkan kedua2nya kereta buatan eropah? hal ini kerana bmw memiliki teknonogi yg lebih canggih seperti high beam assistant dan sebagainya. keadaan ini sama seperti city dan vios. kedua2nya kereta jepun, tetapi city lebih mahal kerana kekuatan enjinnya,gearbox 5 speed, 4 sensor belakang, paddle shift, shift hold control, rim 16, dan usb port. kesemua teknologi TIDAK DIMILIKI oleh toyota vios 1.5s auto high spec.
zan
QUOTE(afb8880 @ Dec 24 2008, 07:13 PM) *
QUOTE(zan @ Dec 24 2008, 09:47 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 23 2008, 09:05 PM) *
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.

honda city baru memang memerlukan enjin lebih kuat sbb body lebih berat.
city 120bhp, vios 110bhp - city lebih 10%
city 1150kg, vios 1050kg - city lebih 10%

sebelum ini city guna CVT (dan ada 7 kelajuan maya atau virtual 7 speed). honda kata CVT lebih baik. mengapa skrg honda berbalik pada sistem gear auto konvensyenal?
toyota vios menggunakan kotak gear auto 4 speed yang sama (old model/new model) sbb ketahanannya dan spare part lebih mudah.

honda city tiada versi manual. vios ada versi manual.

honda city cuma ada 2 model iaitu 1.5E auto dan 1.5S auto
vios ada 5 model iaitu 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto dan 1.5S auto

honda city paling murah ialah 84K. vios paling murah ialah 69K iaitu berbeza 15K.

apa pun, pilihan di tangan pembeli juga.
city baru menggunakan 5speed auto sebab minyak lebih menjimatkan. sistem cvt tidak digunakan kerana tidak sesuai dgn konsep bercirikan sport yang ingin ditonjolkan oleh honda city. meskipun cvt lebih lancar berbanding gearbox biase, 5 speed auto lebih baik dgn dilengkapi paddle shift dan shift hold control sistem. jika ingin memotong amtlah mudah kerana gear hanya dpt dikawal di stereng. berbeza dgn vios, hanya menggunakan 4speed auto(sama dgn kereta proton saga). city baru juga dpt menjana lebih horsepower dan torque meskipun enjinnya single overhead cam sedangkan vios hp dan torque lebih rendah walaupun pakai enjin dohc. kalau difikirkan mengapa sesebuah kereta itu harganya lebih mahal? sudah tentu kerana lebih berkualiti. kalau ditanya mengapa bmw 3 series(rm200,000++) lebih mahal berbanding volvo s40(rm169,000++) sedangkan kedua2nya kereta buatan eropah? hal ini kerana bmw memiliki teknonogi yg lebih canggih seperti high beam assistant dan sebagainya. keadaan ini sama seperti city dan vios. kedua2nya kereta jepun, tetapi city lebih mahal kerana kekuatan enjinnya,gearbox 5 speed, 4 sensor belakang, paddle shift, shift hold control, rim 16, dan usb port. kesemua teknologi TIDAK DIMILIKI oleh toyota vios 1.5s auto high spec.

malangnya, jualan honda city terlalu rendah berbanding vios. vios sudah register lebih 100,000 unit di malaysia cuma dengan 2 model. city dah masuk 3 model tapi belum cecah 100,000 unit lagi.
teknologi tidak menjamin apa2.
afb8880
QUOTE(zan @ Dec 26 2008, 11:57 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 24 2008, 07:13 PM) *
QUOTE(zan @ Dec 24 2008, 09:47 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 23 2008, 09:05 PM) *
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.

honda city baru memang memerlukan enjin lebih kuat sbb body lebih berat.
city 120bhp, vios 110bhp - city lebih 10%
city 1150kg, vios 1050kg - city lebih 10%

sebelum ini city guna CVT (dan ada 7 kelajuan maya atau virtual 7 speed). honda kata CVT lebih baik. mengapa skrg honda berbalik pada sistem gear auto konvensyenal?
toyota vios menggunakan kotak gear auto 4 speed yang sama (old model/new model) sbb ketahanannya dan spare part lebih mudah.

honda city tiada versi manual. vios ada versi manual.

honda city cuma ada 2 model iaitu 1.5E auto dan 1.5S auto
vios ada 5 model iaitu 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto dan 1.5S auto

honda city paling murah ialah 84K. vios paling murah ialah 69K iaitu berbeza 15K.

apa pun, pilihan di tangan pembeli juga.
city baru menggunakan 5speed auto sebab minyak lebih menjimatkan. sistem cvt tidak digunakan kerana tidak sesuai dgn konsep bercirikan sport yang ingin ditonjolkan oleh honda city. meskipun cvt lebih lancar berbanding gearbox biase, 5 speed auto lebih baik dgn dilengkapi paddle shift dan shift hold control sistem. jika ingin memotong amtlah mudah kerana gear hanya dpt dikawal di stereng. berbeza dgn vios, hanya menggunakan 4speed auto(sama dgn kereta proton saga). city baru juga dpt menjana lebih horsepower dan torque meskipun enjinnya single overhead cam sedangkan vios hp dan torque lebih rendah walaupun pakai enjin dohc. kalau difikirkan mengapa sesebuah kereta itu harganya lebih mahal? sudah tentu kerana lebih berkualiti. kalau ditanya mengapa bmw 3 series(rm200,000++) lebih mahal berbanding volvo s40(rm169,000++) sedangkan kedua2nya kereta buatan eropah? hal ini kerana bmw memiliki teknonogi yg lebih canggih seperti high beam assistant dan sebagainya. keadaan ini sama seperti city dan vios. kedua2nya kereta jepun, tetapi city lebih mahal kerana kekuatan enjinnya,gearbox 5 speed, 4 sensor belakang, paddle shift, shift hold control, rim 16, dan usb port. kesemua teknologi TIDAK DIMILIKI oleh toyota vios 1.5s auto high spec.

malangnya, jualan honda city terlalu rendah berbanding vios. vios sudah register lebih 100,000 unit di malaysia cuma dengan 2 model. city dah masuk 3 model tapi belum cecah 100,000 unit lagi.
teknologi tidak menjamin apa2.

mengapakah civic lebih banyak di jalan raya berbanding altis? bukankah civic lebih berteknologi daripada altis?
edagangnetwork
Rasa2 sekarang ni...Vios lebih mendapat sambutan dari City....
Kalau diberi pilihan.... pilih Vios...
afb8880
QUOTE(zan @ Dec 26 2008, 11:57 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 24 2008, 07:13 PM) *
QUOTE(zan @ Dec 24 2008, 09:47 AM) *
QUOTE(afb8880 @ Dec 23 2008, 09:05 PM) *
baru ni saya pergi tengok honda city baru. warna biru memang menawan. model 1.5e dilengkapi rim 16 berbeza dengan vios hanya memakai rim 15. enjinnya mengeluarkan output 120ps dan menggunakan transmisi 5 kelajuan automatik. jika dibandingkan dgn vios(current model) vvt-i hanya mengeluarkan 109 ps dan masih menggunakan transmisi 4 kelajuan.

honda city baru memang memerlukan enjin lebih kuat sbb body lebih berat.
city 120bhp, vios 110bhp - city lebih 10%
city 1150kg, vios 1050kg - city lebih 10%

sebelum ini city guna CVT (dan ada 7 kelajuan maya atau virtual 7 speed). honda kata CVT lebih baik. mengapa skrg honda berbalik pada sistem gear auto konvensyenal?
toyota vios menggunakan kotak gear auto 4 speed yang sama (old model/new model) sbb ketahanannya dan spare part lebih mudah.

honda city tiada versi manual. vios ada versi manual.

honda city cuma ada 2 model iaitu 1.5E auto dan 1.5S auto
vios ada 5 model iaitu 1.5J manual, 1.5J auto, 1.5E auto, 1.5G auto dan 1.5S auto

honda city paling murah ialah 84K. vios paling murah ialah 69K iaitu berbeza 15K.

apa pun, pilihan di tangan pembeli juga.
city baru menggunakan 5speed auto sebab minyak lebih menjimatkan. sistem cvt tidak digunakan kerana tidak sesuai dgn konsep bercirikan sport yang ingin ditonjolkan oleh honda city. meskipun cvt lebih lancar berbanding gearbox biase, 5 speed auto lebih baik dgn dilengkapi paddle shift dan shift hold control sistem. jika ingin memotong amtlah mudah kerana gear hanya dpt dikawal di stereng. berbeza dgn vios, hanya menggunakan 4speed auto(sama dgn kereta proton saga). city baru juga dpt menjana lebih horsepower dan torque meskipun enjinnya single overhead cam sedangkan vios hp dan torque lebih rendah walaupun pakai enjin dohc. kalau difikirkan mengapa sesebuah kereta itu harganya lebih mahal? sudah tentu kerana lebih berkualiti. kalau ditanya mengapa bmw 3 series(rm200,000++) lebih mahal berbanding volvo s40(rm169,000++) sedangkan kedua2nya kereta buatan eropah? hal ini kerana bmw memiliki teknonogi yg lebih canggih seperti high beam assistant dan sebagainya. keadaan ini sama seperti city dan vios. kedua2nya kereta jepun, tetapi city lebih mahal kerana kekuatan enjinnya,gearbox 5 speed, 4 sensor belakang, paddle shift, shift hold control, rim 16, dan usb port. kesemua teknologi TIDAK DIMILIKI oleh toyota vios 1.5s auto high spec.

malangnya, jualan honda city terlalu rendah berbanding vios. vios sudah register lebih 100,000 unit di malaysia cuma dengan 2 model. city dah masuk 3 model tapi belum cecah 100,000 unit lagi.
teknologi tidak menjamin apa2.

mengapakah civic lebih banyak daripada altis? bukankah kerana civic lebih berteknologi daripada altis? malah model terbaru altis masih tidak mampu menandingi jualan civic.
obvios
amik la vios...
puas hati so far.. hehehe
afb8880
QUOTE(edagangnetwork @ Dec 26 2008, 09:57 PM) *
Rasa2 sekarang ni...Vios lebih mendapat sambutan dari City....
Kalau diberi pilihan.... pilih Vios...

SEGALANYA BAKAL BERUBAH! city baru belum ada di jalan raya. apabila sudah ada, sudah pasti majoritinya akan manyukai city. teknologi yang ada pada honda city baru sememangnya sudah jauh meninggalkan vios. vios masih menggunakan gearbox 4 speed, tetapi city sudah memaKAI GEARBOX 5 SPEED. INI MEMBUKTIKAN CITY LEBIH MENJIMATKAN MINYAK BERBANDING VIOS. CITY MEMPUNYAI SHIFT HOLD CONTROL. enjinnya mangeluarkan 120ps dan 174 nm torque. sebaliknya, vios hanya mampu mengeluarkan 109 ps dan 171 nm torque. city juga lebih besar daripada vios. panjang city, 4395mm. panjang vios, 4300mm.lebar city, 1715mm. lebar vios, 1700mm. tinggi city, 1470mm. tinggi vios, 1460. city mempunyai soket pendrive. jika anda mempunyai lagu yang telah direkod dalam pendrive, anda boleh mendengar lagu tersebut di dalam honda city dgan memasukkan pendrive tersebut ke dalam soket (USB PORT). VIOS TIDAK MEMPUNYAI KEMUDAHAN TERSEBUT. meter kelajuan vios terletak di bahagian tengah dash board. itu satu ciri2 yang menyusahkan kerana apbila mahu melihat kelajuan perlu memandang ke tengah dashboard.city mempunyai 4 reverse sensor manakala vios hanya
mempunyai 2 reverse sensor.



zan
saya pilih vios. teknologi dan ketahanan terbukti. pilihan pembeli seluruh malaysia.
shadow
dari segi technology, city mengatasi vios.
macam mana pulak dari segi durability dan reliability?
zan
QUOTE(shadow @ Dec 30 2008, 04:59 PM) *
dari segi technology, city mengatasi vios.
macam mana pulak dari segi durability dan reliability?

mengapa sebelum ini ada model i-dsi tapi skrg tidak ada??

mengapa sebelum ni city guna CVT dan Honda riuh mengatakan City ni model terbaik sbb CVT lebih smooth dan ada 7 speed tetapi city baru takde?
city baru mungkin ada 5 speed tetapi mengapa Honda ambil selangkah ke belakang? he he he....

dah la Honda terpaksa tarik diri dari F1 sbb takde duit. alahaii...sedeynya.
kaisers36
selalunya mamat2 yg pakai kete brand proton aka mitsu celup,mmg selalunya bengang dgn mamat2 honda,so pendapat anda mempengaruhi jugak lah en zan,coz anda pengguna proton persona
kaisers36
honda2
edagangnetwork
Vios lagi best.....
zan
QUOTE(kaisers36 @ Dec 30 2008, 08:49 PM) *
selalunya mamat2 yg pakai kete brand proton aka mitsu celup,mmg selalunya bengang dgn mamat2 honda,so pendapat anda mempengaruhi jugak lah en zan,coz anda pengguna proton persona


anda jelas bersikap skeptikal dan menghakimi seseorang pada luaran. hakikatnya anda sebagai pengguna Honda terlalu mengkagumi honda, bukan?

kalau Honda benar hebat, mengapa Honda tidak pernah jadi No.1 di Jepun? mengapa Toyota?

sila baca reply saya sebelum ni. mengapa saya memuji City dan saya nyatakan kita tunggu Honda City baru? kerana saya ni seorang yang adil. anda tidak mengenali saya tetapi anda telah menghakimi saya hanya kerana beberapa patah ayat dan pada saya itu tidak adil. justeru saya tidak perlu berbicara lagi dengan anda kerana anda cenderung untuk memburukkan orang lain dan itu bukan sifat orang Muslimin yang baik.


QUOTE(zan @ Jun 23 2008, 05:32 PM) *
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.


suka juga saya hendak bertanya, dari segi apakah proton persona ialah mitsubishi celup? sila nyatakan dari sudut teknikal dan spesifikasi
kaisers36
sapo lak kato persona ni...aku kata proton aka mitsu
shadow
kaisers36, ko guna honda ke? model mana?
kaisers36
MODEL EX5
Gaza
QUOTE(zan @ Dec 31 2008, 10:52 AM) *
QUOTE(kaisers36 @ Dec 30 2008, 08:49 PM) *
selalunya mamat2 yg pakai kete brand proton aka mitsu celup,mmg selalunya bengang dgn mamat2 honda,so pendapat anda mempengaruhi jugak lah en zan,coz anda pengguna proton persona


anda jelas bersikap skeptikal dan menghakimi seseorang pada luaran. hakikatnya anda sebagai pengguna Honda terlalu mengkagumi honda, bukan?

kalau Honda benar hebat, mengapa Honda tidak pernah jadi No.1 di Jepun? mengapa Toyota?

sila baca reply saya sebelum ni. mengapa saya memuji City dan saya nyatakan kita tunggu Honda City baru? kerana saya ni seorang yang adil. anda tidak mengenali saya tetapi anda telah menghakimi saya hanya kerana beberapa patah ayat dan pada saya itu tidak adil. justeru saya tidak perlu berbicara lagi dengan anda kerana anda cenderung untuk memburukkan orang lain dan itu bukan sifat orang Muslimin yang baik.


QUOTE(zan @ Jun 23 2008, 05:32 PM) *
paling jimat minyak tentulah city iDSI. enjinnya tak power mana cuma 88bhp (Saga baru pun 94bhp) tapi teknologi dual spark plug dan sequential ignition serta kotak gear CVT (7 "speed") adalah rahsianya.

lari boleh lari, tapi kurang umphh!. kerana itu, Honda juga menjual City VTEC - utk bertarung dgn Vios.

secara umumnya vios VVTI dan city VTEC tetap menjimatkan petrol.

Vios baru dah 8 bulan di pasaran, tetapi City baru akan muncul hujung tahun ni. sabau dulu sebelum buat keputusan.


suka juga saya hendak bertanya, dari segi apakah proton persona ialah mitsubishi celup? sila nyatakan dari sudut teknikal dan spesifikasi


ala zan ko jgn layan sgt mamat ni. pastu honda & toyota tu sama je. dua2 syarikat jepun yang bole tahan mentekedarah duit rakyat malaysia. satu lagi yang aku tak puas hati, toyota skang tak mcm toyota dulu (90an). macam SEG tu solid. tapi sekarang cthnya altis... teknologi lagi mundur (belakang pakai torsion beam sedangkan SEG fully independent) pastu tanya supplier tempat aku kerja (pakai altis) dia dah claim dua kali disk brake sebab bengkok. mcm ko tau, aku tgh mencari kete jepun 2nd tapi sumer feedback tak bagus. sentra yg aku test tu plak sempit belakang. aku hold dulu niat aku sbb nak tengok mpv2 yang bakal launch taun ni.

apa2 hal persona mmg best. slack tang pikap & timing belt je. napelah korang tak pakai chain?

vios vs city? city baru la. tapi ckd tak tau la quality cmana.
zan
QUOTE(Gaza @ Jan 19 2009, 12:18 AM) *
ala zan ko jgn layan sgt mamat ni. pastu honda & toyota tu sama je. dua2 syarikat jepun yang bole tahan mentekedarah duit rakyat malaysia. satu lagi yang aku tak puas hati, toyota skang tak mcm toyota dulu (90an). macam SEG tu solid. tapi sekarang cthnya altis... teknologi lagi mundur (belakang pakai torsion beam sedangkan SEG fully independent) pastu tanya supplier tempat aku kerja (pakai altis) dia dah claim dua kali disk brake sebab bengkok. mcm ko tau, aku tgh mencari kete jepun 2nd tapi sumer feedback tak bagus. sentra yg aku test tu plak sempit belakang. aku hold dulu niat aku sbb nak tengok mpv2 yang bakal launch taun ni.

apa2 hal persona mmg best. slack tang pikap & timing belt je. napelah korang tak pakai chain?

vios vs city? city baru la. tapi ckd tak tau la quality cmana.

sykt2 kereta jepun tidak mentekadarah duit rakyat. yg mentekedarah ialah polisi kerajaan kita.

harga toyota camry 2.4 yang dibeli oleh kerajaan pakatan rakyat berharga RM167,000 sebuah.
harga kereta tanpa cukai ialah sekitar RM85,000 sebuah. yang lain ialah cukai kerajaan iaitu duti eksais kastam, cukai impot dan cukai jualan.

penggunaan torsion beam sbnrnya lebih baik sbb kita tidak perlu lagi stabiliser. torsion beam tu sendiri mengurangkan kadar rolling ketika cornering

toyota tidak bodoh. camry guna multi-link. penggunaan torsion beam ni seawal thn 80an pada mitsubishi galant super touring. cornering lebih mantap dari wira yang menggunakan set-up multi link.
siapa lagi guna sistem torsion bar? perodua kenari, kelisa, honda jazz dan honda city serta vios. ianya murah dan tegap.

enjin campro di reka dari milenium baru iaitu sekitar thn 2000/01. masa tu keta jepun (kecuali nissan) semua syok dgn timing belt.
kaisers36
QUOTE(zan @ Jan 19 2009, 08:56 AM) *
QUOTE(Gaza @ Jan 19 2009, 12:18 AM) *
ala zan ko jgn layan sgt mamat ni. pastu honda & toyota tu sama je. dua2 syarikat jepun yang bole tahan mentekedarah duit rakyat malaysia. satu lagi yang aku tak puas hati, toyota skang tak mcm toyota dulu (90an). macam SEG tu solid. tapi sekarang cthnya altis... teknologi lagi mundur (belakang pakai torsion beam sedangkan SEG fully independent) pastu tanya supplier tempat aku kerja (pakai altis) dia dah claim dua kali disk brake sebab bengkok. mcm ko tau, aku tgh mencari kete jepun 2nd tapi sumer feedback tak bagus. sentra yg aku test tu plak sempit belakang. aku hold dulu niat aku sbb nak tengok mpv2 yang bakal launch taun ni.

apa2 hal persona mmg best. slack tang pikap & timing belt je. napelah korang tak pakai chain?

vios vs city? city baru la. tapi ckd tak tau la quality cmana.

sykt2 kereta jepun tidak mentekadarah duit rakyat. yg mentekedarah ialah polisi kerajaan kita.

harga toyota camry 2.4 yang dibeli oleh kerajaan pakatan rakyat berharga RM167,000 sebuah.
harga kereta tanpa cukai ialah sekitar RM85,000 sebuah. yang lain ialah cukai kerajaan iaitu duti eksais kastam, cukai impot dan cukai jualan.

penggunaan torsion beam sbnrnya lebih baik sbb kita tidak perlu lagi stabiliser. torsion beam tu sendiri mengurangkan kadar rolling ketika cornering

toyota tidak bodoh. camry guna multi-link. penggunaan torsion beam ni seawal thn 80an pada mitsubishi galant super touring. cornering lebih mantap dari wira yang menggunakan set-up multi link.
siapa lagi guna sistem torsion bar? perodua kenari, kelisa, honda jazz dan honda city serta vios. ianya murah dan tegap.

enjin campro di reka dari milenium baru iaitu sekitar thn 2000/01. masa tu keta jepun (kecuali nissan) semua syok dgn timing belt.

yang ini aku sokong ko sepenuhnya zan,sebenarnya bukan nak hentam kete2 proton ni,tapi paham2 je laa ia terletak dibawah kekuasaan umno dan BN tu yg aku anti sgt tuuu,kalo ikut kan kita dah pakai keta lagi caya2 mcm mamat2 singapore tuuuuuuu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.