Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Petua Mudah Bersalin...
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
Pages: 1, 2
SuperMom
saja jer nak tanya...

ader kwn rekmen kalu nak mudah bersalin....dlm bulan ke 8 hingga nak bersalin tu rajin2 la gentel puting tu....ader pernah dengar x?
IrdinaB
Petus?? ape tu?
petua ker...

gentel puting? tak penah dgr lak....
dina amal minum minyak kelapa sesudu sehari start bln 8 nak mudah bersalin...
supirsonik_zoom
hah? x penah lak.. kdg2 petua org tua2 ni ader yg boleh diikut ader yg x boleh
petua nak mudah bersalin.. ni cara kiter..
1. jgn byk tido/ malas.. bykkan berjalan..
2. jgn byk menjerit/mengerang dlm labour..tenaga byk habis.. kalu tenaga kurang...nak push bb pon lambat ahh..
3. penah gak isap ujung rambut masa mandi.. masa tu rambut pjg lah.. org tua2 kata mudah bersalin
4. minum air/ minyak selusuh.. setakat ni mmg tok yg buatkan ...
minyak kelapa (letak kat hujung lidah) stat dr ngandung 5 bulan.. kalu ikut tok ckp.. minyak tu kan licin ciri2nya..so bb senang kluar
5. tiap kali pas semayang doa agar dipermudahkn bersalin.. selain rajin gak wat semayang hajat


SuperMom
QUOTE(IrdinaB @ Mar 29 2008, 02:28 PM) *
Petus?? ape tu?
petua ker...

gentel puting? tak penah dgr lak....
dina amal minum minyak kelapa sesudu sehari start bln 8 nak mudah bersalin...


sory la irdinaB...petua...salah eja plk nak cepat....
nurulz
QUOTE(SuperMom @ Mar 29 2008, 02:21 PM) *
saja jer nak tanya...

ader kwn rekmen kalu nak mudah bersalin....dlm bulan ke 8 hingga nak bersalin tu rajin2 la gentel puting tu....ader pernah dengar x?


gentel2 puting..?!xprnh dgr lak..stim lak kang kalo sokmo m'gentel aje..ihikss..
nurul dulu dkt nak brsalin byk minum air kelape aje..tu mmg slalu dgr la...
pehtu time mandi air hujung rambut tu isap sket la..ni pun wat sskali aje..
nak ikutkan byk lagi petua org2 tua ni kalo nak mudah brsalin..tgk la,kalo xpelik boleh le kite ikut.kan..''
CuTiEy_SuKi^_^
suki dulu mmg amalkan byk berjalan...
berkaki ayam plak tuh..tapi best...
hihihih..
kembara5969
QUOTE(nurulz @ Mar 29 2008, 06:24 PM) *
pehtu time mandi air hujung rambut tu isap sket la..ni pun wat sskali aje..


tang ujung rmbut ni, biasanya kembara minum 2,3 titik air yg mengalir dr rmbut kita...smbil selawat, kita niat supaya prmudahkn brsalin..insyaAllah dgn izinNya jugak..
Umi_Aliesha
nipple stimulate erk..pernah dengar n buat..for me..mmg berkesan(jln cepat buka)..tp jgn la pi stimulate dpn2 org..kaber2 la skit..kalo time sakit, stimulate gini idak ler jd stim..

minum air dr rambut pun pernah buat..

beranak senang ke...hmm x tau nak komen sebab ambik epidural..ekekekekeke..ikut sgt cakap doktor..so mmg la x sakit..biggrin.gif
Dinda2734
gentel puting??
hehehe .. tak pernah dgr pulak
tp ok gak .. senang timbul so senang baby nak susu

yg hisap hujung rambut, makcik suh buat .. tp tak pernah buat
heheheh

cuma masa tgh sakit kuat tu dinda minum air kopi pekat
itu tuk elakkan 'rengat'
anak 1 dinda minum kopi tu panas2 masa tgh sakit tu
alhamdulillah tak kena rengat tu

anak 2nd dinda sakit dari wad .. tak dpt nak cari sbb sakit pukul 3 pg
dpt minum mlm tu jer pukul 8
kenalah rengat dlm 10 minit
Dinda2734
QUOTE(Umi_Aliesha @ Mar 31 2008, 04:40 PM) *
nipple stimulate erk..pernah dengar n buat..for me..mmg berkesan(jln cepat buka)..tp jgn la pi stimulate dpn2 org..kaber2 la skit..kalo time sakit, stimulate gini idak ler jd stim..

minum air dr rambut pun pernah buat..

beranak senang ke...hmm x tau nak komen sebab ambik epidural..ekekekekeke..ikut sgt cakap doktor..so mmg la x sakit..biggrin.gif



alhamdulillah ..
sekurang2nya akak dpt gak bersalin normal kan??
tiara_hani
hahhh..niple stimulate...mmg berkesan ker?
penah dgr tapi x buat ler pulak...

tp yg bese mak ajo...dah cukup 8 bulan peknen tu..
mak suh tetiap kali kiter minum...selawat byk2 dgn niat moga
dipermudahkan utk bersalin nanti..so far alhamdullilah..senang bersalin
cuma yg ssh sangat time peknen jer..alahan x berhenti2..
SuperMom
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 04:48 PM) *
gentel puting??
hehehe .. tak pernah dgr pulak
tp ok gak .. senang timbul so senang baby nak susu

yg hisap hujung rambut, makcik suh buat .. tp tak pernah buat
heheheh

cuma masa tgh sakit kuat tu dinda minum air kopi pekat
itu tuk elakkan 'rengat'
anak 1 dinda minum kopi tu panas2 masa tgh sakit tu
alhamdulillah tak kena rengat tu

anak 2nd dinda sakit dari wad .. tak dpt nak cari sbb sakit pukul 3 pg
dpt minum mlm tu jer pukul 8
kenalah rengat dlm 10 minit


nurulz-minum air kelapa tu utk cantikkn kulit baby kn....leh utk mudah bersalin jugak ek....oooooo

dinda-rengat tu aper ek...xpernah dengo la....

minum air basuh rambut....bleh ek....xeprnah dengar lak....nnti cuba ek....

pasal nipple stimulate tu kawan kat sini la bg tau....dia buat masa nak bersalin tu....
Dinda2734
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali
alya07
rengat? 1st time dengar.....
gentel nipple..alamak x pernah wat..n x pernah dgr lak...
selalu dgr air selusoh jer..waktu alya bersalin x sempat minum air selusoh coz mak on the way dtg dr kg bby dah kuar dulu
tp ye la sebut je bersalin ni alya gerun x sanggup nak hadapi sakitnyer....nak tunggu bukak 10cm ya ampunnnnnnnnnn
tp alya baru 1 bb ade 3 kali utk rase bersalin (kuota 4 org)?????????????????
Dinda2734
QUOTE(alya07 @ Mar 31 2008, 06:26 PM) *
rengat? 1st time dengar.....
gentel nipple..alamak x pernah wat..n x pernah dgr lak...
selalu dgr air selusoh jer..waktu alya bersalin x sempat minum air selusoh coz mak on the way dtg dr kg bby dah kuar dulu
tp ye la sebut je bersalin ni alya gerun x sanggup nak hadapi sakitnyer....nak tunggu bukak 10cm ya ampunnnnnnnnnn
tp alya baru 1 bb ade 3 kali utk rase bersalin (kuota 4 org)?????????????????


itulah .. ada gak yang tak tau rengat tu apa
dinda pun tak tau tp ada kakak kat opis ni citer
dia lagi teruk .. sampai tak bleh bangun lps bersalin tu

air selusoh tu mmg dinda standby kat umah day
huhuu .. nak tggu bukak sepenuhnya mmg tak sanggup!!
hehehe ..

anak2 dinda semua 8cm dorang dah suh push
JEJARIHALUS
rengat tuh, mengikut apa yang saya tahu la kan meaning contraction tuh...
aallaaaaaa yang sakit datang kejap kejap tuh.... tuh la yang dinamakan rengat..
betoi ke tak ntah nih
hastapronto
all,
hasta dah edit tajuk topik.. wink.gif

jejer,
wahh.. ko lagi tau dari org yg pernah bersalin nih, kagum aku. biggrin.gif
baby^dear
bila dah turun tanda buat teh pekat2 setengah cawan minum dgn telur mentah....ni petua dr nenek....

alhamdullilah sakit tak lama...yg lama tu time nak kuarkan sbb tak der tenaga nak teran...dlm setengah jam gak lah meneran tu
SuperMom
hasta-thanks....

ader 1 Dr tu pernah kater (Dr laki tau)....utk mudahkn client dia bersalin...dia akan masukkn tangan dia....mcm nak buat VE tu....mcm no. 2 tu dlm anu client tu...dia akan goyang2 kn dan baca surah...aper tah x ingat...InsaAllah mudah bersalin....tp SM tak tau la sbb x bersalin ngan dia dulu....tp dia ader bg ubat homeopathy 2 jenis utk masa nak bersalin n dah rasa contraction tu....nampak mcm berkesan....
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....
Dinda2734
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu
Dinda2734
QUOTE(JEJARIHALUS @ Mar 31 2008, 09:16 PM) *
rengat tuh, mengikut apa yang saya tahu la kan meaning contraction tuh...
aallaaaaaa yang sakit datang kejap kejap tuh.... tuh la yang dinamakan rengat..
betoi ke tak ntah nih



wahh .. cik jejer kita nih
hehehe

ko tau ke tak neh ... hihihihhi
iLa_damia
takutnye nak menghadapi saat2 bersalin tu..ni dah 32 weeks.perut kecik je.jln pun cam org tak pregnant.dok sukat jln lg 4 kali sehari p mai,pi mai keja balik umah tgh2 panas ngan tak berpayung..org kate perut kecik,baby besar..pastu kalo byk berjln sng bersalin.tp cam member byk gak berjln...tp perut dia kecik je..lahir2..tu dia..3.67 kg..kena c-sec...adeh la..takutnye..ade lg 8 weeks je...tp doc kate 38 weeks tu dah kena get ready dah...
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:38 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu


uishhh..sakit giler....derita beb..lagi teruk daripada
masa kita contraction nak bersalin tuh...
kopi o pekat ek?..alhamdulillah ada gak petua...
riso gak takut kena lagi...serik dah...
iLa_damia
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 08:46 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:38 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu


uishhh..sakit giler....derita beb..lagi teruk daripada
masa kita contraction nak bersalin tuh...
kopi o pekat ek?..alhamdulillah ada gak petua...
riso gak takut kena lagi...serik dah...

rengat tu kena time bila??betul2 pas bersalin ke?bape lama kena tu?ilang sendiri ke?tak pnh dgr pun sblm ni..
Dinda2734
QUOTE(iLa_damia @ Apr 1 2008, 08:43 AM) *
takutnye nak menghadapi saat2 bersalin tu..ni dah 32 weeks.perut kecik je.jln pun cam org tak pregnant.dok sukat jln lg 4 kali sehari p mai,pi mai keja balik umah tgh2 panas ngan tak berpayung..org kate perut kecik,baby besar..pastu kalo byk berjln sng bersalin.tp cam member byk gak berjln...tp perut dia kecik je..lahir2..tu dia..3.67 kg..kena c-sec...adeh la..takutnye..ade lg 8 weeks je...tp doc kate 38 weeks tu dah kena get ready dah...



insyaallah .. byk kan berdoa supaya dipermudahkan nanti bila nak bersalin

dinda anak 2nd mmg perut kecik
bygkan berat dinda masa mula2 peknen 50kg sampai 9 bulan berat 56kg ajer
bb kuar besar sket jer dari kakak dia - 2.8kg

kakak dia dulu mula2 peknen 40kg last 52kg
kuar 2.75kg

tp ramai kata perut kecik baby besar
perut besar baby kecik
Dinda2734
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 08:46 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:38 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu


uishhh..sakit giler....derita beb..lagi teruk daripada
masa kita contraction nak bersalin tuh...
kopi o pekat ek?..alhamdulillah ada gak petua...
riso gak takut kena lagi...serik dah...



mmg sakit pun
dinda kena anak 2nd tu sib baik skejap jer
Dinda2734
QUOTE(iLa_damia @ Apr 1 2008, 08:50 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 08:46 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:38 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu


uishhh..sakit giler....derita beb..lagi teruk daripada
masa kita contraction nak bersalin tuh...
kopi o pekat ek?..alhamdulillah ada gak petua...
riso gak takut kena lagi...serik dah...

rengat tu kena time bila??betul2 pas bersalin ke?bape lama kena tu?ilang sendiri ke?tak pnh dgr pun sblm ni..


a'ah .. lps bersalin ... ilang sndiri tu tak tau lah
tp kakak kat opis ni kata hari tu nurse bagi ubat kat dia
tuk ilangkan rengat
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 09:04 AM) *
QUOTE(iLa_damia @ Apr 1 2008, 08:50 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 08:46 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:38 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 07:39 AM) *
QUOTE(Dinda2734 @ Mar 31 2008, 06:01 PM) *
rengat tu lepas bersalin selalu kena
sakit dia mcm sakit kita nak bersalin lagi sekali


rengat...adeh tobat...mmg sakit giler...lebih dari nak bersalin...
isskk...mintak kali ni tak kena dah...ada petua tak nak elakkan
rengat nih?..aku tobat....



teruk ke suki kena rengat tuh??

itulah .. cuba mcm kata dinda tu
mnum kopi o pekat masa tgh sakit tu


uishhh..sakit giler....derita beb..lagi teruk daripada
masa kita contraction nak bersalin tuh...
kopi o pekat ek?..alhamdulillah ada gak petua...
riso gak takut kena lagi...serik dah...

rengat tu kena time bila??betul2 pas bersalin ke?bape lama kena tu?ilang sendiri ke?tak pnh dgr pun sblm ni..


a'ah .. lps bersalin ... ilang sndiri tu tak tau lah
tp kakak kat opis ni kata hari tu nurse bagi ubat kat dia
tuk ilangkan rengat


ada ubat ker untuk rengat nih?....suki sakit lama gak tau...
berjam2...tak tahan dah..sampai nangis2...
Umi_Aliesha
a'ah dinda..akak pun dpt ubat utk rengat tu..so kalo terasa skit jer terus mkn..tp betui ke apa yg akak rs tu rengat..idak ler mcm contraction tp rs x selesa kat part situ la...tu la kalo x pernah normal kan..x reti plak jdnya..ekekeke..yg tau nurse kabo nih utk rengat..kalo sakit mkn ubat terus..c-sec takde rs2 gini..

ila...jgn takut..time2 gini amlakn baca surah maryam...kalo jd umi..37 weeks dh deliver..doktor br start nak bg mc..tp x sempat..udah deliver



Dinda2734
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 09:14 AM) *
ada ubat ker untuk rengat nih?....suki sakit lama gak tau...
berjam2...tak tahan dah..sampai nangis2...



ada ... kakak kat opis ni kata mula2 dia diam ajer
sampai satu tahap dia menangis
nurse tanya kenapa .. dia kata kena rengat
terus nurse tu cakap
kenapa tak bagitau
terus dia bg ubat
CuTiEy_SuKi^_^
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 09:24 AM) *
QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 09:14 AM) *
ada ubat ker untuk rengat nih?....suki sakit lama gak tau...
berjam2...tak tahan dah..sampai nangis2...



ada ... kakak kat opis ni kata mula2 dia diam ajer
sampai satu tahap dia menangis
nurse tanya kenapa .. dia kata kena rengat
terus nurse tu cakap
kenapa tak bagitau
terus dia bg ubat


suki kena rengat ni kat rumah..hari ke 3..4 camtu lepas bersalin...
siap ckp ngan hubby takut ada sorang lagi baby kot kat dlm tak keluar..
hihihihih....pastu call mak..mak ckp tu rengat tuh...
Dinda2734
QUOTE(Umi_Aliesha @ Apr 1 2008, 09:19 AM) *
a'ah dinda..akak pun dpt ubat utk rengat tu..so kalo terasa skit jer terus mkn..tp betui ke apa yg akak rs tu rengat..idak ler mcm contraction tp rs x selesa kat part situ la...tu la kalo x pernah normal kan..x reti plak jdnya..ekekeke..yg tau nurse kabo nih utk rengat..kalo sakit mkn ubat terus..c-sec takde rs2 gini..

ila...jgn takut..time2 gini amlakn baca surah maryam...kalo jd umi..37 weeks dh deliver..doktor br start nak bg mc..tp x sempat..udah deliver


ohh akak pun kena ekk
mmg rasa tak selesa kat tmpt rahim kita tu

QUOTE(CuTiEy_SuKi^_^ @ Apr 1 2008, 09:42 AM) *
suki kena rengat ni kat rumah..hari ke 3..4 camtu lepas bersalin...
siap ckp ngan hubby takut ada sorang lagi baby kot kat dlm tak keluar..
hihihihih....pastu call mak..mak ckp tu rengat tuh...


hahahahah
mmg pun, sakit dia mcm nak kuar baby lagi satu
hihihihiih
CuTiEy_SuKi^_^
yerla..ditambah2 plak jiran2 mil tu ckp agaknya uri tertinggal kat dlm kot...
sengal tul..lagi ler suki takut..dahla anak sulung..takder pengalaman..
tapi tauler bahaya kalau uri tertinggal kat dlm...masa tu dah cuak giler..
smile_queen
rengat?? br festime dengo ni..
ade plak ke sakit cam tu pas bersalin..iskk..dlu x kne..harap kalo bersalin lagi jgn le dpt mende rengat ni lak..
takut lak.;..

SQ lak rasenyer sume petua yg disebut SQ wat jugak..yg paling kerap adalah minum air hujung rambut..
dulu ms dah cukup bulan SQ xwat pe2 pun..cume tingin nk mkn pajeri nenas..mak wat le..makan ari ni..esoknyer turun air dah..huhu..
xtau la jd cepat sbb mkn nenas kot..tp xpe..sbb dah cukup bulan..lagi bagus bersalin cpt2..takut lmbt2 kne induce lak
supirsonik_zoom
mil ader gak citer pasal rengat nih.. mil kena masa lahirkan abg long ngan adik yg bongsu tu
setakat ni alhamdulillah x kena lagi..
cuma yg ingat pas bersalin nurse bg suntikan kat peha utk kurangkn kluar darah (takut tumpah darah)
bAjUkUrUnGbIrU
amalkan baca surah maryam.
baca surah & buat air (mcm air yasin tu)
insya ALLAH..mudah bersalin..

Dinda2734
QUOTE(supirsonik_zoom @ Apr 1 2008, 10:52 AM) *
mil ader gak citer pasal rengat nih.. mil kena masa lahirkan abg long ngan adik yg bongsu tu
setakat ni alhamdulillah x kena lagi..
cuma yg ingat pas bersalin nurse bg suntikan kat peha utk kurangkn kluar darah (takut tumpah darah)



a'ah .. masa no.2 nurse tu suntik
tp masa anak sulung dulu tak ada pulak
rinhanekoma
rin dulu dekat2 nak bersalin...minggu2 terakhir rin banyak makan kacang bendi....kan kacang tu banyak lendir. So baby tu meluncur laju aje kuar nanti.Yelah agaknya...he...he...
rinhanekoma
IPS drive error ni kacau tul...buat double posted aje...
iLa_damia
QUOTE(rinhanekoma @ Apr 1 2008, 12:21 PM) *
rin dulu dekat2 nak bersalin...minggu2 terakhir rin banyak makan kacang bendi....kan kacang tu banyak lendir. So baby tu meluncur laju aje kuar nanti.Yelah agaknya...he...he...

Yang ni ade makcik tu pesan.suruh mkn bendi byk2..suka mkn bendi,Cuma tak kesempatan beli selalu..
syghoney
ada dgr org kata,nak mudah bersalin,minggu2 akhir tu,kerapkan bersama.
sb dlm air hubby tu,ada cecair pe tah,yg buatkan sng nak bersalin.
memula langsung tak pecaya,tapi pas terbaca dlm majalah pe tah(dh lupa,covernya erra kawin ngan emran tu)
mng ada kebenarannya....
bgtau hubby sal ni,dia punya senyum meleret ler......
JinGGa_CuTe
dulu mase SIL JC mengandung, dia slalu amalkan baca 'laa ilaa ha illa anta kuntu mina zholimin' (sori lau ejaan salah) sambil gosok perut...bile time nk bersalin x sempat doc sambut pun trus bby kuar...pastu SIL slalu ckp lau nk srh anak rapat n x renggang ngan kite slalu la bace selawat sambil gosot perut tu......
syghoney
lg satu,nak senang bersalin,amalkan baca 2 baris ayat surah yassin yg terakhir tu...
ni pesan dr ustaz honey dl....
JEJARIHALUS
QUOTE(Dinda2734 @ Apr 1 2008, 08:39 AM) *
QUOTE(JEJARIHALUS @ Mar 31 2008, 09:16 PM) *
rengat tuh, mengikut apa yang saya tahu la kan meaning contraction tuh...
aallaaaaaa yang sakit datang kejap kejap tuh.... tuh la yang dinamakan rengat..
betoi ke tak ntah nih



wahh .. cik jejer kita nih
hehehe

ko tau ke tak neh ... hihihihhi


betul ker tak....? ni dr sumber yang saya baca laa...
ekekkeke
koyien
Ni antara petua yg Koyien nak tambah :-
1) Minum air cincau lepas 7 bln pregnant
2) Bykkan berjalan
3) Elakkan bergaduh ngan suami



QUOTE(JinGGa_CuTe @ Apr 1 2008, 05:33 PM) *
dulu mase SIL JC mengandung, dia slalu amalkan baca 'laa ilaa ha illa anta kuntu mina zholimin' (sori lau ejaan salah) sambil gosok perut...bile time nk bersalin x sempat doc sambut pun trus bby kuar...pastu SIL slalu ckp lau nk srh anak rapat n x renggang ngan kite slalu la bace selawat sambil gosot perut tu......



Doa taubah ni memang koyien buat masa lam labour room tu. Sementara nak tggu "jalan" buka smp 10cm baca doa taubah ni diselang dgn selawat . Pas mak slalu pesan klu masak jgn lap tgn yg basah pada baju/kain yg kita pakai. Nanti uri melekat.

IrdinaB
QUOTE(koyien @ Apr 1 2008, 09:54 PM) *
Ni antara petua yg Koyien nak tambah :-
1) Minum air cincau lepas 7 bln pregnant
2) Bykkan berjalan
3) Elakkan bergaduh ngan suami



QUOTE(JinGGa_CuTe @ Apr 1 2008, 05:33 PM) *
dulu mase SIL JC mengandung, dia slalu amalkan baca 'laa ilaa ha illa anta kuntu mina zholimin' (sori lau ejaan salah) sambil gosok perut...bile time nk bersalin x sempat doc sambut pun trus bby kuar...pastu SIL slalu ckp lau nk srh anak rapat n x renggang ngan kite slalu la bace selawat sambil gosot perut tu......



Doa taubah ni memang koyien buat masa lam labour room tu. Sementara nak tggu "jalan" buka smp 10cm baca doa taubah ni diselang dgn selawat . Pas mak slalu pesan klu masak jgn lap tgn yg basah pada baju/kain yg kita pakai. Nanti uri melekat.



tak pernah dgr lak yg part akhir tu...
betul ker ek...

masa dlm labor room pun dina slalu gak baca doa tu.... tak henti2 baca...sbb takut sgt...hehe....
masa tgh sakit2 meneran pun baca doa..sambil2 salawat...
JinGGa_CuTe
QUOTE(IrdinaB @ Apr 2 2008, 06:49 AM) *
QUOTE(koyien @ Apr 1 2008, 09:54 PM) *
Ni antara petua yg Koyien nak tambah :-
1) Minum air cincau lepas 7 bln pregnant
2) Bykkan berjalan
3) Elakkan bergaduh ngan suami



QUOTE(JinGGa_CuTe @ Apr 1 2008, 05:33 PM) *
dulu mase SIL JC mengandung, dia slalu amalkan baca 'laa ilaa ha illa anta kuntu mina zholimin' (sori lau ejaan salah) sambil gosok perut...bile time nk bersalin x sempat doc sambut pun trus bby kuar...pastu SIL slalu ckp lau nk srh anak rapat n x renggang ngan kite slalu la bace selawat sambil gosot perut tu......



Doa taubah ni memang koyien buat masa lam labour room tu. Sementara nak tggu "jalan" buka smp 10cm baca doa taubah ni diselang dgn selawat . Pas mak slalu pesan klu masak jgn lap tgn yg basah pada baju/kain yg kita pakai. Nanti uri melekat.



tak pernah dgr lak yg part akhir tu...
betul ker ek...

masa dlm labor room pun dina slalu gak baca doa tu.... tak henti2 baca...sbb takut sgt...hehe....
masa tgh sakit2 meneran pun baca doa..sambil2 salawat...


doa tu org ckp seelok2 baca bila kandungan masuk 7 bln..amalkan...JC dgr org ckp je...Jc lum ade pengalaman lagi...huhuhuhu
lydea
my mum cakap kalau dah masuk 7 bulan till nak bersalin..minum dalam cawan/mug/kole yang besar2 n makan dalam pinggan yg besar supya nak bersalin nanti baby nak kuar pun 'jalan' dia besar n senang..... wub.gif
kembara5969
byk jugak ye petua2 utk mudah brsalin nie...
peknen no.3 sok blh la wat rujukn....
mane yg rasa sesuai n msk dek akal blh la wat..

tp, petua mak lydea ni tk pnah denga lagik nie...
aduilaa..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.