Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Anaemia Semasa Mengandung
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
raz
rakan2 forum sekelian..


sy ni tgh pegnant anak kedua dan usia kandungan 6bln...kena anaemia dgn bacaan hB cuma 9.8. dah puas makan mknnn utk tambah darah mcm apa yg Dr sarankan...tapi tak naik2 jugak bacaan hb tu..

siapa ada pengalaman mohon kongsi dgn sy ni...mana tau bole bantu saya. sy nak juga tau apa mknn yg bole megurangkan darah..yelah..karang sy dok sibuk mkn mknn tambah darah..rupa2nya sy ada mkn mknn yg dalam masa yg sama mengurangkan darah...takde point lah plak..
chik
cuba ck kat topik masalah ketika mengandung..dh bncang psl nih..
syghoney
QUOTE(raz @ Feb 15 2008, 01:21 PM) *
rakan2 forum sekelian..


sy ni tgh pegnant anak kedua dan usia kandungan 6bln...kena anaemia dgn bacaan hB cuma 9.8. dah puas makan mknnn utk tambah darah mcm apa yg Dr sarankan...tapi tak naik2 jugak bacaan hb tu..

siapa ada pengalaman mohon kongsi dgn sy ni...mana tau bole bantu saya. sy nak juga tau apa mknn yg bole megurangkan darah..yelah..karang sy dok sibuk mkn mknn tambah darah..rupa2nya sy ada mkn mknn yg dalam masa yg sama mengurangkan darah...takde point lah plak..

ada dgr org kata daun pucuk mengkudu(noni)x elok makan klo nak tambah darah...
buatkan darah cair...
IrdinaB
kalu nak menambah darah rasanya cam hati lembu...atau hati ayam kot....
masa kite lepas bersalin dulu, kite tumpah darah...
mak kite suh makan telur separuh masak...katanya nak tambah darah....
tapi time peknan ni taktau la elok ker mkn telur separuh masak....
mknn kurangkan darah tu taktau la pulak....
honeynuyun
makanan tuk kurangkan darah?? pardon.gif

tak pernah dengar plak.. rolleyes.gif

klau tuk tambah darah,mcm irdina cakap lah.. smile.gif
sunsweet
sun dulu pun mmg problem gak ngn darah
hb paling rendah 8.2 jer
awl2 peknen hb dah 10
then at last spai tinggal 8.2 la
nurse dok bising2 gak
tp nk buat camne
mmg genetic gak la, akak2 pun camtu
dh try mkn mcm2... kerang, hati, bayam, etc
try mkn hati la yg paling sadis
spai kuar air mata
sbb sun mmg x mkn hati wacko.gif

tp alhamduliilah, suma ok
anak skang very d active.... dh 1 thn 5 bln
rolleyes.gif
raz
sbnrnya bukan makanan mengurangkan darah istilahnya...tapi makanan yg menghalang penyerapan ferus dan vitamin2 lain so dalam kata lain..if kita cuba mkn mknn tambah darah...n dlm masa yg sama ada pengambilan mknnn yg menghalang ni..kiranya tak membantu lah dlm usaha nak tambah darah...
raz
sy mkn kerang, bayam, hati ayam n lembu (mmg siksa nak makan sbb tak suka mkn)....
ibu_muda
QUOTE(raz @ Feb 18 2008, 11:41 AM) *
sy mkn kerang, bayam, hati ayam n lembu (mmg siksa nak makan sbb tak suka mkn)....


doc ader bagi vitamin untuk tambah darah tak?
Qasrina
QUOTE(raz @ Feb 18 2008, 11:41 AM) *
sy mkn kerang, bayam, hati ayam n lembu (mmg siksa nak makan sbb tak suka mkn)....


Selain dari tu bole jugak cari kurma cina (red dates) yg ni musti ramai yg bole buat punya......rebus kurma cina dlm periuk campur ngan gula batu....cam nak buat air barli tu.....bole minum setiap hari......pagi petang siang malam...buah kurma tu pun bole dimakan sekali...memang best ler.......selain menambah darah...ia juga akan mencantik kan kulit baby....ni pun petua member opis chinese sytle......cuba ler pasti tak mengecewakan....
raz
time kasih. harini gak sy g sinseh beli kurma cina tuh. TQ
Qasrina
QUOTE(raz @ Feb 18 2008, 12:25 PM) *
time kasih. harini gak sy g sinseh beli kurma cina tuh. TQ


Sama-sama....semoga dpt baby yg sihat dan montel...huhuhu.....sronot lak bila dengar citer pasal peknen2 ni...huhuhuhuhu cam teringins lak hehehehehehe...minggu lepas bole termimpi peknen 5 bulan...... rolleyes.gif bila citer kat asben dia yg happy giler...siap tanya peknen ker....
Pakcik_Kordi
Puan ni dari mana..?

Ada sejarah anaemia ke sebelum nih?

ada mengalami luka luka besar ke..atau period luar dari kebiasaan?

Cuba jadikan bayam sebagai menu harian.. variasikan masakan...eloknya jangan di goreng..

Kurangkan makan kerang.. hati dan organ organ nih time mengandung... nanti meninggikan paras asid urik u nanti..

If u nak dapatkan alternatif treatment. Boleh hubungi saya
raz
saya takde sejarah aneamia pun..masa pegnant anak pertama hb saya sentiasa ok...dan alhamdulillah saya tiada sebarang masalah sepanjang kehamilan...proses bersalin pun alhamdulillah dipermudahkan..tapi kalini utk lain pula cerita..awal2 lagi hb saya 10.8 saya..dan makin lama makin turun pula nampaknya...bacaan dari 10.8 turun kepada 10.00, 9.8 dan skrg 10.00. Esok sy ada check up lagi di klinik...harap kalini meningkat lah skit..selepas ikut petua rakan2 di atas...

sepanjang kehamilan ni juga saya rasakan saya tidak sekuat n bertenaga mcm kali pertama...saya amat mudah diserang batuk, demam n selsema...badan cepat letih...n bila beban keja banyak je sepanjang minggu di pejabat mulalah saya jatuh sakit...maybe sbb kurang darah ni lah...

pcik kordi ada penawar apa ya?
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.