Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Nak Cari Enjin
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
amyrules
aku nak cari enjin Dahaitsu Mira L2S Auto pasal enjin aku dah kong. kat ipohni susah betul la nak cari. kalo boleh tlgler surveykan harga n location.


zan
kena turun kl la bro. cara paling senang ialah buka majalah motor trader dan cari lokasi penjual enjin yang paling dekat dgn tawaran paling menarik.
NuRuL iLmI
QUOTE(amyrules @ Jan 16 2008, 05:29 PM) *
aku nak cari enjin Dahaitsu Mira L2S Auto pasal enjin aku dah kong. kat ipohni susah betul la nak cari. kalo boleh tlgler surveykan harga n location.


bro zan, arge enjin ni brape biasenye?
zan
QUOTE(NuRuL iLmI @ Jan 16 2008, 11:24 PM) *
QUOTE(amyrules @ Jan 16 2008, 05:29 PM) *
aku nak cari enjin Dahaitsu Mira L2S Auto pasal enjin aku dah kong. kat ipohni susah betul la nak cari. kalo boleh tlgler surveykan harga n location.


bro zan, arge enjin ni brape biasenye?

harga enjin terpakai ni ikut suka kedai yg jual.

memandangkan tiada garis panduan dari kementerian atau mana-mana pihak berkuasa tentang harga yg patut.

so, enjin yg demand tinggi - mahal. yg demand rendah - murah.

senang aje.
revolt
engine daihatsu L2S skang ni lebih kurang RM2K++ je.. siap dgn turbo skali..
kalo L5 mungkin mahal skit...
tapi L2S ni kurang power la.. kelisa stended pun bole 'tapau'kan engine L2S nih...
kebayakan kedai potong kat KL masih banyak simpan engine ni...
NuRuL iLmI
QUOTE(revolt @ Jan 17 2008, 02:49 AM) *
engine daihatsu L2S skang ni lebih kurang RM2K++ je.. siap dgn turbo skali..
kalo L5 mungkin mahal skit...
tapi L2S ni kurang power la.. kelisa stended pun bole 'tapau'kan engine L2S nih...
kebayakan kedai potong kat KL masih banyak simpan engine ni...


rasenye enjin kete sy da ptt kena overhaul sbb da mkn minyak itam...alang2 tu ingat nak amik enjin lain je....tp xtau menau sgt psl enjin ni...
revolt
QUOTE(NuRuL iLmI @ Jan 17 2008, 01:56 PM) *
QUOTE(revolt @ Jan 17 2008, 02:49 AM) *
engine daihatsu L2S skang ni lebih kurang RM2K++ je.. siap dgn turbo skali..
kalo L5 mungkin mahal skit...
tapi L2S ni kurang power la.. kelisa stended pun bole 'tapau'kan engine L2S nih...
kebayakan kedai potong kat KL masih banyak simpan engine ni...


rasenye enjin kete sy da ptt kena overhaul sbb da mkn minyak itam...alang2 tu ingat nak amik enjin lain je....tp xtau menau sgt psl enjin ni...


nak tukar engine ke? kalo nak cari halfcut kene cari betul2..
takut nnt engine bnyk leaking.. 1 lg kene cari pomen yg ok..
memandangkan L2s hanya 660cc, so hanya tukar no engine je la..
takut nnt JPJ claim kete curi plak...
NuRuL iLmI
QUOTE
nak tukar engine ke? kalo nak cari halfcut kene cari betul2..
takut nnt engine bnyk leaking.. 1 lg kene cari pomen yg ok..
memandangkan L2s hanya 660cc, so hanya tukar no engine je la..
takut nnt JPJ claim kete curi plak...


la 660 je...kalu LS5 maknenye 850 la ye....yg 1.0 xde ke? biggrin.gif
revolt
QUOTE(NuRuL iLmI @ Jan 17 2008, 06:43 PM) *
QUOTE
nak tukar engine ke? kalo nak cari halfcut kene cari betul2..
takut nnt engine bnyk leaking.. 1 lg kene cari pomen yg ok..
memandangkan L2s hanya 660cc, so hanya tukar no engine je la..
takut nnt JPJ claim kete curi plak...


la 660 je...kalu LS5 maknenye 850 la ye....yg 1.0 xde ke? biggrin.gif


engine L5 pun 660 gak..
even kenari move pun pakai 660..
1.0 xde rasenye.. tapi 1.3 ade la.. engine yg diambil dari daihatsu YRV..
selalunye orang convert ke kenari atau myvi....
NuRuL iLmI
QUOTE
engine L5 pun 660 gak..
even kenari move pun pakai 660..
1.0 xde rasenye.. tapi 1.3 ade la.. engine yg diambil dari daihatsu YRV..
selalunye orang convert ke kenari atau myvi....


lor..x rugi ke sy tuka enjin dr 850 ke LS2 atau LS5?
revolt
QUOTE(NuRuL iLmI @ Jan 18 2008, 10:02 AM) *
QUOTE
engine L5 pun 660 gak..
even kenari move pun pakai 660..
1.0 xde rasenye.. tapi 1.3 ade la.. engine yg diambil dari daihatsu YRV..
selalunye orang convert ke kenari atau myvi....


lor..x rugi ke sy tuka enjin dr 850 ke LS2 atau LS5?


tukar untuk ape?
rugi tu cuma tang keluar duit mase mula2 je la..
lgpun maintenance akan jd tinggi skit.. yela.. turbo mane yg murah...
slalunye orang tukar sbb nakkan performance...
mmg bnyk beza bila dah tukar engine.. memanjang nak laju aje...
kalo L5 tu, takat satria GTi stended pun dia bole pukul...
amyrules
bro. ader wa pnyer member ckp L5 ni enjin yg plg sensetif. mcm awek plak. tul ker.
satu lg, wa dah survey kedai potong kat klang. tokey tu ckp baik la rileks dulu tunggu enjin Cuore (kat m'sia VIVA) mali. amacam?
revolt
QUOTE(amyrules @ Jan 24 2008, 04:55 PM) *
bro. ader wa pnyer member ckp L5 ni enjin yg plg sensetif. mcm awek plak. tul ker.
satu lg, wa dah survey kedai potong kat klang. tokey tu ckp baik la rileks dulu tunggu enjin Cuore (kat m'sia VIVA) mali. amacam?


sensitif lagi engine coure tu berbanding L5...
kenape nak tunggu? engine coure mmg dah ada sejak tahun gajah lg kat malaysia ni.. cuma x byk stock yg masuk dari jepun..
engine tersebut lebih dikenali sebagai L7... harga mmg agak mahal berbanding L5.. bukan beza skit, tapi beza banyak..
selalunya orang convert ke kereta kelisa..
amyrules
sebab dier tgh order la bro. maybe smpi dlm sbln lg.
aper problemnyer plak enjin tu bro?
revolt
QUOTE(amyrules @ Jan 24 2008, 05:09 PM) *
sebab dier tgh order la bro. maybe smpi dlm sbln lg.
aper problemnyer plak enjin tu bro?


problem x bnyk sgt.. cuma kene carik pomen yg betul2 expert..
chalan
L7 bleh masuk kancil ker....
selalunya L2 ngan L5 jer...
sbb x payah ubah maunting.... betul x...
antara syarat nak convert enjin....
x lebih 30% drpd enjin asal....
dan mounting kenderaan x boleh diubah....
kalu yg sah punye la.. nak dapat approve puspakom
info dari bro zan....
kalu yg haram punye x tau la pulak kan
kalu salah info jgn marah.....
zan
QUOTE(amyrules @ Jan 24 2008, 04:55 PM) *
bro. ader wa pnyer member ckp L5 ni enjin yg plg sensetif. mcm awek plak. tul ker.
satu lg, wa dah survey kedai potong kat klang. tokey tu ckp baik la rileks dulu tunggu enjin Cuore (kat m'sia VIVA) mali. amacam?

pembetulan

mira cuore = kelisa

mira avy = viva
chalan
enjin l5 ade yg standard x.....
maksudnye bukan turbo.....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.