Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Penternakan Kambing
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Tentang Kerjaya
obvios
aku nak buat penternakan kambing..
tanah dah ada lam 1 setengah ekar... tanah kelapa sawit
modal ada skit.... selebihnya aku nak pinjam bank..
ada saper2 leh bantu camana nak start?
kambing nak amik kat mana?
modal agak2 baper?
dan sebagainya...
pls help..
Pakcik_Kordi
kambing apa ko nak tanam nih


opsss.. nak bela nih
obvios
aku nak bela kambing jenis boer atau jamnapari....

aku punya constraint skrg:
1. nak cari org yg leh jaga kambing tuh siang malam
2. mana nak cari kambing?
3. mana nak cari makanan kambing tuh
4. modal baper?
5. bantuan jabatan pertanian ada ker?

aku dah ada 3 ekor boer betina, aku masuk skim pawahan kat maran, sekarang nih aku nak buat sendiri..
daripada skim pawahan tuh, aku akan dapat dalam 40 ekor kambing 2 tahun lagi...
aku ingat nak hantar adik aku kursus bela kambing tuh...
Pakcik_Kordi
http://www.jamnapari.com/
proxy
Aku dah pegi dah tmpt nih. Kambing dia ok la. Byk gak. Boleh tahan besar. Tapi mahal sgt dia tolak. Cina lak tu tokey dia. Cari le tmpt melayu dry.gif
obvios
QUOTE(proxy @ Nov 6 2007, 08:46 AM) *
Aku dah pegi dah tmpt nih. Kambing dia ok la. Byk gak. Boleh tahan besar. Tapi mahal sgt dia tolak. Cina lak tu tokey dia. Cari le tmpt melayu dry.gif


aku dah check website tuh...
tu la... aku rasa mahal sgt...
aku kalau boleh nak amik ngan melayu...
ko ada tau tempat ker?
proxy
Nama tempt yg specific tu aku x tau le sebab aku pun ikut org pusing2. Tapi kat pagoh ada 1. Dekat2 dgn exit tol pagoh. Pastu kat Segamat pun ada gak. Kat mlk pun ada. Almost byk tmpt la. Ko kena la rajin pusing & surf web. Last aku dengar kat Kelantan. Diaorg bawak masuk byk. Pastu tolak. Klu x salah aku 50 ekor = 25K. Kat mana tu aku x sure. Ko kena la mintak tolong org rikikan.
obvios
QUOTE(proxy @ Nov 6 2007, 09:51 AM) *
Nama tempt yg specific tu aku x tau le sebab aku pun ikut org pusing2. Tapi kat pagoh ada 1. Dekat2 dgn exit tol pagoh. Pastu kat Segamat pun ada gak. Kat mlk pun ada. Almost byk tmpt la. Ko kena la rajin pusing & surf web. Last aku dengar kat Kelantan. Diaorg bawak masuk byk. Pastu tolak. Klu x salah aku 50 ekor = 25K. Kat mana tu aku x sure. Ko kena la mintak tolong org rikikan.


kelantan? menarik gak pakej tuh...
kordi... ko tau pasai ni?
Pakcik_Kordi
aku tak tau pun pasal kambing nih....

ntah ntah.. kat GUNUNG... tempat Awang 76
who_am_i

cuba tya kat WAK...
mana dia..?
dah lama x on9
Awang76
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 6 2007, 10:37 AM) *
aku tak tau pun pasal kambing nih....

ntah ntah.. kat GUNUNG... tempat Awang 76

"GUNUNG"..ada...ada..ada...
"kambing Gunung"...tapi..
kawasan tak de gunung tak leh nak ternak kambing jenis ni..

PCK..kat situ mana ade org ternak kambeng..kalau 2-3 ekor tu aku ade la nampak..
tapi kalau Burung Unta nge kuda..kat situ ade org pero...
yoitsme
QUOTE(Awang76 @ Nov 6 2007, 06:00 AM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 6 2007, 10:37 AM) *
aku tak tau pun pasal kambing nih....

ntah ntah.. kat GUNUNG... tempat Awang 76

"GUNUNG"..ada...ada..ada...
"kambing Gunung"...tapi..
kawasan tak de gunung tak leh nak ternak kambing jenis ni..

PCK..kat situ mana ade org ternak kambeng..kalau 2-3 ekor tu aku ade la nampak..
tapi kalau Burung Unta nge kuda..kat situ ade org pero...



A'kum....

Kenapa tak cuba tengok kat LRT Cheneh (dekat dgn kem latihan PLKN,Cheneh)....Mungkin ada baka tu kot....
rostamno1
satu bisnes yg bagus ..... berapa budget ko utk seekor kambing ???

mungkin aku boleh tolong ...

obvios
aku surf2 internet... pastu aku ada kontek mamat nih... dia buat penternakan kambing ni...
rupa2 dia ex student aku... so dia sanggup nak tolong aku....
nanti aku nak melawat reban dia....

rostam... aku tak tau sgt pasai rege kambing nih....

kalau dapat buat sblm raya haji ni memang best... sure kambing sold out... hehehe
mula2 aku nak buat beli pastu jual... dalam pada tu aku tenak la sendiri...
ixora
Akum..

Kt sini ada beberapa website sal kambing2, bole buat survey2

http://seriterjayatrading.blogspot.com/
http://assakinahagrofarm.blogspot.com/
http://www.kambing.myrantau.com/
http://kambingku.blogspot.com/
http://jaibumifarm.blogspot.com/
http://rantauagrofarm.blogspot.com/ --->byk link kambing lain kt sini.

Gud luck! good.gif

obvios
QUOTE(ixora @ Nov 7 2007, 01:14 PM) *
Akum..

Kt sini ada beberapa website sal kambing2, bole buat survey2<a href="http://seriterjayatrading.blogspot.com/" target="_blank">
</a>
http://seriterjayatrading.blogspot.com/
http://assakinahagrofarm.blogspot.com/
http://www.kambing.myrantau.com/
http://kambingku.blogspot.com/
http://jaibumifarm.blogspot.com/
http://rantauagrofarm.blogspot.com/ --->byk link kambing lain kt sini.

Gud luck! good.gif


tq.. tq.. tq ixora...
nanti kalau jadi aku juai kambing murah skit kat ngko... heheh
ixora
Kecil tapak tangan, nyiru tuan hamba tadahkan.. yahoo.gif
Jgn kang da niaga kambing xmo juai murah2 lak..Ihik ihik..

Hm sapa tau pasal pawah2 kambing nih?
Dlu penah tau pasal satu kompeni nih, dia soh kita melabur ngan dia
Dia kira sekor kambing rm550, every 2month dia akan bg 200 sampaila kita ckp nk stop wat kambing lg.
(duet xkn dpt cuma jika kambing kita sakit, mati)
Dahtu, if stop pn, modai akn dipulangkn balik..
Anyone knows? unsure.gif



obvios
QUOTE(ixora @ Nov 7 2007, 02:26 PM) *
Kecil tapak tangan, nyiru tuan hamba tadahkan.. yahoo.gif
Jgn kang da niaga kambing xmo juai murah2 lak..Ihik ihik..

Hm sapa tau pasal pawah2 kambing nih?
Dlu penah tau pasal satu kompeni nih, dia soh kita melabur ngan dia
Dia kira sekor kambing rm550, every 2month dia akan bg 200 sampaila kita ckp nk stop wat kambing lg.
(duet xkn dpt cuma jika kambing kita sakit, mati)
Dahtu, if stop pn, modai akn dipulangkn balik..
Anyone knows? unsure.gif


aku ada masuk skim pawahan ngan senggora farm maran...
RM5500... dapat 3 ekor kambing betina...
lepas 3 tahun baru leh tuntut..
leh dapat dalam 40 ekor lepas 3 thn...
ixora
Oh, cam tuh ka..
Ok gak, tp ingatkn nk dptkn income bln2 buat smentara waktu nih..
Yg pawah kt maran tuh, kena btol2 ada duet simpanan, kalau wat loan, jenuhla nk carik duet mbayarnya bln2..
Hm, apa2pn, tq for the info.. rolleyes.gif
obvios
QUOTE(ixora @ Nov 7 2007, 03:15 PM) *
Oh, cam tuh ka..
Ok gak, tp ingatkn nk dptkn income bln2 buat smentara waktu nih..
Yg pawah kt maran tuh, kena btol2 ada duet simpanan, kalau wat loan, jenuhla nk carik duet mbayarnya bln2..
Hm, apa2pn, tq for the info.. rolleyes.gif


yg kat maran tu bayar RM5500 sekali jer...
pastu dah takde bayar apa2...
tapi yg skim pawahan yg dapat bulan2 aku penah dengar..
tapi dimana yer?
Pakcik_Kordi
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus
obvios
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 04:51 PM) *
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus


kena jaga betul2 zam....
Pakcik_Kordi
kitaorang kat Gesundheit skang nih tengah buat kajian pasal makanan ayam berasakan tenaga...

so ayam daging nih takkan disuntik hormon.... ia just guna prinsip tenaga je utk besarkan ayam
maybe ayam dapat besar dalam masa yang sama... tapi bebas dari hormon..
obvios
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 05:47 PM) *
kitaorang kat Gesundheit skang nih tengah buat kajian pasal makanan ayam berasakan tenaga...

so ayam daging nih takkan disuntik hormon.... ia just guna prinsip tenaga je utk besarkan ayam
maybe ayam dapat besar dalam masa yang sama... tapi bebas dari hormon..


aku sebelum nih berminat gak bela ayam...
tapi masalahnya rege makanan mahal...
ca ya nun alif konker..
so baik aku bela kambing
Pakcik_Kordi
ayam kampung la be....

Dr Zainol... dia nih pakar perubatan.. berhenti kerja.... bela ayam kampung dengan modal RM 1 juta.. siap kilang proses semua

sekang nih ayam dia 40 ribu ekor
zan
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 04:51 PM) *
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus

yea betul. kambing cepat membiak, tetapi senang mati. kurang makan tak boleh, lebih makan tak boleh, sejuk sangat tak boleh, kembung perut tak boleh, kau kena cucuk perut dia untuk buang angin.

member aku ternak kambing under jabatan pertanian melaka. boleh cuba kontek dia utk guide. dia dah hampir 2 tahun buat, maknanya tak byk pengalaman tapi cukup pengetahuan memandangkan dia dilatih oleh jabatan pertanian.

call untuk kongsi pendapat. mungkin boleh juga buat jv.

abdul hamid 019-6575223
maero attack
obvios,

drpada pengetahuan aku klu kau nak ternak kambing boer nie, ko kena rujuk ke jabatan perkhidmatan haiwan atau di kenali sbg dsv/jph di putrajaya....presint 4
bukan jabatan pertanian...

jabatan pertanian klu ko nak buat tanam-tanaman..

klu ko nak wat penternakan ko pergi survey kat jph...

ko boleh call dr. faizul di talian 03-88702431
obvios
QUOTE(zan @ Nov 8 2007, 09:22 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 04:51 PM) *
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus

yea betul. kambing cepat membiak, tetapi senang mati. kurang makan tak boleh, lebih makan tak boleh, sejuk sangat tak boleh, kembung perut tak boleh, kau kena cucuk perut dia untuk buang angin.

member aku ternak kambing under jabatan pertanian melaka. boleh cuba kontek dia utk guide. dia dah hampir 2 tahun buat, maknanya tak byk pengalaman tapi cukup pengetahuan memandangkan dia dilatih oleh jabatan pertanian.

call untuk kongsi pendapat. mungkin boleh juga buat jv.

abdul hamid 019-6575223


terima kasih zan..
sensitip la kambing ni ekk?
obvios
QUOTE(maero attack @ Nov 9 2007, 09:12 AM) *
obvios,

drpada pengetahuan aku klu kau nak ternak kambing boer nie, ko kena rujuk ke jabatan perkhidmatan haiwan atau di kenali sbg dsv/jph di putrajaya....presint 4
bukan jabatan pertanian...

jabatan pertanian klu ko nak buat tanam-tanaman..

klu ko nak wat penternakan ko pergi survey kat jph...

ko boleh call dr. faizul di talian 03-88702431


noted...
tenkiue maero attack
afja
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 06:39 PM) *
ayam kampung la be....

Dr Zainol... dia nih pakar perubatan.. berhenti kerja.... bela ayam kampung dengan modal RM 1 juta.. siap kilang proses semua

sekang nih ayam dia 40 ribu ekor


yer..... aku ada terbaca dlm paper...

aku mcm berminat.... sbb dekat jek dgn tempat aku....
leh la aku menuntut....

kalu PAKCIK KORDI ada no contact dia.... bg tahu yer.... TQ
obvios
aku search internet...
ada yang offer pakej camnih...



Pakej - RM 20,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 2900/ekor) F2 : RM 2,900
5 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 8,750
1 ekor Jamnapari dara 4 bulan (RM 850/ekor) : RM 850
Kandang berukuran 14' x 20' (RM 25/kaki persegi)
- 1 biji lampu kalimantang
- 3 biji automatic nipple drinker : RM 7,000
1 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang) : RM 500


Pakej - RM 50,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 2900/ekor) F2 : RM 2,900
18 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 31,500
Kandang berukuran 20' x 30' (RM 25/kaki persegi)
- 3 biji lampu kalimantang
- 7 biji automatic nipple drinker : RM 15,000
Ubat-ubatan : RM 100
1 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang) : RM 500


Pakej - RM 100,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 4900/ekor) F1 : RM 4,900
37 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 64,750
Kandang berukuran 20' x 60' (RM 25/kaki persegi)
- 6 biji lampu kalimantang
- 15 biji automatic nipple drinker : RM 30,000
Ubatan-ubatan : RM 100
2 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang)-RM1000 : Percuma


Pakej - RM 501,000
4 ekor amnapJari jantan (RM 4900 dan RM2900/ekor)
- 2 ekor F1 : RM 9800
- 2 ekor F2 : RM 5800 : RM 15,600
220 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 385,000
Kandang berukuran 40' x 100' (RM 25/kaki persegi)
- 15 biji lampu kalimantang
- 30 biji automatic nipple drinker
- 1 buah sinki : RM 100,000
Ubatan-ubatan : RM 400
4 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang)-RM2000 Percuma
afja
QUOTE(obvios @ Nov 9 2007, 03:13 PM) *
aku search internet...
ada yang offer pakej camnih...



Pakej - RM 20,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 2900/ekor) F2 : RM 2,900
5 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 8,750
1 ekor Jamnapari dara 4 bulan (RM 850/ekor) : RM 850
Kandang berukuran 14' x 20' (RM 25/kaki persegi)
- 1 biji lampu kalimantang
- 3 biji automatic nipple drinker : RM 7,000
1 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang) : RM 500


Pakej - RM 50,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 2900/ekor) F2 : RM 2,900
18 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 31,500
Kandang berukuran 20' x 30' (RM 25/kaki persegi)
- 3 biji lampu kalimantang
- 7 biji automatic nipple drinker : RM 15,000
Ubat-ubatan : RM 100
1 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang) : RM 500


Pakej - RM 100,000
1 ekor Jamnapari jantan (RM 4900/ekor) F1 : RM 4,900
37 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 64,750
Kandang berukuran 20' x 60' (RM 25/kaki persegi)
- 6 biji lampu kalimantang
- 15 biji automatic nipple drinker : RM 30,000
Ubatan-ubatan : RM 100
2 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang)-RM1000 : Percuma


Pakej - RM 501,000
4 ekor amnapJari jantan (RM 4900 dan RM2900/ekor)
- 2 ekor F1 : RM 9800
- 2 ekor F2 : RM 5800 : RM 15,600
220 ekor Jamnapari betina (RM 1750/ekor) : RM 385,000
Kandang berukuran 40' x 100' (RM 25/kaki persegi)
- 15 biji lampu kalimantang
- 30 biji automatic nipple drinker
- 1 buah sinki : RM 100,000
Ubatan-ubatan : RM 400
4 orang, kursus 3 hari 2 malam (RM 500/orang)-RM2000 Percuma



wah siap ada pakej lg.....

tp awat induk jantan 1 jek....
cemana kalu termati ke apa?
(beli lain la kot ekk.... hehehe)


obvious....
mana okey.... pakej ke sistem pawah....

nampak mcm mahal jamnapari dari boer....

obvios
QUOTE(afja @ Nov 9 2007, 03:18 PM) *
wah siap ada pakej lg.....

tp awat induk jantan 1 jek....
cemana kalu termati ke apa?
(beli lain la kot ekk.... hehehe)


obvious....
mana okey.... pakej ke sistem pawah....

nampak mcm mahal jamnapari dari boer....


sistem pawah tu kita beli kambing pastu suh pemawah tu bela... kita tggu hasil jer (aku rasa camtu ler)
tapi yg pakej aku letak tu pakej yg kita jaga sendiri.... kita ternak sendiri...

induk jantan sekor pasai sekor tu 'power'... boleh buat anak ramai..
tapi kalu mampus.. beli lain la kot...

aku pon tak tau sgt nih... tengah surbey2 nih
maero attack
bagus obvios ko bela kambing nie...sebab doc2 kat sini semua bela kambing buat duit, hehehe!
klu ada masalah boleh tya!
afja
QUOTE(obvios @ Nov 9 2007, 03:30 PM) *
QUOTE(afja @ Nov 9 2007, 03:18 PM) *
wah siap ada pakej lg.....

tp awat induk jantan 1 jek....
cemana kalu termati ke apa?
(beli lain la kot ekk.... hehehe)


obvious....
mana okey.... pakej ke sistem pawah....

nampak mcm mahal jamnapari dari boer....


sistem pawah tu kita beli kambing pastu suh pemawah tu bela... kita tggu hasil jer (aku rasa camtu ler)
tapi yg pakej aku letak tu pakej yg kita jaga sendiri.... kita ternak sendiri...

induk jantan sekor pasai sekor tu 'power'... boleh buat anak ramai..
tapi kalu mampus.. beli lain la kot...

aku pon tak tau sgt nih... tengah surbey2 nih


pawah tu.... cam kira tempoh matang kan.....
1 tahun....2 tahun.... 3 tahun n etc...

tp kan... kalu nk wat sistem pawah.... ada kandang sendiri tuk kambing kita dgn pemawah tu tu....
so cemana kita nk tahu kambing kita hat mana 1...
berapa ekor dh beranak n etc lah....

cam rumit lak....

ke men lump sum jek...
cukup 2 thn (as contoh) dpt 20 ekor ke....

ke cemana ekk?
Pakcik_Kordi
QUOTE(obvios @ Nov 9 2007, 09:55 AM) *
QUOTE(zan @ Nov 8 2007, 09:22 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 04:51 PM) *
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus

yea betul. kambing cepat membiak, tetapi senang mati. kurang makan tak boleh, lebih makan tak boleh, sejuk sangat tak boleh, kembung perut tak boleh, kau kena cucuk perut dia untuk buang angin.

member aku ternak kambing under jabatan pertanian melaka. boleh cuba kontek dia utk guide. dia dah hampir 2 tahun buat, maknanya tak byk pengalaman tapi cukup pengetahuan memandangkan dia dilatih oleh jabatan pertanian.

call untuk kongsi pendapat. mungkin boleh juga buat jv.

abdul hamid 019-6575223


terima kasih zan..
sensitip la kambing ni ekk?



ko kene sayang kambing ko macam ko sayang bini..

kuikuikuikuik
obvios
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 9 2007, 07:09 PM) *
QUOTE(obvios @ Nov 9 2007, 09:55 AM) *
QUOTE(zan @ Nov 8 2007, 09:22 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 7 2007, 04:51 PM) *
aku takut nak bela kambing.... kalau binatang macam nih... mudah mampus

yea betul. kambing cepat membiak, tetapi senang mati. kurang makan tak boleh, lebih makan tak boleh, sejuk sangat tak boleh, kembung perut tak boleh, kau kena cucuk perut dia untuk buang angin.

member aku ternak kambing under jabatan pertanian melaka. boleh cuba kontek dia utk guide. dia dah hampir 2 tahun buat, maknanya tak byk pengalaman tapi cukup pengetahuan memandangkan dia dilatih oleh jabatan pertanian.

call untuk kongsi pendapat. mungkin boleh juga buat jv.

abdul hamid 019-6575223


terima kasih zan..
sensitip la kambing ni ekk?



ko kene sayang kambing ko macam ko sayang bini..

kuikuikuikuik


betul la ckp ko kordi...

anyway aku dah nak start dah bisnes ni...

dah nak start buat pagar, tanam rumput ngan buat kandang....

gi kursus pastu bwk masuk kambing....

buat dlm 20 ekor dulu pastu nak buat pinjaman bank...

aku akn buat secara komersial..
Pakcik_Kordi
hehehehe... aku tgh test baja aku nih... guna EM... cili besar 2 jari telunjuk ngan hantu...

kekekeke

kacang panjang sama besar ngan jari kelingking aku...
obvios
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 12 2007, 10:13 AM) *
hehehehe... aku tgh test baja aku nih... guna EM... cili besar 2 jari telunjuk ngan hantu...

kekekeke

kacang panjang sama besar ngan jari kelingking aku...


uitt... boleh pomot kat membe aku nih...

dia tanam cili gak...

'baja' utk kambing ada?
Pakcik_Kordi
QUOTE(obvios @ Nov 12 2007, 10:44 AM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 12 2007, 10:13 AM) *
hehehehe... aku tgh test baja aku nih... guna EM... cili besar 2 jari telunjuk ngan hantu...

kekekeke

kacang panjang sama besar ngan jari kelingking aku...


uitt... boleh pomot kat membe aku nih...

dia tanam cili gak...

'baja' utk kambing ada?


hahahah.. ko bagi je OTO ngan ECPI.. kah kah kah
obvios
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 12 2007, 10:46 AM) *
QUOTE(obvios @ Nov 12 2007, 10:44 AM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Nov 12 2007, 10:13 AM) *
hehehehe... aku tgh test baja aku nih... guna EM... cili besar 2 jari telunjuk ngan hantu...

kekekeke

kacang panjang sama besar ngan jari kelingking aku...


uitt... boleh pomot kat membe aku nih...

dia tanam cili gak...

'baja' utk kambing ada?


hahahah.. ko bagi je OTO ngan ECPI.. kah kah kah


btul jugak ckp ko ekk....

tapi nanti kmbg tu aku juai 5k sekor
adawiah
clapping.gif sesapa yang nak rancangan pertenakan kambing boer leh tgk web saya.
ader contoh kertas kerja pertenakan kambing boer dan siap ngan nota tambahan macam kandang,permakanan etc.

http://www.rancanganperniagaan.net

sapa nak tgk cth yang ader leh e-mail saya:

admin@rancanganperniagaan.net

Wak
Wak pengalaman tak banyak sangat tapi ni pandangan jer

Nak bela kambing kena sabar dia banyak kerenah
modal pusingan dalam 10 K cukup untuk permulaan
Kambing Boer atau Jamnapari baik untuk di pelihara tapi sukar sikit untuk pasaran
Penjagaan lebih rumit
liza81
ade kwn mak kita kan, dia dah jadi penternak kambing kt setiu, ganu n sanggup berenti kije lawyer semata2 nak concentrate gn bela kambing ni..tp mmg menjadik lah dia punya bisness..luas betui ladang kamben dia..
rostamno1
alamat tempat bela kambing ni di mana .... kalu dekat2 Selangor ni boleh juga g tgk ... aku minat gak ..
liza81
dekat padang saujana, setiu, terengganu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.