Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Blue Key
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
yushida03
assalamualaikum!

kaum ibu sekalian

nk mintak resepi kek yg pakai tepung blue key lahh.. smile.gif



mama husna suh tanya ph34r.gif
yushida03
takder ker unsure.gif

dia nak spesific yg pakai tepung blue key jer

itu pasal lah aku buka topik baru..
Mak Engku
kek coklat yg dok buat tuh pkai tepung kek blue key ni ler...amik resepi ngan chome..
chome
Tepung blue key tuh kan mmg tepung kek...bleh jek nak buat kek pape pun...
Haa...chome pun biasa guna tepung blue key ngan MFM...
takde beza mana pun...awat kena specific benor resepi yg pakai blue key nih...
biasa mmg ader resepi kan kat kotak tepung tuh...huhuhu... pardon.gif
.:|eLLe|:.
alamak eh.. guna je resepi kek lain tak leh ke?
ganti je laa tepung yg dia guna tu ngan tepung blue key tu..
tak leh cemtu ke?
Mak Engku
ari tuh ME wat kuih apam ais krim pun pakai tepung blue key...
chome
Ha'ah ME...pakai tepung kek lagi gebus kan...ehehehehe... biggrin.gif
yushida03
pakai resepi mana2 pung bole ek?



ntah ler aku pung x faham dan xtau pasal buat kek ni. kalu pasal makan kek, tau ler. tounge.gif
aizahana
QUOTE(yushida03 @ Oct 5 2007, 12:48 PM) *
pakai resepi mana2 pung bole ek?



ntah ler aku pung x faham dan xtau pasal buat kek ni. kalu pasal makan kek, tau ler. tounge.gif

boleh laa...kalau nama pun tepung..apa jenis kuih muih, biskut dan kek bleh buat..tak semestinya pakai brand blue key...awatnya...isteri hang nak wat kek ke yushida?
yushida03
ari tu dia sibuk beli tepung beli key 2 kotak. dapat buku resepi free.

pastu duk sibuk suh aku tanya resepi dlm ni happy.gif
aizahana
QUOTE(yushida03 @ Oct 5 2007, 12:54 PM) *
ari tu dia sibuk beli tepung beli key 2 kotak. dapat buku resepi free.

pastu duk sibuk suh aku tanya resepi dlm ni happy.gif

oh cam gitu rupanya...tak kisah laa yushida..tepung blue key nie satu jer kelebihannya..dia ringan kalau nak wat biskut..kira nak ayak tu sekali pun dah cukup..... rolleyes.gif
chome
Huhuhu...boleh jek la nak wat kek menda2 pun..pakai tepung tuh...
dia nak wat kek aper?? kek coklat? kek marble? kek lapis? kek butter?
kena specific skek nak buat kek aper..baru senang mom's kat sini nak kasik resepi...kalo rajin surf kat tenet byk leh dapat resepiČ...aku tak sempat lak nih nak tolong surf...tak packing brg lagi....

try tgk kat link2nih byk leh dapat resepi...hehehe... pardon.gif


http://hanieliza.fotopages.com

http://mamafami.fotopages.com/

http://resipidiana.20.forumer.com/

http://babybatriesyia.fotopages.com/

http://mamazieza.fotopages.com/

yushida03
QUOTE(chome @ Oct 5 2007, 01:03 PM) *
Huhuhu...boleh jek la nak wat kek menda2 pun..pakai tepung tuh...
dia nak wat kek aper?? kek coklat? kek marble? kek lapis? kek butter?
kena specific skek nak buat kek aper..baru senang mom's kat sini nak kasik resepi...kalo rajin surf kat tenet byk leh dapat resepiČ...aku tak sempat lak nih nak tolong surf...tak packing brg lagi....

try tgk kat link2nih byk leh dapat resepi...hehehe... pardon.gif


http://hanieliza.fotopages.com

<a href="http://mamafami.fotopages.com/" target="_blank">http://mamafami.fotopages.com/
</a>
http://resipidiana.20.forumer.com/

http://babybatriesyia.fotopages.com/

http://mamazieza.fotopages.com/


packing? hamboih awalnyer.. apa da papa faris tu 10hb punG panggil org odit projek dia gak.. raya oii raya..

mama husna nyer feveret kek coklat moist.. ala yg kukus pastu ada topping coklat tu.. happy.gif

aku nyer feveret kek pisang, tp mama husna xmo buat la pulok sad.gif
chome
Resepi kek coklat mmg byk...try ler tgk mana yg senang...
iskk..aku pun satu hape tak buat lagi nih..kek,kuih raya...
kena buat brownies nih...dah ader permintaan dari adik ipor nampaknyer...

Haa...pakat ler tak yah buat audit...leh gak balik kampung awal skek nnt...
tak pun khamis tuh leh gak aku buat kuih raya...huhuhu... clapping.gif
yushida03
QUOTE(chome @ Oct 8 2007, 12:19 PM) *
Resepi kek coklat mmg byk...try ler tgk mana yg senang...
iskk..aku pun satu hape tak buat lagi nih..kek,kuih raya...
kena buat brownies nih...dah ader permintaan dari adik ipor nampaknyer...

Haa...pakat ler tak yah buat audit...leh gak balik kampung awal skek nnt...
tak pun khamis tuh leh gak aku buat kuih raya...huhuhu... clapping.gif


off-topic. eheh.
Adinda
tepung blue key ni tepung apa ekk?
tepung gandum ker atau tepung naik sendiri? unsure.gif
yushida03
QUOTE(Adinda @ Oct 9 2007, 02:41 AM) *
tepung blue key ni tepung apa ekk?
tepung gandum ker atau tepung naik sendiri? unsure.gif


tepunG Gandum. tapi dah ada mcm premix.

kalu salah para IBU kat sini tolonG betulkanG.
chome
Tepung naik sendiri laa...tepung kek...
Btul la tepung gandum tapi dah ader campurannyer dalam tuh...
Kan kalo kita buat kek pakai tepung gandum kena tambah sendiri cam baking powder,soda sumer tuh...leceh...hehehe... tounge.gif

Nntnak buat brownies pakai tepung kek jek kot...
rasa cam byk lagi tepung kek aku tuh... sleep.gif
thalia81
Kalau nak tau thalia penah keja kat kilang buat tepung blue key ni masa thalia belajar dulu. Buat part time. Kilang ni dekat je kat umah thalia. Tapi skrg dah tukar kat pulau indah. Hb pun keje kat sini juga. Cinta pun berputik di sini juga hahahaha..... Tepung ni ngan tepung cap sauh tu satu companylah. Tepung blue key ni banyak type ada utk kek, pau, roti n superfine (tpg lagi halus).
yushida03
QUOTE(chome @ Oct 9 2007, 11:25 AM) *
Tepung naik sendiri laa...tepung kek...
Btul la tepung gandum tapi dah ader campurannyer dalam tuh...
Kan kalo kita buat kek pakai tepung gandum kena tambah sendiri cam baking powder,soda sumer tuh...leceh...hehehe... tounge.gif

Nntnak buat brownies pakai tepung kek jek kot...
rasa cam byk lagi tepung kek aku tuh... sleep.gif


betul la. tepunG Gandum dGn pre-mix.

xnak nGaku salah Gak. ph34r.gif
Adinda
oowh.. tepung naik sendiri..

kalo camtu boleh lah buat apam balik, kek dan muffin kan??
syima
blue key is just a brand.. tengok la jenis tepung yang dikatakannya biggrin.gif
syima
http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--...wheat-flour.asp <- nah jenis2 tepung..

Adinda
cuba google tepung naik sendiri.. keluar 1002 resipi kek hehe biggrin.gif
yushida03
ari tu kalut nak balik, blue key x sempat buat kek apa2.

ada lebih pisang dari kampung, last wiken pakai blue key tu buat jemput pisang. best jugak apa.
rosmaria
he3..kita x pandai bab2 tepung ni..kek pun buat pakai tepung gandum cap sauh tu jer..tepung skrg dah naik harga kan???
Adinda
QUOTE(yushida03 @ Oct 30 2007, 12:17 AM) *
ari tu kalut nak balik, blue key x sempat buat kek apa2.

ada lebih pisang dari kampung, last wiken pakai blue key tu buat jemput pisang. best jugak apa.




Mmg jemput2 kalo ada bhn penaik, dia jadi kembung elok jer....

Awak dah cuba ker resipi apam balik Adinda??
Ada kat topik resipi < 1jam tu..
Adinda pn baru beli srf..
Nanti nak buatlah...
Kcg ada, jagung dlm tin pun ada...
Miya_narien
ingtkan nk masuk ptandingan buat kek guna tepung brand blue key..hehe
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.