Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Minyak Hitam Terbaik...
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
WQJ LC
hai kwn2.. smile.gif
aku nak tnya ckit ni..
antara ketiga3 minyak hitam tu,jenama mana yg terbaik tuk kenderaan?? yahoo.gif
fsyukri
cube CNI Motobest
(10,000km sekali tukar)

MAS Formulation : M.e.t.a.l Treatment, Additivesm, Synthetic
Minimises engine wear during start up, ensure optimum engine protection against wear
Oil change duration two times longer than normal oil
Enhances engine performance and power
Ensures smoother, cooler and quieter engine
Protects againts internal corrosion
Keeps engine running clean and efficient


RM108.00/4 Litre
RM30.00/1 Litre


fsyukri
yg speselnye lg CNI Motobest ni, kalau minyak enjin anda bocor sampai kering, molekul yg terdapat pd CNI Motobest masih mampu dapat menjaga enjin sehingga 100KM (berjalan tanpa minyak enjin).

minyak yg same boleh digunakan untuk kereta dan motosikal...
zan
kalau nak diikutkan, semua minyak enjin yang sama spesifikasi mempunyai kualiti yang setara.

tetapi dalam dunia, cuma ada satu syarikat yang mampu mengeluarkan kereta, enjin dan minyak enjinnya sekali iaitu Toyota.

syarikat pengeluar kereta lain tidak mampu mencipta enjin berserta minyak enjinnya sekali.
tikusturi
QUOTE(zan @ Aug 13 2007, 07:37 PM) *
kalau nak diikutkan, semua minyak enjin yang sama spesifikasi mempunyai kualiti yang setara.

tetapi dalam dunia, cuma ada satu syarikat yang mampu mengeluarkan kereta, enjin dan minyak enjinnya sekali iaitu Toyota.

syarikat pengeluar kereta lain tidak mampu mencipta enjin berserta minyak enjinnya sekali.

xjgak zan.. minyak pelincir lain2 dia ada tambahan bahan additive... benda ni yg effect prestasi... n sbb tuu dinasihatkan to stick to hanya 1 brand
WQJ LC
ada org ckp minyak hitam castrol yg terbaik.. good.gif
sbb pengeluarnya hanya tumpukan pd pengeluaran minyak hitam shj.. unsure.gif
berbanding minyak hitam lain byk yg terlibat dgn pengeluaran minyak ptrol n diesel,cthnya SHELL.. smile.gif
tikusturi
QUOTE(WQJ LC @ Aug 13 2007, 10:18 PM) *
ada org ckp minyak hitam castrol yg terbaik.. good.gif
sbb pengeluarnya hanya tumpukan pd pengeluaran minyak hitam shj.. unsure.gif
berbanding minyak hitam lain byk yg terlibat dgn pengeluaran minyak ptrol n diesel,cthnya SHELL.. smile.gif

ha'ah betul tuu... aku pun dah tukar kpd castrol... mmg terasa beza tuurr...

btw aku nak survey skit... kalau aku wat meter utk sukat viscocity minyak hitam dlm keta korang rasa benda nii laku tak?... i means after market product... so sambil bwk keta bleh tgk tahap kelikatan minyak hitam....

2nd thing aku nak wat....target electronic circuit yg bleh repair bateri rosak.. which one yg akan laris??..
recaro
bagi aku...MOTUL ok jgk...
zan
QUOTE(tikusturi @ Aug 13 2007, 08:48 PM) *
QUOTE(zan @ Aug 13 2007, 07:37 PM) *
kalau nak diikutkan, semua minyak enjin yang sama spesifikasi mempunyai kualiti yang setara.

tetapi dalam dunia, cuma ada satu syarikat yang mampu mengeluarkan kereta, enjin dan minyak enjinnya sekali iaitu Toyota.

syarikat pengeluar kereta lain tidak mampu mencipta enjin berserta minyak enjinnya sekali.

xjgak zan.. minyak pelincir lain2 dia ada tambahan bahan additive... benda ni yg effect prestasi... n sbb tuu dinasihatkan to stick to hanya 1 brand

baca betul2... saya bukan cakap kualiti yang sama, tetapi kualiti yang setara.

maksudnya, lebih kurang.

kalau kurang faham lagi, maksud lain ialah lebih baik di sini, kurang baik di situ dan sebagainya.
WQJ LC
QUOTE(tikusturi @ Aug 14 2007, 11:52 AM) *
QUOTE(WQJ LC @ Aug 13 2007, 10:18 PM) *
ada org ckp minyak hitam castrol yg terbaik..
sbb pengeluarnya hanya tumpukan pd pengeluaran minyak hitam shj..
berbanding minyak hitam lain byk yg terlibat dgn pengeluaran minyak ptrol n diesel,cthnya SHELL..

ha'ah betul tuu... aku pun dah tukar kpd castrol... mmg terasa beza tuurr...

btw aku nak survey skit... kalau aku wat meter utk sukat viscocity minyak hitam dlm keta korang rasa benda nii laku tak?... i means after market product... so sambil bwk keta bleh tgk tahap kelikatan minyak hitam....

2nd thing aku nak wat....target electronic circuit yg bleh repair bateri rosak.. which one yg akan laris??..


dari nko wat meter nak sukat kelikatan minyak hitam tu,baik nko wat eksperimen minyak sawit tuk dijadikan minyak hitam..
ada jugak produk yg boleh dikemersilkan,kalu jd..aku tawar diri jd dealer produk tu...
PM pun tumpang bangga dgn nko nanti... yahoo.gif
WQJ LC
QUOTE(tikusturi @ Aug 14 2007, 11:52 AM) *
QUOTE(WQJ LC @ Aug 13 2007, 10:18 PM) *
ada org ckp minyak hitam castrol yg terbaik..
sbb pengeluarnya hanya tumpukan pd pengeluaran minyak hitam shj..
berbanding minyak hitam lain byk yg terlibat dgn pengeluaran minyak ptrol n diesel,cthnya SHELL..

ha'ah betul tuu... aku pun dah tukar kpd castrol... mmg terasa beza tuurr...

btw aku nak survey skit... kalau aku wat meter utk sukat viscocity minyak hitam dlm keta korang rasa benda nii laku tak?... i means after market product... so sambil bwk keta bleh tgk tahap kelikatan minyak hitam....

2nd thing aku nak wat....target electronic circuit yg bleh repair bateri rosak.. which one yg akan laris??..


dari nko wat meter nak sukat kelikatan minyak hitam tu,baik nko wat eksperimen minyak sawit tuk dijadikan minyak hitam..
ada jugak produk yg boleh dikemersilkan,kalu jd..aku tawar diri jd dealer produk tu...
PM pun tumpang bangga dgn nko nanti... yahoo.gif
RenToKillEmAll
Eneos pun ok,tak mahal sgt.aku baru try pakai,ringan la jgk.memule tokei kedai tu rekemen kt aku,mcm tak caye.sbb aku tak penah dgr.pas aku try tukar minyak itam byk kali,baru la nmpak iklan die kt tv. Jopun ko...
hastapronto
bro Zan,

nak tanya sket lah.. x menjawab soklan tuan rumah but still pasal minyak hitam..
penah dengar minyak hitam United? agak˛ ok ke minyak tuh..
baca kat botol, dtg dari singapore..

bengkel kat umah ni pakai minyak tuh..
sblm servis nak leh survey˛ dulu..
kaunseler
aku guna minyak itam petronas..full sintetik. seliter harga dia RM50 lebih..enjin terasa ringan seperti tiada load yang besar dikenakan. memang mahal..tapi penggunaannya untuk seliter sama dengan penggunaan dua liter minyak itam biasa..so kalu tambah tolak, lebih kurang juga kos dia..jangan bertukar minyak itam..setia pada yang satu..itu lebih baik. sebab setiap minyak dihasilkan dengan kaedah dan composisi yang berbeza.

yahoo.gif
revolt
castrol.. good.gif
WQJ LC
QUOTE(revolt @ Sep 3 2007, 08:13 PM) *
castrol.. good.gif



hidup castrol.... clapping.gif
ishqal
QUOTE(zan @ Aug 13 2007, 07:37 PM) *
kalau nak diikutkan, semua minyak enjin yang sama spesifikasi mempunyai kualiti yang setara.

tetapi dalam dunia, cuma ada satu syarikat yang mampu mengeluarkan kereta, enjin dan minyak enjinnya sekali iaitu Toyota.

syarikat pengeluar kereta lain tidak mampu mencipta enjin berserta minyak enjinnya sekali.

bukan ke... toyota pakai minyak enjin pennzoil.. aku dulu penah gak keje kat UMW tu.. diorang JV ngan pennzoil ...
Suffian1234
Siapa mau minyak Petronas Syntium 15w50 mega_shok.gif0 4L.. sangat murah..biase di proton service centre RM97.Sama jugak harga di Stesen minyak Petronas RM97.. Saya jual RM 78 shaja..serius buyer can email to suffian@lms.com.my.. cepat sementara stok masih ade.. free delivery untuk kawasan puchong, Putrajaya n cyberjaya..
zan
QUOTE(ishqal @ Oct 25 2007, 12:04 AM) *
QUOTE(zan @ Aug 13 2007, 07:37 PM) *
kalau nak diikutkan, semua minyak enjin yang sama spesifikasi mempunyai kualiti yang setara.

tetapi dalam dunia, cuma ada satu syarikat yang mampu mengeluarkan kereta, enjin dan minyak enjinnya sekali iaitu Toyota.

syarikat pengeluar kereta lain tidak mampu mencipta enjin berserta minyak enjinnya sekali.

bukan ke... toyota pakai minyak enjin pennzoil.. aku dulu penah gak keje kat UMW tu.. diorang JV ngan pennzoil ...

kalau toyota guna myk enjin penzoil, kenapa susah payah nak jenamakan minyak itu sebagai Toyota Motor Oil? UMW ada banyak cabang perniagaan. antaranya ialah sykt penjualan kereta (UMW Toyota), kilang pemasangan kereta (Assembly Services Sdn Bhd), Kilang komponen keta terutama ekzos (AISB), kilang absorber (KYB), sykt oil and gas, sykt pelancongan (UMW travel), UMW heavy industries dan berpuluh yg lain... termasuk jugak perniagaan sbg ejen pengimpot minyak penzoil.

bukan JV. kalau ada, buktikan. minyak asas utk TGMO tak silap dihasilkan oleh Mobil, kendian diadun mengikut spesifikasi Toyota Motor di Jepun. sbb itu penjenamaan dikenali sbg Toyota Genuine Motor Oil.

harap maklum. erm, lama jugak aku tak jawap topik ni....
zan
encik suffian1234,

anda seharusnya mengiklan di ruangan iklan jual beli kenderaan dan aksesori. t. kasih.
Rosa Inspiration
tumpang tanya...nape kene consistent guna jenama minyak hitam? xleh tukar ke...pastu pusat servis perodua guna minyak hitam jenama apa ye? huhu...TQ
P44 Autoworks
sekadar berkongsi

Perodua dulu guna minyak dari castrol repacking jadi perodua..sekarang depa guna dari petronas repacking jadi perodua

Cam wsop saya .

Utk kete besar saya rekemen guna castrol
Utk kete kecik saya rekemen guna perodua

fsyukri
gune CNI Motobest...
rizansaad
minyak M7..mahal nak mampus...tp aku x pakai pun...castrol jgk pujaan hatii...ada free give lg..hehe
zan
QUOTE(Rosa Inspiration @ Aug 10 2010, 10:35 PM) *
tumpang tanya...nape kene consistent guna jenama minyak hitam? xleh tukar ke...pastu pusat servis perodua guna minyak hitam jenama apa ye? huhu...TQ

minyak enjin tidak perlu konsisten pada suatu jenama saja, yang perlu konsisten hanyalah tempoh pertukaran saja. selain dair itu aspek usia enjin berkait rapat dengan jenis penggunaan minyak hitam.

contohnya bagi enjin baru yang 'ketat' (kelegaan minimum) seeloknya kita jangan guna minyak dengan viscocity yang rendah (kepekatan tinggi) tapi bagi enjin yang dah berusia 7-10 tahun sebaiknya kita gunakan yang pekat sedikit. tiada masalah sekiranya pada 15,000km kita gunakan castrol, tapi pada 20,000km kita nak tukar ke jenama CNI. lepas tu nak tukar pada jenama Mobil pulak. boleh saja. selalunya kesan yang kita rasa ialah kesan psikologi saja.

contoh kawan kita cakap "minyak enjin shell best, mobil tak best"

bila kita guna mobil, besar peluang kita akan rasa macam tak best. padahal sama saja. minyak is minyak. bezanya ialah additive yang dimasukkan antaranya warna, bau, agen pembersihan, anti oksida/pembuihan dan pelbagai lain.
fsyukri
zan, nk tanye skit...
nak amik contoh 2 minyak itam CNI...
satu yang 10W-40 ngan 15W-50...
yang 10W-40 ni ade metal treatment, additive dan sintetik manakala yang 15W-50 ade metal conditioner, additive dan sintetik...

soalannye: ape beza metal treatment dan metal conditioner?
zan
QUOTE(fsyukri @ Aug 18 2010, 10:50 AM) *
zan, nk tanye skit...
nak amik contoh 2 minyak itam CNI...
satu yang 10W-40 ngan 15W-50...
yang 10W-40 ni ade metal treatment, additive dan sintetik manakala yang 15W-50 ade metal conditioner, additive dan sintetik...

soalannye: ape beza metal treatment dan metal conditioner?

bro,

apa beza antara hair treatment dan hair conditioner?
qi-ril
bagi aku sama jer... yg penting carik yang ringan.. kalau dapat 0w/40 lagi ok...

wira cuba pakai 5w-30 misti ringan giler enjin...minyak save skit la.
fsyukri
QUOTE(zan @ Aug 19 2010, 08:10 AM) *
QUOTE(fsyukri @ Aug 18 2010, 10:50 AM) *
zan, nk tanye skit...
nak amik contoh 2 minyak itam CNI...
satu yang 10W-40 ngan 15W-50...
yang 10W-40 ni ade metal treatment, additive dan sintetik manakala yang 15W-50 ade metal conditioner, additive dan sintetik...

soalannye: ape beza metal treatment dan metal conditioner?

bro,

apa beza antara hair treatment dan hair conditioner?

xpastila bro...
adlertag
QUOTE(RenToKillEmAll @ Aug 29 2007, 10:51 PM) *
Eneos pun ok,tak mahal sgt.aku baru try pakai,ringan la jgk.memule tokei kedai tu rekemen kt aku,mcm tak caye.sbb aku tak penah dgr.pas aku try tukar minyak itam byk kali,baru la nmpak iklan die kt tv. Jopun ko...


AKu pon guna minyak (ada yg kata minyak cap beruk) ni untuk persona n kancil turbo aku. OK gak la...pada aku ada lebih bagus dari syntium petronas.
zan
QUOTE(fsyukri @ Aug 19 2010, 10:38 AM) *
QUOTE(zan @ Aug 19 2010, 08:10 AM) *
QUOTE(fsyukri @ Aug 18 2010, 10:50 AM) *
zan, nk tanye skit...
nak amik contoh 2 minyak itam CNI...
satu yang 10W-40 ngan 15W-50...
yang 10W-40 ni ade metal treatment, additive dan sintetik manakala yang 15W-50 ade metal conditioner, additive dan sintetik...

soalannye: ape beza metal treatment dan metal conditioner?

bro,

apa beza antara hair treatment dan hair conditioner?

xpastila bro...


kalau kau boleh bezakan antara hair treatment dan hair conditioner, senang aje nak bezakan metal treatment dan metal conditioner.
amico66
saya guna jenama MAX OIL

dapat diskaun lagi setelah register ahli kad diskaun seumur hidup!!
Cikgu Cat
Hehehe...Cap Buruh...gurau je...Selama ni pakai Castrol je...Pakai yang paling murah...Ok la untuk sang kancil saya. Tapi kalau nak pakai jugak kalau boleh semi la. Lebih smooth n tahan lebih lama. Ayah saya cakap Castrol ni antara brand terawal minyak enjin kat Malaysia ni. Jadi Castrol ni satu company yang dah lama terlibat dengan teknologi pembuatan minyak enjin. Tak salah nak cuba brand lain macam Motul, Petronas dan lain-lain. Tapi kalau boleh jangan campurkan la...Ibarat macam minyak rambut, kalau campur-campur boleh botak kepalo ni ha...hehehe...
mihawk2003
secara umumnya pada aku asalkan minyak hitam tu jenama yg dipercayai seperti shell, petronas, eneos, castrol, pennzoil....dah cukup bagus....jgn sesekali guna minyak hitam brand2 kedai kopi yg kita pun x penah dengar namaya seperti everglide, kendo dan lain2 brand yg produknya hanya sekadar melepas batuk di tangga...ditakuti minyak2 murah nie cara pengeluarannya x sebagus yg branded nie, so walaupun minyak tu fully sintetik tapi brand haji ismail, btol ke minyak tu akan tahan 10ribu km? so, gunalah brand yg bagus, jgn pasal nk save duit sanggup guna yg murah.........beli yg mineral oil (5 ribu km) pun xpe asalkan brand bagus castrol, shell etc. tapi brand feveret aku tetap castrol sejak 8 tahun yg lalu...kalau guna castrol edge fully sintetik 5W-40 mmg terbaik......
Cikgu Cat
QUOTE(mihawk2003 @ Dec 9 2010, 07:30 AM) *
secara umumnya pada aku asalkan minyak hitam tu jenama yg dipercayai seperti shell, petronas, eneos, castrol, pennzoil....dah cukup bagus....jgn sesekali guna minyak hitam brand2 kedai kopi yg kita pun x penah dengar namaya seperti everglide, kendo dan lain2 brand yg produknya hanya sekadar melepas batuk di tangga...ditakuti minyak2 murah nie cara pengeluarannya x sebagus yg branded nie, so walaupun minyak tu fully sintetik tapi brand haji ismail, btol ke minyak tu akan tahan 10ribu km? so, gunalah brand yg bagus, jgn pasal nk save duit sanggup guna yg murah.........beli yg mineral oil (5 ribu km) pun xpe asalkan brand bagus castrol, shell etc. tapi brand feveret aku tetap castrol sejak 8 tahun yg lalu...kalau guna castrol edge fully sintetik 5W-40 mmg terbaik......

Hehe...Minyak Pelincir Cap Kapal Api...Nak beli? Hehehe..betul la tu...Nak cuba pun biar berpada-padala. Tengok harga dan tengok dalam internet company minyak tu dari mana....hehehe...
Rosa Inspiration
salamunalaikum...

tumpang tanya, saya masih keliru, kalau kete baru beli nak guna minyak enjin jenis apa?
semi sintetik, fully sintetik, mineral?

terima kasih smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.