Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Punca Sakit Gout
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2, 3
Juna
pardon.gif saya mengalami sakit-sakit di tumit kaki, paling sakit bila bangun dr tidur dan bangun dari kerusi setelah duduk lama. Saya ada pergi ke pusat rawatan urut kaki cina. Katanya kandungan asid dlm badan banyak. Ada juga mengatakan punca2 awal nak dpt gout. JAdi apakah corak makanan untuk elak dr sakit gout atau sendi ni?????
Khayty
elakkan makan daging
(ikut sunnah pun kalau tak silap makan daging 1x seminggu sahaja)

elakkan makan udang

elakkan makan sotong

elakkan makan kacang-kacang

elakkan sayuran kekacang

bagus kalau makan buah2 yg banyak air
macam tembikai
buah lai
syima
uric acid tinggi sangat..
barbiturat_mania
ummi saya pun kena gout...
mmg kesian tgk bila kena sakit nie...
sampai kena ensot kn kaki bila nk bergerak....
kdg2 tgk ummi menangis sbb sakit sgt....
org sakit gout ni pasal asid berlebihan dlm badan...
pantang makan terlalu la byk...
kalau ikutkan ummi kata....
cuma bleh mkn nasi putih ngan telur je...
daging2,makanan2 laut mmg pantang le....
khairul75
QUOTE(Juna @ Aug 9 2007, 12:18 PM) *
pardon.gif saya mengalami sakit-sakit di tumit kaki, paling sakit bila bangun dr tidur dan bangun dari kerusi setelah duduk lama. Saya ada pergi ke pusat rawatan urut kaki cina. Katanya kandungan asid dlm badan banyak. Ada juga mengatakan punca2 awal nak dpt gout. JAdi apakah corak makanan untuk elak dr sakit gout atau sendi ni?????


kalau kene gout jangan urut... cuba alkalikan badan anda dengan cellfood dan spirulina
syima
jauhkan makanan organ.. ikan kembung, ikan tenggiri, beans..macam kacang botor tu..kacang dhal..etc.. ayam,daging,seafood, makanan ber yeast...

eksperimen la food mana yang boleh makan


macam my mom, tak leh makan bilis.. biggrin.gif asal makan bilis sakit kaki..
owang gaji opis ni tak leh makan cendawan..asal makan cendawan, sakit badan...


barbiturat_mania
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 02:26 PM) *
jauhkan makanan organ.. ikan kembung, ikan tenggiri, beans..macam kacang botor tu..kacang dhal..etc.. ayam,daging,seafood, makanan ber yeast...

eksperimen la food mana yang boleh makan


macam my mom, tak leh makan bilis.. biggrin.gif asal makan bilis sakit kaki..
owang gaji opis ni tak leh makan cendawan..asal makan cendawan, sakit badan...



betul le syima...baru2 ni ummi dtg rumah...
masa nk masak tu,beli le cendawan...
skali ummi ckp tu le salah satu makan terlarang org yg sakit gout nie...
aiseh..sian ummi...
syima
kena eksperimen

apa yang boleh makan , makan jer....makan dalam sederhanaan... , tapi banyakkkan minum air utk detoxkan body.

kalu tak leh makan, kalu teringin sangat, makan siiikit jer.. n minum air banyak2.. makan celery banyak2..
revolt
salah satu punca gout ialah kurang bersenam..
let's say,
kita pernah ambil bnyk protein,
kemudian protein itu sepatutnya akan membentuk otot jika disertakan dgn senaman..
jadi, jika protein yg diambil gagal untuk menjadi otot kerana kurang senaman,
maka gout akan terjadi...
sama juga seperti ahli bina badan yg mengambil kandungan protein yg lebih untuk membentuk muscle..
sekali kita stop dari senaman, maka otot tadi akan turun dan gout akan terjadi...
lieza82
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?
Pakcik_Kordi
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?


u eksesais ker? kalau u buat tak betul..boleh jadi macam tu

atau

u tak cukup vitamin ke.. ?? tak cukup iron n calsium atau vitamin b kot..

Pakcik_Kordi
QUOTE(Juna @ Aug 9 2007, 12:18 PM) *
pardon.gif saya mengalami sakit-sakit di tumit kaki, paling sakit bila bangun dr tidur dan bangun dari kerusi setelah duduk lama. Saya ada pergi ke pusat rawatan urut kaki cina. Katanya kandungan asid dlm badan banyak. Ada juga mengatakan punca2 awal nak dpt gout. JAdi apakah corak makanan untuk elak dr sakit gout atau sendi ni?????


cuba listkan makanan yang u suka makan.. pokcik nak related kan apa penyakit u...
lieza82
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...
syima
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



i selalu jadi cam tu bila duduk bersila..bila bangun terus kejang wakak
Pakcik_Kordi
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



mak oi kodi..budak ni memuda lagi kalu kena block kat ateri.. mmg risk to stroke muda2 lagi.. makan jaga la.. u wouldnt want to experience a stroke night mare!!
lieza82
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?


u eksesais ker? kalau u buat tak betul..boleh jadi macam tu

atau

u tak cukup vitamin ke.. ?? tak cukup iron n calsium atau vitamin b kot..



x sy slalu kene masa tido mlm! kekadang gi jenjalan...pon kene n dlm kreta duk tekan brek pon kene...takut arrr...tp kaki mesti sejuk mcm air batu!!!
lieza82
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:50 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?



x mkn pon! tp sy suka mkn kopok twisties n seangkatan nyer!!! xminum ais! byk minum air kosong!
takut lah...bg lah tau...sy bleh kene strok ke?
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:55 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?


u eksesais ker? kalau u buat tak betul..boleh jadi macam tu

atau

u tak cukup vitamin ke.. ?? tak cukup iron n calsium atau vitamin b kot..



x sy slalu kene masa tido mlm! kekadang gi jenjalan...pon kene n dlm kreta duk tekan brek pon kene...takut arrr...tp kaki mesti sejuk mcm air batu!!!




ooooo
kejang otot..
kena tarik otot berlawanan..
stretch lah... cepat jer lega.. dulu selalu gak kena masa running..
skrg ni kena masa drive kereta jer.. kalau jam ..lagi dahsyat... sakit nak mampos...
sebelum naik kereta stretch kaki dulu
sebelum tido pun stretch kaki..
aritu masa swimming kat desa pun mak oii kejang masa main ombak tu..nasib baik tak tenggelam.
lieza82
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!
Pakcik_Kordi
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:57 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:50 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?



x mkn pon! tp sy suka mkn kopok twisties n seangkatan nyer!!! xminum ais! byk minum air kosong!
takut lah...bg lah tau...sy bleh kene strok ke?



ooo.. ko nih kene electrolyte imbalance laaa..
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:04 PM) *
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!




yer ler..
kejang otot le
kalau ko tetiba lari saja tanpa jalan atau warm up dulu memang le akan kena
kalu ko tetiba swimming sajer tanpa jalan2 slow2 dulu.. mmg ada risk nak kena kejang tu..
beli la counterpain kat farmacy.. sapu kat tempat kejang tu..

nak ilangkan..stretch arah berlawanan..
lieza82
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 04:07 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:04 PM) *
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!




yer ler..
kejang otot le
kalau ko tetiba lari saja tanpa jalan atau warm up dulu memang le akan kena
kalu ko tetiba swimming sajer tanpa jalan2 slow2 dulu.. mmg ada risk nak kena kejang tu..
beli la counterpain kat farmacy.. sapu kat tempat kejang tu..

nak ilangkan..stretch arah berlawanan..



sy dh lama x bersukan arrr tp sy xpnah trus lari jer sblom warm up! sy slalu kene time nk tido!!! dia punya sakit...errrr....sakit cam nak putus urat kaki nih!!!
syima
try minum calsium banyak sikit..
minum susu sehari berape..
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:10 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 04:07 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:04 PM) *
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!




yer ler..
kejang otot le
kalau ko tetiba lari saja tanpa jalan atau warm up dulu memang le akan kena
kalu ko tetiba swimming sajer tanpa jalan2 slow2 dulu.. mmg ada risk nak kena kejang tu..
beli la counterpain kat farmacy.. sapu kat tempat kejang tu..

nak ilangkan..stretch arah berlawanan..



sy dh lama x bersukan arrr tp sy xpnah trus lari jer sblom warm up! sy slalu kene time nk tido!!! dia punya sakit...errrr....sakit cam nak putus urat kaki nih!!!



buat jer cam tadi tu..
stretch kan..
lieza82
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 04:18 PM) *
try minum calsium banyak sikit..
minum susu sehari berape..



alamak...kekadang ingat baru nk minum!!! lpas nih sy akan minum stp hari!!! tq shima!!! lg apa yg patut sy wat?!
syima
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:19 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 04:18 PM) *
try minum calsium banyak sikit..
minum susu sehari berape..



alamak...kekadang ingat baru nk minum!!! lpas nih sy akan minum stp hari!!! tq shima!!! lg apa yg patut sy wat?!




makan seimbang dan tinggi zat
senam yang ringan pun cukup a.. smile.gif
syima
cramp
Boroi
NI BUKANNYA NIAT NAK TAKUT2KAN...ARWAH ABG ROI DPT GAOUT UMUR 29...MENIGGAL UMUR 39 TAHUN....SO CAREFULL AND SEEK DOC ADVICE K.
Juna
QUOTE(barbiturat_mania @ Aug 9 2007, 02:30 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 9 2007, 02:26 PM) *
jauhkan makanan organ.. ikan kembung, ikan tenggiri, beans..macam kacang botor tu..kacang dhal..etc.. ayam,daging,seafood, makanan ber yeast...

eksperimen la food mana yang boleh makan


macam my mom, tak leh makan bilis.. biggrin.gif asal makan bilis sakit kaki..
owang gaji opis ni tak leh makan cendawan..asal makan cendawan, sakit badan...



betul le syima...baru2 ni ummi dtg rumah...
masa nk masak tu,beli le cendawan...
skali ummi ckp tu le salah satu makan terlarang org yg sakit gout nie...
aiseh..sian ummi...


patut la...aku memang kuat makan cendawan ni.......alamak tak leh lagi la ni
Juna
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:04 PM) *
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!


aku bukan ahli sukan...tapi aku start kena sakit tumit ni bila umur aku 32 tahun.
syima
QUOTE(Juna @ Aug 10 2007, 10:14 AM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 04:04 PM) *
jab jab jab...ada org bgtau sy td yg penyakit sy nih biasa nyer kene pd org atlit?! betol ker? dia kata kalo kiter stop aktif dlm bersukan nih mesti kene lagi plak time sejuk?!!! adoiii takut nyer! pk n shima plz...tlg tlg tlg sy!!! aku muda lg nih! kawin pon blom!!! aku nk gak rasa alam rumahtangga!!! argghhhhhhhhh...camner nk ilang sakit tuh?!!!


aku bukan ahli sukan...tapi aku start kena sakit tumit ni bila umur aku 32 tahun.



dier kena cramp bukan gout..
khairul75
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:57 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:50 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?



x mkn pon! tp sy suka mkn kopok twisties n seangkatan nyer!!! xminum ais! byk minum air kosong!
takut lah...bg lah tau...sy bleh kene strok ke?


boleh.... bila tiba masanya
zerozone
Gout ni penyakit sendi, biasanya mula attack pada sendi ibu jari kaki, kemudian baru merebak ke sendi lain saperti buku lali, lutut, pergelangan tangan, siku. Kalau sakit kat tumit tu bukan gout, benda ni selalunya disebabkan berat badan. Orang yg kena gout ada risiko dapat batu karang buah pinggang.
lieza82
QUOTE(khairul75 @ Aug 10 2007, 11:38 AM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:57 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:50 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?



x mkn pon! tp sy suka mkn kopok twisties n seangkatan nyer!!! xminum ais! byk minum air kosong!
takut lah...bg lah tau...sy bleh kene strok ke?


boleh.... bila tiba masanya




siot btol!!! cam nk suruh aku kene jer?! dry.gif
khairul75
QUOTE(lieza82 @ Aug 11 2007, 06:35 PM) *
QUOTE(khairul75 @ Aug 10 2007, 11:38 AM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:57 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:50 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:48 PM) *
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 9 2007, 03:47 PM) *
QUOTE(lieza82 @ Aug 9 2007, 03:32 PM) *
nak tanya nih...sy slalu kene kejang kaki kt betis,jari kaki n tapak kaki!!! tuh gout ke? time tuh kaki sy akan jadi sejuk giler cam air batu!!! sakit sangat!!! tuh kalo kt umah laaa to tgh jenjln pon sy kene!!! tgh drive pon kene...asal yek?! sbab pakai kasut tumit tinggi ker?



blood circulation problem... maybe have some blocking in your vena or artery...



trangkn lbih detail!!! bg aku mudah paham...



ko ada makan apa apa suplemen tak skang nih...? atau ubat hospital?



x mkn pon! tp sy suka mkn kopok twisties n seangkatan nyer!!! xminum ais! byk minum air kosong!
takut lah...bg lah tau...sy bleh kene strok ke?


boleh.... bila tiba masanya




siot btol!!! cam nk suruh aku kene jer?! dry.gif

takdelah.... saya tak bermaksud begitu, tetapi kalau kita tak jaga anugerah tuhan.... kita jahil tentang tubuh kita.... maka penyakit pun mudah datang untuk sihat kita tak perlukan ijazah dalam kimia tetapi atau biologi tetapi....
Pakcik_Kordi
Doktor zerozone pun masuk mesra,,,

kah kah kah kah...


you are welcome dr zerozone..
zerozone
QUOTE(Pakcik_Kordi @ Aug 13 2007, 08:32 AM) *
Doktor zerozone pun masuk mesra,,,

kah kah kah kah...


you are welcome dr zerozone..


spouse saya yg ajak...actually saya pun bz ngan kerja, cuma kadang2 ada free sikit.
masMerah


lelaki lebih mudah kena gout dari perempuan.

faktor keturunan juga mempengaruhi selain faktor permakanan yang banyak menyumbang .
gaya hidup

organ dalaman haiwan
cthnya : otak, limpa, hati mempunyai kandungan uric asid yg tinggi.

sotong , udang, ketam

yang ada dalam jenis sayuran lak macam bayam dan jagung( rendah )


cara paling mudah menurunkan kadar sakit/sengal ghout andai tersilap makan ialah puasa selama beberapa hari.
insyaallah sengal/sakit sendi itu akan hilang, selain jumpa dokter utk ambil ubat.

berbekam dan derma darah = insyaallah dapat prenvent dari ghout.

itu saja yg merah tahu=
masMerah
makanan protein putih cam ikan dan ayam boleh di makan oleh pesakit gout.

chicken chop

fish n chip

grill chicken brest

sawi

kailan

belambok boleh makan
syima
my mom tak leh makan satu pun
kalu makan pun kena makan sikit2..
waaaaa
masMerah
QUOTE(syima @ Aug 15 2007, 07:07 PM) *
my mom tak leh makan satu pun
kalu makan pun kena makan sikit2..
waaaaa


mak awak ada gout ker?
tkus_tgolek
kalu nk mkn tomato atau timun atau apa2 je sayur- sayuran yg berbiji, pasti kan biji2 2 dibuang.
x semestinya x leh mkn...cuma biji 2 yg tinggi kandungan uric asid. lg satu, amalkan vit B6 and B12.
syima
QUOTE(masMerah @ Aug 15 2007, 09:38 PM) *
QUOTE(syima @ Aug 15 2007, 07:07 PM) *
my mom tak leh makan satu pun
kalu makan pun kena makan sikit2..
waaaaa


mak awak ada ghout ker?



yeah
kadangkala dia sakit tu sekali dalam seminggu .. kiranya mak saya ni gout sekejap2 saja..
kadangkala.. cendawan tak leh makan banyak.. kadangkala tak leh makan bilis.. kalau ada silap makan ada la sakit sikit..so mak kena experimentkan makanan..
kalau dia avoid ayam ker daging ..takut mak punya nutrisi tak balance.. so kena makan sikit2.. katalah lauk tu udang masak merah.. dia tak leh makan udang banyak... so dia kenalah ganti udang tu dengan sumber protein yang lain.. seperti.. petai.. atau beans2 lain.. kcg panjang ker.. kalau campur2 cam tu boleh la..
bilis pun tak leh pakai sangat.. kena campur dengan udang kering.. mak saya boleh makan ikan saje.. tu pun kadangkala tetiba uric acid dia terlampau tinggi dia kena minum air suling (drinking water ) banyak. then kena makan celery utk detox badan dia.. atau cranberry juice... barli.. nak buang toksik n bahan2 lebih dalam badan biggrin.gif .. kalau dah muak sangat makan celery.. kena la dia makan supplement utk detox.. macam milk thistle ker atau celery seeds tu..

mm.. smalam mak cakap kat saya..
'body i ni makin lama macam makin reput.. tak larat ler nak jalankan kehidupan ni'

pastu i tanya la mak ' u rasa u nye body makin hari makin lemah ker..adakah sebab aging'

pastu dia cakap 'yeah .. walaupun u sihat mana masa tua, ur time is going to come, apa2 pun kita akan pergi.. slowly body kita akan shut down sebab kehabisan bateri'

dalam hati..
hem..
nak nangis pun adr
sapa nak jaga saya
saya anak tunggal
tak pernah saya bayar bil letrik!!!
..canne ah..
tetiba emo lak
joaquinshah
ader doktor betul ke dalam nih?
khairul75
QUOTE(masMerah @ Aug 15 2007, 12:37 PM) *
lelaki lebih mudah kena gout dari perempuan.

faktor keturunan juga mempengaruhi selain faktor permakanan yang banyak menyumbang .
gaya hidup

organ dalaman haiwan
cthnya : otak, limpa, hati mempunyai kandungan uric asid yg tinggi.

sotong , udang, ketam

yang ada dalam jenis sayuran lak macam bayam dan jagung( rendah )


cara paling mudah menurunkan kadar sakit/sengal ghout andai tersilap makan ialah puasa selama beberapa hari.
insyaallah sengal/sakit sendi itu akan hilang, selain jumpa dokter utk ambil ubat.

berbekam dan derma darah = insyaallah dapat prenvent dari ghout.

itu saja yg merah tahu=


iyer saya setuju cubalah berbekam....
lagi satu carilah kaedah alternatif untuk selesaikan masalah kesihatan anda...
di Malaysai ni akan ada 3 buah hospital mengikut zon utara(kalau tak silap saya bulan 9 ni dan zon utara akan jadi perintis untuk projek ini), tengah dan selatan yang akan di intergrasikan dengan kaedah alternatif untuk membantu menyelesaikan masalah kesihatan pesakit....
kenapa mencari alternatif?
kerana keberkesanan dan juga kos yang lebih efektif

cubalah......

Pakcik_Kordi
zerozone tuh member aku dari forum sebelah.......

Dia Dr...

So korang leh kemukakan pertanyaan pada zerozone kalau ada masalah.
Khayty
doktor...

ada ker perempuan boleh kena gout?
masMerah
QUOTE(khaytykhir @ Aug 16 2007, 06:20 PM) *
doktor...

ada ker perempuan boleh kena gout?



ada
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.