Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tekanan Darah
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
zan
leh beri pendapat cara utk merawat penyakit darah tinggi dan darah rendah?

cara untuk mengurangkan kesannya dan cara untuk baiki kualiti kesihatan. t kasih.

apa yg boleh dan tak boleh.
fsyukri
amalkan pemakanan makanan tambahan
CNI GHO PLUS...
isairlea
ape kata cube set asas 5P dan teruskan pengambilan d-bless (PRODUK DCL)
mak aku dulu pun ada high blood.. but now dah ok.. asek gi melancong jer.. nothing 2 be worried dah katakan...
khairul75
QUOTE(isairlea @ Jul 13 2007, 08:10 AM) *
ape kata cube set asas 5P dan teruskan pengambilan d-bless (PRODUK DCL)
mak aku dulu pun ada high blood.. but now dah ok.. asek gi melancong jer.. nothing 2 be worried dah katakan...


cuba kembali kepada gaya hidup yang sihat..... amalkan pemakan yang baik, tidur yang cukup, rehat yang cukup, belajar kawal tekanan, bercuti bersama keluarga dan banyaklagi
kak nor
QUOTE(zan @ Jul 6 2007, 09:44 PM) *
leh beri pendapat cara utk merawat penyakit darah tinggi dan darah rendah?

cara untuk mengurangkan kesannya dan cara untuk baiki kualiti kesihatan. t kasih.

apa yg boleh dan tak boleh.



saya ambil product amway dan makan kontrol sikit. alhadulillah sihat. yahoo.gif
JuLi3+
try amalkan mkn epal ijau as a routine
syima
QUOTE(zan @ Jul 6 2007, 09:44 PM) *
leh beri pendapat cara utk merawat penyakit darah tinggi dan darah rendah?

cara untuk mengurangkan kesannya dan cara untuk baiki kualiti kesihatan. t kasih.

apa yg boleh dan tak boleh.



i will teach u to eat healthily that can lower down ur HBP n LBP

hbp

low sodium diet please. jangan tambah banyak sangat kicap. n avoid extra kicap.
eat natural food.. er.. mesti ko ingat organik2 ni..tak payah.. think asam pedas, think kari, think of masak lemak ( low fat santan please), think kurma.. think biryani, think apa lagi ya... sambal sambal.. ha. tu bagus.. kalu boleh, avoid padprik, kedai2 thai n chinese food nyer makanan..pakai sos2 tu.. walaupun tulis sos tomato, read the sodium content.. it will suprise u tau! .. boleh makan... please be careful jer!
careful with sodium content biggrin.gif , megi banyak sangat ! tapi takper. way to detox it is to drink pure plain water.. no money charged!
do not stress ur self my dear, meditate, solat, n give urself a stress free day!
careful with ur saturated fat! sumber seperti high fat milk , full cream milk tu..avoid avoid avoid.. , avoid lemak2 haiwan..kulit ayam, high fat beef.. choose tenderloin atau sirloin.. eat more fish , eat more chicken.. eat more soy based food!

actually hbp bukan related dengan saturated fat.. tapi if you are consuming both of them, u tinggi risiko kena stroke, heart attack, kidney failure.. etc


okay!
as for low blood pressure
boleh makan garam tu.. tapi macam tadi saya cakap tu.. moderate~
eat more good carbs such as whole grain.. kalau tak boleh.. mix! brown rice campur white rice.. sikit pun jadi. it will lower your bp
makan tetap please, no skipping meal.
macam tadi juga... nasihatnya..
kalu boleh bring energy drink ( wait! hanya jika u aktif bersukan)
bring mineral water instead of drinking water.


if u rasa terlebih garam, minum air suling ( macam drinking water, it will detox ur body)
makan banyak detoxifying food..such as celery. petai, yang pahit sikit tu.. biggrin.gif
dont go for petai n detox food if you ada masalah LBP.


as for general health
avoid saturated fat
eat high grain food
eat more veggies ( harap2 boleh makan dalam 3-5 cups per day)
eat low sugar
more fruit!
eat low fat ( i mean saturated.. )
u can consume moderate fat if you pakai minyak2 tumbuhan.. jangan taruk lelebih yer?
kurangkan processed food..macam roti, kicap, yang dah masok kilang tu! sebabbb, ada banyak aji, banyak garam, banyak gula, n banyak preservative!

exercise!
a simple 10-15 mins a day, can do soooo much different! u will improve cardiovascular health also
less risk of dying dengan penyakit cardio ni biggrin.gif


ok.. seperti yang kawan2 cadangkan , makan supplement.. (it's good)
it will double protect you BUT.. jangan makan terlebih zat pula ya? nanti it would poison the blood


ok zan..
harap ianya menolong.
Pakcik_Kordi
tekanan darah rendah adalah susah di kawal.. berbanding dengan tekanan darah tinggi...

byk perkara yang boleh membawa kepada tekanan darah rendah..

BEWARE.... Anda tak di galakkan memandu
chomby sayang
QUOTE(zan @ Jul 6 2007, 09:44 PM) *
leh beri pendapat cara utk merawat penyakit darah tinggi dan darah rendah?

cara untuk mengurangkan kesannya dan cara untuk baiki kualiti kesihatan. t kasih.

apa yg boleh dan tak boleh.


petua utk turunkan tekanan darah tinggi....

yang ni petua bapa mentua.... dia buat berhasil...
rebus daun sup dan minum air rebusan daun sup. jangan selalu.. seminggu sekali ok....

yang ni petua makcik chomby... so far tekanan darah tinggi dia ok....
seminggu sekali minum air kelapa muda campur perahan limau... mulakan dulu setengah biji.. takut masam pulak nanti....
kalau tahan masam... belasah le sebijik...


mengikut citer kakak ipar... org tekanan darah tinggi tak boleh makan spirulina... kalau makan.. tekanan darah akan meningkat dan mereka akan pening-pening.... ni dah dirasai oleh hubby, kakak ipar dan bapa mentua.... jadik.... teori chomby.... kalau tekanan darah rendah boleh kot makan spirulina utk naikkan tekanan darah.... walau macam mana pun.... jangan main belasah... sila dapatkan nasihat doktor dulu.... kalau doktor kata ok... ok lah... wub.gif
tkus_tgolek
minum jus belimbing utk turunkan tekanan darah tinggi
for emergency case, kunyah bawang putih cpt2...InsyaAllah dia blh turun tp utk sejkejap sajala..

beetroot (warna merah), epal hijau, bayam utk naikkan tekanan darah tinggi
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.