Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kisah Lucu Seorang Wartawan Mengenai Konsert Akhir Af5
Mesra.net Forum > Hiburan - Artis, Filem & Lirik Lagu > Artis
basikaltua
kisah lucu seorang wartawan mengenai konsert AF5...wartawan ni ada kuar dalam rancangan debat AF yang paling kuat menentang Aswad jadi juara....ahakss...ini laa cerita nyer...bacer sampai abih okey


Pertamanya...sebelom apa apa...mai aku sediakan sikit bahan semburan. Kalao tak kang ada je lalat, langau dan yang sewaktu dengannya yang tak puas ati ngan ewview aku walaopon tak reti yang penilaian orang tak semestinya sama ngan meka nih.
Yerlah...despite the season being over, fanatik fanatik sorang bintang Akademi Fantasia masih tak puas ati dan maki hamun memacam. Especially since tak menang, meka agik la.
But judging that meka ada memacam conspiracy theories yang it was all a set-up in the first place, you can basically judge their mentality and intelligence level, so no comments on that.
Aku cuma kesian ngan si Aswad satu je. Ada peminat fanatik yang kekadang tak pikir tindakan meka bagik orang meluat. Seolah meka je lah peminat kat dunia nih, sampai meka menentukan segalanya.
Mintak mintak da abih musim Akademi Fantasia nih, meka ###### down sikit...kalao tak, tatau ler camna dak nih nak dapat peminat pasnih ngan fan club yang lebih lebih lak.
Anyhoo...now on to the review of the final. I'm almost thankful it's over sebab letih siot nak teruskan benda nih lagik. It's the same routine every season.
Before I go on to the review however, aku cita sikit.
Cita betapa kelakar ada yang kuat ngata orang tapi sendiri tak ingat. Malas cakap in detail, sendiri paham ler.
Ewww... some people memang tak reti malu. Aku rasa sapa ada with me that night sendiri nampak perangai seseorang nih and can judge the professionalism of this person for themselves.
Anyways, back to the concert. Meriah gak walaopon honestly, memang aku rasa tak se-electrifying musim musim first, second and third. Tapi ok gak ler.
Erm...spotted the marching band in the back. Horrible looking.
Mak aih!!! Sib baik Dollah Cantek sebelom start dan warning awal awal berjaga tuk letopan. Heh...kalao tak, ada ler stretcher menunggu.
The performance of Phantom of the Opera was just sad, I don't know sebab house system ker, ataopon apa, but maybe because of the acoustics everything just sounded horrible and I couldn't make out at all what they were singing. Heh...honestly. What as waste... and the costumes looked cam kedai sewa masquerade party. Cheap.
And cheap too indeed was the marching band which just looked damn ridiculous. And the cheerleaders too. Sad ler...was that a basket toss? I don't think so.
Good idea. A 10 for it. But for execution? 0!
Bebudak finalists masuk je abih sora jerit sampai abih. heh...yerlah. Everyone's a fan kan...and this is the final.
Erm...kenapa rambut semua horror? Dari ramai ramai cuma si Ebi punya je ok. Yang lain nampak cam kena naya siot!!!
Dari segi baju, paling kesian si Heliza yang nampak cam a bad version of Catwoman attacked by polka dots. I thought Teenage Mutant Ninja Turtles was too cruel, tapi orang ni pun had the same vision. Berbaloi ke tidak Astro bak Jasmi Rejab tuh, they can see for themselves. Cuma slightly better than keja orang tertentu musim lepas je la... that's why orang tak bising sangat.
The whole intro took some 15 minutes, which I thought was just too long winded.
To make it even worse, abih break jer, the video montage of masa bebudak baru masuk and all. Arghh!!! Buang masa!
And it gets worse... sebelom Heliza perform ada lak video montage si Faizal. Now that was the ultimate waste of time. Promo tuk dia kot. Yerla...kesiang juara yang tenggelam. So bagik chang ler.

Heliza - Cinta Boneka (D-Va)
Ok...she's back to being herself. I knew the song was the wrong choice from the start. Aku da agak mesti horror, and it was just that. Aku leh maapkan memacam tapi vocal dia, erm, just sounded like an amateurish karaoke outing.
Meleret, and she had a tendency to dip really low on the low notes yang irritating. It wasn't just the start and she didn't pick it up, unlike what Jee said. Hattan kata dia improve confidence and all, but she never had a problem with that. Ogy said it too, which was weird.
Tiga lampu biru? I don't think so. It was quite bad actually, dan aku rasa jatuh standard dia in comparison ngan previous two weeks.Sedih gak sebab ni opening finalist number and I had hoped dia akan up kan tahap Kesal dua minggu lepas.
Sayangnya...sampai time nih aku da rasa dia slip back to her old faults. I mean, honestly it wasn't that bad, but firstly it wasn't final material and secondly aku rasa dia masih lom break through her shell (erm...for lack of a better word) and tunjukkan kemampuan diri sebenar dia.
A lot of potential, and yet, so deep inside.



Aswad - Bila Mati Cinta Terhenti
Aiyo...start je kekapakan. I'm sorry, but he really has to be more versatile.
Nak kata sora langsung takde, keji lak cakap camtuh. He can sing...but he really needs direction in grooming his vocals.
Nak kapak pun kena ada the right approach ma. I think apart from teaching them the basics of techniques and all, patutnya meka ni diajar to be more vocally expressive and absorbent of other influences. After all, that's the difference between a singer and an artiste.
Vocals dia pun strangely enough cam Heliza, cam lemah kalao banding ngan minggu minggu sebelomnya. He nearly cracked masa nak higher notes, but barely scraped through not too impressively.
The second half was just horrible. Sebutan muffled and I couldn't make up a word of what he was saying. Nak salahkan sound system ke projection yang Chipsmore ala ala ada ada takde gituh.
Overall vocally, he had the same amount of feel as peserta pertandingan karaoke.
Boring. He looked like he tried. But doesn't mean it was good. 10 for effort, 4 for actual execution.
Oh by the way lagu tuh sucked siot. Kenapa la lagu final bosan camni. Ewww!!!! Kalau orang nak kata dia kena naya, aku tak salahkan bab nih because lagu ni horror. Bagik ler lagu potential sikit.
Beruntung kata Jee? You got to be joking!
Tapi dari Jee, ke Hattan, ke Ogy it was pretty obvious it just didn't work.
"Saved by the lagu," kata abang Mamat!
Aduh...mati tergolek aku gelak pecah perot. Paham tak statement dia? Heh!
Kalao tak paham tatau ler.
The song wasn't that good to begin with.


Candy - Dedebu Cinta (Misha Omar)
Aiyo!!!! Sarung wig murah haper tuh??? Keji la rambut camtuh. What's with the stylist? Buta ke memang plan nak naya bebudak nih!
Why la they like to do this. Tak paham.
Baju lak cam yang jual bundle tambah detailing sikit jer.
And please, tell me, what's with the matching puke green heels? I know you were going for this thing with the top, but it didn't work at all. The whole outfit and the
But once dia bukak mulot aku da lupakan rambut kejung dia... oops...sensitif!!! I mean that horrible thing that died on her head!!!
Candy was mesmerising. Few, too few mistakes, and simpy spell binding!!!!
Empat lampu biru!!!! Yeay!! Er...untuk persembahan dia ek, not for the horrendous make up yang ala ala drag queen pencen.
Biarla wardrobe Astro dan Jasmi Rejab naya dia camna pon,she sounded fabulous!
Masa Mamat Khalid komen, ada lak peminat yang standard la kurang ajar, kecoh tak puas ati pengkritik semua puji. Teka la fan club mana yang bising tuh.Tak paham... mengundang je budak tak bersalah lak kena boo kang.
Apapon, memang beautiful!!! (sambil top mata memuji sora jer - damn you wardrobe Astro!!!)


Ebi - Sinar Cinta
Smart siot Ebi. It was a nice fitting suit and a good haircut that offset that ugly shirt he wore inside.
I don't know...it was a little messy... but Ebi carried it ok I suppose.
Ramai ler merembes sampai kontang (pinjam statement Kbians - peminat Ebi) ler ramai ramai.
First things, first, the backing music for his song, was the only one so far yang sedap. Lain semua cam erm... tamau la cakap ringtone. Tapi decide la sendiri.
Erm...tul kata seseorang tuh. So it's not just me, kenapa every song kena ada guitar solo. So the 80an arrangement segala.Blast from the past!
Walaopon lagu ni pon ala rock kapak, at least masa chorus, Ebi brought out a vibe that played true tribute to the kapak genre (does it count as a genre of its own? never thought of it as an offshoot of rock)
It wasn't perfect, but I think it deserved a little more credit than that even though it wasn't fantastic.
Still better than Heliza though, and aku pelik kenapa meka leh bagik si Heliza tiga lampu biru and only one to Ebi.
Oh well...actually I know ler... but no comment.


Note : erm... the My Heart segment terok la. I would have liked it if they hadn't shown Rizal dan Dekna. Sorang tuh da bertunang. Jangan ler wat camni. Tak pasal pasal kang terjadi kisah lama rumahtangga bakal didirkan roboh. Hish...keji...keji...

Mila - Persis Mutiara
Kenapa la bebudak ni dolled up sampai camni. It's so tarty!
Kesian tau!!! Hiish! Kalao make up nak grand jangan ler sampai moka cam colour pallette lengkap semua warna warna warna pelangi.
Dah kira moka cam bontot merak la pakai mekap tebal tebal camni. All the girls are beautiful, and I think the make up, walaopon for stage effect, takyah la tempek sampai kena pahatkan nak buang kang!
Penghinaan tol ler aku rasa meka kena plaster moka ngan make up camnih. Nih mesti pakai make up artist ala ala mak andam yang kedai sebelah kedai mak Non yang niaga sebelah Parit Dua tepi gerai burger si Hassan anak Pak Din tuh. KEJI!!!!!
And should I go on about the curtains she was wearing? The top bit spoilt it for me and ended up making the lower half which was actually kind of nice, draped all wrong. Don't know...just didn't work. Colour was nic ethough (desperate carik benda nak puji pasal wardrobe nih sebab pujian asik nan ado jer)
But suara dia memang besh, dan bukan je dibantu lagu ok, even though it's the least busuk so far of the original compositions.Tak paham ler...
Kenapa tahun ni lagu lagu tugasan yang original cam kurang menyengat. Ke aku je nih???
Malas nak cita panjang. Jusr simply deserving of empat lampu biru yang sebenarnya tak perlu.


Aswad - Mata Hati Cinta (Awie)
Here we go again. Karaoke session with Aswad. Honestly he reminds me of some wedding singer. Tapi aku rasa kebanyakkan penyanyi kenduri kahwin aku penah dengar pun better than this. Erm.. kang aku komen lebih, tak puji orang kata biased lak. So camna?
Walaopon aku suka lagu ni, aku terdiam. I thought he would prove me wrong, but the only thing wrong was his vocals. Lagu da kuat tapi hasil nan ado.
Ogy kata yang penting dia enjoy. tapi in reality kalao it ends up syok sendiri ler in the end. So wat per?
Suka carutan abang Mamat. Besh... heh...paham ke tak paham terpulang. Dia ni kali ni banyak double meaning. Takde sedirect as it sounds.
Apapon, I suppose in a way I wanted to be proven wrong, sebab aku ingat dia mampu nak tackle lagu ni. But to be kind, it was just average.
It didn't help, dia dipakaikan jaket dan seluar ala ala beli kat bundle kat CHow Kit jer. Hish...melampau dan semakin melampau wardrobe nih. Well.. at least baju dia yang awal tadik tuh lawa ler.


Heliza - Cinta Di Lautan Lalang
Aduh...tajuk dia aku memang tak tahan. Siot je abang Loloq! Heh... aduh...apa la ######phor nih yang dia nak gambarkan. Mungkin jiwa aku nih kurang sensitiviti seni, but I think the title and the song itself was either laughable or just too deep for me to fathom (jangan marah Loloq - lu masih geng!)
Aiyo...close up moka dia pon sama cam Candy dan Mila overdose make up.
Dan erm...kalao korang perasan like I said, again she's wearing the same black body stocking/turtle neck. Aku tau ler dia ni kena limited sikit wardrobe, but jangan ler pakaikan baju yang seksi kalao asik dirosakkan body suit tuh. Carik ler baju sopan cover cover...
Bosan siot lagu baru ni... kenapa ek kali ni lagu lagu langsung tak melekat dalam pala aku. Aduh!!!!!
Tak satu aku leh ingat melodi. Kalao musim pertama, ingat lagu Vince dan Azizi, dua, Zahid, Farah, Adam, dan Bob, tiga aku ingat lagu Mawi, Marsha, Amylea dan Felix. For musim lepas, lagu Faizal, Farhan, Velvet... this time satu pon setakat ni tak masuk langsung. Kenapa ek.
Tak strong satu, pastuh arrangement kehausan. Sora ok ok jer...aduh. Apa nak jadik nih...takde umphh langsung.
Tiga lampu biru lagi? Aku suka pun kat dia...but erm...entahlah.
Aku stuju dan tak stuju ngan komen Hattan. I agree she's found her own sound, walaopon tak defined, tapi aku tak stuju yang the first performance was better. Weird.


Candy - Demam
Kenapa penari backing dia cam senamrobik jer? Who the heck choreographed these people. Sodih!
They were actually a bad distraction and not complimenting her performance at all.
Ok...of all the songs yang original compositions, I think this is the best. The best of the worst, but the best. It was just infectious and catchy and I suppose that it stuck in my mind, for want of a btter tune though.
I found myself grooving to it. Arrangement was weird though, tapi Candy managed to rock the house. I thought she carried herself like a pro.
Dalam bebanyak meka komen komen, tak nampak lak kakak Candy di celah celah pengkritik seperti biasa. Nak gelak aku... teringat konsert konsert lepas moka kakak dia posing celah pengkritik sambil pose sakan termasuk jelir lidah sana sini. Ewww..!!!!
Oh well, people find it hard to appreciate her, and that's going to be her demon for sure when she comes into the real world ni.Still, her talents are undeniable, and at least that's a good foundation. Still.. she has a long way to go in terms of getting close to completing the package.

PS - Aku tak ingat sangat tapi bab Candy nih aku rasa gambar baju dia ni terbalik kan? Patutnya aku letak pic ni kat lagu first. Apapon, keduanya burok so sama jer (matilah malas ubahkan)


Ebi - Farhana (Jinbara)
I never really likes this song and I probably never will, but Ebi did quite good! Not as good as the girls, but still, he did good!
His vocals were rocking all right, and it just worked, though I don't know. So many distractions to overcome, with the stupid backing dancers it was just silly! And the clothes just looked cheap.I said wedding singer because for some reason the top (maybe the illusion of the shirt too) made it look like a bad take of a cheap ass tux.
Apapon, you gotta give him credit sebab dia mampu maintain vocal dia despite melonjat sana sini. I didn't like it, but it worked, so there. Erm.. pretty much like Kasih Laila, so questionable ler soal showmanship dia punya originality. I mean you can only do that so many times before it becomes a tired gimmick.
Satu lampu biru je? Erm.. to be fair he deserved more la. Hish... oh well. Go with the flow ler.


Mila - Cinta Pura Pura (Ezlynn)
Was it just me? Kenapa I'm so reminded of the Swamp Thing ngan baju ni? She looks so so draped in seaweeds. Like Ted said, it was so Pirates of the Carribean. Cam pinjam baju extra lanun hantu. Heh...
Kenapa la stylist nih. Tak bagi bebudak imej sendiri. They tried to make her look like Ezlynn tai secara jujurnya kalao korang tengok dalam pic sebelah kan, she actually looks like a young version of Datuk Sharifah Aini!
But she definitely didn't sound like Ezlynn that's for sure. Aku respect dia nih ler. Memang jauh perjalanan dia da.
Dari performance first and second week, she's now made it to be deserving of a champion.
Now THIS is a champion's performance!!! Baru aku rasa sikit cam final!
Dan aku rasa satu stadium pun stuju!!!!
The only performance for me to get excited about for the whole night.
And the only five star rating I'm going to give this season.
Miya_narien
nk copy paste pun buh la link..ni cam curi je nih..

blh baca sendiri kat blog dia pun..
basikaltua
QUOTE(Miya_narien @ May 24 2007, 05:50 AM) *
nk copy paste pun buh la link..ni cam curi je nih..

blh baca sendiri kat blog dia pun..



takper sini pun okey...yang penting kita highlight artikel ni ....bukan semua mesranian kenal joe tu....kalau org tanya siapa wartawan tu...baru laa kita bagitahu...


kebanyakkan artikel kat sini semua copy paste...biasa laa tu...yang penting kita bincangkan disini...kalau semua baca di web lain atau link kan sahaja x best ler...sebab kita tak highlight apa yang kita ingin utarakan

nak ker letak link? laman web joe tu 18sx sg semua ada...biar diorang carik sendiri larr....tu pun kalau diorang nak tahu sangat
Miya_narien
apa yg cuba nk diutarakan?
basikaltua
QUOTE(Miya_narien @ May 24 2007, 06:20 AM) *
apa yg cuba nk diutarakan?



apa laa miya ni...baca laa tajuk tu...
Miya_narien
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 06:21 AM) *
QUOTE(Miya_narien @ May 24 2007, 06:20 AM) *
apa yg cuba nk diutarakan?



apa laa miya ni...baca laa tajuk tu...

cuba explain sket psl tajuk tu
basikaltua
QUOTE(Miya_narien @ May 24 2007, 06:26 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 06:21 AM) *
QUOTE(Miya_narien @ May 24 2007, 06:20 AM) *
apa yg cuba nk diutarakan?



apa laa miya ni...baca laa tajuk tu...

cuba explain sket psl tajuk tu



dah cakap dah tu...cukup ler...yang penting tulisan joe...bukan tulisan saya...ok....
sweet_fiq


wacko.gifISHHH...

Aper kena ngan ko org 2 org nih????
Didiharaiss
ada kebenaran tapi cara menulis tak begitu serius
basikaltua
QUOTE(Didiharaiss @ May 24 2007, 08:49 AM) *
ada kebenaran tapi cara menulis tak begitu serius



kalau serius karang ader org hempok plak...aha payah plak....
sweet_fiq
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 08:50 AM) *
QUOTE(Didiharaiss @ May 24 2007, 08:49 AM) *
ada kebenaran tapi cara menulis tak begitu serius



kalau serius karang ader org hempok plak...aha payah plak....



saper plak nak hempok basikal tua?

Ader berani??hehehhehe
rolleyes.gif
basikaltua
QUOTE(sweet_fiq @ May 24 2007, 09:12 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 08:50 AM) *
QUOTE(Didiharaiss @ May 24 2007, 08:49 AM) *
ada kebenaran tapi cara menulis tak begitu serius



kalau serius karang ader org hempok plak...aha payah plak....



saper plak nak hempok basikal tua?

Ader berani??hehehhehe
rolleyes.gif


issk kesitu plak fiq ni eheheh
kodok
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif
sweet_fiq
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



saper tu?tak kenal pun..

smurfette
sape wartawan tu...bak sini add blog dia..
kodok
tgk debat AF ko tau la..tp at least dia admit aswad tu ade suara..leh nyanyi..x cam ade forumer kat sini..dah la anti aswad pastu ckp dia xde suara plak..kalo anti pon jgnla smp buta tgk talent dia dirol.gif
sweet_fiq
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:26 AM) *
tgk debat AF ko tau la..tp at least dia admit aswad tu ade suara..leh nyanyi..x cam ade forumer kat sini..dah la anti aswad pastu ckp dia xde suara plak..kalo anti pon jgnla smp buta tgk talent dia dirol.gif



Saper forumer tu..mungkin dia tak buta..tp POKAK kot..hehehehehhe

yahoo.gif
kodok
QUOTE(sweet_fiq @ May 24 2007, 09:28 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:26 AM) *
tgk debat AF ko tau la..tp at least dia admit aswad tu ade suara..leh nyanyi..x cam ade forumer kat sini..dah la anti aswad pastu ckp dia xde suara plak..kalo anti pon jgnla smp buta tgk talent dia dirol.gif



Saper forumer tu..mungkin dia tak buta..tp POKAK kot..hehehehehhe

yahoo.gif


gaknya la kot..lama x korek la tuh..x hengat aku sape tp mmg ujud la bkn rekaan semata-mata biggrin.gif
basikaltua
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....
ChicCikin
beso banget font ko basikaltua...
pening pala aku nk baca...
kang kalu rajin br aku baca ekk...
basikaltua
QUOTE(ChicCikin @ May 24 2007, 09:35 AM) *
beso banget font ko basikaltua...
pening pala aku nk baca...
kang kalu rajin br aku baca ekk...



aku punya spek dah lama abis power...tu yang beso beso eheheh
sweet_fiq
QUOTE(ChicCikin @ May 24 2007, 09:35 AM) *
beso banget font ko basikaltua...
pening pala aku nk baca...
kang kalu rajin br aku baca ekk...



Kalau ko nak senang baca..ko highlight la yg mana ko nak baca..

selamat mencuba!!!!!!!


unsure.gif
Didiharaiss
semua juaralah kalau dlm AF sebab semua org dapat peluang buat show..kalau bintang rtm juara yang menang tu jelah ditatang2....kualiti wise kalau suara still bintang rtm lah
kodok
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif
basikaltua
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:41 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif



wey ko ni sesuka hati ajer ahakss....bukan taste dier kot.....joe tu cam minat kat ebi dan shawal ajer....abis laa diorang ahakss....
sweet_fiq
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:44 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:41 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif



wey ko ni sesuka hati ajer ahakss....bukan taste dier kot.....joe tu cam minat kat ebi dan shawal ajer....abis laa diorang ahakss....




eeeee..tolong la..

Tak sesuai!!
basikaltua
QUOTE(sweet_fiq @ May 24 2007, 09:46 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:44 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:41 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif



wey ko ni sesuka hati ajer ahakss....bukan taste dier kot.....joe tu cam minat kat ebi dan shawal ajer....abis laa diorang ahakss....




eeeee..tolong la..

Tak sesuai!!



eheh abih tu camner yang sesuai?
sweet_fiq

budaya GAY..tak patut la kita war2 kan..macam menyokong plak..
basikaltua
QUOTE(sweet_fiq @ May 24 2007, 10:00 AM) *
budaya GAY..tak patut la kita war2 kan..macam menyokong plak..



ehem ehem....ok tapi reporter ni memang suka org tahu dier gay
dearsue98
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 05:43 AM) *
kisah lucu seorang wartawan mengenai konsert AF5...wartawan ni ada kuar dalam rancangan debat AF yang paling kuat menentang Aswad jadi juara....ahakss...ini laa cerita nyer...bacer sampai abih okey


Pertamanya...sebelom apa apa...mai aku sediakan sikit bahan semburan. Kalao tak kang ada je lalat, langau dan yang sewaktu dengannya yang tak puas ati ngan ewview aku walaopon tak reti yang penilaian orang tak semestinya sama ngan meka nih.
Yerlah...despite the season being over, fanatik fanatik sorang bintang Akademi Fantasia masih tak puas ati dan maki hamun memacam. Especially since tak menang, meka agik la.
But judging that meka ada memacam conspiracy theories yang it was all a set-up in the first place, you can basically judge their mentality and intelligence level, so no comments on that.
Aku cuma kesian ngan si Aswad satu je. Ada peminat fanatik yang kekadang tak pikir tindakan meka bagik orang meluat. Seolah meka je lah peminat kat dunia nih, sampai meka menentukan segalanya.
Mintak mintak da abih musim Akademi Fantasia nih, meka ###### down sikit...kalao tak, tatau ler camna dak nih nak dapat peminat pasnih ngan fan club yang lebih lebih lak.
Anyhoo...now on to the review of the final. I'm almost thankful it's over sebab letih siot nak teruskan benda nih lagik. It's the same routine every season.
Before I go on to the review however, aku cita sikit.
Cita betapa kelakar ada yang kuat ngata orang tapi sendiri tak ingat. Malas cakap in detail, sendiri paham ler.
Ewww... some people memang tak reti malu. Aku rasa sapa ada with me that night sendiri nampak perangai seseorang nih and can judge the professionalism of this person for themselves.
Anyways, back to the concert. Meriah gak walaopon honestly, memang aku rasa tak se-electrifying musim musim first, second and third. Tapi ok gak ler.
Erm...spotted the marching band in the back. Horrible looking.
Mak aih!!! Sib baik Dollah Cantek sebelom start dan warning awal awal berjaga tuk letopan. Heh...kalao tak, ada ler stretcher menunggu.
The performance of Phantom of the Opera was just sad, I don't know sebab house system ker, ataopon apa, but maybe because of the acoustics everything just sounded horrible and I couldn't make out at all what they were singing. Heh...honestly. What as waste... and the costumes looked cam kedai sewa masquerade party. Cheap.
And cheap too indeed was the marching band which just looked damn ridiculous. And the cheerleaders too. Sad ler...was that a basket toss? I don't think so.
Good idea. A 10 for it. But for execution? 0!
Bebudak finalists masuk je abih sora jerit sampai abih. heh...yerlah. Everyone's a fan kan...and this is the final.
Erm...kenapa rambut semua horror? Dari ramai ramai cuma si Ebi punya je ok. Yang lain nampak cam kena naya siot!!!
Dari segi baju, paling kesian si Heliza yang nampak cam a bad version of Catwoman attacked by polka dots. I thought Teenage Mutant Ninja Turtles was too cruel, tapi orang ni pun had the same vision. Berbaloi ke tidak Astro bak Jasmi Rejab tuh, they can see for themselves. Cuma slightly better than keja orang tertentu musim lepas je la... that's why orang tak bising sangat.
The whole intro took some 15 minutes, which I thought was just too long winded.
To make it even worse, abih break jer, the video montage of masa bebudak baru masuk and all. Arghh!!! Buang masa!
And it gets worse... sebelom Heliza perform ada lak video montage si Faizal. Now that was the ultimate waste of time. Promo tuk dia kot. Yerla...kesiang juara yang tenggelam. So bagik chang ler.

Heliza - Cinta Boneka (D-Va)
Ok...she's back to being herself. I knew the song was the wrong choice from the start. Aku da agak mesti horror, and it was just that. Aku leh maapkan memacam tapi vocal dia, erm, just sounded like an amateurish karaoke outing.
Meleret, and she had a tendency to dip really low on the low notes yang irritating. It wasn't just the start and she didn't pick it up, unlike what Jee said. Hattan kata dia improve confidence and all, but she never had a problem with that. Ogy said it too, which was weird.
Tiga lampu biru? I don't think so. It was quite bad actually, dan aku rasa jatuh standard dia in comparison ngan previous two weeks.Sedih gak sebab ni opening finalist number and I had hoped dia akan up kan tahap Kesal dua minggu lepas.
Sayangnya...sampai time nih aku da rasa dia slip back to her old faults. I mean, honestly it wasn't that bad, but firstly it wasn't final material and secondly aku rasa dia masih lom break through her shell (erm...for lack of a better word) and tunjukkan kemampuan diri sebenar dia.
A lot of potential, and yet, so deep inside.



Aswad - Bila Mati Cinta Terhenti
Aiyo...start je kekapakan. I'm sorry, but he really has to be more versatile.
Nak kata sora langsung takde, keji lak cakap camtuh. He can sing...but he really needs direction in grooming his vocals.
Nak kapak pun kena ada the right approach ma. I think apart from teaching them the basics of techniques and all, patutnya meka ni diajar to be more vocally expressive and absorbent of other influences. After all, that's the difference between a singer and an artiste.
Vocals dia pun strangely enough cam Heliza, cam lemah kalao banding ngan minggu minggu sebelomnya. He nearly cracked masa nak higher notes, but barely scraped through not too impressively.
The second half was just horrible. Sebutan muffled and I couldn't make up a word of what he was saying. Nak salahkan sound system ke projection yang Chipsmore ala ala ada ada takde gituh.
Overall vocally, he had the same amount of feel as peserta pertandingan karaoke.
Boring. He looked like he tried. But doesn't mean it was good. 10 for effort, 4 for actual execution.
Oh by the way lagu tuh sucked siot. Kenapa la lagu final bosan camni. Ewww!!!! Kalau orang nak kata dia kena naya, aku tak salahkan bab nih because lagu ni horror. Bagik ler lagu potential sikit.
Beruntung kata Jee? You got to be joking!
Tapi dari Jee, ke Hattan, ke Ogy it was pretty obvious it just didn't work.
"Saved by the lagu," kata abang Mamat!
Aduh...mati tergolek aku gelak pecah perot. Paham tak statement dia? Heh!
Kalao tak paham tatau ler.
The song wasn't that good to begin with.


Candy - Dedebu Cinta (Misha Omar)
Aiyo!!!! Sarung wig murah haper tuh??? Keji la rambut camtuh. What's with the stylist? Buta ke memang plan nak naya bebudak nih!
Why la they like to do this. Tak paham.
Baju lak cam yang jual bundle tambah detailing sikit jer.
And please, tell me, what's with the matching puke green heels? I know you were going for this thing with the top, but it didn't work at all. The whole outfit and the
But once dia bukak mulot aku da lupakan rambut kejung dia... oops...sensitif!!! I mean that horrible thing that died on her head!!!
Candy was mesmerising. Few, too few mistakes, and simpy spell binding!!!!
Empat lampu biru!!!! Yeay!! Er...untuk persembahan dia ek, not for the horrendous make up yang ala ala drag queen pencen.
Biarla wardrobe Astro dan Jasmi Rejab naya dia camna pon,she sounded fabulous!
Masa Mamat Khalid komen, ada lak peminat yang standard la kurang ajar, kecoh tak puas ati pengkritik semua puji. Teka la fan club mana yang bising tuh.Tak paham... mengundang je budak tak bersalah lak kena boo kang.
Apapon, memang beautiful!!! (sambil top mata memuji sora jer - damn you wardrobe Astro!!!)


Ebi - Sinar Cinta
Smart siot Ebi. It was a nice fitting suit and a good haircut that offset that ugly shirt he wore inside.
I don't know...it was a little messy... but Ebi carried it ok I suppose.
Ramai ler merembes sampai kontang (pinjam statement Kbians - peminat Ebi) ler ramai ramai.
First things, first, the backing music for his song, was the only one so far yang sedap. Lain semua cam erm... tamau la cakap ringtone. Tapi decide la sendiri.
Erm...tul kata seseorang tuh. So it's not just me, kenapa every song kena ada guitar solo. So the 80an arrangement segala.Blast from the past!
Walaopon lagu ni pon ala rock kapak, at least masa chorus, Ebi brought out a vibe that played true tribute to the kapak genre (does it count as a genre of its own? never thought of it as an offshoot of rock)
It wasn't perfect, but I think it deserved a little more credit than that even though it wasn't fantastic.
Still better than Heliza though, and aku pelik kenapa meka leh bagik si Heliza tiga lampu biru and only one to Ebi.
Oh well...actually I know ler... but no comment.


Note : erm... the My Heart segment terok la. I would have liked it if they hadn't shown Rizal dan Dekna. Sorang tuh da bertunang. Jangan ler wat camni. Tak pasal pasal kang terjadi kisah lama rumahtangga bakal didirkan roboh. Hish...keji...keji...

Mila - Persis Mutiara
Kenapa la bebudak ni dolled up sampai camni. It's so tarty!
Kesian tau!!! Hiish! Kalao make up nak grand jangan ler sampai moka cam colour pallette lengkap semua warna warna warna pelangi.
Dah kira moka cam bontot merak la pakai mekap tebal tebal camni. All the girls are beautiful, and I think the make up, walaopon for stage effect, takyah la tempek sampai kena pahatkan nak buang kang!
Penghinaan tol ler aku rasa meka kena plaster moka ngan make up camnih. Nih mesti pakai make up artist ala ala mak andam yang kedai sebelah kedai mak Non yang niaga sebelah Parit Dua tepi gerai burger si Hassan anak Pak Din tuh. KEJI!!!!!
And should I go on about the curtains she was wearing? The top bit spoilt it for me and ended up making the lower half which was actually kind of nice, draped all wrong. Don't know...just didn't work. Colour was nic ethough (desperate carik benda nak puji pasal wardrobe nih sebab pujian asik nan ado jer)
But suara dia memang besh, dan bukan je dibantu lagu ok, even though it's the least busuk so far of the original compositions.Tak paham ler...
Kenapa tahun ni lagu lagu tugasan yang original cam kurang menyengat. Ke aku je nih???
Malas nak cita panjang. Jusr simply deserving of empat lampu biru yang sebenarnya tak perlu.


Aswad - Mata Hati Cinta (Awie)
Here we go again. Karaoke session with Aswad. Honestly he reminds me of some wedding singer. Tapi aku rasa kebanyakkan penyanyi kenduri kahwin aku penah dengar pun better than this. Erm.. kang aku komen lebih, tak puji orang kata biased lak. So camna?
Walaopon aku suka lagu ni, aku terdiam. I thought he would prove me wrong, but the only thing wrong was his vocals. Lagu da kuat tapi hasil nan ado.
Ogy kata yang penting dia enjoy. tapi in reality kalao it ends up syok sendiri ler in the end. So wat per?
Suka carutan abang Mamat. Besh... heh...paham ke tak paham terpulang. Dia ni kali ni banyak double meaning. Takde sedirect as it sounds.
Apapon, I suppose in a way I wanted to be proven wrong, sebab aku ingat dia mampu nak tackle lagu ni. But to be kind, it was just average.
It didn't help, dia dipakaikan jaket dan seluar ala ala beli kat bundle kat CHow Kit jer. Hish...melampau dan semakin melampau wardrobe nih. Well.. at least baju dia yang awal tadik tuh lawa ler.


Heliza - Cinta Di Lautan Lalang
Aduh...tajuk dia aku memang tak tahan. Siot je abang Loloq! Heh... aduh...apa la ######phor nih yang dia nak gambarkan. Mungkin jiwa aku nih kurang sensitiviti seni, but I think the title and the song itself was either laughable or just too deep for me to fathom (jangan marah Loloq - lu masih geng!)
Aiyo...close up moka dia pon sama cam Candy dan Mila overdose make up.
Dan erm...kalao korang perasan like I said, again she's wearing the same black body stocking/turtle neck. Aku tau ler dia ni kena limited sikit wardrobe, but jangan ler pakaikan baju yang seksi kalao asik dirosakkan body suit tuh. Carik ler baju sopan cover cover...
Bosan siot lagu baru ni... kenapa ek kali ni lagu lagu langsung tak melekat dalam pala aku. Aduh!!!!!
Tak satu aku leh ingat melodi. Kalao musim pertama, ingat lagu Vince dan Azizi, dua, Zahid, Farah, Adam, dan Bob, tiga aku ingat lagu Mawi, Marsha, Amylea dan Felix. For musim lepas, lagu Faizal, Farhan, Velvet... this time satu pon setakat ni tak masuk langsung. Kenapa ek.
Tak strong satu, pastuh arrangement kehausan. Sora ok ok jer...aduh. Apa nak jadik nih...takde umphh langsung.
Tiga lampu biru lagi? Aku suka pun kat dia...but erm...entahlah.
Aku stuju dan tak stuju ngan komen Hattan. I agree she's found her own sound, walaopon tak defined, tapi aku tak stuju yang the first performance was better. Weird.


Candy - Demam
Kenapa penari backing dia cam senamrobik jer? Who the heck choreographed these people. Sodih!
They were actually a bad distraction and not complimenting her performance at all.
Ok...of all the songs yang original compositions, I think this is the best. The best of the worst, but the best. It was just infectious and catchy and I suppose that it stuck in my mind, for want of a btter tune though.
I found myself grooving to it. Arrangement was weird though, tapi Candy managed to rock the house. I thought she carried herself like a pro.
Dalam bebanyak meka komen komen, tak nampak lak kakak Candy di celah celah pengkritik seperti biasa. Nak gelak aku... teringat konsert konsert lepas moka kakak dia posing celah pengkritik sambil pose sakan termasuk jelir lidah sana sini. Ewww..!!!!
Oh well, people find it hard to appreciate her, and that's going to be her demon for sure when she comes into the real world ni.Still, her talents are undeniable, and at least that's a good foundation. Still.. she has a long way to go in terms of getting close to completing the package.

PS - Aku tak ingat sangat tapi bab Candy nih aku rasa gambar baju dia ni terbalik kan? Patutnya aku letak pic ni kat lagu first. Apapon, keduanya burok so sama jer (matilah malas ubahkan)


Ebi - Farhana (Jinbara)
I never really likes this song and I probably never will, but Ebi did quite good! Not as good as the girls, but still, he did good!
His vocals were rocking all right, and it just worked, though I don't know. So many distractions to overcome, with the stupid backing dancers it was just silly! And the clothes just looked cheap.I said wedding singer because for some reason the top (maybe the illusion of the shirt too) made it look like a bad take of a cheap ass tux.
Apapon, you gotta give him credit sebab dia mampu maintain vocal dia despite melonjat sana sini. I didn't like it, but it worked, so there. Erm.. pretty much like Kasih Laila, so questionable ler soal showmanship dia punya originality. I mean you can only do that so many times before it becomes a tired gimmick.
Satu lampu biru je? Erm.. to be fair he deserved more la. Hish... oh well. Go with the flow ler.


Mila - Cinta Pura Pura (Ezlynn)
Was it just me? Kenapa I'm so reminded of the Swamp Thing ngan baju ni? She looks so so draped in seaweeds. Like Ted said, it was so Pirates of the Carribean. Cam pinjam baju extra lanun hantu. Heh...
Kenapa la stylist nih. Tak bagi bebudak imej sendiri. They tried to make her look like Ezlynn tai secara jujurnya kalao korang tengok dalam pic sebelah kan, she actually looks like a young version of Datuk Sharifah Aini!
But she definitely didn't sound like Ezlynn that's for sure. Aku respect dia nih ler. Memang jauh perjalanan dia da.
Dari performance first and second week, she's now made it to be deserving of a champion.
Now THIS is a champion's performance!!! Baru aku rasa sikit cam final!
Dan aku rasa satu stadium pun stuju!!!!
The only performance for me to get excited about for the whole night.
And the only five star rating I'm going to give this season.


juri sampingan punya komen kah ni???hehehhehhee
kayrod
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:41 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif

hheheheheh x dapat bayangkan....
dolly
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif


yg bergambo ngan minah tu si joe ni ke

rudy imran ni laks yg maner? rudy hitz.fm morning crew ke wehh
kodok
QUOTE(dolly @ May 24 2007, 01:47 PM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif


yg bergambo ngan minah tu si joe ni ke

rudy imran ni laks yg maner? rudy hitz.fm morning crew ke wehh


huhu..rudy ni reporter metro la kak..kan penah kuar kat debat AF..gaya cam sotong busuk dirol.gif
dolly
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 02:03 PM) *
[huhu..rudy ni reporter metro la kak..kan penah kuar kat debat AF..gaya cam sotong busuk dirol.gif


ic ic... jarang tgk AF dah even debat ke diary ke konsert ke.. dah kureng syiok
iu_me
Mengaku gay?.. bakal penyebar penyakit Aids orang cenggini nih.. baik kasi mam**s cepat.. mega_shok.gif
Alongz_zie
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 10:02 AM) *
QUOTE(sweet_fiq @ May 24 2007, 10:00 AM) *
budaya GAY..tak patut la kita war2 kan..macam menyokong plak..



ehem ehem....ok tapi reporter ni memang suka org tahu dier gay



iya?? huhuhu..ade gak org cam gini... dry.gif
Alongz_zie
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 05:43 AM) *
kisah lucu seorang wartawan mengenai konsert AF5...wartawan ni ada kuar dalam rancangan debat AF yang paling kuat menentang Aswad jadi juara....ahakss...ini laa cerita nyer...bacer sampai abih okey


Pertamanya...sebelom apa apa...mai aku sediakan sikit bahan semburan. Kalao tak kang ada je lalat, langau dan yang sewaktu dengannya yang tak puas ati ngan ewview aku walaopon tak reti yang penilaian orang tak semestinya sama ngan meka nih.
Yerlah...despite the season being over, fanatik fanatik sorang bintang Akademi Fantasia masih tak puas ati dan maki hamun memacam. Especially since tak menang, meka agik la.
But judging that meka ada memacam conspiracy theories yang it was all a set-up in the first place, you can basically judge their mentality and intelligence level, so no comments on that.
Aku cuma kesian ngan si Aswad satu je. Ada peminat fanatik yang kekadang tak pikir tindakan meka bagik orang meluat. Seolah meka je lah peminat kat dunia nih, sampai meka menentukan segalanya.
Mintak mintak da abih musim Akademi Fantasia nih, meka ###### down sikit...kalao tak, tatau ler camna dak nih nak dapat peminat pasnih ngan fan club yang lebih lebih lak.
Anyhoo...now on to the review of the final. I'm almost thankful it's over sebab letih siot nak teruskan benda nih lagik. It's the same routine every season.
Before I go on to the review however, aku cita sikit.
Cita betapa kelakar ada yang kuat ngata orang tapi sendiri tak ingat. Malas cakap in detail, sendiri paham ler.
Ewww... some people memang tak reti malu. Aku rasa sapa ada with me that night sendiri nampak perangai seseorang nih and can judge the professionalism of this person for themselves.
Anyways, back to the concert. Meriah gak walaopon honestly, memang aku rasa tak se-electrifying musim musim first, second and third. Tapi ok gak ler.
Erm...spotted the marching band in the back. Horrible looking.
Mak aih!!! Sib baik Dollah Cantek sebelom start dan warning awal awal berjaga tuk letopan. Heh...kalao tak, ada ler stretcher menunggu.
The performance of Phantom of the Opera was just sad, I don't know sebab house system ker, ataopon apa, but maybe because of the acoustics everything just sounded horrible and I couldn't make out at all what they were singing. Heh...honestly. What as waste... and the costumes looked cam kedai sewa masquerade party. Cheap.
And cheap too indeed was the marching band which just looked damn ridiculous. And the cheerleaders too. Sad ler...was that a basket toss? I don't think so.
Good idea. A 10 for it. But for execution? 0!
Bebudak finalists masuk je abih sora jerit sampai abih. heh...yerlah. Everyone's a fan kan...and this is the final.
Erm...kenapa rambut semua horror? Dari ramai ramai cuma si Ebi punya je ok. Yang lain nampak cam kena naya siot!!!
Dari segi baju, paling kesian si Heliza yang nampak cam a bad version of Catwoman attacked by polka dots. I thought Teenage Mutant Ninja Turtles was too cruel, tapi orang ni pun had the same vision. Berbaloi ke tidak Astro bak Jasmi Rejab tuh, they can see for themselves. Cuma slightly better than keja orang tertentu musim lepas je la... that's why orang tak bising sangat.
The whole intro took some 15 minutes, which I thought was just too long winded.
To make it even worse, abih break jer, the video montage of masa bebudak baru masuk and all. Arghh!!! Buang masa!
And it gets worse... sebelom Heliza perform ada lak video montage si Faizal. Now that was the ultimate waste of time. Promo tuk dia kot. Yerla...kesiang juara yang tenggelam. So bagik chang ler.

Heliza - Cinta Boneka (D-Va)
Ok...she's back to being herself. I knew the song was the wrong choice from the start. Aku da agak mesti horror, and it was just that. Aku leh maapkan memacam tapi vocal dia, erm, just sounded like an amateurish karaoke outing.
Meleret, and she had a tendency to dip really low on the low notes yang irritating. It wasn't just the start and she didn't pick it up, unlike what Jee said. Hattan kata dia improve confidence and all, but she never had a problem with that. Ogy said it too, which was weird.
Tiga lampu biru? I don't think so. It was quite bad actually, dan aku rasa jatuh standard dia in comparison ngan previous two weeks.Sedih gak sebab ni opening finalist number and I had hoped dia akan up kan tahap Kesal dua minggu lepas.
Sayangnya...sampai time nih aku da rasa dia slip back to her old faults. I mean, honestly it wasn't that bad, but firstly it wasn't final material and secondly aku rasa dia masih lom break through her shell (erm...for lack of a better word) and tunjukkan kemampuan diri sebenar dia.
A lot of potential, and yet, so deep inside.



Aswad - Bila Mati Cinta Terhenti
Aiyo...start je kekapakan. I'm sorry, but he really has to be more versatile.
Nak kata sora langsung takde, keji lak cakap camtuh. He can sing...but he really needs direction in grooming his vocals.
Nak kapak pun kena ada the right approach ma. I think apart from teaching them the basics of techniques and all, patutnya meka ni diajar to be more vocally expressive and absorbent of other influences. After all, that's the difference between a singer and an artiste.
Vocals dia pun strangely enough cam Heliza, cam lemah kalao banding ngan minggu minggu sebelomnya. He nearly cracked masa nak higher notes, but barely scraped through not too impressively.
The second half was just horrible. Sebutan muffled and I couldn't make up a word of what he was saying. Nak salahkan sound system ke projection yang Chipsmore ala ala ada ada takde gituh.
Overall vocally, he had the same amount of feel as peserta pertandingan karaoke.
Boring. He looked like he tried. But doesn't mean it was good. 10 for effort, 4 for actual execution.
Oh by the way lagu tuh sucked siot. Kenapa la lagu final bosan camni. Ewww!!!! Kalau orang nak kata dia kena naya, aku tak salahkan bab nih because lagu ni horror. Bagik ler lagu potential sikit.
Beruntung kata Jee? You got to be joking!
Tapi dari Jee, ke Hattan, ke Ogy it was pretty obvious it just didn't work.
"Saved by the lagu," kata abang Mamat!
Aduh...mati tergolek aku gelak pecah perot. Paham tak statement dia? Heh!
Kalao tak paham tatau ler.
The song wasn't that good to begin with.


Candy - Dedebu Cinta (Misha Omar)
Aiyo!!!! Sarung wig murah haper tuh??? Keji la rambut camtuh. What's with the stylist? Buta ke memang plan nak naya bebudak nih!
Why la they like to do this. Tak paham.
Baju lak cam yang jual bundle tambah detailing sikit jer.
And please, tell me, what's with the matching puke green heels? I know you were going for this thing with the top, but it didn't work at all. The whole outfit and the
But once dia bukak mulot aku da lupakan rambut kejung dia... oops...sensitif!!! I mean that horrible thing that died on her head!!!
Candy was mesmerising. Few, too few mistakes, and simpy spell binding!!!!
Empat lampu biru!!!! Yeay!! Er...untuk persembahan dia ek, not for the horrendous make up yang ala ala drag queen pencen.
Biarla wardrobe Astro dan Jasmi Rejab naya dia camna pon,she sounded fabulous!
Masa Mamat Khalid komen, ada lak peminat yang standard la kurang ajar, kecoh tak puas ati pengkritik semua puji. Teka la fan club mana yang bising tuh.Tak paham... mengundang je budak tak bersalah lak kena boo kang.
Apapon, memang beautiful!!! (sambil top mata memuji sora jer - damn you wardrobe Astro!!!)


Ebi - Sinar Cinta
Smart siot Ebi. It was a nice fitting suit and a good haircut that offset that ugly shirt he wore inside.
I don't know...it was a little messy... but Ebi carried it ok I suppose.
Ramai ler merembes sampai kontang (pinjam statement Kbians - peminat Ebi) ler ramai ramai.
First things, first, the backing music for his song, was the only one so far yang sedap. Lain semua cam erm... tamau la cakap ringtone. Tapi decide la sendiri.
Erm...tul kata seseorang tuh. So it's not just me, kenapa every song kena ada guitar solo. So the 80an arrangement segala.Blast from the past!
Walaopon lagu ni pon ala rock kapak, at least masa chorus, Ebi brought out a vibe that played true tribute to the kapak genre (does it count as a genre of its own? never thought of it as an offshoot of rock)
It wasn't perfect, but I think it deserved a little more credit than that even though it wasn't fantastic.
Still better than Heliza though, and aku pelik kenapa meka leh bagik si Heliza tiga lampu biru and only one to Ebi.
Oh well...actually I know ler... but no comment.


Note : erm... the My Heart segment terok la. I would have liked it if they hadn't shown Rizal dan Dekna. Sorang tuh da bertunang. Jangan ler wat camni. Tak pasal pasal kang terjadi kisah lama rumahtangga bakal didirkan roboh. Hish...keji...keji...

Mila - Persis Mutiara
Kenapa la bebudak ni dolled up sampai camni. It's so tarty!
Kesian tau!!! Hiish! Kalao make up nak grand jangan ler sampai moka cam colour pallette lengkap semua warna warna warna pelangi.
Dah kira moka cam bontot merak la pakai mekap tebal tebal camni. All the girls are beautiful, and I think the make up, walaopon for stage effect, takyah la tempek sampai kena pahatkan nak buang kang!
Penghinaan tol ler aku rasa meka kena plaster moka ngan make up camnih. Nih mesti pakai make up artist ala ala mak andam yang kedai sebelah kedai mak Non yang niaga sebelah Parit Dua tepi gerai burger si Hassan anak Pak Din tuh. KEJI!!!!!
And should I go on about the curtains she was wearing? The top bit spoilt it for me and ended up making the lower half which was actually kind of nice, draped all wrong. Don't know...just didn't work. Colour was nic ethough (desperate carik benda nak puji pasal wardrobe nih sebab pujian asik nan ado jer)
But suara dia memang besh, dan bukan je dibantu lagu ok, even though it's the least busuk so far of the original compositions.Tak paham ler...
Kenapa tahun ni lagu lagu tugasan yang original cam kurang menyengat. Ke aku je nih???
Malas nak cita panjang. Jusr simply deserving of empat lampu biru yang sebenarnya tak perlu.


Aswad - Mata Hati Cinta (Awie)
Here we go again. Karaoke session with Aswad. Honestly he reminds me of some wedding singer. Tapi aku rasa kebanyakkan penyanyi kenduri kahwin aku penah dengar pun better than this. Erm.. kang aku komen lebih, tak puji orang kata biased lak. So camna?
Walaopon aku suka lagu ni, aku terdiam. I thought he would prove me wrong, but the only thing wrong was his vocals. Lagu da kuat tapi hasil nan ado.
Ogy kata yang penting dia enjoy. tapi in reality kalao it ends up syok sendiri ler in the end. So wat per?
Suka carutan abang Mamat. Besh... heh...paham ke tak paham terpulang. Dia ni kali ni banyak double meaning. Takde sedirect as it sounds.
Apapon, I suppose in a way I wanted to be proven wrong, sebab aku ingat dia mampu nak tackle lagu ni. But to be kind, it was just average.
It didn't help, dia dipakaikan jaket dan seluar ala ala beli kat bundle kat CHow Kit jer. Hish...melampau dan semakin melampau wardrobe nih. Well.. at least baju dia yang awal tadik tuh lawa ler.


Heliza - Cinta Di Lautan Lalang
Aduh...tajuk dia aku memang tak tahan. Siot je abang Loloq! Heh... aduh...apa la ######phor nih yang dia nak gambarkan. Mungkin jiwa aku nih kurang sensitiviti seni, but I think the title and the song itself was either laughable or just too deep for me to fathom (jangan marah Loloq - lu masih geng!)
Aiyo...close up moka dia pon sama cam Candy dan Mila overdose make up.
Dan erm...kalao korang perasan like I said, again she's wearing the same black body stocking/turtle neck. Aku tau ler dia ni kena limited sikit wardrobe, but jangan ler pakaikan baju yang seksi kalao asik dirosakkan body suit tuh. Carik ler baju sopan cover cover...
Bosan siot lagu baru ni... kenapa ek kali ni lagu lagu langsung tak melekat dalam pala aku. Aduh!!!!!
Tak satu aku leh ingat melodi. Kalao musim pertama, ingat lagu Vince dan Azizi, dua, Zahid, Farah, Adam, dan Bob, tiga aku ingat lagu Mawi, Marsha, Amylea dan Felix. For musim lepas, lagu Faizal, Farhan, Velvet... this time satu pon setakat ni tak masuk langsung. Kenapa ek.
Tak strong satu, pastuh arrangement kehausan. Sora ok ok jer...aduh. Apa nak jadik nih...takde umphh langsung.
Tiga lampu biru lagi? Aku suka pun kat dia...but erm...entahlah.
Aku stuju dan tak stuju ngan komen Hattan. I agree she's found her own sound, walaopon tak defined, tapi aku tak stuju yang the first performance was better. Weird.


Candy - Demam
Kenapa penari backing dia cam senamrobik jer? Who the heck choreographed these people. Sodih!
They were actually a bad distraction and not complimenting her performance at all.
Ok...of all the songs yang original compositions, I think this is the best. The best of the worst, but the best. It was just infectious and catchy and I suppose that it stuck in my mind, for want of a btter tune though.
I found myself grooving to it. Arrangement was weird though, tapi Candy managed to rock the house. I thought she carried herself like a pro.
Dalam bebanyak meka komen komen, tak nampak lak kakak Candy di celah celah pengkritik seperti biasa. Nak gelak aku... teringat konsert konsert lepas moka kakak dia posing celah pengkritik sambil pose sakan termasuk jelir lidah sana sini. Ewww..!!!!
Oh well, people find it hard to appreciate her, and that's going to be her demon for sure when she comes into the real world ni.Still, her talents are undeniable, and at least that's a good foundation. Still.. she has a long way to go in terms of getting close to completing the package.

PS - Aku tak ingat sangat tapi bab Candy nih aku rasa gambar baju dia ni terbalik kan? Patutnya aku letak pic ni kat lagu first. Apapon, keduanya burok so sama jer (matilah malas ubahkan)


Ebi - Farhana (Jinbara)
I never really likes this song and I probably never will, but Ebi did quite good! Not as good as the girls, but still, he did good!
His vocals were rocking all right, and it just worked, though I don't know. So many distractions to overcome, with the stupid backing dancers it was just silly! And the clothes just looked cheap.I said wedding singer because for some reason the top (maybe the illusion of the shirt too) made it look like a bad take of a cheap ass tux.
Apapon, you gotta give him credit sebab dia mampu maintain vocal dia despite melonjat sana sini. I didn't like it, but it worked, so there. Erm.. pretty much like Kasih Laila, so questionable ler soal showmanship dia punya originality. I mean you can only do that so many times before it becomes a tired gimmick.
Satu lampu biru je? Erm.. to be fair he deserved more la. Hish... oh well. Go with the flow ler.


Mila - Cinta Pura Pura (Ezlynn)
Was it just me? Kenapa I'm so reminded of the Swamp Thing ngan baju ni? She looks so so draped in seaweeds. Like Ted said, it was so Pirates of the Carribean. Cam pinjam baju extra lanun hantu. Heh...
Kenapa la stylist nih. Tak bagi bebudak imej sendiri. They tried to make her look like Ezlynn tai secara jujurnya kalao korang tengok dalam pic sebelah kan, she actually looks like a young version of Datuk Sharifah Aini!
But she definitely didn't sound like Ezlynn that's for sure. Aku respect dia nih ler. Memang jauh perjalanan dia da.
Dari performance first and second week, she's now made it to be deserving of a champion.
Now THIS is a champion's performance!!! Baru aku rasa sikit cam final!
Dan aku rasa satu stadium pun stuju!!!!
The only performance for me to get excited about for the whole night.
And the only five star rating I'm going to give this season.



daro blog sapa le ko kutep nih??
kayrod
jenuh nak baca nie.... wacko.gif
EMIRYN_DARLING
gitu pulok..cam hape je..
pucca_seventh
QUOTE(iu_me @ May 24 2007, 02:33 PM) *
Mengaku gay?.. bakal penyebar penyakit Aids orang cenggini nih.. baik kasi mam**s cepat.. mega_shok.gif



tau takper...byk plak dia punye cekadak komen bapak banyak..bak kate mak aku bnyk songeh tul la..tau la dia wartawan kan.. dry.gif
comelbest
ermm...tapikan malaysian ni byk kutuk artis je dry.gif
wartawan pown trok gak kan?? hehehe...
"gay"
Rose
QUOTE(comelbest @ May 30 2007, 07:17 AM) *
ermm...tapikan malaysian ni byk kutuk artis je dry.gif
wartawan pown trok gak kan?? hehehe...
"gay"


kisah artis ditulis oleh wartawan...tp, kisah wartawan...sape yg nk publish...wartawan jugak ehh...
joaquinshah
mamat ni minat ebi kot. eii.. gay...
tilia
BUAT WARTAWAN HIPOKRIT NI.KALAU DIA SHOK SANGAT KAT EBI......................PENDAPAT AKU LAGU EBI NYANYI PALING TERUK PITCHING BERABOK KALAU SHOK SANGAT KAT EBI JANGAN KONDEM ORANG LAIN,,,,
daya
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:44 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:41 AM) *
QUOTE(basikaltua @ May 24 2007, 09:33 AM) *
QUOTE(kodok @ May 24 2007, 09:19 AM) *
reporter joe malay mail la nih..dia dgn rudy imran pondansiam tuh mmg geng kamceng dr dulu..anti aswad x hengat dirol.gif



joe open dier memang mengaku gay ahaksss....


gay ekk??..mesti rudy imran tu penah kena tala dgn dia dirol.gif



wey ko ni sesuka hati ajer ahakss....bukan taste dier kot.....joe tu cam minat kat ebi dan shawal ajer....abis laa diorang ahakss....




hihihik..
xde selere ebi ngan shawal kat kaum mereka tuh..
papepun..lagu2 diowg sume beh...
lebey2 lagik lagu candy tu..
kagum ngk ebi lompat nek atash stage tuh..
happy.gif

Miya_narien
dah tau dah akan jd camni
basikaltua
QUOTE(Miya_narien @ May 28 2007, 08:09 PM) *
dah tau dah akan jd camni



jadi camner? awak tahu link dier kan?..aha pi laa bagi link tu kat diorang....diorang nak tahu sangat tu....
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.