Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Beras...
Mesra.net Forum > Announcement & Discussion > Kaji Selidik & Pandangan
Pages: 1, 2
aliencute
yuhuu....aku juzt nk tau beras jenama apa yg korang guna sbb skang ni aku tgk mcm2 beras muncul dah.Yg tgh glamer kt iklan skang ni beras "cap rambutan".
Mcm aku n family dulu slalu main tukar2 beras.tp sejak thn lps kitaorg dh b'tukar fikiran.So,kitaorg skang ni guna beras 'sukahati'.pd aku beras sukahati ni lg sedap dr beras yg lain2...x tau la org lain kan...
rock.gif
pHyXaa
beras jasmin... ni kt umh sewa.. kt umah bapak aku.. beras cap udang kot.. mmg sdp n wangi...
syima
beras perang dari jenama apa2 pun.

beras liar ke dari jenama2 apa pun

aa.. beras poni taj mahal yang low carb tu.. ok jugak.
sitizulaika
beras cap rambutan tak elok la.. banyak kali kena, bukak je terus ada kutu.. sekarang pakai beras jasmin atau beras jati
Didiharaiss
beras jati
syima
takut nak pilih beras..kang stretch mark makin besau
aliencute
QUOTE(sitizulaika @ Jan 19 2007, 07:51 AM)
beras cap rambutan tak elok la.. banyak kali kena, bukak je terus ada kutu.. sekarang pakai beras jasmin atau beras jati

uik?kt tv bkn main glamer lg iklan dia...siap ada lgu lg tu ha...
paperLess
cap cap cappp...cap rambutan...makan nasi rasa rambutan blum.gif
aliencute
QUOTE(paperLess @ Jan 19 2007, 07:55 AM)
cap cap cappp...cap rambutan...makan nasi rasa rambutan tongue.gif

kalau mcm tu baik mkn rambutan je hari2... biggrin.gif
Rose
kna tnye tukang msk kat kedai le... sleep.gif

tp, aritu kat umah sewa..beli beras jati...erkk..beli aje..xde msa nk masak...
changjin
ntah.. kakak aku yg bagik.... takde brand.. tapi beras dia sedap... happy.gif
aliencute
QUOTE(Rose @ Jan 19 2007, 08:17 AM)
kna tnye tukang msk kat kedai le... sleep.gif

tp, aritu kat umah sewa..beli beras jati...erkk..beli aje..xde msa nk masak...

hu?buat p'hiasan ke? unsure.gif
Rose
QUOTE(aliencute @ Jan 24 2007, 08:19 AM)
QUOTE(Rose @ Jan 19 2007, 08:17 AM)
kna tnye tukang msk kat kedai le... sleep.gif

tp, aritu kat umah sewa..beli beras jati...erkk..beli aje..xde msa nk masak...

hu?buat p'hiasan ke? unsure.gif

blm hias apa2 la lagi...hihihi...

buat syarat je..at least..org dtg umah..ada le beras...hehehhe...
pingugal82
Beras Jati...
esjeizekri
kalo ada 10 jenis beras kat supermarket.. beli yg paling murah jer..
jd.. berbeza2lah jenis tiap2 bln...
April
BERAS FAIZA.. membeli sambil menderma.. rolleyes.gif
sixtyniner
Beras Pearl RM30++ utk 10 kilo.
qiqi26
beras faiza
Margalo_jr
cap sakura kot... bagus sgt...beli 1 pack 1kg boleh tahan lebih sebulan biggrin.gif
SaruKhan_Melayu
Apa lagi kalau bukan beras siam....

sedap... wangi.... muroh sokmo
kenchana
QUOTE(esjeizekri @ Jan 19 2007, 04:50 PM)
kalo ada 10 jenis beras kat supermarket.. beli yg paling murah jer..
jd.. berbeza2lah jenis tiap2 bln...

haha.....sama mcm aku..
selalu aku g beli kat makro...

sekarang tesco dah beli makro...
kena pk 2x ah nak beli kat sana.... laugh.gif
masMerah
herba poni Taj mahal
zara1201
beras jati kut...
tak pasan la..
nnt aku balik aku tgk...
sok aku reply balik kat sini..
blum.gif
kenchana
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jan 19 2007, 07:30 PM)
Apa lagi kalau bukan beras siam....

sedap... wangi.... muroh sokmo

ko tu memang sumer dr siam...

silap2 bini pun import dr siam....haha... laugh.gif
jgn marah na...nanti lekaih tuo... biggrin.gif
syima
QUOTE(masMerah @ Jan 20 2007, 12:59 PM)
herba poni Taj mahal

sedap kan.

kek ekekek
syima
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jan 19 2007, 07:30 PM)
Apa lagi kalau bukan beras siam....

sedap... wangi.... muroh sokmo

sedap kan.

tapi sayangnya aku tak leh makan

kang aku makan aku nye blood sugar kacau bilau

pastu aku pening

..
tapi sedap kan

aku kalu pi bankok
makan beras siam la
best tul

isk tak tahan ler..
rindu
SaruKhan_Melayu
QUOTE(syima @ Jan 20 2007, 07:42 PM)
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jan 19 2007, 07:30 PM)
Apa lagi kalau bukan beras siam....

sedap... wangi.... muroh sokmo

sedap kan.

tapi sayangnya aku tak leh makan

kang aku makan aku nye blood sugar kacau bilau

pastu aku pening

..
tapi sedap kan

aku kalu pi bankok
makan beras siam la
best tul

isk tak tahan ler..
rindu

itu menunjukkan ko punya pankreas tak berfungsi dengan baik
masMerah
Merah tak suka beras2 yg panjang2--- atau macam berkanji--

Merah terbawa2 dengan beras febret mak merah herba poni.

Mmg Mak merah ada diabetes...

so, Merah sentiasa bimbang dgn penyakit family history ni..

so--- sejak 5 thn yg lalu Merah mengamalkan pengambilan beras ni---

sehingga tekak ni-- amat tak suka pada beras biasa.

dan kalau masak nasi minyak, biryani atau nasi tomato, merah guna beras basmati faiza--- rasa lebih
kurang cam herba poni

biggrin.gif di umah ada 2 periuk

satu utk beras biasa

satu yg kecik utk herba poni Taj mahal
masMerah
dan >>>>>>

kalau Merah lewat minum pagi atau ambil satu sudu madu pada awal awal subuh--
Merah jadi giddy dan ketar hujung jari

waktu tu kalau ambil glukos reader---- gula mungkin hanya 2.5 - 3 saja

Beras herba ponni kurang kanji.

merah lak hanya mkn nasi sekali sehari--- cthnya jam 1:30 thgari...

so>>> sehingga subuh esok>>> kalo lambat minum madu akan ketar ketar jari dan berpeluh



devil.gif malas nak dinner sebenarnyaaaaa>>> kekadang segelas low fat milk jer
masMerah
Merah hanya akan melahap dinner --- kalo sehari suntuk tak jamah makanan...

tiem tu tak kira beras apa----- bantai jeeerrrr
syima
QUOTE(masMerah @ Jan 20 2007, 09:10 PM)
dan >>>>>>

kalau Merah lewat minum pagi atau ambil satu sudu madu pada awal awal subuh--
Merah jadi giddy dan ketar hujung jari

waktu tu kalau ambil glukos reader---- gula mungkin hanya 2.5 - 3 saja

Beras herba ponni kurang kanji.

merah lak hanya mkn nasi sekali sehari--- cthnya jam 1:30 thgari...

so>>> sehingga subuh esok>>> kalo lambat minum madu akan ketar ketar jari dan berpeluh



devil.gif malas nak dinner sebenarnyaaaaa>>> kekadang segelas low fat milk jer

ada hypoglycemia ke.


try la makan whole grain bread.
syima
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jan 20 2007, 08:53 PM)
QUOTE(syima @ Jan 20 2007, 07:42 PM)
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jan 19 2007, 07:30 PM)
Apa lagi kalau bukan beras siam....

sedap... wangi.... muroh sokmo

sedap kan.

tapi sayangnya aku tak leh makan

kang aku makan aku nye blood sugar kacau bilau

pastu aku pening

..
tapi sedap kan

aku kalu pi bankok
makan beras siam la
best tul

isk tak tahan ler..
rindu

itu menunjukkan ko punya pankreas tak berfungsi dengan baik

no lah.

keturunan aku deabetic

so aku ada hypoglycemia..

well

i was fat before

so aku skrg ni makan 6x sehari nak bagi stablize blood sugar.

disamping itu ... Me.ta.bolisma aku akan jadi laju
syima
QUOTE(masMerah @ Jan 20 2007, 09:05 PM)
Merah tak suka beras2 yg panjang2--- atau macam berkanji--

Merah terbawa2 dengan beras febret mak merah herba poni.

Mmg Mak merah ada diabetes...

so, Merah sentiasa bimbang dgn penyakit family history ni..

so--- sejak 5 thn yg lalu Merah mengamalkan pengambilan beras ni---

sehingga tekak ni-- amat tak suka pada beras biasa.

dan kalau masak nasi minyak, biryani atau nasi tomato, merah guna beras basmati faiza--- rasa lebih
kurang cam herba poni

biggrin.gif di umah ada 2 periuk

satu utk beras biasa

satu yg kecik utk herba poni Taj mahal

tak try beras perang ke
aliencute
QUOTE(Rose @ Jan 19 2007, 08:22 AM)
QUOTE(aliencute @ Jan 24 2007, 08:19 AM)
QUOTE(Rose @ Jan 19 2007, 08:17 AM)
kna tnye tukang msk kat kedai le... sleep.gif

tp, aritu kat umah sewa..beli beras jati...erkk..beli aje..xde msa nk masak...

hu?buat p'hiasan ke? unsure.gif

blm hias apa2 la lagi...hihihi...

buat syarat je..at least..org dtg umah..ada le beras...hehehhe...

dasat.... biggrin.gif
Ayg Sweetie
Guna beras jati gak.
masMerah
QUOTE(syima @ Jan 20 2007, 09:23 PM)
QUOTE(masMerah @ Jan 20 2007, 09:05 PM)
Merah tak suka beras2 yg panjang2--- atau macam berkanji--

Merah terbawa2 dengan beras febret mak merah herba poni.

Mmg Mak merah ada diabetes...

so, Merah sentiasa bimbang dgn penyakit family history ni..

so--- sejak 5 thn yg lalu Merah mengamalkan pengambilan beras ni---

sehingga tekak ni-- amat tak suka pada beras biasa.

dan kalau masak nasi minyak, biryani atau nasi tomato, merah guna beras basmati faiza--- rasa lebih
kurang cam herba poni

biggrin.gif di umah ada 2 periuk

satu utk beras biasa

satu yg kecik utk herba poni Taj mahal

tak try beras perang ke

Merah makan beras perang dari usia kanak2 ----sehingga ---ada promosi lam TV3 tentang beras herba poni

saja jer mkn beras perang--- arahan dari ayah merah

sbb --- kami semua montel montel belaka---
masMerah
camner pon dulu- kini --- merah ttp montel
chome
Slalunyer beli beras pakcik jalaluddin...beras jasmine...super 5...
Kdg ader gak beli beras floral...tak koser ah nak beli beras mahal2...
Kalo blk umah MIL leh la sesekali merasa mkn beras basmathi ker... happy.gif
zara1201
baru perasan la..
kat umah aku pakai beras jati super special tempatan
syima
QUOTE(masMerah @ Jan 24 2007, 06:40 PM)
QUOTE(syima @ Jan 20 2007, 09:23 PM)
QUOTE(masMerah @ Jan 20 2007, 09:05 PM)
Merah tak suka beras2 yg panjang2--- atau macam berkanji--

Merah terbawa2 dengan beras febret mak merah herba poni.

Mmg Mak merah ada diabetes...

so, Merah sentiasa bimbang dgn penyakit family history ni..

so--- sejak 5 thn yg lalu Merah mengamalkan pengambilan beras ni---

sehingga tekak ni-- amat tak suka pada beras biasa.

dan kalau masak nasi minyak, biryani atau nasi tomato, merah guna beras basmati faiza--- rasa lebih
kurang cam herba poni

biggrin.gif di umah ada 2 periuk

satu utk beras biasa

satu yg kecik utk herba poni Taj mahal

tak try beras perang ke

Merah makan beras perang dari usia kanak2 ----sehingga ---ada promosi lam TV3 tentang beras herba poni

saja jer mkn beras perang--- arahan dari ayah merah

sbb --- kami semua montel montel belaka---

sedapkan..

kadang2 i makan wild rice.. buat risotto... yum2..

jarang makan beras putih sebab vitamin dia dah buang..serat2 penting ngan protein pun dah ripped off..

dulu masa kecik2 makan ler..sampai dah besar n pentingkan kesihatan..
cinonet
dulu beras cap giant skang tukar jati lak..
cendawancun
Tak tetap. Ikut rasa.
anak aku kalau makan beras wangi (Pearl, Dragon) aku tahu byk makan.
Kalau beras yang murah, rasa dia lain. Beras tu tak gemuk, x bulat 2.
Selalu husband cendawan akan beli beras yang terbaik demi anak2.

Kalau office mate balik kelantan selalu kirim beras sana. Dpt 2 kampit pun
dah ok. Beras dia memang cantik. Tenguk beras tu pun dah berselera. Cantik.
aliencute
beras paling sedap...beras timbang kilo...huhuhuhu..... biggrin.gif
The_Goonerz
<_< poyo la ngko zana
aliencute
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:32 AM)
dry.gif poyo la ngko zana

apesal plk ko kata aku poyo? blink.gif
The_Goonerz
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:32 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:32 AM)
dry.gif poyo la ngko zana

apesal plk ko kata aku poyo? blink.gif

saje jek.. tetiba trasa nak describekan hg poyo sleep.gif
aliencute
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:36 AM)
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:32 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:32 AM)
dry.gif poyo la ngko zana

apesal plk ko kata aku poyo? blink.gif

saje jek.. tetiba trasa nak describekan hg poyo sleep.gif

ko ni kn mmg suke tau cri psl dgn aku..ko tu lg la poyo..tetiba je muncul kt sini..ko sesat ea?port ARSENAL dh pindh kt sini ke?heeee... biggrin.gif
The_Goonerz
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:39 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:36 AM)
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:32 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:32 AM)
dry.gif poyo la ngko zana

apesal plk ko kata aku poyo? blink.gif

saje jek.. tetiba trasa nak describekan hg poyo sleep.gif

ko ni kn mmg suke tau cri psl dgn aku..ko tu lg la poyo..tetiba je muncul kt sini..ko sesat ea?port ARSENAL dh pindh kt sini ke?heeee... biggrin.gif

saje je aku nak menjenguk pengasas port arsenal yg dah lama menghilang & now muncul balik dgn status kemakcik-makcikkan kat mesra nih.. sleep.gif
aliencute
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:46 AM)
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:39 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:36 AM)
QUOTE(aliencute @ Jan 27 2007, 12:32 PM)
QUOTE(The_Goonerz @ Jan 27 2007, 04:32 AM)
dry.gif poyo la ngko zana

apesal plk ko kata aku poyo? blink.gif

saje jek.. tetiba trasa nak describekan hg poyo sleep.gif

ko ni kn mmg suke tau cri psl dgn aku..ko tu lg la poyo..tetiba je muncul kt sini..ko sesat ea?port ARSENAL dh pindh kt sini ke?heeee... biggrin.gif

saje je aku nak menjenguk pengasas port arsenal yg dah lama menghilang & now muncul balik dgn status kemakcik-makcikkan kat mesra nih.. sleep.gif

cess..biadap sgguh kata-katamu itu wahai pkcik poyo.... <_<
zara1201
makcik...??? blink.gif

muehehehe... tongue.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.