Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Insurans Utk Anak
Mesra.net Forum > UMUM > Sembang-Sembang Kaum Ibu & Isteri
gryphoon81
INSURANS UTK ANAK : APA YANG TERBAIK? BOLEH KONGSI PLAN?

Assalamualaikum...

Tujuan bro bukanlah nak membanding2kan.. walaupun bro sdri blm berkahwin dan mempunyai anak tetapi bro mula terfikir utk menimbulkan isu ini untuk panduan kita bersama. Kerana sudah ramai yang bro temui dan ramai sangat yang tersalah ambil skim dan kebanyakan plan dari sesuatu tempat itu tidak memihak kepada pembeli insurans.

Mungkin kita boleh kongsi perlindungan yang anda ambil untuk anak-anak anda. Mungkin boleh dijelaskan secara agak terang dan jelas. Seperti:
1) Institusi Mana
2) Plan yg mana
3) Berapa perlindungan
4) Apa keistimewaan
5) Berapa kena bayar sebulan
6) Bila matang
7) Lain2 yang dirasa perlu..
dirol.gif Burn / tidak duit yg kita simpan
9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?

Mungkin kita boleh syer..
adinina
i ambik takaful siswa dr takaful m'sia,blh stat since bb 1 hari.

TAKAFUL SISWA PLAN
The Very First Step...Towards Your Child's Graduation
A simple and regular savings plan to benefit your child's education upon entry into institute of higher education.
Contribution need only be paid up to age of 18 years.
Maturity period when participant reaches 22 years old.
Scholarship or Funding of Education upon entry at 20% a year.
Open to children up to 18 years.
Supplementary cover for guardian on personal accident, death or permanent disability.
Attractive returns, based on the profit sharing principles of al-Mudharabah.
INTRODUCTION

Securing knowledge with proper education up to tertiary level is crucial in the modern competetive environment.

Usually a good education would help to secure a suitable job. More importantly education helps to bring-up a righteous and dedicated child. Islam gives special emphasis on the importance of pursuing knowledge as reported in the hadith of the Prophet (peace be upon him): "Seek knowledge even to the far reaches of China".

WHY SAVING IS ESSENTIAL

It is the goal of all parents to ensure good education to be given to their children, both at the school and tertiary levels. Given the choice most parents want to send their children to specially selected schools. Realising that education is a long-term investment there are also parents who are ever willing to pledge whatever little assets they possess simply to ensure their children would have the opportunity of the best education.

This goes to say that sufficient funding is essential to meet this goal. As the cost of higher education is unlikely to reduce, parents ought to strive and plan early how to save with a view of establishing their own family education fund.

With the help of Syarikat Takaful Malaysia, your child can effect a financial plan of which the proceeds can be used as your family scholarship fund. Now, your child can save regularly over a fixed period by participating in a specially designed takaful product, the Takaful Siswa Plan.

WHAT IS THE TAKAFUL SISWA PLAN

The Plan simply enables your child to participate in the takaful product with you as the trustee to guarantee the regular payment of the takaful instalment during the period of participation. The instalment that you pay regularly together with returns on the investment will accumulate into your family scholarship fund. Proceeds from the fund can later be spent towards the cost of your child's future tertiary education.

The earlier your child participates in the Takaful Siswa Plan, the bigger would be the amount saved. However, the payment of the takaful instalment ceases upon your child attaining 18 years old, whilst the Plan matures when he is 22 years old. You can rest assure that the Plan would help to lighten your future financial burden and at the same time help to ensure the first step towards your child's graduation.

WHO MAY PARTICIPATE

It is open to all children below 18 years old. In other words a baby or kid is eligible to participate, in fact the earlier or the younger the better. On the other hand the age of the parents must not exceed 55 years old upon inception of the Plan.

WHEN DOES THE PLAN MATURE

The Takaful Siswa Plan matures once your child attains 22 years old. However, the payment of the takaful instalment stops when he is 18 years old. If your child then enters college or university or any other institute of higher learning, 20 per cent of the proceeds under the Plan will be paid every year towards its cost until he is 22 years old.

HOW MUCH INSTALMENT TO BE PAID

If you plan to accumulate sizeable savings, your payment of takaful instalment should correspondingly be big commensurating with your goal. Nevertheless, to help you plan effectively Syarikat Takaful Malaysia provides a savings package based on the sum of takaful instalment of your choice from RM10, RM20, RM50, RM70, RM100, RM150, RM200, RM250 to RM300 per month.

WHAT ARE ITS SCOPES OF COVER

As participants of the Plan your child will be entitled to the following benefits:

Covering cost of education at tertiary level
Death
Permanent and Total Disablement
Personal Accident
As trustee :

Death
Permanent and Total Disablement.
WHAT ARE THE SUPPLEMENTARY SCOPES OF COVER

As trustee who guarantees that the regular payment of takaful instalments is made during the period of participation, parents are given the option to elect for additional scopes of cover under the Takaful Siswa Plan participated by their children either for their own benefits or their immediate family members. This supplementary cover consists of :

Personal Accident
Medical or Hospitalisation Benefit
Family Rider
HOW IS THE TAKAFUL INSTALMENT PAID

For your convenience in ensuring that the payment of takaful instalment is made regularly as scheduled. you may choose the mode most suitable to you , as follows:

Salary deducation
Bank Standing Instruction
Giro
Credit or Charge Card Facility
Direct Payment by Cash or Cheque
WHEN IS PROFIT REALISED

As with other types of takaful products, the contract of the Takful Siswa Plan is based on the profit sharing principle of al-Mudharabah between the participant and Syarikat Takaful Malaysia .

Each takaful instalment paid will be credited in the Family Takaful Fund which is divided into the Participant's Account (PA) and the Participants' Special Account ( PSA). A substantial proportion of the instalment shall be credited into the PA as your child's saving, whilst the balance shall be credited into Participants' Special Acount (PSA) as tabarru' or donation which undertakes the additional benefit payable upon the untimely death of the trustee.

Both the PA and PSA shall be invested by the Company and returns on the investment, if any, shall be shared according to the principle of al-Mudharabah in the ratio of 70 per cent to the participant and 30 per cent to the Company. The participant's share of profit is in turn shall be credited into his PA and PSA accordingly.

HOW TO PARTICIPATE

Your child's participation in the Takaful Siswa Plan can simply be made by completing the Proposal and Declaration Form available free of charge from any of the Company's outlets conveniently located nearest to you. The duly completed Form should be forwarded to the Company so as to ensure prompt inception of your child in the Plan.

MORE INFO @ www.takaful-malaysia.com biggrin.gif
kay_on
Amik MNI nya jer..lupalak nama skim tuh..nanti check balik
sirah
Alhamdulillah... dah ramai para ibu bapa sekarang nih prihatin pasal insurans utk anak anak nih.
Ye la .. tak kan rumah dengan kereta je yang nak kena insurans betul tak??nak anak ni pun harta jugak. Harta dunia dan insyaallah di akhirat esok.

Pada saya produk takaful adalah plan yang terbaik untuk anak kita.. dan utk diri kita sendiri.
Tak kira la takaful mana mana pun.
Sebab dalam polisinya jelas....menguntungkan kedua-dua belah pihak
dan mengamalkan prinsip sedekah dan bantu membantu antara satu sama lain.
Keuntungannya jelas... menerusi prinsip mudharabah
dan yang paling penting ia .... bersandarkan hukum hukum agama islam.

Saya rasa tenang bila mengambil polisi produk takaful ni.

Okay berbalik kepada jenis takaful yang diperlukan utk anak kita....
saya cadangkan amik.. takaful untuk dana pendidikan dan takaful utk perubatan...
ini kerana pendidikan adalah utk bila mereka bejaya masuk keinstitusi pengajian tinggi
dan perubatan sekiranya terjadi apa apa berkaitan kesihatan pada anak anak kita

tetapi utk ambil kedua duanya sekali... kadang kadang kita tidak mampu.
saya cadangkan utamakan takaful utk dana pendidikan.
Bukan saya katakan perubatan tu tak penting tetapi... kebanyakkan ibu bapa yang bekerja, bayaran perubatan boleh di tuntut kepada majikan... ...
Jadi utamakan pendidikan.... jika ada lebihan barulah ambil polisi takaful perubatan.
mYsterY_g|rL
why not amik yg 2 dalam 1 ....

pendidikan + perubatan...
kay_on
Myst ada ker? Plan apa ek?..ada gak tgh servey..
mYsterY_g|rL
QUOTE(kay_on @ Jan 15 2007, 01:21 PM)
Myst ada ker? Plan apa ek?..ada gak tgh servey..

check pm yer...
MasCotek
QUOTE(mYsterY_g|rL @ Jan 15 2007, 01:20 PM)
why not amik yg 2 dalam 1 ....

pendidikan + perubatan...

boleh terang ngan detail tak...kita pun ingat nak amik untuk qid ni...
Umi_Aliesha
suka ngan prudential...pendidikan+perubatan..
naszra
Tahap pendidikan yang tinggi dan memuaskan adalah passport kepada masa hadapan anak-anak yang lebih terjamin. Itu lah harapan setiap ibubapa serta penjaga kepada anak-anak mereka. Pelan Tabungan Pendidikan Anak-anak Takaful adalah satu pelan perlindungan dan tabungan jangka panjang untuk memastikan keperluan pendidikan anak-anak terjamin di sebalik mendapatkan bantuan kewangan pinjaman / biasiswa pendidikan yang semakin sukar.
Rancanglah dari sekarang!

*
Ciri-ciri:
Umur Pemohon Adalah 30 Hari Hingga 12 Tahun
Umur Pembayar Adalah 20 Tahun Hingga 50 Tahun
Tempoh Matang Untuk Keluarkan Duit Tabungan Bersama Keuntungan Pelaburan Adalah Apabila Umur Anak 18 Hingga 23 Tahun.
Jumlah Perlindungan Minima RM10,000 Hingga Maksima RM150,000
Jumlah Caruman Fleksibel
Jumlah & Tempoh Caruman Yang Boleh Diubahsuai Dalam Tempoh Mencarum
Sebahagian Simpanan Boleh Dikeluarkan Dalam Tempoh Mencarum

KENAPA SAYA MESTI MEMILIH PELAN TABUNGAN PENDIDIKAN ANAK-ANAK TAKAFUL?
Melalui pelan ini anda dan anak-anak anda akan mendapatkan faedah-faedah seperti berikut:

1. TABUNG PENDIDIKAN
Apabila sijil mencapai tempoh matang, anak anda akan menerima sekaligus jumlah yang terkumpul dari Akuan Pelaburan Peribadi, Pendapatan Pelaburan Bersih dan Lebihan Bersih dari Dana Risiko.

2. MUSIBAH KE ATAS ANAK
Sekiranya berlaku musibah kematian atau hilang upaya kekal kepada pihak anak, anda akan memperolehi manfaat sehingga RM150,000 maksimum, termasuk jumlah yang terkumpul dari Akaun Pelaburan Peribadi, Pendapatan Pelaburan Bersih dan Lebihan Bersih dari Dana Risiko

3. MUSIBAH KEATAS PEMBAYAR
Sekiranya berlaku musibah kematian atau hilang upaya kekal kepada pembayar, semua pembayaran sumbangan yang seterusnya akan di bayar oleh pihak Takaful melalui Dana Risiko sehingga tarikh sijil matang. Tabungan dan pelaburan akan dipulangkan sepenuhnya bila matang.


1. DANA SIMPANAN
Apabila sijil mencapai tempoh matang, anda akan memperolehi pembayaran sekaligus dari pendapatan pelaburan bersih dan jumlah terkumpul dari Akuan Pelaburan Peribadi serta lebihan dari Dana Risiko melalui Akaun Terkumpul Ta’awuni

2. MUSIBAH KEATAS DIRI ANDA
Sekiranya berlaku musibah kematian atau hilang upaya kekal kepada anda, keluarga anda atau waris terdekat anda akan memperolehi manfaat perlindungan termasuk jumlah yang terkumpul di dalam Akuan Pelaburan Peribadi anda.

3. PENGELUARAN SEBAHAGIAN WANG TUNAI
Pengeluaran boleh dilakukan sehingga tiga kali sepanjang tempoh pegangan sijil, setelah sijil berkuatkuasa sekurang-kurangnya lima tahun. Dengan jarak minima adalah dua tahun. Yuran sebanyak RM15.00 di kenakan untuk caj perkhidmatan. Anda kemudiannya boleh gunakan sebahagian wang ini untuk menambah / membeli aset atau mengerjakan haji / umrah atau sebagai modal perniagaan.

4. PENAMBAHAN KADAR SUMBANGAN
Sumbangan anda boleh ditambah pada hari pertama sijil berkuatkuasa. Jumlah minima adalah RM50.00 di mana jumlah ini akan di masukkan sepenuhnya ke dalam Akuan Pelaburan Peribadi anda.

5. PILIHAN RIDER TAMBAHAN
Anda boleh menambah perlindungan tambahan kepada Pelan Tabungan anda mengikut keperluan iatu rider bertempoh, penyakit kritikal, kemalangan diri, khairat kematian dan manfaat hospital pada masa yang sama atau selepas setahun polisi diterima.

6. POTONGAN CUKAI PENDAPATAN
Semua sumbangan Pelan Tabungan ini akan mendapat pelepasan cukai daripada Lembaga Hasil Dalam Negeri(LHDN) sehingga RM5000

7. SKIM PERSARAAN
Semua caruman yang dimasukkan ke dalam akaun tabungan takaful bersama dengan keuntungan pelaburan boleh dikeluarkan bila tamat tempoh mencarum bergantung kepada umur harijadi akan datang pencarum semasa permohonan.

8. MELUNASKAN HUTANG-HUTANG
Dengan adanya takaful, semua hutang-hutang anda boleh diselesaikan sekiranya anda meninggal awal atau ditimpa musibah sehingga menyebabkan anda kehilangan mata pencarian seperti buta, cacat, bisu, koma, kehilangan salah satu deria atau anggota badan dan sebagainya.

PM saya untuk keterangan lanjut wink.gif
onecity
QUOTE(Umi_Aliesha @ Jan 17 2007, 09:25 AM)
suka ngan prudential...pendidikan+perubatan..

insurans ni mmg bagus wink.gif
CuTiEy_SuKi^_^
suki amik takaful..pendidikan + perubatan skali...
Ibrahim
1) Institusi Mana

>> Takaful Prudential BSN..

2) Plan yg mana

>> Takafulink ... Flexible ... cover semua aper yg anda perlukan

3) Berapa perlindungan

>> Unlimited bergantung kepada aper yg anda pilih

4) Apa keistimewaan

>> Takaful yg 3 in 1 ( Insuran + Saving + Medical Card)

5) Berapa kena bayar sebulan

>> Minimum RM 100 sebulan

6) Bila matang

>> Bila2 masa boleh keluarkan duit asalkan boleh tinggal deposit RM 4000


7) Lain2 yang dirasa perlu..

>> Medical Crad gerenti Renewable dan Flat rate
>>Elaun harian RM 400 sehar
i

dirol.gif Burn / tidak duit yg kita simpan

>> Tidak burn duit dapat balik


9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?

>>Bergantung kepada berapa banyak kita nak menyimpan.


QUOTE(gryphoon81 @ Jan 4 2007, 03:02 PM) *
INSURANS UTK ANAK : APA YANG TERBAIK? BOLEH KONGSI PLAN?

Assalamualaikum...

Tujuan bro bukanlah nak membanding2kan.. walaupun bro sdri blm berkahwin dan mempunyai anak tetapi bro mula terfikir utk menimbulkan isu ini untuk panduan kita bersama. Kerana sudah ramai yang bro temui dan ramai sangat yang tersalah ambil skim dan kebanyakan plan dari sesuatu tempat itu tidak memihak kepada pembeli insurans.

Mungkin kita boleh kongsi perlindungan yang anda ambil untuk anak-anak anda. Mungkin boleh dijelaskan secara agak terang dan jelas. Seperti:
1) Institusi Mana
2) Plan yg mana
3) Berapa perlindungan
4) Apa keistimewaan
5) Berapa kena bayar sebulan
6) Bila matang
7) Lain2 yang dirasa perlu..
dirol.gif Burn / tidak duit yg kita simpan
9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?

Mungkin kita boleh syer..
kucinggemukz
QUOTE(Ibrahim @ Aug 13 2007, 01:10 PM) *
1) Institusi Mana

>> Takaful Prudential BSN..

2) Plan yg mana

>> Takafulink ... Flexible ... cover semua aper yg anda perlukan

3) Berapa perlindungan

>> Unlimited bergantung kepada aper yg anda pilih

4) Apa keistimewaan

>> Takaful yg 3 in 1 ( Insuran + Saving + Medical Card)

5) Berapa kena bayar sebulan

>> Minimum RM 100 sebulan

6) Bila matang

>> Bila2 masa boleh keluarkan duit asalkan boleh tinggal deposit RM 4000


7) Lain2 yang dirasa perlu..

>> Medical Crad gerenti Renewable dan Flat rate
>>Elaun harian RM 400 sehar
i

dirol.gif Burn / tidak duit yg kita simpan

>> Tidak burn duit dapat balik


9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?

>>Bergantung kepada berapa banyak kita nak menyimpan.


eeerk.. utk baby minimun RM100 sebulan?? banyak gak tue..
tak mampu.. tak mampu..

*nak tanyer.. mamang rate dia mcm tue ke? or ada yang lagi murah..
untielong
Setakat nie... kita hanya masukkan anak2 dlm insuran perubatan jer... ING
utk simpanan.. SSPN
Lina
QUOTE(Umi_Aliesha @ Jan 17 2007, 01:25 AM) *
suka ngan prudential...pendidikan+perubatan..


sama la kita...
lina amik hariznyer...
insyaallah next pun amik juga....
Ibrahim
Mengapa tak tgk produk lain yg combain semua tu dlm satu dan bukan itu aje siap ada upah jaga anak dlm wad RM 400 sehari. Then kalau 5 hari jaga anak dlm wad makna nyer RM 2,000 la. Buka itu ajer kalau kumpul satu akaun ni senang nak deduct income tax.

QUOTE(untielong @ Aug 13 2007, 02:48 PM) *
Setakat nie... kita hanya masukkan anak2 dlm insuran perubatan jer... ING
utk simpanan.. SSPN

Ibrahim
Saya book utk yg next tu boleh tak?

QUOTE(Lina @ Aug 13 2007, 06:03 PM) *
QUOTE(Umi_Aliesha @ Jan 17 2007, 01:25 AM) *
suka ngan prudential...pendidikan+perubatan..


sama la kita...
lina amik hariznyer...
insyaallah next pun amik juga....

nueruel
saya amik Takaful Ikhlas...bayar rm100 sebulan...start masa dia umur baper bulan tah...
ciri2nya kurang pasti la...kalo my husband tau la tu...tp tu mmg utk perubatan & pendidikan..
bleh cek kat internet mesti ada details nye
Ibrahim
Saya yakin Nueruel punya hanya pendidikan shj dan perubatan tiada sebenar nyer .... yg perubatan hanyalah dari mulut ejen ajer... Saya pasti kalau anak Puan masuk wad sebab dema ke ape ke... Puan cari dia utk settlekan Bill misit dia akan lari atau baru dia cerita kisah sebenar nyer. Baik puan pastikan dengan ejen tu sekarang, supaya tak timbul kekeliruan di masa hadapan.

QUOTE(nueruel @ Aug 13 2007, 11:25 PM) *
saya amik Takaful Ikhlas...bayar rm100 sebulan...start masa dia umur baper bulan tah...
ciri2nya kurang pasti la...kalo my husband tau la tu...tp tu mmg utk perubatan & pendidikan..
bleh cek kat internet mesti ada details nye

nueruel
yeke? hmm nanti saya check balik polisi
Ibrahim
QUOTE(nueruel @ Aug 14 2007, 10:14 AM) *
yeke? hmm nanti saya check balik polisi


Betul tu ... baca semua dulu .... tapi kalau tak paham jugak ... contact saya
Ibrahim
Sekarang ni Takaful PruBSN dah lancarkan Produk untuk Education Plan yg di panggil

Takafulink Cerdik

-Ianya terdiri dari 3 in 1 pakej iaitu Saving + Medical Card + Insuran ....
Saving nyer cukup tinggi lebih kurang unit trust
Insuran nyer komprehensif
Medical Card nyer gerenti renew, Flat rate dan Cashless.

Jika nak makluma lagi lanjut hubungi saya di 0133657276 (ibrahim)
Ibrahim
SUdah ramai emel saya bertanyakan tentang Takafulink Cerdik ... terima kasih kpd sesiapa yg emel saya.
raz
saya amik insurans:


1) Institusi Mana - PRUDENTIAL
2) Plan yg mana - Plan PRU edu + PRU med
3) Berapa perlindungan - perlindungan melibatkan
- Accidental Death & Disablment
- Accident Medical Reinbursement
- PRUdisabilty provider (perlindungan utk ibu/ bapa yg mbayar sekiranya berlaku apa2..insuran akan dikira FOC)
- PRUmajor med 4
- PRUmed
- PRUpayor basic
- PRUparent payir Basic

4) Apa keistimewaan
Cash Value, perlindungan kpd ibu/ bapa sekali, medical card, wang akan dibayar kpd pemegang insuran jika masuk hospital, hampir semua penyakit dicover tmasuk appendiks.

5) Berapa kena bayar sebulan
cuma RM100

6) Bila matang
ikut kit apilih bp tahun

7) Lain2 yang dirasa perlu..Burn / tidak duit yg kita simpan
akan ada cash value...katakan anak sy umur 24tahun dia nak kuarkan duit dia masa tu dia ada rm28k

9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?
ada sume dah ditentukan.
nis
QUOTE(raz @ Sep 24 2007, 01:00 PM) *
saya amik insurans:


1) Institusi Mana - PRUDENTIAL
2) Plan yg mana - Plan PRU edu + PRU med
3) Berapa perlindungan - perlindungan melibatkan
- Accidental Death & Disablment
- Accident Medical Reinbursement
- PRUdisabilty provider (perlindungan utk ibu/ bapa yg mbayar sekiranya berlaku apa2..insuran akan dikira FOC)
- PRUmajor med 4
- PRUmed
- PRUpayor basic
- PRUparent payir Basic

4) Apa keistimewaan
Cash Value, perlindungan kpd ibu/ bapa sekali, medical card, wang akan dibayar kpd pemegang insuran jika masuk hospital, hampir semua penyakit dicover tmasuk appendiks.

5) Berapa kena bayar sebulan
cuma RM100

6) Bila matang
ikut kit apilih bp tahun

7) Lain2 yang dirasa perlu..Burn / tidak duit yg kita simpan
akan ada cash value...katakan anak sy umur 24tahun dia nak kuarkan duit dia masa tu dia ada rm28k

9) Pulangan di umur matang sudah ditentukan dlm polisi atau tidak?
ada sume dah ditentukan.


raz, maksudnya, insurans ni cover your baby, u and ur hubby sekali ker? macam menarik jer......

kalau parents yang masuk hospital, boleh claim gak ker?

setakat ni, nis belum amik2 apa2 insurans utk anak nis, coz, for education,every months nis wat deduction from salary to her account. for medical, nis ada yang companynyer....klau baby n hubby masuk hospital, company cover..

tapi, dok survey gak...kot2 ada yang menarik....

prudential nih...great eastern ka?
barbiturat_mania
member2 yg ade anak,ramai amik insuran prudential
raz
nis

perlindungan utk parent tu adalah untuk ibu/ bapa yg membayar insuran tu. Mcm raz, raz yg bayar bulan2..so pembayar dilindungi ..yelah mana tau tiba2 raz hilang upaya utk bekerja, kemalangan ke apa yg menyebabkan raz tak dpt bayar bulanan....so insuran tu akan jadi FOC...automatik prudential cover byrn bulan2 sampai tempoh yg kita setuju (mcm raz sampai umur baby 24thn).

Mcm masuk hospital plak ...dia tak cover lah mak/bapak sekali...kalau nak...kena "add on benefit" lah...dan tentunya bayaran bulanan mmg tak dpt lah RM100...akan jadi lebih lah..

p/s: kawan2 raz majority amik PRUDENTIAL ni...tu yg raz confident...so far dorang tu takde masalah bila kena g hosp (ada sorang tu anak dia lelah n ada G6PD...tiap kali warded sume insuran tanggung)...

PRUDENTIAL bukan great eastern...great eastern = ING if tak silap..prudential ni yg gambar kepala red indian tu...
Ibrahim
Aaaaaa Meh sini ni Top ejen takaful PruBSN nak menjawap segala persoalan...

Kalau tgh cari insuran terbaik ... tu baik cari Takaful Terbaik Lagi bagus... Then the best Takaful so Far is Takaful PruBSN.
Ibrahim
Aaaaaa Meh sini ni Top ejen takaful PruBSN nak menjawap segala persoalan...

Kalau tgh cari insuran terbaik ... tu baik cari Takaful Terbaik Lagi bagus... Then the best Takaful so Far is Takaful PruBSN.
Ibrahim
Ramai yg tanya penyakit yg bagaimana di cover?

Jawapan: SEMUA jenis PENYAKIT (kecuali gila) & PEMBEDAHAN kecuali penyakit yg kita sendiri carik penyakit eg. Suruh anak2 bermain di tempat2 merbahaya mcm racing kat litar track sepang ke, anak2 mabuk minum arak/ambil dadah..percubaannya membunuh diri ke..

Kita jg cover rawatan pesakit luar: eg.
- Rawatan sebelum masuk hospital (30 hari sebelum masuk hospital)
- Rawatan susulan selepas keluar hospital (dlm masa 90 hari selepas keluar hospital)
- Rawatan kanser & dialisis buah pinggang
- Khidmat penjagaan jururawat di rumah sekiranya di perlukan doctor eg. kene stroke ke/lumpuh ke atau sebagainya
- Khidmat rawatan di luar negara (dlm masa 90 hari di luar negara)

More detail, rujuk ejen PruBSN berdekatan & baca buku polisi..

Regards
Ibrahim
Kita menyimpan kat ASB banyak banyak... lepas tu kalau nasib tak baik kena tahan kat hospital dan buat operation ..... bill puluh2 ribu ... pastu ambik semua duit ASB tu buat bayar bill Hospital tadi ... Then start menyimpan balik dlm ASB .... Bila irang tanyer kan ada insuran .... ape yg boleh jawap itu insuran kemalangan ..... mana cover penyakit....

Orang yg ada unit trust dan ASB , tapi tiada Insuran seolah-olah sebuah pasukan bola yg tiada penjaga gol....
Ibrahim
Insuran terbaik untuk anak ialah Takafulink Cerdik yg mana terdiri dari 3 dalam 1

Education plan + Insuran + Medical cARD.
Ibrahim
QUOTE(Ibrahim @ Nov 10 2007, 08:45 PM) *
Insuran terbaik untuk anak ialah Takafulink Cerdik yg mana terdiri dari 3 dalam 1

Education plan + Insuran + Medical cARD.


Ahaaa... ni dia quotation Takafulink cerdik untuk RM 150 sebulan...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.