Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Bela Ikan
Mesra.net Forum > Sports, Recreation & Hobby > Haiwan Peliharaan
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
MonFish Fanatic
QUOTE(zool ligakampung @ Jul 6 2008, 09:41 PM) *
Nak bela ikan dalam tangki air...
Ada sesiapa ada info??



QUOTE(Khayty @ Jul 6 2008, 10:10 PM) *
mana MF ni...
nak tanya..saya cadang nak bela ikan semula...bukan pakai akuarium..balang jerk...
ikan mana sesuai?antara ikan yg saya cadang(saya nak pilih salah satu) samada ikan puyu or ikan emas or ikan laga...yg mana?and bagi lah tips sikit....



Assalamualaikum,

Hi...zool bercadang nak bela ikan apa dlm tangki air? Ikan untuk penternakan ke ataupun bela ikan2 hiasan?
Kalau nak menternak ikan, browse kat sini

http://ikankelibelada.blogspot.com/2008/06...lam-kanvas.html[color="#0000FF"][/color]

Kalau nak bela ikan2 hiasan, basically fish-keeping sama aje tak kira dlm aquarium, kolam dan juga tangki air. Bagus jugak
bela dalam tangki air sebab besar, disadvantage nya, tak nampak pandangan sisi cuma pandangan dari atas.
Biasanya pandangan dari atas, orang suka bela ikan Koi sebab warna warni. Tapi tak kisahla kalau zool nak bela ikan apapun,
asalkan bahagia....ramai jugak orang2 yg bela ikan2 Kelah, Aro, dan ikan2 sungai yg lain dalam kolam....pandangan dari atas.

Few basic knowledge on fish-keeping ada MF tulis dalam thread "Bela Ikan" post #734. Harap dapat membantu.



Hi.. Khayty, weii...kome nak bela ikan la pulok!!! Yg mana satu..... dan dalam balang?? Okay....kiranya tak pakai pump la.

1) Ikan puyu ada yg besar tapi average besar 5". Ikan puyu tahan lasak, tak pakai pump pun boleh. Bukan MF kata tapi orang kata....puyu ni menghalau benda2 sihir atau makhluk ghaib jahat dan kalau nak dipukau...tak jadi...orang kata la tapi MF tak tau...no comment!!! Ramai yg bela puyu dalam balang termasuk MF jugak ada bela dulu. Kalau dalam balang, puyu akan duduk diam aje sebab tempat kecik. Ikan Puyu paling senang jaga.

2) Ikan laga.....cantik, tak perlu pump, lasak jugak tapi nyawa tak panjang...setahun dua tahun mati sebab dah tua.

3) Ikan emas...cantik tapi very sensitive, susah jaga....alamatnya riwayat tak lama.

Basic thumb rule untuk quantity ikan2 kecik size max 5". ( 1 inci ikan untuk 1 gallon air ).
MF cuma agak2 balang Khayty cuma ada 3 gallon air so ikan yg paling sesuai......IKAN LAGA, murah aje rm2.
Tapi kalau Khayty rasa nak bela puyu.....why not, go ahead then.

Tukar air balang seminggu sekali. Bila tukar air ikan, cuma buang air lama 50% aje dan tambah air baru. Seeloknya taruh ubat anti klorin tapi untuk puyu tak payah coz puyu lasak tapi kalau ikan laga baikla taruh anti klorin. Disebabkan balang kecik, kalau kat rumah ada filter air kat dapur, guna aje filtered water dan tak payah guna anti klorin.

Untuk menjaga air supaya lambat keruh disebabkan tak guna pump, bila bagi makan bijik2 pellet, bagi sikit aje. Ikan akan makan cuma untuk 10 minit pertama. Kalau masih ada bijik2 pellet selepas 10 minit dan ikan tak makan, Khayty kena keluarkan makanan tersebut. Kalau bagi makanan terlalu banyak...ikan tak makan dan makanan tadi akan mengeruhkan air, air menjadi busuk, toxic dan kalau tak tukar air...ikan akan mati.

Okay Khayty....good luck. Ciao.


]v[onFish Fanatic




aqie 94

salam semua....

buat masa skrang aku ader 3 akuarium (2 3kaki & 1 2kaki)

1 akuarium 3 kaki = buh ikan kelisa
2nd akuarium 3 kak= buh -ikan puyu 6 ekor,
- ikan ketutu 3 ekor
- ikan lampam emas 2 ekor
- ikan lampam silver 2 ekor
- ikan2 seluang
- ikan2 longkang
- anak2 ikan kap (tuk bagi mkn kelisa)

3rd akuarium 2 kaki = ikan guppy
= ikan tetra
= ntah aper namer ntah aku pangil ikan boroi jer....

shawbrother
aku tak main la akuarium kalo nak bela ikan..aku cuma pakai balang kaca jer (botol sos) sebab nak bela ikan pelaga..harga sekor pun murah sekitar RM1 -RM4 jer..kalo nak secara percuma..carik jer kat bendang atau parit.. rolleyes.gif

Jimmy In Ha
aku ada ikan kap dlm kolam.
ada la 6,7,8 ekor gak..
Ikan ubi pon ada...xp xslalu nampak
aqie 94
saper lg yg bela ikn nie?
domesticgoddessnot
bela 2 tanks, last2 suma goal. tank 2 biji tu jadi tmpt bela semut jek la.
chaq
salam...
aku ada bela guppy dlm akuariuum tapi ada yg mati ttetiba...
pastu ada yg jadi kembung perutt.. dah lama tapi tak mati2 pun... yg mati tu yg nampak sihat je..
yg kembung tu memang bulat betul... camana nak buat aa?
chaq
salam...
aku ada bela guppy dlm akuariuum tapi ada yg mati ttetiba...
pastu ada yg jadi kembung perutt.. dah lama tapi tak mati2 pun... yg mati tu yg nampak sihat je..
yg kembung tu memang bulat betul... camana nak buat aa?
aqie 94
QUOTE(chaq @ Sep 7 2008, 02:00 PM) *
salam...
aku ada bela guppy dlm akuariuum tapi ada yg mati ttetiba...
pastu ada yg jadi kembung perutt.. dah lama tapi tak mati2 pun... yg mati tu yg nampak sihat je..
yg kembung tu memang bulat betul... camana nak buat aa?



yang kembung tu mesti yg guppy tak cantikkan?
tu ikan guppy betina....ngandung tu
chaq
QUOTE(aqie 94 @ Sep 14 2008, 10:02 PM) *
QUOTE(chaq @ Sep 7 2008, 02:00 PM) *
salam...
aku ada bela guppy dlm akuariuum tapi ada yg mati ttetiba...
pastu ada yg jadi kembung perutt.. dah lama tapi tak mati2 pun... yg mati tu yg nampak sihat je..
yg kembung tu memang bulat betul... camana nak buat aa?



yang kembung tu mesti yg guppy tak cantikkan?
tu ikan guppy betina....ngandung tu





ngandung apa dah 2 bulan dah kembung... bulat cam bola
chicgee
aku pon ade bela ikan guppy.. ske tgk.. cantik.. senang bela..
bela kat dlam balang kaca je.. beli kat kedai 5hinggit.. xyah pakai oksigen..

yg mati tu maybe sebab air kotor kot.. kalo perut die kembong tu.. maybe sebab makanan xsesuai...
maybe je tau... jgn arr pecaye sgt.. mase aku bela first time dulu pon penah mati gak.. mati lepas beranak.. huhuhu
VIGO









baru beli pagi tadi... beli bekas bulat tue, makanan ikan, pokok, pasir, ikan laga = RM 25.00
protonium_11
aku tengah dok minat beli ikan koi... bukak topic ikan koi tak plak yg berminat dalam mesra nie huhu...ada sapa2 sini pernah perlihara ikan koi??
mama_elin
takde tapi ni nak letak latest deco aquarium mama

hehehehe
mama_elin
NEW AQUARIUM - yg dulu dah pecah dpt lak free yg lagi besau ni..hehehe

nah ni latest pic aquarium mama yg telah diredo semula..tambah pokok2 lagi dan 2 pokok yg memula beli tu dah pun membesar, mencecah paras max air dah..nanti tertutup la cahaya lampu tu..nampak cam redup je,
pokok kangkung yg dlm tuh gak dah nak mencecah ke lampu dah..weekend ni nak kena tolak2 ke bawah sikit..short circuit kang...
naya

ni dari view belah depan, facing 1st hall
depan kanan aquarium


depan tengah aquarium



mama_elin
depan kiri aquarium


whole view depan


ni view dari tepi aquariumla
mama_elin
ni facing 2nd hall, ngadap tv
belakang kanan aquarium


belakang tengah aquarium


belakang kiri aquarium
mama_elin
whole view belakang aquarium
VIGO
Fuhh.. lawa tul mama nie.. eh.. lawa tul akuarium mama nie.... good.gif

chicgee
wowww.. cantik nye mama elin... pandai deco ek... pokok dlm tu sume guna yg idup ke? belh curi idea sket.. untuk raye..hehehe clapping.gif
mama_elin
haah pokok hidup, mama tanam lam tupperware yg kecik2 tuh

tapi sekarang mama wat design baru lak, mama letak tanah dlm auqarium semua n tanam semua direct

ada cara x nak kasi air keruh la..kena pelan2, kalau banyak duit pakai la tong oksigen tuh
chicgee
mama.. tanah tu pakai tanah yg tanam pokok tu ke pakai pasir?
eee..suke2... mcm hepi je tgk ikan2 tu...
mama_elin
haah kalau cantik

base bawah pakai tanah merah
tengah tanah hitam
atas tanah merah
tanah hitam kat atas pun cantik tp takut reflack nampak lain lak..
masMerah
nanti merah hias dulu balang ikan karen merah === baru ambik gambar

soon
dak_miloais
Baru try nak bela ikan laga dan cara jaga pon senang harap2 dapat la ikan tu membesar dan sehat
masMerah
hoq Merah punya mcm lam gambaq yg di post VIGO.

Merah takmo tepek. nanti post jadi slow.


OK lah.

Merah nak turun bawah tengok ikan karen. sat.... teringat la pulak kat ikan karen tu.

bye
teri
wah sumeorg punye ikan gempak2.. mak aku bela ikan puyu je. bela 2 bekas bela kura2 tu. 1 bekas ader 4 ekor. 1 bekas lg ader 3 je sbb sekor dh mati kat opis mak aku (mak aku lupe bg mkn, tgk2 ekor kwn tu dh kene mkn ngn member die) pastu mati sbb takde ekor.

mak aku kate ikan puyu ni leh halau antu.. entah ye entah tidak... aku tgk ikan puyu ni cm tak best je... slalu jd entertainment set utk kucing2 aku yg 10 ekor tu hahahha!!! pakcik aku pun bela ikan puyu gk...
masMerah


Merah jugak ada 4 ekor kura2

sepasang besar

sepasang kecil.


sepasang yg besar tu Merah beli masa dlm pantang anak bongsu yg sekarang darjah 5.

sunyi sepi sangat masa tu === merah beli sepasang kura2 sebesar duit siling duaposen. sekarang dah besar pon.
so umur dlm 11 thn
teri
kura-kura tu takde zuriat ke? ke kura-kura tu masih muda remaja (hape punye soalan nih?)
mama_elin
ni mama baru beli ikan lagi semalam

2 ghost fish - veru transparent, hanya nampak tulang dia shj

and beli udang galah, dpt sekor je, dah tinggai dia je

pic ni nampak 2 ekor ikan ni n udang kat pastu tuh


pic udang kat batang ranting tuh


ikan 2 ekor tu kat bawah tu
mas_putih
wow..cantiknya mama..taman dlm aquarium..mm mmg kreatif lah..
mama ni serba boleh lah..seme menjadi..
tp x sangka plak pokok2 tu blh tanam dlm air...x mati ek!!
klu pokok keladi ngn kangkung tu ok le..suka air..tp pokok2 lain tu.. unsure.gif
mama_elin
yang x mati yang...tanam pokok yg mmg dlm air la, memula sebab dah kena matahari dia jadi layu la jap bila letak lam air tp lelama dia dah imune ngan dlm air, terbiasa dan menjadik2

so ni mama snap de latest deco aquarium mama..x banyak dah pokok2 mama banyakkan keladi, ngan moneyplant je..kangkung x leh la mencacak je dia naik ke atas..keke





mama_elin


mama_elin
Contohilah Cara2 Ikan Bersenggama!



mama_elin




mama_elin




pic ni semua berlaku semalam, kebetulan la pulak mama tengah tengok depa ni semua main2, tengok udang, sekali tengok 2 ekor miang ni lak yg iskkkkkk
malam jumaat lak tu semalam..lelebih lak dari tuan dia..aku sunat gak kang!
ChicCikin
lawa la akuarium mama..
mama ni best arr.. masak, deco semua serba menjadi.. biggrin.gif
nak tepek jugak gambar my little duffy ku yg seekor itu.

masa mula² beli.. (bln 4)
duffy + bekas + anti klorin + makanan = rm10 je.




the latest pic of duffy (bln 10)

mama_elin
kebetulan je kot chickin..jangan puji lelebih..mama ni ada gak buat x menjadi..hahahaha

apa org kata riak baik..hahahahaha

adeyyy la...enuff la for today
mama_elin
QUOTE(ChicCikin @ Oct 31 2008, 11:57 AM) *
lawa la akuarium mama..
mama ni best arr.. masak, deco semua serba menjadi.. biggrin.gif
nak tepek jugak gambar my little duffy ku yg seekor itu.

masa mula² beli.. (bln 4)
duffy + bekas + anti klorin + makanan = rm10 je.




the latest pic of duffy (bln 10)


kasi dia lawan2 tak..nak tengok sirip dia yg cantik...kasi je dia exercise lebih...manja sangat dia nak sorang je dlm tuh
chaq
yang akuarium tu pokok betul ke pokok tipu? camana nak bela pokok betul aaa...? penah try tapi mati n reput je... sapa2 ada ilmu kongsi aaa
mama_elin
ok kalau nak cuba dahulu,

cuba beli yg pokok dijual kat aquarium tu, selalunya depa letak n ikat ngan span/letak batu sekali dlm tu sebab x nak dia naik atas kan..ok u leh buat tu as 1st pokok, tanam lam tupperware kecik yg mcm mama buat tu..then tekan2 kasi mampat then leh cover ngan batu2 kecik semua..

then letak lam aquarium...mmg dia bertahan lama n x mati lah..sebab ada tanah/nutriten

then cuba pokok2 keladi yg mmg hidup lam air, money plant ke yg mmg dia takkan mati.
mama_elin
atau lg satu..u jenis x kisah ngan harga, start la buat spt yg org banyak buat sekarang, pakai tong gas..sah2 tanam je la semua pokok akan hidup..
tapi mahal le kan
mama_elin
ni mama snap last weekend, ikan mama ni dah elok perangai, dah x kejor2 dah x gigit bontot si putih ni..at last depa dah jadi kapel..lama gak la si itam ni nak terima si putih ni..wpun aquarium tu besar dia kejo gak
cuma kesian je la badan si puteh ni dah jadi fit bak model barat2 yg nampak tulang dah memanjang setiap masa melarikan diri dari si itam

n now..depa suka sangat..leh cium2 lak tu..dah berisi sikit si puteh ni

hitam ni mama beli dulu, dia ni la 1st team dlm aquarium ni


puteh ni mama beli kemudian..


they together2...tu pun nampak mcm mengejar je tp sebenarnya tengah cari makanan tu celah2 pokok
ChicCikin
QUOTE(mama_elin @ Oct 31 2008, 03:13 PM) *
kebetulan je kot chickin..jangan puji lelebih..mama ni ada gak buat x menjadi..hahahaha

apa org kata riak baik..hahahahaha

adeyyy la...enuff la for today

ish, saya puji iklas la mama.
jgn pedulik la mama kat org yg mengata mama riak tu. huhuhu..


QUOTE(mama_elin @ Oct 31 2008, 03:14 PM) *
kasi dia lawan2 tak..nak tengok sirip dia yg cantik...kasi je dia exercise lebih...manja sangat dia nak sorang je dlm tuh

dia takde lawan pun mama.
dok sesorang je dalam tu.
kdg kesian gak tp kalau bg kawan nnt dia gaduh plak dlm tu.

chaq
semalam... celup tangan dalam akuarium guppy kat umah tu... zzzzz air ada elektrik la... tutup filter baru ok.. dah rosak la pulak... tapi ikan ada lagi.. sian guppy tu... hihihi... nak bela ikan lain la pulak... boring dah guppy tu.. tapi nak buang sayang la pulak...
mama_elin
mmg sayang nak buang, tp kalau x nak bela dia, u tanam pokok yg dlm air kat laman umah, then campakkan je guppy tu dlm pokok tu, tp biarla kawasan redupkan..dia akan beranak dan beranak tanpa bg makanan..
Iereen
kena up balik topik ni
sbb dh start bela ikan balik ni
tatau la kali ni menjadi ke tak
sgt geram sbb ikan asik mati je
apa kes tah!
k22-goby
cantik hiasan akuarium tue..
ayile
QUOTE(Iereen @ Feb 16 2009, 11:18 AM) *
kena up balik topik ni
sbb dh start bela ikan balik ni
tatau la kali ni menjadi ke tak
sgt geram sbb ikan asik mati je
apa kes tah!

Bela ikan ape lak? Saya baru bela aro n guppy
ayile
QUOTE(mama_elin @ Nov 19 2008, 11:18 AM) *
mmg sayang nak buang, tp kalau x nak bela dia, u tanam pokok yg dlm air kat laman umah, then campakkan je guppy tu dlm pokok tu, tp biarla kawasan redupkan..dia akan beranak dan beranak tanpa bg makanan..

Tapi air nak kene jage gak mama...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.