Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Nak Halau Tikus
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
theblondeme
aku dok umah teres....biasa lah IL ske letak barang2 stok kat belakang tuh...tp x byk la....
yg tensen tikus2 ni jenis x takut org, kdg2 bukak jerk pintu 3,4 ekor berkeliaran, siap dok lalu2 depan pintu, besar2 lak tuh..heee...aku dah lah geli ngan menatang tuh....siap boleh jengah2 kat tingkap... maybe psl jiran2 yg ske buang2 makanan kat belakang ker....psl derang bukan kuar sgt kat blkg tuh, family aku jer slalu utk sidai kain ker n siang lak mmg slalu bukak pintu blkg, so kalo ade yg mati tergolek mesti kitorg yg dpt bau paling sedapppp......ufffhssss....

anybody pls help me to get rid of this creature!!! bukan nak bg die mati, nanti bau terok sgt. cuma nak bagi die lari jer dr tmpat permastautin tuh...huhu.... sad.gif
mcnaz
sng je petua ni...tangkap sekor idup2, gunakn prangkap brumpankan ikan masin ker...apa2 la. pas2 bila dah dpt tangkap kurung dia 2-3 ari...dlm bilik air ker...bagi dia minum...je...pas2 ari ke4 bwk dia kuar n ckp kat dia jgn dtg umah aku lg...kalo tak pas ni aku kurung/bunuh ko lagi...pas2 baca bismillah n lepaskn dia...insyaAllah dia takkn dtg lg skali ngan geng2 dia...

dah ramai org mpraktikkan petua ni...dan dijamin brkhasiat... wink.gif insya Allah
mcnaz
kalo tmpt brmastautin tu kena tngkap bebyk sikit...bg cukupkn korum...kalo ikut jemaah 40 ekor ler... biggrin.gif
MaS_BoNgSu
guna daun semambu...
nurr
QUOTE(mcnaz @ Dec 27 2006, 02:40 PM)
sng je petua ni...tangkap sekor idup2, gunakn prangkap brumpankan ikan masin ker...apa2 la. pas2 bila dah dpt tangkap kurung dia 2-3 ari...dlm bilik air ker...bagi dia minum...je...pas2 ari ke4 bwk dia kuar n ckp kat dia jgn dtg umah aku lg...kalo tak pas ni aku kurung/bunuh ko lagi...pas2 baca bismillah n lepaskn dia...insyaAllah dia takkn dtg lg skali ngan geng2 dia...

dah ramai org mpraktikkan petua ni...dan dijamin brkhasiat... wink.gif insya Allah

erk..tak ke dia dendam lak nanti
theblondeme
QUOTE(mcnaz @ Dec 27 2006, 01:40 PM)
sng je petua ni...tangkap sekor idup2, gunakn prangkap brumpankan ikan masin ker...apa2 la. pas2 bila dah dpt tangkap kurung dia 2-3 ari...dlm bilik air ker...bagi dia minum...je...pas2 ari ke4 bwk dia kuar n ckp kat dia jgn dtg umah aku lg...kalo tak pas ni aku kurung/bunuh ko lagi...pas2 baca bismillah n lepaskn dia...insyaAllah dia takkn dtg lg skali ngan geng2 dia...

dah ramai org mpraktikkan petua ni...dan dijamin brkhasiat... wink.gif insya Allah

ohmy.gif sape lak aku nak suh tgkap n kurung lak tuh, tgk pun dah meremang bulu roma....
theblondeme
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Dec 27 2006, 01:43 PM)
guna daun semambu...

daun semambu tuh daun buluh erk?
mcnaz
kalo kita bunuh dia atau dera dia dgn kejam...dia bleh ingat tu yg jd dendam...

taruk je prangkap yg bleh bli kat hardware shop tu...bila dah masuk prangkap jinjit ke bilik air atau kalo malu dia nengok ko mandi letak je kat luar tp jgn la kena panas n ujan sian lak dia...


daum semambu=daun utk ilangkan demam campak...org india rajin tanam...kalo tak g bli kat nursery pokok bunga dan tanam... 10 taun baru leh diguna pakai... tongue.gif
theblondeme
prefer yg guna daun semambu tuh, letak kat tmpat die slalu port jer kan?

x sanggup nak tgkap nti gang die marah abih 1 umah, mak aku ckp tikus nih kalo kite cakap or marah die boleh paham, means kalo kite marah die, die marah kite balik dgn memusnahkan reta benda kite....

lgipun aku geliiii......
Pakcik_Kordi
Punyalah susah petua petua yang korang bagi nih.....

Apa susah nak halau tikus.....

Ikut cara pakcik...


Syuhhhhhh....syuhhhhhhhhhh... syuhhhhhhhhhhhhh.....


Haa.. kan mudah tuh sleep.gif

Nak Halau tikus pun kene ajar....
syima
erk..
aku siap bagi makan kat tikos2 yang masok umah lagi..
hahaha.. pstu aku angkat la dia kuar..
bukan tikos mouse tu.. ni CENCURUT yang busuk tu.
isk isk
geli ada
muncung
su'
bukan ke pakai daun durian belanda jer....xpun letak je daun pandan kat bawah katil atau lemari...konpen cik ctkus lari....
Lepaking
All that traditional petua does not effective laa

Panggil je pest control....habis cerita.
them will give few times treatment till all the tikus berpindah or merajuk dengan umah u...tounge.gif
ayasofya
ada juga petua org dulu2 yg ckp
jgn sebut perkataan 'tikus' tp guna perkataan cik siti ke atau nama2 lain
ada yg ckp letak buah keras
tp bermaharaja lela jugak
tikus skrg educated..
cerdik bangat
MaS_BoNgSu
QUOTE(ayasofya @ Dec 29 2006, 09:26 AM)
ada juga petua org dulu2 yg ckp
jgn sebut perkataan 'tikus' tp guna perkataan cik siti ke atau nama2 lain
ada yg ckp letak buah keras
tp bermaharaja lela jugak
tikus skrg educated..
cerdik bangat

sleep.gif sebut mak ET jer...
onemesra
bela kucing 2 3 eko...tp jgn bela kucing parsi tikus tido sbelah dia pon buat bodoh je ... laugh.gif
sacred sofia
QUOTE(theblondeme @ Dec 27 2006, 01:16 PM) *
aku dok umah teres....biasa lah IL ske letak barang2 stok kat belakang tuh...tp x byk la....
yg tensen tikus2 ni jenis x takut org, kdg2 bukak jerk pintu 3,4 ekor berkeliaran, siap dok lalu2 depan pintu, besar2 lak tuh..heee...aku dah lah geli ngan menatang tuh....siap boleh jengah2 kat tingkap... maybe psl jiran2 yg ske buang2 makanan kat belakang ker....psl derang bukan kuar sgt kat blkg tuh, family aku jer slalu utk sidai kain ker n siang lak mmg slalu bukak pintu blkg, so kalo ade yg mati tergolek mesti kitorg yg dpt bau paling sedapppp......ufffhssss....

anybody pls help me to get rid of this creature!!! bukan nak bg die mati, nanti bau terok sgt. cuma nak bagi die lari jer dr tmpat permastautin tuh...huhu.... sad.gif


Huhu...siannye..
tikus ni termasuk dalam golongan unggas-unggas gak. Die tak leh terima bau yang menyakitkan hidung die (yang cute tu biggrin.gif)..
So, carenye, cari ubat tikus yang leh wat hidung tikus tu menyengat bile bau ubat tu..
kalau nak pakai gam tikus, payah. bile tikus melekat, cmne lak nak handle tikus tu..
Nak gune ubat tikus, actually, bahaye gak. TIkus bijak la...bile da bau ubat tu, mereka lari,
sebab tak tahan bau and leh wat die org mati..
tapi, alik kite lak yang tak bijak. bahan chemical yang terdapat dalam ubat tikus, leh bawak cancer or mati!
so, care terbaik korang gune SPRAY ni. SPRAY ni tak berbahaya digunakan..lak tu leh halau semut, lipas, nyamuk skali..
cube ar...huhu biggrin.gif
shayrol
QUOTE(sacred sofia @ Jan 24 2009, 09:21 PM) *
QUOTE(theblondeme @ Dec 27 2006, 01:16 PM) *
aku dok umah teres....biasa lah IL ske letak barang2 stok kat belakang tuh...tp x byk la....
yg tensen tikus2 ni jenis x takut org, kdg2 bukak jerk pintu 3,4 ekor berkeliaran, siap dok lalu2 depan pintu, besar2 lak tuh..heee...aku dah lah geli ngan menatang tuh....siap boleh jengah2 kat tingkap... maybe psl jiran2 yg ske buang2 makanan kat belakang ker....psl derang bukan kuar sgt kat blkg tuh, family aku jer slalu utk sidai kain ker n siang lak mmg slalu bukak pintu blkg, so kalo ade yg mati tergolek mesti kitorg yg dpt bau paling sedapppp......ufffhssss....

anybody pls help me to get rid of this creature!!! bukan nak bg die mati, nanti bau terok sgt. cuma nak bagi die lari jer dr tmpat permastautin tuh...huhu.... sad.gif


Huhu...siannye..
tikus ni termasuk dalam golongan unggas-unggas gak. Die tak leh terima bau yang menyakitkan hidung die (yang cute tu biggrin.gif)..
So, carenye, cari ubat tikus yang leh wat hidung tikus tu menyengat bile bau ubat tu..
kalau nak pakai gam tikus, payah. bile tikus melekat, cmne lak nak handle tikus tu..
Nak gune ubat tikus, actually, bahaye gak. TIkus bijak la...bile da bau ubat tu, mereka lari,
sebab tak tahan bau and leh wat die org mati..
tapi, alik kite lak yang tak bijak. bahan chemical yang terdapat dalam ubat tikus, leh bawak cancer or mati!
so, care terbaik korang gune SPRAY ni. SPRAY ni tak berbahaya digunakan..lak tu leh halau semut, lipas, nyamuk skali..
cube ar...huhu biggrin.gif



Kesiannya.. Zalim.. zalim.. tak baik buat binatang macam tu..
Dia pun makhluk tuhan jugak..
Caranya.... Cuba bagi salam, pastu cakap baik dengan penuh sopan, "wahai cik tikus.. ooh cik tikus.. Saya minta tolong jangan ganggu harta benda saya yer.. Saya tak ganggu awak, so awak jangan le ganggu saya okey."
Begitulah lebih kurang skripnya... Saya rasa anda juga lebih berbakat untuk guna kata-kata yang lebih manis dan menambat hati tikus-tikus tersebut. Semoga berjaya.
deana911
QUOTE(shayrol @ Jan 25 2009, 01:24 AM) *
QUOTE(sacred sofia @ Jan 24 2009, 09:21 PM) *
QUOTE(theblondeme @ Dec 27 2006, 01:16 PM) *
aku dok umah teres....biasa lah IL ske letak barang2 stok kat belakang tuh...tp x byk la....
yg tensen tikus2 ni jenis x takut org, kdg2 bukak jerk pintu 3,4 ekor berkeliaran, siap dok lalu2 depan pintu, besar2 lak tuh..heee...aku dah lah geli ngan menatang tuh....siap boleh jengah2 kat tingkap... maybe psl jiran2 yg ske buang2 makanan kat belakang ker....psl derang bukan kuar sgt kat blkg tuh, family aku jer slalu utk sidai kain ker n siang lak mmg slalu bukak pintu blkg, so kalo ade yg mati tergolek mesti kitorg yg dpt bau paling sedapppp......ufffhssss....

anybody pls help me to get rid of this creature!!! bukan nak bg die mati, nanti bau terok sgt. cuma nak bagi die lari jer dr tmpat permastautin tuh...huhu.... sad.gif


Huhu...siannye..
tikus ni termasuk dalam golongan unggas-unggas gak. Die tak leh terima bau yang menyakitkan hidung die (yang cute tu biggrin.gif)..
So, carenye, cari ubat tikus yang leh wat hidung tikus tu menyengat bile bau ubat tu..
kalau nak pakai gam tikus, payah. bile tikus melekat, cmne lak nak handle tikus tu..
Nak gune ubat tikus, actually, bahaye gak. TIkus bijak la...bile da bau ubat tu, mereka lari,
sebab tak tahan bau and leh wat die org mati..
tapi, alik kite lak yang tak bijak. bahan chemical yang terdapat dalam ubat tikus, leh bawak cancer or mati!
so, care terbaik korang gune SPRAY ni. SPRAY ni tak berbahaya digunakan..lak tu leh halau semut, lipas, nyamuk skali..
cube ar...huhu biggrin.gif



Kesiannya.. Zalim.. zalim.. tak baik buat binatang macam tu..
Dia pun makhluk tuhan jugak..
Caranya.... Cuba bagi salam, pastu cakap baik dengan penuh sopan, "wahai cik tikus.. ooh cik tikus.. Saya minta tolong jangan ganggu harta benda saya yer.. Saya tak ganggu awak, so awak jangan le ganggu saya okey."
Begitulah lebih kurang skripnya... Saya rasa anda juga lebih berbakat untuk guna kata-kata yang lebih manis dan menambat hati tikus-tikus tersebut. Semoga berjaya.




http://benggong.blogsome.com/images/tk2.jpg
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.