Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Resepi Selera Kampung
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Discussion
Ida_KL

apa kata kita share resepi masakan ala-ala kampung... smile.gif aku suke masakan kg sebab pembuka selera aku laugh.gif
apa2aje
sedapnya masakan kg.....rindu nak balik kg la pulak... biggrin.gif
putritelagatujuh
bestnyerrr.... Rebung masak lemak ikan air sungai...
MAsak lemak ikan masin ngan nenas..
Sambal Tempoyak.... yum yum terliuq lerrrr wink.gif
einamie
hmm...resepi kg memang membuka selera..NI RESEPI EINAMIE SENDIRI...

IKAN TERUBUK MASAK LEMAK

BAHAN2:
1 EKOR IKAN TERUBUK (DIPOTONG DUA)
CILI API+ KUNYIT HIDUP+ BAWANG KECIL (DI BLENDER)
SANTAN (SECUKUP)
2 BATANG DAUN BUNGA KANTAN (DI RACIK HALUS)
ASAM KEPING (SECUKUPNYA)

CARA2:

- DIDIHKAN SANTAN (GUNAKAN API YG PERLAHAN)
- MASUKKAN BAHAN2 YANG DI BLENDER TADI
- BIARKAN MENDIDIH SEBENTAR, THEN MASUK LAH IKAN TERUBUK
- MASUKKAN ASAM KEPING DAN BUNGA KANTAN
- BIARKAN MENDIDIH DAN JANGAN LUPA GARAM SECUKUP RASA

Lauk ni lawan dia ngan sambal belacan:

cili padi + cili masak ditumbuk bersama belacan bakar, sedikit garam, gula dan perahan air limau kasturi, last digaul bersama mangga muda yg di racik halus.

sambal belacan ni juga boleh di cicah bersama ulam kacang botol/timun/pucuk ubi/daun selon/ulam raja/pegaga...mcm2 lagi la..

selamat mencuba! nanti einamie kasi yg lain pulak ya! wink.gif
putritelagatujuh
IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

1 EKOR IKAN PATIN (SEDERHANA)
2 SUDU BESAR TEMPOYAK
GARAM KASAR
1 ULAS (SEBESAR IBU JARI) KUNYIT HIDUP DITUMBUK
DAUN KESUM
ASAM KEPING
CILI API (IKUT SUKA NAK PEDAS KE TIDAK)
AIR

IKAN DIPOTONG DAN DI BERSIHKAN, GAULKAN DENGAN TEMPOYAK, GARAM, KUNYIT DAN CILI API DIDALAM PERIUK. PERAPKAN SEBENTAR (DLM 5-10 MINIT).
HIDUPKAN API DAH LETAKAN PERIUK ATAS API. KERINGKAN AIR IKAN SEBENTAR DAN MASUKAN AIR DAN REBUS IKAN SEHINGGA MENGELEGAK. THEN MASUKAN ASAM KEPING DAN DAUN KESUM.
PERLAHANKAN API DAN RENEHKAN LEBIH KURANG 5 MINIT. JGN KACAU.. SBB NNT IKAN AKAN HANCUR. BIARKAN JER MENDIDIH ATAS API DENGAN API PERLAHAN. RASA MASAM N MASIN NYER... DAN BOLEHLAH DIANGKAT UNTUK DIHIDANGKAN.

Ada jugak orang isi bawang, halia etc but aku rasa yang nii mmg simple dan lagi sedap lerrrr...
t-ReX
dulu aku ske giler ikan patin nih...
tp sejak dia dikaitkan dengan khinzir...langsung aku x makan2 dah ikan patin nih
April
QUOTE(einamie @ Jun 21 2006, 05:45 PM)
hmm...resepi kg memang membuka selera..NI RESEPI EINAMIE SENDIRI...

IKAN TERUBUK MASAK LEMAK

BAHAN2:
1 EKOR IKAN TERUBUK (DIPOTONG DUA)
CILI API+ KUNYIT HIDUP+ BAWANG KECIL (DI BLENDER)
SANTAN (SECUKUP)
2 BATANG DAUN BUNGA KANTAN (DI RACIK HALUS)
ASAM KEPING (SECUKUPNYA)

CARA2:

- DIDIHKAN SANTAN (GUNAKAN API YG PERLAHAN)
- MASUKKAN BAHAN2 YANG DI BLENDER TADI
- BIARKAN MENDIDIH SEBENTAR, THEN MASUK LAH IKAN TERUBUK
- MASUKKAN ASAM KEPING DAN BUNGA KANTAN
- BIARKAN MENDIDIH DAN JANGAN LUPA GARAM SECUKUP RASA

Lauk ni lawan dia ngan sambal belacan:

cili padi + cili masak ditumbuk bersama belacan bakar, sedikit garam, gula dan perahan air limau kasturi, last digaul bersama mangga muda yg di racik halus.

sambal belacan ni juga boleh di cicah bersama ulam kacang botol/timun/pucuk ubi/daun selon/ulam raja/pegaga...mcm2 lagi la..

selamat mencuba! nanti einamie kasi yg lain pulak ya! wink.gif

first time tau nihh... mcm sedap jer.. tambah ngan belacan mangga pulak tu...
April
my favorite.. pucuk ubi masak lemak tempoyak..

pucuk ubi.. ikut la brape byk yg ada kat tepi umah..
santan (1 biji kelapa)
tempoyak 2-3 sudu
udang sederhana besar
lada api
kunyit
garam
daun kunyit hiris halus


cara2nya;-
pucuk ubi rebus dulu
lepas tu masakkan santan + kunyit dan lada + tempoyak
bila dah mengelegak masukkan pucuk ubi dan udang.
last sekali daun kunyit utk bau harum... smile.gif
yushida03
QUOTE(April @ Jun 23 2006, 01:04 PM)
my favorite.. pucuk ubi masak lemak tempoyak..

pucuk ubi.. ikut la brape byk yg ada kat tepi umah..
santan (1 biji kelapa)
tempoyak 2-3 sudu
udang sederhana besar
lada api
kunyit
garam
daun kunyit hiris halus


cara2nya;-
pucuk ubi rebus dulu
lepas tu masakkan santan + kunyit dan lada + tempoyak
bila dah mengelegak masukkan pucuk ubi dan udang.
last sekali daun kunyit utk bau harum... smile.gif

tempoyak? eiiii...!!
April
QUOTE(yushida03 @ Jun 23 2006, 03:13 PM)
QUOTE(April @ Jun 23 2006, 01:04 PM)
my favorite.. pucuk ubi masak lemak tempoyak..

pucuk ubi..  ikut la brape byk yg ada kat tepi umah..
santan  (1 biji kelapa)
tempoyak 2-3 sudu
udang sederhana besar
lada api
kunyit
garam
daun kunyit hiris halus


cara2nya;-
pucuk ubi rebus dulu
lepas tu masakkan santan + kunyit dan lada + tempoyak
bila dah mengelegak masukkan pucuk ubi dan udang.
last sekali daun kunyit utk bau harum...  smile.gif

tempoyak? eiiii...!!

tau la awak tak suker tempoyak.... biggrin.gif kalu x mo letak pun x pe.. tp kalau letak lagi uummph.. smile.gif
roziearj
huhhh.. best tu selera kampung.. teringat nak makan jantung rebus & cicah kuah asam blum.gif
SaruKhan_Melayu
Teringat nak makan chicken chop dengan sphagetti..























kampung aku kat Paris tau.... lol.gif
azriani
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 25 2006, 12:40 AM)
kampung aku kat Paris tau.... laugh.gif

Paris ker Parit... tongue.gif
tamarra
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 25 2006, 12:40 AM)
Teringat nak makan chicken chop dengan sphagetti..























kampung aku kat Paris tau.... laugh.gif

chicken chop cicah budu ker saruk...... biggrin.gif
Paris versi kelate...
einamie
QUOTE(April @ Jun 23 2006, 12:58 PM)
QUOTE(einamie @ Jun 21 2006, 05:45 PM)
hmm...resepi kg memang membuka selera..NI RESEPI EINAMIE SENDIRI...

IKAN TERUBUK MASAK LEMAK 

BAHAN2:
1 EKOR IKAN TERUBUK (DIPOTONG DUA)
CILI API+ KUNYIT HIDUP+ BAWANG KECIL (DI BLENDER)
SANTAN (SECUKUP)
2 BATANG DAUN BUNGA KANTAN (DI RACIK HALUS)
ASAM KEPING (SECUKUPNYA)

CARA2:

- DIDIHKAN SANTAN (GUNAKAN API YG PERLAHAN)
- MASUKKAN BAHAN2 YANG DI BLENDER TADI
- BIARKAN MENDIDIH SEBENTAR, THEN MASUK LAH IKAN TERUBUK
- MASUKKAN ASAM KEPING DAN BUNGA KANTAN
- BIARKAN MENDIDIH DAN JANGAN LUPA GARAM SECUKUP RASA

Lauk ni lawan dia ngan sambal belacan:

cili padi + cili masak ditumbuk bersama belacan bakar, sedikit garam, gula dan perahan air limau kasturi, last digaul bersama mangga muda yg di racik halus.

sambal belacan ni juga boleh di cicah bersama ulam kacang botol/timun/pucuk ubi/daun selon/ulam raja/pegaga...mcm2 lagi la..

selamat mencuba! nanti einamie kasi yg lain pulak ya!  wink.gif

first time tau nihh... mcm sedap jer.. tambah ngan belacan mangga pulak tu...

hehehehe belum cuba belum tau dik..dah cuba pasti nak lagi
Ida_KL
mane lagi resepi kg wink.gif
yushida03
QUOTE(Ida_KL @ Jun 27 2006, 05:03 PM)
mane lagi resepi kg wink.gif

kat kampung la..
tamarra
QUOTE(yushida03 @ Jun 28 2006, 10:14 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Jun 27 2006, 05:03 PM)
mane lagi resepi kg wink.gif

kat kampung la..

yus kat kg ko resepi apa yg femes.....?!
yushida03
QUOTE(tamarra @ Jun 28 2006, 03:43 PM)
QUOTE(yushida03 @ Jun 28 2006, 10:14 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Jun 27 2006, 05:03 PM)
mane lagi resepi kg wink.gif

kat kampung la..

yus kat kg ko resepi apa yg femes.....?!

general nya soklan.. air asam kaki lembu kot.. spesel sket.. kalu gulai kawah tu dah biasa sgt time kenduri.. sekawah gulai, sebotol budu..
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.