Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Camne Nak Kurangkan Power Mata
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
ayasofya
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?
masMerah
wpun otak tengah jem niiiii...

terpk satu idea--- pernah baca/dengaq dari satu sumber sahih---##


kerap memandang tumbuh2an hijau dengan fokus jauh. (pemandangan hijau)
rehat mata gitu.

masa bilal azan-- sampai kat macam kita mengucap tu..
usap dua belah mata dgn ibu jari.
sebelum usap kemata-- cium dulu dua ibujari-- sebelah kuku.. usap kemata sambil selawat 3 kali
ayasofya
sy ada la tgk iklan yg mcm iklan pil2 untuk mata
tp tah
risau gak
iye ke idak ke
tapi petua yg awak kata tgk pmandangan hijau tu penah la saya dgr
yg masa azan tu
ni firsttime saya dgr
oreo
btol la baru 1st time dgr bab azan tu
SaruKhan_Melayu
Nak kurangkan power mata...?

PM me.. what ever about eye problem can be solved.......

Testimno pesakit katarak.. glaukoma.. rabun jauh dan dekat yang pulih selepas mengunakan rawatan mata dengan saya...

TQ
Ida_KL
cucuk aje mata ko tue laugh.gif
SaruKhan_Melayu
insya allah... menggunakan rawatan herba,.. ramai yang berjaya...
tamarra
SK_M ko citer kat sini je lah tak leh ke?
aku pun nak tau gak. aku nyer power dan 300 lebih kiri kanan. sebelum ni aku pakai lense dah dekat 5 tahun, pas tu aku kena jangkitan kat mata so aku pakai spek balik.. tapi rimas ler....
apa2aje
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 19 2006, 09:42 AM)
insya allah... menggunakan rawatan herba,.. ramai yang berjaya...

sarukhan tongue.gif ...mata saya nikan selalu merah2....
macam mana yer nak bagi baik....
ada ubat yg. bagus tak...
dah puas dahjumpa pakar sana, pakar sini....
hari ni pun bangun tido tadi terasa perit...bila tengok cermin
mata belah kiri merah....
Ewan_sn
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !
apa2aje
QUOTE(edirossa @ Jun 19 2006, 11:09 AM)
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !

eeee pedihnya.... ohmy.gif
tak sanggup rasanya....
Ida_KL
QUOTE(apa2aje @ Jun 19 2006, 11:52 AM)
QUOTE(edirossa @ Jun 19 2006, 11:09 AM)
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !

eeee pedihnya.... ohmy.gif
tak sanggup rasanya....

x pedihkan mata laugh.gif
ayasofya
betul ke guna air limau nipis tu bleh kurangkan power?
xda ke effect tambahan
em mcm yang sarukhan ckp tu
leh x msg info tu kat sini
kongsi ramai2
saya berminat jugak ni
asalkan power leh kurang
x larat gak
ngan silau nyee
power lagi
concatlens gak
tp nak jugak power kurang
x jadik mcm ni
t-ReX
uiks...buh limau
x luka ke mata?
zan
LASIK = pembedahan membetulkan fokus anak mata menggunakan laser.
t-ReX
baper kos dia zan?
aWeKPeNaNG80
mata sebelah kanan.....500
mata sebelah kiri.........425

dua-dua mata..............925
kalau x pakai spek atau lenses.....
mmg rabun la aku..........!!!!!

sad.gif unsure.gif sad.gif
SaruKhan_Melayu
QUOTE(edirossa @ Jun 19 2006, 11:09 AM)
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !

ko dah try ke nih edi....?

setau aku.. limau nipis nih pedih....
kene plak ada infection kat mata...

haa... boleh jadi hantu laaa jawabnya...
apa2aje
sarukhan...citer la skit cam mana nak solve
problem mata aku ni...
SaruKhan_Melayu
QUOTE(zan @ Jun 20 2006, 08:35 AM)
LASIK = pembedahan membetulkan fokus anak mata menggunakan laser.

LASIK...?


hahahahah... doktor mata sendiri pun tak berani try this operation maaaa... BERISIKO...... laugh.gif

pst... heran plak aku... ramai doktor mata pakai spek mata laugh.gif
apa2aje
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 20 2006, 04:03 PM)
QUOTE(zan @ Jun 20 2006, 08:35 AM)
LASIK = pembedahan membetulkan fokus anak mata menggunakan laser.

LASIK...?


hahahahah... doktor mata sendiri pun tak berani try this operation maaaa... BERISIKO...... laugh.gif

pst... heran plak aku... ramai doktor mata pakai spek mata laugh.gif

sebab dia org. tak nampak mata sendiri...hahahha biggrin.gif
SaruKhan_Melayu
QUOTE(aWeKPeNaNG80 @ Jun 20 2006, 01:57 PM)
mata sebelah kanan.....500
mata sebelah kiri.........425

dua-dua mata..............925
kalau x pakai spek atau lenses.....
mmg rabun la aku..........!!!!!

sad.gif unsure.gif sad.gif

Insya Allah.. power mata ko akan naik lagi dalam masa 3 bulan...

Tak Percaya...? Cubalah....
SaruKhan_Melayu
OK... yang ada apa saja masalah dengan mata yang dah PM aku tuh aku ucapkan terima kasih bebanyak....

Sebenarnya.. masalah rabun.. merah mata... astigmentasi....katarak.. glaukoma and what ever about eyes problems berpunca daripada TEKANAN pada mata....

Ia bermakna TEKANAN pada salur darah.. mengakibatkan macam macam komplikasi....

Rawatan yang aku gunakan nih.. akan mengurangkan tekanan pada salur darah pada mata... Perlu diingatkan.. salur darah pada mata terlalu kompleks...dan banyak.... Ia berisiko mendapat jangkitan kuman walaupun korang gosok mata saja saja...

So.... harga untuk rawatan nih bergantung pada kesesuaian dan masalah yang di hadapi... Insya allah... kos nya tidak membebankan... SEKITAR RM 15.00 - RM60.00
ChicCikin
aku br setaun tmbh power..ni dah rabun blk... cool.gif
ayasofya
uikk
x bape nak yakin nak pembedahan
kalo ok x pe
buatnya tgh bedah or lepas bedah jadi bend alain
x naya
x berani tgung risiko la
SaruKhan_Melayu
QUOTE(ayasofya @ Jun 20 2006, 08:53 PM)
uikk
x bape nak yakin nak pembedahan
kalo ok x pe
buatnya tgh bedah or lepas bedah jadi bend alain
x naya
x berani tgung risiko la

Gunakan E Eye Care......
Ewan_sn
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 20 2006, 04:01 PM)
QUOTE(edirossa @ Jun 19 2006, 11:09 AM)
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !

ko dah try ke nih edi....?

setau aku.. limau nipis nih pedih....
kene plak ada infection kat mata...

haa... boleh jadi hantu laaa jawabnya...

dah...mmg pedihlah gak dalam 5 minit...aku buat2-3 minggu sekali...hehehe.
zan
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 20 2006, 04:03 PM)
QUOTE(zan @ Jun 20 2006, 08:35 AM)
LASIK = pembedahan membetulkan fokus anak mata menggunakan laser.

LASIK...?


hahahahah... doktor mata sendiri pun tak berani try this operation maaaa... BERISIKO...... laugh.gif

pst... heran plak aku... ramai doktor mata pakai spek mata laugh.gif

tidak ada risiko berbahaya cuma peratusan 100% penglihatan tidak tinggi. maybe sekitar mega_shok.gif% sahaja.
tamarra
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 20 2006, 04:09 PM)
OK... yang ada apa saja masalah dengan mata yang dah PM aku tuh aku ucapkan terima kasih bebanyak....

Sebenarnya.. masalah rabun.. merah mata... astigmentasi....katarak.. glaukoma and what ever about eyes problems berpunca daripada TEKANAN pada mata....

Ia bermakna TEKANAN pada salur darah.. mengakibatkan macam macam komplikasi....

Rawatan yang aku gunakan nih.. akan mengurangkan tekanan pada salur darah pada mata... Perlu diingatkan.. salur darah pada mata terlalu kompleks...dan banyak.... Ia berisiko mendapat jangkitan kuman walaupun korang gosok mata saja saja...

So.... harga untuk rawatan nih bergantung pada kesesuaian dan masalah yang di hadapi... Insya allah... kos nya tidak membebankan... SEKITAR  RM 15.00 - RM60.00

kos SEKITAR RM 15.00 - RM60.00 tu aku kira ok ler. tak mahal sangat.. kos nak buat spek @ beli lense untk 6 bulan pun mahal pada tu lagi..
tunjuk ler produk tu kat sini sarukhan.... ker aku nak kena PM kat ko gak.. ada effect tak kalau org pegnen try produk ni?
ayasofya
terangkan la lagi lanjut
aku pun nak tahu jugak
power naik nih
letihla gini
waaaaaaaaaaaaaaaaa
SaruKhan_Melayu
QUOTE(tamarra @ Jun 21 2006, 08:52 AM)
QUOTE(SaruKhan_Melayu @ Jun 20 2006, 04:09 PM)
OK... yang ada apa saja masalah dengan mata yang dah PM aku tuh aku ucapkan terima kasih bebanyak....

Sebenarnya.. masalah rabun.. merah mata... astigmentasi....katarak.. glaukoma and what ever about eyes problems berpunca daripada TEKANAN pada mata....

Ia bermakna TEKANAN pada salur darah.. mengakibatkan macam macam komplikasi....

Rawatan yang aku gunakan nih.. akan mengurangkan tekanan pada salur darah pada mata... Perlu diingatkan.. salur darah pada mata terlalu kompleks...dan banyak.... Ia berisiko mendapat jangkitan kuman walaupun korang gosok mata saja saja...

So.... harga untuk rawatan nih bergantung pada kesesuaian dan masalah yang di hadapi... Insya allah... kos nya tidak membebankan... SEKITAR  RM 15.00 - RM60.00

kos SEKITAR RM 15.00 - RM60.00 tu aku kira ok ler. tak mahal sangat.. kos nak buat spek @ beli lense untk 6 bulan pun mahal pada tu lagi..
tunjuk ler produk tu kat sini sarukhan.... ker aku nak kena PM kat ko gak.. ada effect tak kalau org pegnen try produk ni?

Ubat nih boleh kurangkan tekanan pada mata... nak menyembuhkan macam biasa tu tak di jamin la....
Bila dah kurangkan tekanan pada mata.. takder la power spek korang up tetiap tahun
beatmania
umm...
pepagi sebelum mandi selawat nabi..
letak air dalam mate..amalkan selalu..
Fitrah_fitri
QUOTE(edirossa @ Jun 19 2006, 03:09 AM)
QUOTE(ayasofya @ Jun 17 2006, 04:33 PM)
Sape tahu petua untuk kurangkan power mata n silau mata..
xnak la pakai spek mata tebal2 lak
ada yg cakap minum carrot tiap2 ari
waaaa xlalunya
ada cara lain x
slain pil ke apa ke
cabut ggi bleh ke wat power mata btambah
slalu org tua ckp mcm tu
ye ke?

Amalkan titis air limau nipis 2-3 kali seminggu, memula agak pedih sikit...tapi hasilnya memeranjatkan !


engko biaq betul ed... kang tak pasal buta plak mata aku ni
shirhan
produk ini juga membantu:-


BILBERRY PLUS

Nn BILBERRY PLUS DENGAN EKSTRAK BILBERI, BUNGA MARIGOLD, GRAPE SEED, GINGKO BILOBA, LYCII SERTA HERBA LAIN UNTUK KESIHATAN MATA DAN PENGLIHATAN YANG LEBIH BAIK.
  • MELANCARAKAN PEREDARAN DARAH SERTA PENGAGIHAN OKSIGEN DAN NUTRIEN KE MATA
  • MENGUATKAN SALURAN DARAH DI SEKITAR OTOT DAN SARAF MATA UNTUK MELEGAKAN KETEGANGAN ATAU KELETIHAN MATA
  • MENGHALANG KEROSAKAN MATA AKIBAT RADIKAL BEBAS MELALUI TINDAKAN ANTIOKSIDANNYA YANG KUAT
  • MEMBEKALAKAN NUTRIEN UNTUK MENGEKALKAN DAYA PENGLIHATAN YANG SIHAT DAN MELINDUNGI MATA DARIPADA MENJADI TERLALU PEKA TERHADAP CAHAYA
Bilberi
Kaya dengan Anthosianosida, sejenis antioksidan yang kuat, untuk menguatkan saluran darati di sekitar otot dan saraf mats, serfa melegakan ketegangan atau keletihan mats. Semasa Perang Dunia Ke-2, juruterbang Inggeris sudah mengetahui kebaikan Jem bilberi untuk meningkatkan penglihatan pada waktu malam. Kajian seterusnya mengesahkan bahawa bilberi dapat meningkatkan ketepatan penglihatan waktu malam, penyesuaian mata dalam kegelapan dengan lebih pantas, serfa pemulihan segera selepas pendedahan kepada cahaya yang terang.

Ginkgo Biloba
Meningkatkan peredaran darah, dan pengagihan oksigen dan nutrien ke mats. Kajian telah menunjukkan bahawa Ginkgo dapat mencegah masalah penglihatan akibat penyakit kencing manis dan glaukoma, sejenis penyakit mata yang boleh mengakibatkan hilangnya daya penglihatan.

Bunga Marigold
Kaya dengan lutein dan zeaxanthin yang bertindak sebagai cermin mata hitam semulajadi untuk melindungi mata daripada sinaran cahaya yang berbahaya, terutamanya sinaran UV dan cahaya biru. In/ seterusnya mengurangkan risiko kerosakan mata yang berkait rapat dengan peningkatan umur dan selaput, sebab utama kebutaan, dan men/adikan mata tidak terlalu peka kepada cahaya.

Grape Seed
Sejenis antioksidan dengan kekuatan 20 kali melebihi Vitamin C dan 50 kali lebih daripada Vitamin E. Berke&n untuk menghalang radikal bebas dan melindungi kanta mata, retina dan bebola mata daripada kerosakan akibat radikal bebas. Dengan itu, ia dapat melambatkan kejadian selaput dan penyakit degenerasi mata yang lain.

Buah Wolfberi (Lycii)
Wolfberi, dikenali sebagai buah penerang penglihatan, sering digunakan dalam penyediaan sup tradisional yang dapat memperbaiki daya penglihatan. la melancarkan fungsi hati dan begitu berkhasiat untuk mata. Ini dapat melegakan masalah mata yang kering dan letih, daya penglihatan kurang tajam, serta masalah melihat dalam gelap.
ayasofya
letih dah mata aku ni
asik mandang komputer je
mata nye tak problem
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.