Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Korban/aqiqah
Mesra.net Forum > Social & Societies > Hal Ehwal Islam
mama_elin
Nak tanya..especially to ZAYED...yg lelain jika tahu pun x salah nak pastekan sekali..

leh tak briefkan lagi mengenai tulang2 haiwan yg dah dikorbankan/disembelihkan utk upacara qeqah ker..korban ker...after makan mmg WAJIB ke ditanam semua tulang2 itu..jika tidak dibuat apa dosa2 yg menanti..apa hukum2 dia..wajib ke harus ke makruh ker..

Seriously nak tahu mengenai ini..huraikan sekali kenapa segala2nya lah

Thanks In Advance.
Ida_KL
selalunya tulang2 tue ida akan tanam aje
an2
Seeloknya tanam dalam-dalam dan pastikan tidak dapat dimakan bintang buas terutamanya anjing... kalu harimau... ko duk kat mana?
mama_elin
upkan balik topik ni..dah kebelakang...
mama_elin
masih x puas ngan jawapan yg ada
rajamaya1
Pendapat sy yg tak seberapa....

Tulang adalah makanan jin. Daripada buang ke dalam tong sampah, lebih baik tanamkan sahaja supaya ia mereput. Kembali ke tanah. Bab hukum tu sy tak pasti.
zayed
QUOTE(mama_elin @ Apr 17 2006, 06:29 AM)
Nak tanya..especially to ZAYED...yg lelain jika tahu pun x salah nak pastekan sekali..

leh tak briefkan lagi mengenai tulang2 haiwan yg dah dikorbankan/disembelihkan utk upacara qeqah ker..korban ker...after makan mmg WAJIB ke ditanam semua tulang2 itu..jika tidak dibuat apa dosa2 yg menanti..apa hukum2 dia..wajib ke harus ke makruh ker..

Seriously nak tahu mengenai ini..huraikan sekali kenapa segala2nya lah

Thanks In Advance.

tiada dalil yang menjelaskan treatment terhadap tulang2 haiwan yang diaqiqah atau dikorbankan.

cuma hadith menjelaskan secara detail bahawa dilarang beristinjak dgn tulang. itu sahaja.
gelas_plastik
buat sup tulang la ...
mama_elin
QUOTE(zayed @ Apr 19 2006, 09:49 AM)
QUOTE(mama_elin @ Apr 17 2006, 06:29 AM)
Nak tanya..especially to ZAYED...yg lelain jika tahu pun x salah nak pastekan sekali..

leh tak briefkan lagi mengenai tulang2 haiwan yg dah dikorbankan/disembelihkan utk upacara qeqah ker..korban ker...after makan mmg WAJIB ke ditanam semua tulang2 itu..jika tidak dibuat apa dosa2 yg menanti..apa hukum2 dia..wajib ke harus ke makruh ker..

Seriously nak tahu mengenai ini..huraikan sekali kenapa segala2nya lah

Thanks In Advance.

tiada dalil yang menjelaskan treatment terhadap tulang2 haiwan yang diaqiqah atau dikorbankan.

cuma hadith menjelaskan secara detail bahawa dilarang beristinjak dgn tulang. itu sahaja.

sorry zayed..blurr ni istinjak ni apa maknanya..

so jika x ditanam..boleh lah..siap terus buang camtu..

bukannya apa..last sat ada la mama buat aqiqah utk anak sulong mama tu, sharing ngan 7 org jiran lagi, sembelih lembu..goting royong kat surau, masak2 semuanyala..tapi tengok lepas semua makan lunch ngan malam..jenuhla kaum2 ibu yg mencuci kutip asing2 bekas makanan org lain tulang2 tu semua..sambil tu mulut tahu jerla celoteh ngomel sambil buat keje..just mama tengok jerla cara depa kutip2 tulang yg banyak tu..diasingkan...then ada org tanamkan..its kind of hassle especially melibatkan kenduri besar sebegini..

tu yg nak tahu in detail..then dari mana mereka dpt sumber2 yg suruh tanam tulang2 ni semua..

tq
an2
QUOTE(mama_elin @ Apr 20 2006, 02:38 PM)
QUOTE(zayed @ Apr 19 2006, 09:49 AM)
QUOTE(mama_elin @ Apr 17 2006, 06:29 AM)
Nak tanya..especially to ZAYED...yg lelain jika tahu pun x salah nak pastekan sekali..

leh tak briefkan lagi mengenai tulang2 haiwan yg dah dikorbankan/disembelihkan utk upacara qeqah ker..korban ker...after makan mmg WAJIB ke ditanam semua tulang2 itu..jika tidak dibuat apa dosa2 yg menanti..apa hukum2 dia..wajib ke harus ke makruh ker..

Seriously nak tahu mengenai ini..huraikan sekali kenapa segala2nya lah

Thanks In Advance.

tiada dalil yang menjelaskan treatment terhadap tulang2 haiwan yang diaqiqah atau dikorbankan.

cuma hadith menjelaskan secara detail bahawa dilarang beristinjak dgn tulang. itu sahaja.

sorry zayed..blurr ni istinjak ni apa maknanya..

so jika x ditanam..boleh lah..siap terus buang camtu..

bukannya apa..last sat ada la mama buat aqiqah utk anak sulong mama tu, sharing ngan 7 org jiran lagi, sembelih lembu..goting royong kat surau, masak2 semuanyala..tapi tengok lepas semua makan lunch ngan malam..jenuhla kaum2 ibu yg mencuci kutip asing2 bekas makanan org lain tulang2 tu semua..sambil tu mulut tahu jerla celoteh ngomel sambil buat keje..just mama tengok jerla cara depa kutip2 tulang yg banyak tu..diasingkan...then ada org tanamkan..its kind of hassle especially melibatkan kenduri besar sebegini..

tu yg nak tahu in detail..then dari mana mereka dpt sumber2 yg suruh tanam tulang2 ni semua..

tq

istinjak tu... bersuci la mama... kalo takde air kan boleh guna bende kesat
mama_elin
wokeh tq...tulah cam pernah dengar tapi cam cakap lah blurrrr
zayed
QUOTE(mama_elin @ Apr 20 2006, 06:38 AM)
QUOTE(zayed @ Apr 19 2006, 09:49 AM)
QUOTE(mama_elin @ Apr 17 2006, 06:29 AM)
Nak tanya..especially to ZAYED...yg lelain jika tahu pun x salah nak pastekan sekali..

leh tak briefkan lagi mengenai tulang2 haiwan yg dah dikorbankan/disembelihkan utk upacara qeqah ker..korban ker...after makan mmg WAJIB ke ditanam semua tulang2 itu..jika tidak dibuat apa dosa2 yg menanti..apa hukum2 dia..wajib ke harus ke makruh ker..

Seriously nak tahu mengenai ini..huraikan sekali kenapa segala2nya lah

Thanks In Advance.

tiada dalil yang menjelaskan treatment terhadap tulang2 haiwan yang diaqiqah atau dikorbankan.

cuma hadith menjelaskan secara detail bahawa dilarang beristinjak dgn tulang. itu sahaja.

sorry zayed..blurr ni istinjak ni apa maknanya..

so jika x ditanam..boleh lah..siap terus buang camtu..

bukannya apa..last sat ada la mama buat aqiqah utk anak sulong mama tu, sharing ngan 7 org jiran lagi, sembelih lembu..goting royong kat surau, masak2 semuanyala..tapi tengok lepas semua makan lunch ngan malam..jenuhla kaum2 ibu yg mencuci kutip asing2 bekas makanan org lain tulang2 tu semua..sambil tu mulut tahu jerla celoteh ngomel sambil buat keje..just mama tengok jerla cara depa kutip2 tulang yg banyak tu..diasingkan...then ada org tanamkan..its kind of hassle especially melibatkan kenduri besar sebegini..

tu yg nak tahu in detail..then dari mana mereka dpt sumber2 yg suruh tanam tulang2 ni semua..

tq

dari segi hukum, memang tak jelas.

mcm daging korban/aqiqah "dikatakan" tidak boleh diberikan kepada orang kafir. sebenarnya, takde dalil yang jelas. cuma apabila diamalkan berkurun2 di kalangan umat islam, ia "menjadi" dalil. maka kalau kita tak buat, kita dipandang serong seolah2 mengingkari agama. namun masyarakat sekarang, sudah bijak menilai. sudah mahu mengetahui apa asal usul..apa sandaran dalil...kalau dahulu, orang pakai kopiah, org pakai serban kata...tak boleh, kena buat..maka sami'na wa ata'na tanpa ada soal walaupun benda tu salah.

ada sesetengahnya benda tu baik...tapi apabila sampai peringkat berakar umbi kepada pegangan, tak buat tak "islam; ini yang menjadi masalah besar.
mama_elin
so..dlm erti kata lain..x berdosa lah cuma ia dah jadi amalan/adat budaya kita ni.

nak tanya lagi sikit..masa korban/aqeqah..family zayed ada tanam2 x tulang2 ni..atau mereka sepemikiran ngan zayed..
nak tahu jer..
zayed
QUOTE(mama_elin @ Apr 20 2006, 08:44 AM)
so..dlm erti kata lain..x berdosa lah cuma ia dah jadi amalan/adat budaya kita ni.

nak tanya lagi sikit..masa korban/aqeqah..family zayed ada tanam2 x tulang2 ni..atau mereka sepemikiran ngan zayed..
nak tahu jer..

biggrin.gif biggrin.gif family saya orang kampung. nak tegur pun masalah jugak. saya diam je lah. cuma berlaku dlm satu kenduri (ada aqiqah sekali). so, adalah jiran/kawan cina datang. so, ayah dgn adik saya kata, "tak boleh makan daging nih (sebab daging aqiqah)." tapi cina tu amik dan makan. saya kata, "takpelah..biarlah.."

susah nak merubah pemikiran. apa yang kita boleh buat, kita mulakan dgn diri sendiri. kita jgn buat. orang2 tua nak buat, biarlah...nanti amalan tu akan terkubur spt mana "mandi safar"
mama_elin
oh ok..mandi safar tu apa lak..yg tahu bulan safar tu banyak pergaduhan/ bak org kata x elok la buat kenduri kawen la..kenduri tu la pendek kata x leh la dlm bulan safar..tapi x pernah lak dengar mandi safar
zayed
QUOTE(mama_elin @ Apr 20 2006, 08:58 AM)
oh ok..mandi safar tu apa lak..yg tahu bulan safar tu banyak pergaduhan/ bak org kata x elok la buat kenduri kawen la..kenduri tu la pendek kata x leh la dlm bulan safar..tapi x pernah lak dengar mandi safar

see...u never heard of it....amalan ni popular zaman 70-an/80-an..

mandi buang sial...

takde kesialan dlm mana2 bulan...
mama_elin
x..mmg x pernah dengar pun..so lelama akan diam camtu jerlah kan...segala amalan2 tuh....mungkin kot dah diganti ngan mandi bunga..kemain popular lagi..buang sial gak tuh..hahahaha
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.