Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kuih Tinge Keling
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Discussion
Pages: 1, 2
Ida_KL
aku rasa nie kali ke-2 aku posting pasal tajuk nie... dari dulu sampai sekarang aku masih tak dapat resepi kuih nie lagi....aku selalu beli kuih nie...tapi asyik beli aje...nak jugak aku cube buat kuih nie sendiri....ade sesiapa tahu tak resepi pasal kuih nie...ni kuih peberet aku... laugh.gif
sembonia
ko nih..byk2 kuiih senang beli ko nk jugak buat sndirikkkk...
sembonia
ida..aku rasa ini la rsepi yg ko nak

kalo salah sori ek

Kuih Bederam

Bahan-Bahan:
1 mangkuk tepung beras
1 keping gula melaka ˝ mangkuk air
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Masak gula melaka dengan air hingga mendidih setelah itu campurkan dengan tepung sambil digaulkan hingga sebati. Apabila sebati perapkan adunan sehari. Bentukkan adunan bulat-bulat kemudian digoreng hingga garing. Angkat dan toskan. Buat sehingga selesai.
Ida_KL
QUOTE(sembonia @ Feb 23 2006, 04:45 PM)
ko nih..byk2 kuiih senang beli ko nk jugak buat sndirikkkk...

ntahlah...aku nie jenis lain skit...aku lebey suke buat sendiri....aku rasa buat hati skit
Ida_KL
QUOTE(sembonia @ Feb 23 2006, 04:51 PM)
ida..aku rasa ini la rsepi yg ko nak

kalo salah sori ek

Kuih Bederam

Bahan-Bahan:
1 mangkuk tepung beras
1 keping gula melaka ˝ mangkuk air
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Masak gula melaka dengan air hingga mendidih setelah itu campurkan dengan tepung sambil digaulkan hingga sebati. Apabila sebati perapkan adunan sehari. Bentukkan adunan bulat-bulat kemudian digoreng hingga garing. Angkat dan toskan. Buat sehingga selesai.

resepi nie mane ko dapat? ko penah buat ke?
mama_elin
uishh fav mama ngan syira ni...dah org penang kan..hehehe

kalau nak selalu beli kat pasar tani shah alam hari ahad...
tapi ni kalau ada resepi..leh la cuba buat..sure anak mama suka ni..
sembonia
QUOTE(Ida_KL @ Feb 23 2006, 04:18 PM)
QUOTE(sembonia @ Feb 23 2006, 04:51 PM)
ida..aku rasa ini la rsepi yg ko nak

kalo salah sori ek

Kuih Bederam

Bahan-Bahan:
1 mangkuk tepung beras
1 keping gula melaka  ˝ mangkuk air
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Masak gula melaka dengan air hingga mendidih setelah itu campurkan dengan tepung sambil digaulkan hingga sebati. Apabila sebati perapkan adunan sehari. Bentukkan adunan bulat-bulat kemudian digoreng hingga garing. Angkat dan toskan. Buat sehingga selesai.

resepi nie mane ko dapat? ko penah buat ke?

aku korek2 jumpe respi nih..

nk suh aku cuba..

da aku pun x suke mkn kuih ni huh.gif
mama_elin
yg mama nampak dia x bentukkan bulat2..dia ambik acuan mcm telo benjo tu..then dia tekapkan kat adunan tu..ambik dan campak dlm kuali..gorengla..

sure ke dia pakai gula melaka..bukan gula merah ker...mcm ada serbuk jer masa makan tu..inti dlm lah serbuk tuh
VARGTYRADAM666
TELINGA CAPANG~~!!! wink.gif
Ida_KL
QUOTE(mama_elin @ Feb 23 2006, 05:49 PM)
uishh fav mama ngan syira ni...dah org penang kan..hehehe

kalau nak selalu beli kat pasar tani shah alam hari ahad...
tapi ni kalau ada resepi..leh la cuba buat..sure anak mama suka ni..

mama pun nak buat gak ke kuih nie.... tapi resepi tak tahu jugak ye wink.gif
Ida_KL
QUOTE(sembonia @ Feb 23 2006, 05:50 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Feb 23 2006, 04:18 PM)
QUOTE(sembonia @ Feb 23 2006, 04:51 PM)
ida..aku rasa ini la rsepi yg ko nak

kalo salah sori ek

Kuih Bederam

Bahan-Bahan:
1 mangkuk tepung beras
1 keping gula melaka  ˝ mangkuk air
Minyak untuk menggoreng

Cara:
Masak gula melaka dengan air hingga mendidih setelah itu campurkan dengan tepung sambil digaulkan hingga sebati. Apabila sebati perapkan adunan sehari. Bentukkan adunan bulat-bulat kemudian digoreng hingga garing. Angkat dan toskan. Buat sehingga selesai.

resepi nie mane ko dapat? ko penah buat ke?

aku korek2 jumpe respi nih..

nk suh aku cuba..

da aku pun x suke mkn kuih ni huh.gif

aku ingatkan resepi nie dari ko dan ko penah buat kuih nie
Ida_KL
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Feb 23 2006, 06:35 PM)
TELINGA CAPANG~~!!! wink.gif

ade yg kena kerat tinge nie kang angry.gif
VARGTYRADAM666
QUOTE(Ida_KL @ Feb 23 2006, 01:50 PM)
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Feb 23 2006, 06:35 PM)
TELINGA CAPANG~~!!! wink.gif

ade yg kena kerat tinge nie kang angry.gif

PASTU KO BUAT KALUNG TAU.... wink.gif
Ida_KL
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Feb 23 2006, 07:17 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Feb 23 2006, 01:50 PM)
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Feb 23 2006, 06:35 PM)
TELINGA CAPANG~~!!! wink.gif

ade yg kena kerat tinge nie kang angry.gif

PASTU KO BUAT KALUNG TAU.... wink.gif

kalu dari tinge ko bleh gak aku buat kalung laugh.gif
yushida03
aku rasa utk buat kuih ni (ada org panggil apa? kederam??) ko kena minta tunjuk ajar by-hand.. kena tgk sendiri, xleh baca resipi jer..
mama_elin
takkan lak nak pi awai2 kat pasar tani tu...tengok dia buat..mmg dia pun buat kat situ..cuma bancuhan tu ufff x sanggup banyak pakai minyak masa dok uli tepong tuh...tapi bila makan..lupa dah minyak yg bergelen2 dia letak tuh...ufffff
Didiharaiss
kuih choq peneram org utara sebut
Ida_KL
bab2 nak uli tue tak kisah sgt tapi takkanlah tak ade yg tahu nak buat resepi kuih nie kot?

dulu mase kecik2 selalu lepak umah member depan umah...mak dier org utara... bile petang2 selalu buat kuih nie..mase tue mane nak ingat tentang nak buat kuih nie...tahu makan aje laugh.gif
kodok
perghhhh..kuih fevret aku nih..mkn time panas2 sedap gilos..kalo dari dulu aku tau tinga keling sedap camni,mmg aku suh mamak seblah umah potong tinga dia wat kuih ni
Ida_KL
QUOTE(kodok @ Feb 24 2006, 01:32 PM)
perghhhh..kuih fevret aku nih..mkn time panas2 sedap gilos..kalo dari dulu aku tau tinga keling sedap camni,mmg aku suh mamak seblah umah potong tinga dia wat kuih ni

iyelah...aku ingat lepas nie kalu aku tak dpt resepinya aku nak potonglah tinge kawan2 keling aku tue...mesti pahit rasanya laugh.gif
mama_elin
eiiii korang jangan le nak tutupkan tekak org yg dah suka makan telinge keling ni...sabo jer..
Ida_KL
laugh.gif rileklah...kalulah ida makan kuih tu tetiba ida tak terperasan dlm byk2 kuih tue tetiba terselit lak satu tinge keling...pas tue ida terus makan... tapi rasa liat2 skitlah.. ingatkan tersalah adunan tepungnya...rupanya2 tinge keling...janji kuih tue manis...sapu ajelah laugh.gif
mama_elin
tongue.gif
yushida03
QUOTE(Ida_KL @ Feb 24 2006, 09:59 AM)
bab2 nak uli tue tak kisah sgt tapi takkanlah tak ade yg tahu nak buat resepi kuih nie kot?

dulu mase kecik2 selalu lepak umah member depan umah...mak dier org utara... bile petang2 selalu buat kuih nie..mase tue mane nak ingat tentang nak buat kuih nie...tahu makan aje laugh.gif

aku samapi skrg x penah ingat pasal nk buat kuih ni.. tahu makan jer..

tp betull lah.. kena tgk sendiri.. pasal mak aku dah 2 kali try buat tp x jadi2.. padahal resipi dah complete dpt dari k.long aku (org kedah)..
VARGTYRADAM666
QUOTE(yushida03 @ Feb 24 2006, 04:02 AM)
aku rasa utk buat kuih ni (ada org panggil apa? kederam??) ko kena minta tunjuk ajar by-hand.. kena tgk sendiri, xleh baca resipi jer..

rolleyes.gif

YARPS...

CARA NAK BIKIN BENTUK CAM TELINGA CAMNA YER TAK??

MAIN LANTARMM JERHHH TAH APA LAK GHUPERNYERHH NANTIH.... laugh.gif
April
tak tau resepi... biasanya beli dan makan sajerr... kat psr mlm sini ada satu gerai mmg best dianyer 'telinga keling'. rangupp.. tp tak leh mkn selalu sbb byk minyak...
Ida_KL
semalam mase aku duty aku ternampak kuih tinge keling....aku nak beli tapi tak bleh lak sebab tgh duty.....terliur lak aku sad.gif
einamie
QUOTE(Ida_KL @ Mar 1 2006, 08:52 AM)
semalam mase aku duty aku ternampak kuih tinge keling....aku nak beli tapi tak bleh lak sebab tgh duty.....terliur lak aku sad.gif

cian dia.... sad.gif , nantik ek...einamie bagi resepi...
eu_jin
mak i tau resepinyer...
tp bila dia wat
kerah ketung...
hahaha
kena pndi buat
dh terer br jadik!!!!!
Adinda
aiseh ida nak kena lepuk ni.. tongue.gif

haritu kan Adinda ada kasi resepi..

ida kan dah janji nak cuba... ha..dah cuba blom? huh.gif biggrin.gif

KLIK SINI
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Mar 3 2006, 08:52 AM)
aiseh ida nak kena lepuk ni.. blum.gif

haritu kan Adinda ada kasi resepi..

ida kan dah janji nak cuba... ha..dah cuba blom? huh.gif biggrin.gif

KLIK SINI

memang adinda kasi resepi... nak main lepuk org lak ye....kang ida sumbat kuih tinge tue dlm idung adinda baru tahu laugh.gif
Adinda
unsure.gif unsure.gif sad.gif
Ida_KL
QUOTE(Adinda @ Mar 6 2006, 08:24 AM)
unsure.gif unsure.gif sad.gif

laugh.gif
VARGTYRADAM666
BUSOK LAH TELINGA KAUWUUUUUU

SUKA KAU EHHHHH.....

WEIH....

DIA ADA VERSI ASLI.... VERSI PANDAN...VERSI PUTIH..... TAPI LINGKARAN TELINGA TUH SAMA JERH AKU NENGOK.....

YG KAT DEPAN TGV TUH.... APA KENAMANYA TUH......ROTI LIAT YG LILIT TUH...... laugh.gif ADUHH LUPA LAKKKK PON DAH MACAM KUEH TELINGA IDA DAH.....

TAPI BESAR SIKIT LAH.... BLEYH CALIT NGAN KEJU....NGAN CEKELAT..... KIRA UP TO DATE NYA LAH....

SIAP BOLEYH LILIT LAK SOSEJ TUH.....


ADALAH KAN.... AWEX TUH BUAT....... UNTUK AKU..... SEKARANG... DIA LARI KE SWEDEN...TAK BALIK-BALIK.....

INILAH RAHSIANYA...AWEX AKU KAT SWEDEN TUH TAK SANGGUP NAK HADAP AKU LAGIHHH....

SEBAB DIA BUAT YG LILIT SOSEJ TUH.....

AKU BUKAKKK JERHHH BEKAS KUEH BUATAN TANGAN DIA TUH...... AKU BAHAN.....TAPI DIA TAU AKU GURAU.....

MASA TU LAK KAN... ADA LAK MAMAT SEBELAH AKU..... BLEYH HEJEKKKK KAN LAK AWEX AKU TUH..... PASTU TERUS AKU LAK DIPERSALAHKAN.....

LANGSUNG DIA TAK BALIK-BALIK HINGGA HARI INI blink.gif
Ida_KL
ade yg kena goreng tinge ni laugh.gif
VARGTYRADAM666
QUOTE(Ida_KL @ Mar 14 2006, 05:27 AM)
ade yg kena goreng tinge ni laugh.gif

blink.gif unsure.gif

ASAL LAKKK <_<
Ida_KL
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Mar 14 2006, 10:59 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 14 2006, 05:27 AM)
ade yg kena goreng tinge ni  laugh.gif

blink.gif unsure.gif

ASAL LAKKK dry.gif

dari dulu lagi aku nak resepi yg btol2 angry.gif
r-na
ida
dah dapat resepi telinga keling?

resepi tinga nyonya tua tak mo ker? ph34r.gif
Ida_KL
QUOTE(r-na @ Mar 22 2006, 05:32 PM)
ida
dah dapat resepi telinga keling?

resepi tinga nyonya tua tak mo ker? ph34r.gif

blom dapat lagilah resepinya...

ko dah penah makan tinge nyonya tua ye? laugh.gif tak tercabut ke gigi ko nak kunyah tinge tu laugh.gif
einamie
wakakkakakakakakakakkakaakaaakaaaakk klakor la korang nih... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(einamie @ Mar 28 2006, 04:56 PM)
wakakkakakakakakakakkakaakaaakaaaakk klakor la korang nih... laugh.gif laugh.gif laugh.gif

aku nak resepi tue tahu tak angry.gif ko gelakkan ye
VARGTYRADAM666
QUOTE(Ida_KL @ Mar 22 2006, 01:19 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 22 2006, 05:32 PM)
ida
dah dapat resepi telinga keling?

resepi tinga nyonya tua tak mo ker? ph34r.gif

blom dapat lagilah resepinya...

ko dah penah makan tinge nyonya tua ye? laugh.gif tak tercabut ke gigi ko nak kunyah tinge tu laugh.gif

KAU NAK TAK TELINGA....

TAMBY??? laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(VARGTYRADAM666 @ Mar 29 2006, 07:31 PM)
QUOTE(Ida_KL @ Mar 22 2006, 01:19 PM)
QUOTE(r-na @ Mar 22 2006, 05:32 PM)
ida
dah dapat resepi telinga keling?

resepi tinga nyonya tua tak mo ker? ph34r.gif

blom dapat lagilah resepinya...

ko dah penah makan tinge nyonya tua ye? laugh.gif tak tercabut ke gigi ko nak kunyah tinge tu laugh.gif

KAU NAK TAK TELINGA....

TAMBY??? laugh.gif

tinge buat ape...aku nak kuih tinge...agak2 skitlah kalu nak kasi tinge tamby pun....ko kena kikis kerak2 daki kat tinge tamby tue baru aku bleh makan...kalu tak pahit nanti laugh.gif laugh.gif
r-na


sian ida


Also known as peniram. It is made of
rice flour cooked with brown sugar
and deep fried. The cookie is round
in shape with one or several holes
in the middle. It has a sweet taste
and quite soft in texture.
r-na
Bahan-bahan
1kg tepung beras (gajah tiga ekor punya brand)
1/2 kilo gula merah
1/2 kg gula pasir
2 cawan air
3 helai daun pandan


Cara Menyediakan
Gula merah, gula putih, daun pandan dan air disatukan.
Masak diatas api sehingga mendidih dan betul2 hancur sambil di kacau. Tepung tadi diayak di dlm periuk atau besen besar. Tapis air gula yang sedang mendidih ke dalam bekas tepung.
Kacau dengan senduk kayu hingga sebati. Perap adunan sekurang-kurang 5 jam. Apabila adunan sejuk,
bentukkan adunan mengikut saiz yang disukai. Goreng dalam minyak panas. Kuih yang menjadi, akan timbul apabila digoreng. Angkat & toskan apabila telah masak.

Nota:
Sekiranya adunan ini keras bolehlah di uli dengan air suam sehingga lembut.
Adunan tepung. Denderam/Peneram ini boleh di simpan di dalam petisejuk. Ia boleh tahan sehingga 3 bulan.

Sumber: Kiah Bte Yasin
(Pemenang Peraduan Resepi Warisan Ibu Pilihan BERNAS)
Ida_KL
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 03:29 PM)


sian ida


Also known as peniram. It is made of
rice flour cooked with brown sugar
and deep fried. The cookie is round
in shape with one or several holes
in the middle. It has a sweet taste
and quite soft in texture.

kenape ko cian kat aku blink.gif
Ida_KL
QUOTE(r-na @ Mar 31 2006, 03:34 PM)
Bahan-bahan
1kg tepung beras (gajah tiga ekor punya brand)
1/2 kilo gula merah
1/2 kg gula pasir
2 cawan air
3 helai daun pandan


Cara Menyediakan
Gula merah, gula putih, daun pandan dan air disatukan.
Masak diatas api sehingga mendidih dan betul2 hancur sambil di kacau. Tepung tadi diayak di dlm periuk atau besen besar. Tapis air gula yang sedang mendidih ke dalam bekas tepung.
Kacau dengan senduk kayu hingga sebati. Perap adunan sekurang-kurang 5 jam. Apabila adunan sejuk,
bentukkan adunan mengikut saiz yang disukai. Goreng dalam minyak panas. Kuih yang menjadi, akan timbul apabila digoreng. Angkat & toskan apabila telah masak.

Nota:
Sekiranya adunan ini keras bolehlah di uli dengan air suam sehingga lembut.
Adunan tepung. Denderam/Peneram ini boleh di simpan di dalam petisejuk. Ia boleh tahan sehingga 3 bulan.

Sumber: Kiah Bte Yasin
(Pemenang Peraduan Resepi Warisan Ibu Pilihan BERNAS)

thanks... kalu jadi mlm nie aku nak cube buat....
Miya_narien
dulu jiran aku bt jual..selalu la dpt mkn..
tp dia dah meninggal skg..kami pun dh jrg dpt mkn
VARGTYRADAM666
QUOTE(Miya_narien @ Mar 31 2006, 11:30 AM)
dulu jiran aku bt jual..selalu la dpt mkn..
tp dia dah meninggal skg..kami pun dh jrg dpt mkn

APA LAGI...

SEDEKAH KAN LAH AL~FATIHAH....PADA ARWAH TU....

SEMASA DIA HIDUP...BLEYH PLAK DIA SEDEKAH KAT KAU.....KAN.....KAU TAK RUGI APA PUN..... rolleyes.gif
The Corrector
aku panggil kueh kederang..huduh betul bagi nama telinga keling
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.