Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Masak Apa Dengan Ikan Cencaru
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Request
sirah
Hai rerakan....
semalam pergi giant beli ikan cencaru dua ekor... baru dua ringgit besar besar pulak tu....
boleh tak bagi cadangan nak masak apa yang best dengan dua ekor ikan nih...
kasik la resepi sekali yek....
trima kasih....
Ida_KL
peberet ida ikan cencaru sumbat...cubelah wink.gif tapi kena sumbat dlm2lah laugh.gif
t-ReX
masak asam pedas pun besh gak
honeybear
goreng pon sodap...
bakaq ker...then cicah ayaq asam...
perghhhh.... laugh.gif


*masa kat asrama...ikan nie dikenali dgn nama~ikan jaket..*
MaS_BoNgSu
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. tongue.gif
Ida_KL
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Jul 25 2005, 04:21 PM)
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. blum.gif

alah ko pun same gak...... nak cakap org konon laugh.gif
MaS_BoNgSu
aik ada plak yg terasa..... blum.gif
sirah
QUOTE(t-ReX @ Jul 25 2005, 02:39 PM)
masak asam pedas pun besh gak

T-rex betui ka boleh buat asam pedaih...
tak penah dengaq pun ikan cencaru orang buat asam pedaih...
Ida_KL
QUOTE(sirah @ Jul 25 2005, 04:52 PM)
QUOTE(t-ReX @ Jul 25 2005, 02:39 PM)
masak asam pedas pun besh gak

T-rex betui ka boleh buat asam pedaih...
tak penah dengaq pun ikan cencaru orang buat asam pedaih...

aik! ko tahu goreng aje ke ikan tue... ikan cencaru leh masak lemak...asam pedas... cencaru sumbat......

patutlah ko tak tahu laugh.gif tak ape.. janji ko nak blajar
MaS_BoNgSu
Nah ambik resepi dia....
aku cilok jer nii....

Cencaru sumbat..

2 ekor ikan cencaru, anggar 1 kg berat
Minyak untuk dilengser
1 camca besar mentega-untuk disumbat
biji bawang besar, dicincang-untuk disumbat
8 tangkai daun sup, dihiris batangnya sahaja-untuk disumbat
1 biji cili merah, dibuang biji dan dihiris-untuk disumbat
3 tangkai daun bawang, dihiris-untuk disumbat 1 ulas bawang putih, dicincang-untuk disumbat
cawan kerang, direbus dan dihiris-untuk disumbat
camca teh serbuk lada sulah-untuk disumbat
1 camca besar cili giling-untuk disumbat
Garam secukup rasa-untuk disumbat
1 biji telur-untuk disumbat
cawan serbuk roti-untuk disumbat
Cara:
Cairkan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, batang daun suo, cili merah, daun bawang dan bawang putih. Kacau hingga wangi. Masukkan kerang, serbuk lada sulah dan cili giling. Kacau rata. Angkat dan masukkan garam, telur dan serbuk roti. Kacau hingga ia sebati. Alas kertas timah pada tin bakar dan lengserkan dengan sedikit minyak. Letak ikan yang telah dibuang tulang tengahnya melalui bahangian perut, di atas kertas timah dan masukkan inti ke dalam perut ikan. Bakar ikan 30-40 minit pada suhu 200'c. Apabila ikan masak, angkat dan letakkan di dalam piring. Siat kulit ikan pada bahagian atasnya dan tuangkan sos dadih.
yushida03
ikan cencaru @ ikan kkhonge..

letak garam je.. pastu biar 2 hari sampai ada bau.. goreng bodoh camtu jer..best biggrin.gif
loNeLytoOnEs
ikan cencaru. masak pedas pon sedap. kalo ko orghe kelate ko mesti tau masak pedas tu cemane. sedap gak. bg kite la.

Cencaru Masak Pedas.

ikan digoreng terlebih dahulu
Bahan2.
bwg putih
bwg merah
lada kering yg di blend or cili boh
air
bwg besar
garam + gula secukup rasa

tumiskan bwg putih ngn bwg merah smpi naik bau. jgn smpi hangit, pastu masukkan lada kering or cili boh.goreng smpi cili tu betul2 masak. x msk x sedap. pastu masukkan air. ikut la byk mana.depends.kalo nk kuah byk buh byk. then tunggu biar mendidih.masukkan bwg besar yg dipotong bulat2. kalo nak masok lada merah yg besar tu pon blh. or tomato ke.terpulang. masuk garam+gula. masak, hidang tros panas2 lg best.
nyam nyam sedapnye..lama x mkn ikan khongge..

ini resipi bodo2 yg kite salu buat la...
Adinda
resepi cedok sana sini biggrin.gif ..

ni kalo sirah rasa remeh nak goreng, you bakar jer..macam sedap jer..sebab dia boh jintan, daun kunyit suma..tentu harum!! happy.gif

Ikan Cencaru Bakar Berinti

Bahan-bahannya:

2 ekor ikan cencaru
1/2 biji kelapa parut
5 tangkai cili merah
5 uals bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 sudu kecil jintan manis
1 helai daun kunyit
2 bji limau nipis (di perah airnya)
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:

1.Tumbuk kelapa parut,cili merah,bawang merah,bawang putih,kunyit hidup dan jintan manis.
2.Ikan di bersihkan dan di belah belakangnya
3.Gaul bahan tumbuk dengan garam dan air limau
4.Masukkan bahan tersebut kedalam perut ikan bersama daun kunyit yang di koyak kecil.Bakar ikan hingga masak
masMerah
cencaru sumbat sambal nyok

cara mudah ler weeei

tumbuk 2 biji cabai hidup
3biji cabai melaka
belacan sikit
tumbuk nyok yg muda (yg cam org buat inti ketayap)
garam
sikit gula
bawang merah
asam limau kasturi
(kalo ikan terubuk boleh masukkan sikit daun cenohom !!! itukaa ngeja !!!!??


taroh garam kunyit ikan.
sumbat sambal.
boleh d bakar atau d goreng.

ikan tak sedap spicy sgt. ilang manis dia
Khayty
pakar masak ikan "jaket" dah letih masuk forum... biggrin.gif
sirah
uuumphh sedap ikan cencaru sumbat tu....
tapi tak bakar pun... pakai goreng dalam kuali je... tapi tak pakai minyak
malas nak hidup kanapi nak membakar tu le...

rasa boleh tahan...
Ewan_sn
QUOTE(Ida_KL @ Jul 25 2005, 01:36 PM)
peberet ida ikan cencaru sumbat...cubelah wink.gif tapi kena sumbat dlm2lah laugh.gif

amboi... laugh.gif
Ewan_sn
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Jul 25 2005, 04:21 PM)
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. tongue.gif

ida_kl mmg macam tu.. laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(edirossa @ Aug 15 2005, 01:09 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Jul 25 2005, 01:36 PM)
peberet ida ikan cencaru sumbat...cubelah wink.gif tapi kena sumbat dlm2lah laugh.gif

amboi... laugh.gif

laugh.gif
Ida_KL
QUOTE(edirossa @ Aug 15 2005, 01:10 AM)
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Jul 25 2005, 04:21 PM)
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. tongue.gif

ida_kl mmg macam tu.. laugh.gif

tak baik edi cakap mcm tue tau laugh.gif
Ewan_sn
QUOTE(Ida_KL @ Aug 15 2005, 08:59 AM)
QUOTE(edirossa @ Aug 15 2005, 01:10 AM)
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Jul 25 2005, 04:21 PM)
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. blum.gif

ida_kl mmg macam tu.. laugh.gif

tak baik edi cakap mcm tue tau laugh.gif

abis tu nak edie cakap camner ekk? wink.gif
Ida_KL
QUOTE(edirossa @ Aug 15 2005, 09:35 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Aug 15 2005, 08:59 AM)
QUOTE(edirossa @ Aug 15 2005, 01:10 AM)
QUOTE(MaS_BoNgSu @ Jul 25 2005, 04:21 PM)
suma pandai cakap masak itu masak ini..tp sorang pn tak kasi resepi..aperdaaaaa.. tongue.gif

ida_kl mmg macam tu.. laugh.gif

tak baik edi cakap mcm tue tau laugh.gif

abis tu nak edie cakap camner ekk? wink.gif

cubelah cakap mcm ikan cencaru bercakap laugh.gif
mama_elin
yang..ni resepi yg sentiasa mama buatla...ez shj...kekekeke

ikan cecaru tu belah belakang, buang tulang dia..selalu mama pakai gunting shj nak2 jenis ikan yg berbadan besau..
jangan dibelaj di perut...tarik segala isi perut samaada dari insang dia atau dari belakang lah..

then preparekan rencah dia utk disumbat..

cili merah dlm 10 biji..
belacan..
garam..
gula..
bawang besar..

tumbuk sebijik mcm sambal belacan..

then panaskan minyak (terpulang ada org pakai minyak sikit..ada pulak yg suka berendam)
tapi bagi mama suka berendam dlm minyak..

then ambik ikan tersebut sumbatla dlm dia..perah keluarjan air (juice sambal)..then tutup kejap2 ngan benang.ikan simple jer coz ikan cencaru ada sirip2 yg boleh disangkut2...senang..

then ambik daun pisang balut ikan tersebut..then rendamkan dlm minyak masak tersebut...dont worry dgn balutan daun pisang & benang...isi dia tak banyak keluar...jangan goreng samapi garing ok x sedap...coz isi ikan ni sedap2 dimakan semasa lembut2 kalau terlalu garing..dah x sedap.

semasa menggoreng tu..daun pisang akan 'keronyot' dont worry , ia takkan hangit...kalih ikan ni gunakan la 2 sudip itu shj..

then dah masak..u bukak ikatan benang & buang daun pisang tuh & buangkan sekali kulit keras di badan dia..buang that layer (semasa panas tuh)..

then balance sambal tadi kan..u gireng dlm minyak yg sikitla...agak2la macam nak masak sambal tumis...(balance cili paste tadi tu)..sampai naik bau..dah elok masak (takyah nak letak garam lagi ya)..then tuangkan ke atas ikan cencaru tadi..

superb!

u masak make sure tutup pintu dapur atau bukak tingkap & kipas full plus...lekat bau dia dek non oiii!

happy cooking!
ayong
mama..
sedapnya tgk resepi mama..
saya biasa buat bakar aje..cicah ngan sambal kicap..
mama_elin
ohh mama x pernah nak bakar..lagi malas...lagipun papa bukan jenis makan benda2 macam tuh...kikikiki

asal cencaru jer tulah dia masakan yg akan mama buat...kalau dah malas sangat nak bergerak..blender tapi mmg kureng sikit rasa dia dari tumbuk tum tum tum mcm sambal belacan..hahahahaha
ashra
ikan cencaru ni sedap bakar je..selain dari bakar den suka masak lomak ikan nih campo kacang panjang ka pisang mude ka..ape2 pon boleh

bahan tumbuk
10 biji cili padi (den suke byk..kasi podeh)
sedikit kunyit hidup
3 ulas bwg merah
sedikit belacan

2 ekor ikan cencaru di potong 2
1 biji kelapa (asing santan pokat & santan cair)
1 keping asam jawa
garam secukup rasa

masokkan ikan, bahan kisar dan santan cair ke dlm periuk
tungu sampai kuah mendidih...kemudian masok santan pekat..mendidih lg
masokan asam keping dan garam seculup rasa..kalau ade sayo masokkan masa ni
bila sume dah ok boleh la di tutup api
Ida_KL
QUOTE(ashra @ Aug 19 2005, 08:22 AM)
ikan cencaru ni sedap bakar je..selain dari bakar den suka masak lomak ikan nih campo kacang panjang ka pisang mude ka..ape2 pon boleh

bahan tumbuk
10 biji cili padi (den suke byk..kasi podeh)
sedikit kunyit hidup
3 ulas bwg merah
sedikit belacan

2 ekor ikan cencaru di potong 2
1 biji kelapa (asing santan pokat & santan cair)
1 keping asam jawa
garam secukup rasa

masokkan ikan, bahan kisar dan santan cair ke dlm periuk
tungu sampai kuah mendidih...kemudian masok santan pekat..mendidih lg
masokan asam keping dan garam seculup rasa..kalau ade sayo masokkan masa ni
bila sume dah ok boleh la di tutup api

sodap tue... memang peberet ida wink.gif
ashra
mmg sodap mask lomak ni..ade lak sambal blacan..
ulam pegago ko..ptuuih bes wink.gif
Ida_KL
ida lak suke lemak labu..kena lak ikan kering....perghhhhhhhhhh!
mama_elin
jangan lupa pure letak daun kunyit yang, rasa dia lagi ermmm..baru semalam masak lemak cili padi ayam utk papa.

kalau mama extra superb, hiris nipis jering/petai goreng garing & masukkan sekali ke kuahnya.
ashra
den kalau masak ayam lomak ciliapi..den suke lotak serai biggrin.gif
mama_elin
semua lemak cili padi kena letak serai yang...
t-ReX
kalau masak lomak ikan tak yah sorai mama
mama_elin
mama masak semuanya masuk yang...

serai for me is a must, aelain dari rasa, bau dia juga ada..xder kurang xder lebih...still de same amount..

kalau xada xper, kalau ada lagi mama taruk yg pasti papa puas hati.dia pun x tanya letak serai ker...yg pasti dia tahu de taste is there and de best part...'hmm sedapnya bau'...
sweetnina
apa kata bakar jer ikan tuh...pastuh buat air asam tuh....kalau tak pon sambal kicap ker...goreng pon sodap...well...org bab2 makan tak cerewet sangat... smile.gif
Ida_KL
goreng bercili pun sodap gak wink.gif
sirah
wow ... macam macam resepi ada....
tak sangka pulak boleh masak lemak....

selalu makan ikan cencaru dengan sambal yang manis je masa duk kat asrama dulu
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.