Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Tudung
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
iznanaziz
Bertudung bukan penghalang untuk wanita bergaya. Kini pelbagai fesyen bertudung dicipta untuk sigadis yang memetntingkan keterampilan. Apa yang pasti, penggunaannya semakin kreatif dan lebih kelihatan ceria dan anggun.

Bertudung dan menutup aurat adalah salah satu tuntutan agama. Ada yang bertudung kerana mengikut trend atau fesyen dan tidak kurang juga yang melakukannya atas dasar menghormati dan mematuhi tuntutan agama.

Pelbagai gaya tudung yang dipakai dan diperaga. Ada rekaan tudung yang dipakai dengan songkok di dalamnya, dihias pula dengan kerongsang (broach) yang menarik. Labuci warna-warni dijahit pula diatasnya dan pelbagai gaya lagi dipaparkan dalam majalah dan surat khabar fesyen untuk bertudung.

Di Malaysia, kebanyak wanita bertudung mengenakan fesyen berkonsepkan tudung tiga segi yang menutup bahagian dada. Tetapi ada juga wanita yang mengenakan tudung labuh atau bulat dan tidak kurang juga yang menggunakan lilitan selendang ala Timur Tengah.

Selendang panjang adalah antara gaya terkini dan terbaru. Untuk memakai, seseorang perlu berani menggayakannya. Ia mudah dan selesa kerana tidak memerlukan kerongsang, hanya ikat di bahagian belakang dan menyimpul agar kelihatan kemas. Tetapi pemakaian tudung begini perlu dilihat dari segi kesesuaian tempat.

Tudung sifon dari Itali mudah dipakai kerana ia tidak licin serta ringan dan selesa.
zura
TUDUNG KALU PANDAI LILIT N GAYAKAN..CUN GILER JADIK DIER.. biggrin.gif
zulhellme
tapi...ader gak org tak nak pakai tudung mcm maner....buat la fesyen mcm maner...tak mo pakai gak
sam2003
cuma segelintir je pompuan yg betul2 jaga adap sopan pemakaian tudung..dan betul2 tutup aurat..
yg lain seperti melepas batuk ditangga..
faham2lah yer..
elang@TeJa
pakai tudung kenala ikhlas.. insya allah jdi cantik sentiasa..untuk penggemar2 tudung banyak cara untuk memakai tudung.. aku pun sll tukar2 kalo boring dgn satu gaya.. boleh dipelbagai dlm semua majlis.. n sometimes aku create sendiri gaya tudung aku.. ramai jugak mintak diajar mcm mane nak pakai.. org ingat 2 pieces tudung pdhl aku kai satu jek selendang . kalo sll jejak butik2 muslimah leh ar diajar new style of tudung.. melor apparel antara one of butik yg kasik guidance.. one thing kalo jln area jln TAR.. sll g satu butik turki aku lupe nama die.. tp mg kenal ngan sales gurl situ... so tukar2 tips la.. aku ske beli tudung dan selendang kat ctu

buatla sket2.. lagipun aku rs pakai tudung lg nampak cantik, sopan dan manis.. bukan penyebab x leh lawa.. pakai tudung dan bersopan buat org respect kite..
iriy_cute
Wei, tolong ajarkan gaya tudung yg t'baru
Melepasi dada tau!!!

Nk selak magazine, x sempat
Asyik selak buku skola jerk
elang@TeJa
susah ar nak ajar tanpa gambo... hehe..

tp aku kasik satu cara:
selendang panjang.. yg x terlalu panjang dan x terlalu lebar. (ikut kesesuaian tubuh badan)
1. bentukkan 3 segi.. make sure satu ujung panjang satu ujung .. katela kanan panjang, kiri pendek.. pinkan kat bawah dagu
2. pakai kat kepala.. cam pakai tudung 3 segi.. ambek yg kiri (pendek) bawak ke bahu kanan..sematkan pin.. nant kat dada dpt bentuk 3 segi..
3. ambek plak yg kanan (panjang) bawak pulak ke belakang.. betul2 kat tgh..pas2 pinkan.. pepandaila adjust depan blkg..

tips pilih tudung: kain licin tp x terlalu lembut.. kalo x nak pakai pengeras kat dlm pun da xpe.. xpi kalo selendang tu lembik sgt.. try la yg pengeras cam waheeda tuh.(aku x ske sgt pakai bende tuh.. p aku pakai anak tudung yg keras skang ade jual..mmg tudung sng jadik) tp kalo pakai x nampakla anak tudung aku tuh

satu g still selendang panjang tp x yah wat bentuk 3 segi.. teruk jek letak kat kepala.. labuhkan salah satu.. pinkan kat bwh dagu
1. katela belah kanan pendek.. pinkan kat bahu kiri sampai jd bentuk 3 segi kat dada
2. yg belah panjang tu bawak ke atas kepala sampai pusing 270darjah dan pinkan..

tips: adlh digalakkan tudung sedikit keras agar senang terbentuk pd raut wajah.. kalo tudung lembik.. sat g senget plak..

kadar ms utk pakai adelah 5 minit sahaja.. x tengok cermin pun aku da leh budget.. kemas..sgt sesuai g formal atau casual event.

p/s: tudung 4 segi bleh gak.. bergantung kreativiti anda

kalo ko nak tgk..meh dtg demo.. aku sll gak wat demo kat skola2.. (kalo ade demand) bergantung pd kelapangan aku gak.
manick
QUOTE(elang@TeJa @ Jun 5 2005, 04:31 PM)
susah ar nak ajar tanpa gambo... hehe..

tp aku kasik satu cara:
selendang panjang.. yg x terlalu panjang dan x terlalu lebar. (ikut kesesuaian tubuh badan)
1. bentukkan 3 segi.. make sure satu ujung panjang satu ujung .. katela kanan panjang, kiri pendek.. pinkan kat bawah dagu
2. pakai kat kepala.. cam pakai tudung 3 segi.. ambek yg kiri (pendek) bawak ke bahu kanan..sematkan pin.. nant kat dada dpt bentuk 3 segi..
3. ambek plak yg kanan (panjang) bawak pulak ke belakang.. betul2 kat tgh..pas2 pinkan.. pepandaila adjust depan blkg..

tips pilih tudung: kain licin tp x terlalu lembut.. kalo x nak pakai pengeras kat dlm pun da xpe.. xpi kalo selendang tu lembik sgt.. try la yg pengeras cam waheeda tuh.(aku x ske sgt pakai bende tuh.. p aku pakai anak tudung yg keras skang ade jual..mmg tudung sng jadik) tp kalo pakai x nampakla anak tudung aku tuh

satu g still selendang panjang tp x yah wat bentuk 3 segi.. teruk jek letak kat kepala.. labuhkan salah satu.. pinkan kat bwh dagu
1. katela belah kanan pendek.. pinkan kat bahu kiri sampai jd bentuk 3 segi kat dada
2. yg belah panjang tu bawak ke atas kepala sampai pusing 270darjah dan pinkan..

tips: adlh digalakkan tudung sedikit keras agar senang terbentuk pd raut wajah.. kalo tudung lembik.. sat g senget plak..

kadar ms utk pakai adelah 5 minit sahaja.. x tengok cermin pun aku da leh budget.. kemas..sgt sesuai g formal atau casual event.

p/s: tudung 4 segi bleh gak.. bergantung kreativiti anda

kalo ko nak tgk..meh dtg demo.. aku sll gak wat demo kat skola2.. (kalo ade demand) bergantung pd kelapangan aku gak.

wau bagusla kak teja nie.....thx ah....sy pn lg ske tgk gadis bertudung nie...cantik/ayu jer...klu x bertudung nie x baper sgtla....jemu....klu rambut cantik at ok la,ni rambut pn ntah ape2....muka lawa pn jd x lawa....

p/s:sy pn biasa pakai tudung mcm yg kak teja ajr tu...ade tgk kt wanita hari ini,dia ajar cara pakai tudung...pin 2 belah kt bahu sama tinggi...tp kena bwh dadala...nampak cantik sbb mcm terbentuk bahagian tudung yg di pin tu....nk terangkn kt sini payah pulak.....tp ape2 pn org bertudung mmg nampak lg ayu jer...lg 1,klu pakai tudung tu jgnle pakai baju seksi2/ketat...suar ketat2....zaman ni leh bergaya gak dgn suar bow cut tu tp pakaila dgn baju labuh ala2 punjabi tu...x pun beli baju yg labuh ckit...baju2 mcm tu mmg sy suke beli...kalau baju ketat ni rs x selesa betul....then suke tgk fesyen wardina dan waheeda...diorg pakai tudung tutup dada....sopan/ayu.... wink.gif
iznanaziz
QUOTE(zura @ Jun 3 2005, 04:48 PM)
TUDUNG KALU PANDAI LILIT N GAYAKAN..CUN GILER JADIK DIER.. biggrin.gif

mmg betul, sampai aku pun tak tahu ada org perati aku.

selalu aku pakai tudung, letak pin kat kepala tu, satu hari tu aku pakai tudung, letak pin kat kedua2 bahu je. hehehehe...katanya, kenapa aku nampak lain je ari tu...hehehehe
Khayty
Meh sini saya letak gambar step by step.....(ada 7 pic di sini)
Ini cuma salah satu caranya sahaja....InsyaAllah...saya akan letak cara yang lain pula....




1. Selendang berukuran 2 meter empat segi dilipat menjadi tiga segi.



2. Pinkan tudung di bawah dagu, biarkan anak tudung bermanik berada di luar.



3. Ambil tudung bahagian kiri dan pinkan di belakang kepala.
Khayty


4. Ambil satu bahagian lagi dan pinkan di bahu kiri dengan kerongsang besar.



5. Susunkan bunga bermanik di tepi tudung (buat sebanyak tiga kuntum).



6. Akhir sekali, pinkan layah dengan warna yang sama.
Khayty


tadaaa!!~ dah pon siap

erm.. nanti nak kawen boleh hias diri sendirik kan?
kalo sesapa ada link lagik utk fesyen bertudung tak semstinya utk pengantin..
syer la ek..

http://www.karangkraf.com.my/Saluran/Perka...egories=Andaman
Pu3Feesya
ada lagi ke tips?
Khayty
Ada.....tapi kena ambil masa sedikit nak cari semula bab-bab pemakaian tudung.
Khayty




Khayty


Khayty




Khayty



Khayty




Khayty





Khayty





mYsterY_g|rL


suka tgk ustazah Siti NorBahyah memakai tudung..kemas
Khayty
KOMPILASI ANGGUN BERTUDUNG ..oleh Lis harga RM7.00





KOMPILASI FESYEN TUDUNG oleh Wan Rohana Wan Abdul Manaf

Ida_KL
QUOTE(khaytykhir @ Sep 23 2005, 03:41 PM)
KOMPILASI ANGGUN BERTUDUNG ..oleh Lis harga RM7.00





KOMPILASI FESYEN TUDUNG oleh Wan Rohana Wan Abdul Manaf


bleh pinjam bukunya laugh.gif
Pu3Feesya
NAK KENA BELI NIHHHH.... biggrin.gif
gigi
QUOTE(mYsterY_g|rL @ Sep 23 2005, 02:30 PM)


suka tgk ustazah Siti NorBahyah memakai tudung..kemas

Lawa gak ek pmpuan yg b'tudung cmni,mmg kemas jer...tp aku xpnah jumpe lak pmpuan yg pki tudung cmni kt sekeliling aku...yg pki cm bienda tu pnah gak la jmp.. biggrin.gif tapi ape2 pn,klu nk diikutkn kategori pmpuan b'tudung,aku plg ske tunang Mawi tuh..huhuhu..aku igt nak rampas je la Diana tu drp Mawi..kn die da popular,g la carik yg lain.. biggrin.gif biggrin.gif
iznanaziz
QUOTE(khaytykhir @ Sep 23 2005, 02:41 PM)
KOMPILASI ANGGUN BERTUDUNG ..oleh Lis harga RM7.00





KOMPILASI FESYEN TUDUNG oleh Wan Rohana Wan Abdul Manaf


yg ni ada jual kat pasaran ke?
sembonia
kat tempat aku nih kalu pkai tudung begaya sket ramai mata memandang, byk mulut becakap..mcm nk siat2 jek
iznanaziz
QUOTE(khaytykhir @ Sep 23 2005, 01:32 PM)


4. Ambil satu bahagian lagi dan pinkan di bahu kiri dengan kerongsang besar.



5. Susunkan bunga bermanik di tepi tudung (buat sebanyak tiga kuntum).



6. Akhir sekali, pinkan layah dengan warna yang sama.

yg ni untuk pengantin boleh la, takkan nak gi ofis pakai cam tu lak. hehehhe
iznanaziz
QUOTE(sembonia @ Nov 9 2005, 02:41 PM)
kat tempat aku nih kalu pkai tudung begaya sket ramai mata memandang, byk mulut becakap..mcm nk siat2 jek

biasa le tu.
ilhamcinta
QUOTE(iznanaziz @ Nov 9 2005, 03:25 PM) *
QUOTE(sembonia @ Nov 9 2005, 02:41 PM)
kat tempat aku nih kalu pkai tudung begaya sket ramai mata memandang, byk mulut becakap..mcm nk siat2 jek

<span style='color:red'>biasa le tu.</span>



sabo je la...mulut org kan...kalau mulut tempayan...dah lama aku tolong pecahkan itu tempayan....hahhaha
smile_queen
tu aku maleh nk pakai tudung ala2 gaya cam waheeda ke..jadi perhatian..wat aku jadi x senang nk duk..malu pun ada..
pakai tudung bawal je la
wanisa2716
QUOTE(smile_queen @ Jan 15 2008, 11:00 AM) *
tu aku maleh nk pakai tudung ala2 gaya cam waheeda ke..jadi perhatian..wat aku jadi x senang nk duk..malu pun ada..
pakai tudung bawal je la


same la..xsuke pkai tdung bunga2..selendang pnjg tu pun xpenah pkai..
cikputeh82
mcm mcm style tudung skrg ni...
kalu bijak bergaya n tahan maki, leh la try...
hehehehe.... (pengalaman sendiri ni..)
sweetnina
erk...cik puteh..sampai kene maki ke pakai tudung??

wonder y ada org yg suka jaga tepi kain org
shb
nice tips...tq
boleh cube2 pelbagaikan feyen.............

good.gif
nu_tiq87
QUOTE(iznanaziz @ Nov 9 2005, 02:26 PM) *
QUOTE(khaytykhir @ Sep 23 2005, 02:41 PM)
KOMPILASI ANGGUN BERTUDUNG ..oleh Lis harga RM7.00





KOMPILASI FESYEN TUDUNG oleh Wan Rohana Wan Abdul Manaf


<span style='color:blue'>yg ni ada jual kat pasaran ke?</span>



ader, bnyak kat kedai buku..MPH ader...=)
sherina_atthira
Wahhh..TQ
uYin~
QUOTE(sweetnina @ Jan 20 2008, 10:02 PM) *
erk...cik puteh..sampai kene maki ke pakai tudung??

wonder y ada org yg suka jaga tepi kain org


sebenarnye dia jeles tu kak.. smile.gif
Along_Effi
Pakai tudung bawal jer....
Simple jer...
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.