Help - Search - Members - Calendar
Full Version: .:menu "open House":.
Mesra.net Forum > Request & Discussion Ringtones & Recipes (No Registration Required) > Mesra.net Recipes - Request
Pages: 1, 2, 3, 4
Khayty
Mesti korang ada macam2 resepi bila buat open house kan?Macam nasi ayam,laksa,nasi minyak,nasi impit dan kuah kacang,Mee Soto,Laksam.Mee Kari.

Meh lah add resepi korang tu...Tak kira lah perayaan apa2 pun.

Tapi mesti resepi yg dah di cuba tau..tak mor resepi dari web atau magazine.
bellydancer
hari raya aku suka serve nasik lemak...
Ida_KL
ida suke nasik impit ngan kuah kacang
fish
soto ayam,
roti jala
Ida_KL
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 09:20 AM)
soto ayam,
roti jala

wow! ida suke roti jala......cicah ngan kuah kari.....terangkat bontot bila makan laugh.gif
fish
QUOTE(Ida_KL @ Oct 4 2004, 02:50 AM)
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 09:20 AM)
soto ayam,
roti jala

wow! ida suke roti jala......cicah ngan kuah kari.....terangkat bontot bila makan laugh.gif

nape terangkat bontot??

kak fish kalau buat open hse mesti ada roti jala
then kalau roti abis..
potong roti banggali je..cicah kuah kari daging
Ida_KL
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 09:55 AM)
QUOTE(Ida_KL @ Oct 4 2004, 02:50 AM)
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 09:20 AM)
soto ayam,
roti jala

wow! ida suke roti jala......cicah ngan kuah kari.....terangkat bontot bila makan laugh.gif

nape terangkat bontot??

kak fish kalau buat open hse mesti ada roti jala
then kalau roti abis..
potong roti banggali je..cicah kuah kari daging

ida kalu dapat makan makanan yg ida suke memang kalu makan jenis terangkat bontot laugh.gif

kalu mcm tue leh buat open house
fish
ada jugak satu tahun tu buat
satay dan BBQ
pasta, nasi goreng
open hse malam.
Ida_KL
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 10:03 AM)
ada jugak satu tahun tu buat
satay dan BBQ
pasta, nasi goreng
open hse malam.

jgn lupa jemput ida ye...leh ida perabihkan nanti laugh.gif
Khayty
Dengan penuh sabarnya Kay tunggu sapa2 yg nak bagi resepi yg boleh di hidang masa open house... wink.gif
JAWEBOY
QUOTE(khaytykhir @ Oct 5 2004, 09:27 PM)
Dengan penuh sabarnya Kay tunggu sapa2 yg nak bagi resepi yg boleh di hidang masa open house... wink.gif

serve lah ketupat.kalau tak reti nak anyam ketupat beli jer ketupat pelastik.buat kuah kacang.rendang daging atau ayam.kalau nak sedap lagi ...masaklah kuah lemak biggrin.gif
fish
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 5 2004, 02:46 AM)
QUOTE(khaytykhir @ Oct 5 2004, 09:27 PM)
Dengan penuh sabarnya Kay tunggu sapa2 yg nak bagi resepi yg boleh di hidang masa open house... wink.gif

serve lah ketupat.kalau tak reti nak anyam ketupat beli jer ketupat pelastik.buat kuah kacang.rendang daging atau ayam.kalau nak sedap lagi ...masaklah kuah lemak biggrin.gif

masak kuah lemak??
makan ngan pe wak?
Adinda
Kuah Kacang
Bahan:
1/2 kilo kacang tanah
20 tangkai cili kering }
10 ulas bawang merah }
1 cm belacan } digiling halus
3 batang serai }
2 cm halia }
2 cm lengkuas - dititik
1 sudu makan asam jawa
1/2 cawan minyak
250gm daging dicincang
Cara:
Kacang digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan diblend/tumbuk-jgn halus sangat.
Tumiskan cili yg sudah digiling halus dan dikacau atas api
sehingga berbau wangi dan pecah minyak.Masukkan daging kacau sehingga hampir empuk.
Masukkan air asam jawa secukupnya, juga dimasukkan
serai, halia dan lengkuas sehingga mendidih.
Masukkan kacang, gula dan garam.
Biarkan mendidih dan angkat bila kauh agak pekat.
Boleh dihidang bersama nasi impit/ketupat nasi la....
JAWEBOY
QUOTE(fish @ Oct 6 2004, 11:21 AM)
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 5 2004, 02:46 AM)
QUOTE(khaytykhir @ Oct 5 2004, 09:27 PM)
Dengan penuh sabarnya Kay tunggu sapa2 yg nak bagi resepi yg boleh di hidang masa open house... wink.gif

serve lah ketupat.kalau tak reti nak anyam ketupat beli jer ketupat pelastik.buat kuah kacang.rendang daging atau ayam.kalau nak sedap lagi ...masaklah kuah lemak biggrin.gif

masak kuah lemak??
makan ngan pe wak?

kuah lemak ni ada 2 jenis.
1. kuah lemak gaya orang jawa ( disebut kuah lordeh )
2. kuah lemak biasa ( kacang panjang atau kacang buncis + tahu+soon+udang+ etc ) makan
dengan lontong , ketupat atau nasi impit + sambal sotong+rendang.
Orang jawa kalau hari raya tak buat menu seperti di atas.......rasa macam tak raya jer biggrin.gif
Adinda
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
blum.gif
JAWEBOY
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 08:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
blum.gif

yer....betul tu!
fish
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
blum.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...
JAWEBOY
QUOTE(fish @ Oct 7 2004, 10:25 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
  tongue.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...

tak sabar nak raya.....
fish
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 6 2004, 01:33 AM)
[kuah lemak ni ada 2 jenis.
1. kuah lemak gaya orang jawa ( disebut kuah lordeh )
2. kuah lemak biasa ( kacang panjang atau kacang buncis + tahu+soon+udang+ etc ) makan
dengan lontong , ketupat atau nasi impit + sambal sotong+rendang.
Orang jawa kalau hari raya tak buat menu seperti di atas.......rasa macam tak raya jer biggrin.gif

masak lodeh tau la..

fish pun tumis gak.
blend udang kering & ikan bilis dlm tumisan tu
Adinda
QUOTE(fish @ Oct 7 2004, 02:25 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
  tongue.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...

Masalahnya fish...resepi tu ada kat dlm buku salinan..dan buku tu takde kat sini...buku tu ada kat rumah yg jauhnya 300km dari sini.. Insya Allah jika diizinkan, kalau dpt balik...dan sempat cari buku tu, nanti Adinda share yer.
Dari majalah apa ntah Adinda salin resepinya?? Tak ingat dah..sat2..Anis kut.. Sapa2 yg terjumpa terlebih dulu, bole ler share yer..
JAWEBOY
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 12:58 PM)
QUOTE(fish @ Oct 7 2004, 02:25 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
  blum.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...

Masalahnya fish...resepi tu ada kat dlm buku salinan..dan buku tu takde kat sini...buku tu ada kat rumah yg jauhnya 300km dari sini.. Insya Allah jika diizinkan, kalau dpt balik...dan sempat cari buku tu, nanti Adinda share yer.
Dari majalah apa ntah Adinda salin resepinya?? Tak ingat dah..sat2..Anis kut.. Sapa2 yg terjumpa terlebih dulu, bole ler share yer..

jauhnyer......kat maner tu?sekarang kat maner?
Adinda
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 7 2004, 05:01 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 12:58 PM)
QUOTE(fish @ Oct 7 2004, 02:25 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
  tongue.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...

Masalahnya fish...resepi tu ada kat dlm buku salinan..dan buku tu takde kat sini...buku tu ada kat rumah yg jauhnya 300km dari sini.. Insya Allah jika diizinkan, kalau dpt balik...dan sempat cari buku tu, nanti Adinda share yer.
Dari majalah apa ntah Adinda salin resepinya?? Tak ingat dah..sat2..Anis kut.. Sapa2 yg terjumpa terlebih dulu, bole ler share yer..

jauhnyer......kat maner tu?sekarang kat maner?

Sekarang kat rumah sewa...jauh dari rumah sebenar la...
Ala...Wak aje la yg share apa2 resepi dgn kitaorg..Boleh kan Wak??..
JAWEBOY
kuah lodeh jawa

bahan-bahannya

pergi ke pasar beli....
1. kacang buncis.....500 g
2. udang basah ( belilah yang besar )......500g
3. cili merah........200g
4. soon+ pucuk.........300g
5. santan kelapa fresh.......500g
6. bawang merah.......5 ketul
7. bawang putih.........5 biji
8. lengkuas..........100g
9. gula.........4-5 sudu
10.garam.....ikut rasa
11.tahu.......5 biji
cara nak masak
1.kacang dibasuh dengan air bersih.....kemudian dipotong serong
2.kulit udang dibuang
3.cili merah....bawang....bawang putih...lengkuas pun dibasuh dan dihiris
4.soon+pucuk direndam dalam air bersih
5.tahu dibasuh kemudian digoreng.....lepas tu potong kiub

1. panaskan periuk
2. masukan minyak sedikit untuk mengoreng bawang....bawang putih....lengkuas dan udang
3. masukan cili merah
4. masukan santan+air ( jangan terlalu cair nanti tak sedap)
5. masukan kacang
6. masukan soon+pucuk+tahu goreng
7. masukan garam+gula
8. bahan alternatif............boleh masukan petai
9. masak sampai mendidih..... biggrin.gif
JAWEBOY
[COLOR=red][B]tentu korang tak pernah merasa kuah lodeh seperti di atas.kalau nak belajar lebih arif datanglah beraya ke rumah wak biggrin.gif
JAWEBOY
ada lagi sejenis kuah lodeh yang mengunakan tempe.......
nantilah wak tunjukkan.....
Adinda
FuuuUUUhhHhhhh...sedapnyer Wak...
Terima kasih sudi kongsi resepi turun-temurun Wak tu...
Nampak gaya Wak memang expert yer..
Kalau raya, memang Wak ker yg masak ni??
JAWEBOY
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 02:02 PM)
FuuuUUUhhHhhhh...sedapnyer Wak...
Terima kasih sudi kongsi resepi turun-temurun Wak tu...
Nampak gaya Wak memang expert yer..
Kalau raya, memang Wak ker yg masak ni??

wak tak akan masak kalau adik2 pompuan dan ibu ada kat rumah.wak simpan skil ini untuk bakal isteri tersayang...! biggrin.gif
Adinda
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 7 2004, 06:23 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 02:02 PM)
FuuuUUUhhHhhhh...sedapnyer Wak...
Terima kasih sudi kongsi resepi turun-temurun Wak tu...
Nampak gaya Wak memang expert yer..
Kalau raya, memang Wak ker yg masak ni??

wak tak akan masak kalau adik2 pompuan dan ibu ada kat rumah.wak simpan skil ini untuk bakal isteri tersayang...! biggrin.gif

Amboi Wak...skill Wak tu pun perlulah diasah selalu..
Nanti lepas kahwin ha....cekap jer...mcm Chef Wan..
fish
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 05:58 AM)
QUOTE(fish @ Oct 7 2004, 02:25 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 01:39 AM)
Kalau tak silap Adinda masak lodeh style jawa kena tumis dulu...bukan rebus2 gitu..
Adinda pernah masak ikut resepi Rubiah Suparman. FuuuUUUUHHHhhhhh... Sedap! Ramai org puji kesedapannya. Alhamdulillah...
  blum.gif

letak ler resepi tu kat sini adinda...

Masalahnya fish...resepi tu ada kat dlm buku salinan..dan buku tu takde kat sini...buku tu ada kat rumah yg jauhnya 300km dari sini.. Insya Allah jika diizinkan, kalau dpt balik...dan sempat cari buku tu, nanti Adinda share yer.
Dari majalah apa ntah Adinda salin resepinya?? Tak ingat dah..sat2..Anis kut.. Sapa2 yg terjumpa terlebih dulu, bole ler share yer..

makasih..
adnin
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)
JAWEBOY
QUOTE(adnin @ Oct 8 2004, 12:15 PM)
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)

rumah kat mana? nanti wak datang beraya
Adinda
QUOTE(adnin @ Oct 8 2004, 04:15 AM)
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)

Roti arab tu macam mana?
fish
QUOTE(Adinda @ Oct 7 2004, 10:23 AM)
QUOTE(adnin @ Oct 8 2004, 04:15 AM)
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)

Roti arab tu macam mana?

a'ah..
apa beza roti arab,
roti nan, roti tempayan> biggrin.gif
Didiharaiss
Menu Raya :

Soto
Mee Goreng Basah
Nasi Impit
Rendang Daging/Ayam
Kuah Kacang
Air Sirap
Khayty
QUOTE(bellydancer @ Oct 4 2004, 08:00 PM)
hari raya aku suka serve nasik lemak...

Buat nasik lemak biasanya kena `sambal` yg sedap.Meh add kat sini resepi sambal tu.... wink.gif
Khayty
QUOTE(Ida_KL @ Oct 4 2004, 11:59 PM)
ida suke nasik impit ngan kuah kacang

ida...Bagi Sis sambal kuah kacang yerr.. wink.gif
Khayty
QUOTE(fish @ Oct 5 2004, 09:20 AM)
soto ayam,
roti jala

Sis nak resepi dari fish...roti jala,kari daging(utk roti jala) dan soto ayam.. wink.gif
Khayty
QUOTE(Adinda @ Oct 6 2004, 04:28 PM)
Kuah Kacang
Bahan:
1/2 kilo kacang tanah
20 tangkai cili kering }
10 ulas bawang merah }
1 cm belacan } digiling halus
3 batang serai }
2 cm halia }
2 cm lengkuas - dititik
1 sudu makan asam jawa
1/2 cawan minyak
250gm daging dicincang
Cara:
Kacang digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan diblend/tumbuk-jgn halus sangat.
Tumiskan cili yg sudah digiling halus dan dikacau atas api
sehingga berbau wangi dan pecah minyak.Masukkan daging kacau sehingga hampir empuk.
Masukkan air asam jawa secukupnya, juga dimasukkan
serai, halia dan lengkuas sehingga mendidih.
Masukkan kacang, gula dan garam.
Biarkan mendidih dan angkat bila kauh agak pekat.
Boleh dihidang bersama nasi impit/ketupat nasi la....

Me kasih Adinda..muahzz laugh.gif
Khayty
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 7 2004, 01:19 PM)
ada lagi sejenis kuah lodeh yang mengunakan tempe.......
nantilah wak tunjukkan.....

Nak nak nak...bagi lah resepi tu,Kay memang `giler` abih masakan2 jawa dan masakan minang.... laugh.gif
Khayty
QUOTE(adnin @ Oct 8 2004, 12:15 PM)
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)

adnin..bagi Sis resepi Roti Arab,kek coklat,eh eh eh,semua lah yg adnin sebut tu... laugh.gif
Khayty
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 7 2004, 01:15 PM)
kuah lodeh jawa

bahan-bahannya

pergi ke pasar beli....
1. kacang buncis.....500 g
2. udang basah ( belilah yang besar )......500g
3. cili merah........200g
4. soon+ pucuk.........300g
5. santan kelapa fresh.......500g
6. bawang merah.......5 ketul
7. bawang putih.........5 biji
8. lengkuas..........100g
9. gula.........4-5 sudu
10.garam.....ikut rasa
11.tahu.......5 biji
cara nak masak
1.kacang dibasuh dengan air bersih.....kemudian dipotong serong
2.kulit udang dibuang
3.cili merah....bawang....bawang putih...lengkuas pun dibasuh dan dihiris
4.soon+pucuk direndam dalam air bersih
5.tahu dibasuh kemudian digoreng.....lepas tu potong kiub

1. panaskan periuk
2. masukan minyak sedikit untuk mengoreng bawang....bawang putih....lengkuas dan udang
3. masukan cili merah
4. masukan santan+air ( jangan terlalu cair nanti tak sedap)
5. masukan kacang
6. masukan soon+pucuk+tahu goreng
7. masukan garam+gula
8. bahan alternatif............boleh masukan petai
9. masak sampai mendidih..... biggrin.gif

Me kasih..perghhh,sedap..sedap.Mesti cuba nih..
Khayty
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 6 2004, 09:46 AM)
QUOTE(khaytykhir @ Oct 5 2004, 09:27 PM)
Dengan penuh sabarnya Kay tunggu sapa2 yg nak bagi resepi yg boleh di hidang masa open house... wink.gif

serve lah ketupat.kalau tak reti nak anyam ketupat beli jer ketupat pelastik.buat kuah kacang.rendang daging atau ayam.kalau nak sedap lagi ...masaklah kuah lemak biggrin.gif

Wak...bagi lah kat sini Resepi rendang,kuah kacang cara Jawa... wink.gif
cikgu_murni
roti arab bijan

very nice

makan sama kari kambing atau kari ayam kg atau dal

roti arab diaorg goreng.

kena uli kejap ngan yis
lemak sayuran (yg warna putih) spray- perap

bulat2
tabor kan bijan

goreng sebijik2
Khayty
Meh lah resepi tu..cikgu Murni wink.gif
Adinda
A'ah...Adinda pun tatau buat roti arab tu...cikgu murni tg baik hati...meh la taruh sini.. wink.gif
JAWEBOY
QUOTE(Adinda @ Oct 10 2004, 01:36 AM)
A'ah...Adinda pun tatau buat roti arab tu...cikgu murni tg baik hati...meh la taruh sini.. wink.gif

roti benggali adinda padai buat tak? biggrin.gif
bellydancer
QUOTE(khaytykhir @ Oct 9 2004, 02:51 PM)
QUOTE(bellydancer @ Oct 4 2004, 08:00 PM)
hari raya aku suka serve nasik lemak...

Buat nasik lemak biasanya kena `sambal` yg sedap.Meh add kat sini resepi sambal tu.... wink.gif

itu rahsia nusantara..... ph34r.gif
Adinda
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 10 2004, 06:00 AM)
QUOTE(Adinda @ Oct 10 2004, 01:36 AM)
A'ah...Adinda pun tatau buat roti arab tu...cikgu murni tg baik hati...meh la taruh sini.. wink.gif

roti benggali adinda padai buat tak? biggrin.gif

Pun tatau...
Ish...malu la....
unsure.gif unsure.gif unsure.gif
Adinda
QUOTE(bellydancer @ Oct 10 2004, 05:41 PM)
QUOTE(khaytykhir @ Oct 9 2004, 02:51 PM)
QUOTE(bellydancer @ Oct 4 2004, 08:00 PM)
hari raya aku suka serve nasik lemak...

Buat nasik lemak biasanya kena `sambal` yg sedap.Meh add kat sini resepi sambal tu.... wink.gif

itu rahsia nusantara..... ph34r.gif

Eleh...kO ni belly..tu pun nak rahsia....hik... <_<
adnin
QUOTE(JAWEBOY @ Oct 8 2004, 04:05 PM)
QUOTE(adnin @ Oct 8 2004, 12:15 PM)
adnin lak kalo buat open house mesti masak lontong, spagethi bolognese, macaroni goreng, roti jala, roti arab, rendang,
dan kek coklat smile.gif)

rumah kat mana? nanti wak datang beraya

wak..umah adnin kat kota damansara
insya-allah nanti adnin buat open house adnin ajak lah datang umah smile.gif)
jangan lupa bawak duit raya utk adnin yek ahaks smile.gif)
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.