Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Petua Masa Mengandung
Mesra.net Forum > UMUM > Info Petua & Kesihatan
Pages: 1, 2
FloResT^
ari tu ader tpoic utk pengalaman bersalin . sekarang nie pulak nak tau gak ... petua makan / minum yg elok

dimakan utk kulit , kesihatan . atau ayat2 amalan yg patut dibaca oleh ibu mengandung . atau aper2 petua semasa

mengandungg , bukan utk ibu shaja kot2 utk si ayah sekali ker ........ rolleyes.gif
voice
Setahu saya...elok amalkan surah Yusof ,Mariam & Bissmillah 6...nie semua Ustazah saya yg beri...
yang lain2 saya tak pasti, sbb blom pernah merasa lg p'galaman nie
ita3376
betul ker diorg kata pompuan ngandung tak leh makan kangkung?
kalau nenas tu saya tau lah mmg bahaya...

lagi bedner aper yer?
anatasia
QUOTE(ita3376 @ Jun 16 2003, 06:08 AM)
betul ker diorg kata pompuan ngandung tak leh makan kangkung?
kalau nenas tu saya tau lah mmg bahaya...

lagi bedner aper yer?

smile.gif akak nasihatkan dik ita usahlah beratkan diri dgn pantang larang masa mengandung tepi lebih baik beratkan pantang larang selepas bersalin (dlm pantang).. itu penting.. cuma masa mengandung elakkan mengangkat benda2 yg berat, elakkan mencapai dengan tangan benda2 yang terlalu tinggi.. lebihkan makan sayur dan buah2an dan banyakkan minum air, kurangkan mkn makanan yang mengandungi banyak gula dan garam serta makan dlm kuantiti sedikit tapi kerap.
ayong
akan diamalkan bila tiba watu tu nanti..
FloResT^
QUOTE(anatasia @ Jun 16 2003, 03:20 PM)
QUOTE(ita3376 @ Jun 16 2003, 06:08 AM)
betul ker diorg kata pompuan ngandung tak leh makan kangkung?
kalau nenas tu saya tau lah mmg bahaya...

lagi bedner aper yer?

smile.gif akak nasihatkan dik ita usahlah beratkan diri dgn pantang larang masa mengandung tepi lebih baik beratkan pantang larang selepas bersalin (dlm pantang).. itu penting.. cuma masa mengandung elakkan mengangkat benda2 yg berat, elakkan mencapai dengan tangan benda2 yang terlalu tinggi.. lebihkan makan sayur dan buah2an dan banyakkan minum air, kurangkan mkn makanan yang mengandungi banyak gula dan garam serta makan dlm kuantiti sedikit tapi kerap.

KALAU BEGITU BAGILAH SEKALI PETUA SEMASA PANTANG YERK ........... MARI KITER KONGSI RAMAI2........[COLOR=blue]
nisha
hmmm.. belum ada engalaman lagi..
nanti kalu dah pregnant nanti ...
baru nisha cite...
JEJARIHALUS
orang kata nak anak putih banyakkan minum air kacang soya....ntah ler.....
kalau banyak makan makanan berkicap anak hitam pekat kot..!! muehhehe
zuril
surah yusof,surah maryam..erm,lagi surah ape ek..lupa laa.
anatasia
QUOTE(JEJARIHALUS @ Jun 16 2003, 01:56 PM)
orang kata nak anak putih banyakkan minum air kacang soya....ntah ler.....
kalau banyak makan makanan berkicap anak hitam pekat kot..!! muehhehe

wink.gif mmm boleh jadi betul jugak, sbb akak dah cuba, baby akak putih dan gebu. Tapi yg nyata tulang dan tengkok baby jadi kuat..
nisha
a' ah la...sepupu nisha tu.. suami isteri kulit sawo matang....
tapi baby dia macam anak orang arab pulak muka dia....
memang dia cakap ..amalkan soya bean...

dah ramai dah orang buat...
memang ada effect kot...
lagi pun sesuai kalau pompuan tu tak minat minum susu...
so boleh ler ganti ngan susu soya....
cuma nutrien nyer kureng la sket..
rolleyes.gif
zayed
QUOTE(nisha @ Jun 17 2003, 12:38 AM)
a' ah la...sepupu nisha tu.. suami isteri kulit sawo matang....
tapi baby dia macam anak orang arab pulak muka dia....
memang dia cakap ..amalkan soya bean...

dah ramai dah orang buat...
memang ada effect kot...
lagi pun sesuai kalau pompuan tu tak minat minum susu...
so boleh ler ganti ngan susu soya....
cuma nutrien nyer kureng la sket..
rolleyes.gif

Jgn minum kopi sbb nanti anak hitam mcm negro...

Lagi satu, jgn makan maggi..nanti anak rambut mcm maggi...
anatasia
QUOTE(zayed @ Jun 17 2003, 01:25 AM)
QUOTE(nisha @ Jun 17 2003, 12:38 AM)
a' ah la...sepupu nisha tu.. suami isteri kulit sawo matang....
tapi baby dia macam anak orang arab pulak muka dia....
memang dia cakap ..amalkan soya bean...

dah ramai dah orang buat...
memang ada effect kot...
lagi pun sesuai kalau pompuan tu tak minat minum susu...
so boleh ler ganti ngan susu soya....
cuma nutrien nyer kureng la sket..
rolleyes.gif

Jgn minum kopi sbb nanti anak hitam mcm negro...

Lagi satu, jgn makan maggi..nanti anak rambut mcm maggi...

wink.gif cantik apa rambut kerinting mcm maggi. Kalau dah teringin boleh la dimakan tapi jgn diamalkan.. monosodium glutamatenya tinggi betoi.. bahaya tu!! begitu gak dgn kopi, apa salahnya..
Yanti
so marilah kiter minum soya bean drink!! rolleyes.gif blum.gif
nisha
mari...mari....
kita minum sesama....
sllluuuurrppp....
yum..yum....
emmmm.. sodap nyer......
arenie
QUOTE(JEJARIHALUS @ Jun 16 2003, 08:56 PM)
orang kata nak anak putih banyakkan minum air kacang soya....ntah ler.....
kalau banyak makan makanan berkicap anak hitam pekat kot..!! muehhehe

Salam

Minum boleh.. but not too much...nanti baby ada problem kulit..very sensitive skin..

makan kicap takdelaa pulak ada problem...nak makan apa pun biar moderate...not too much!

banyak minum susu bagus untuk elakkan bleeding gum..pada ibu mengandung!
penyangak
QUOTE(JEJARIHALUS @ Jun 16 2003, 09:56 PM)
orang kata nak anak putih banyakkan minum air kacang soya....ntah ler.....
kalau banyak makan makanan berkicap anak hitam pekat kot..!! muehhehe

citer cam ada xperience jer ni... laugh.gif laugh.gif
FloResT^
macam maner pulak petua untuk selepas bersalin . kdg2 masa tgh tidurkan baby , kiter baca macam2 ayat ..... supaya baby tu ingatanye kuat , jadi anak yg soleh ..... dan macam2 lg . ader petua ... tapi sesiapa yg mahu bg petua pasal yg lain boleh gak ...
AG_
assaLamuaLaikum...kiter nak share petua..
kaLo nak menegangkan payudara Lepah bersaLin tuh, amaLkan makan air didih nasik ato kanji sebeLom tido,
pastu kaLu mengandung, kuar urat2 kat kaki, nak kurangkan urat2 tue dari timbuL, beLah bawang putih dan tenyeh2kan kat urat tu...
ct_suria
erm.. utk elakkan anak jadi penyanyi /suka menyanyi (try le kot betul)
elakkan dari mendengar/melihat sebarang hiburan secara keterlaluan..
bykkan membaca lebih2 lagi al-qura'an
damak
Saya memang tak akan mengandung sebab saya lelaki biggrin.gif
tapi adik angkat saya ada bagi petua untuk ibu-ibu yang mengandung amalkan ambil makanan yang bersih dan dari sumber yang halal. Sebab apa yang kita makan hari ini akan beri kesan di hari esok. Cewahhh!!!

Misalnya kalau nak beli buah-buahan. Beli yang bentuknya sempurna atau dengan kata lain tidak busuk atau rosak. Kata adik angkat saya. Hikmahnya ialah moga-moga nanti anak yang bakal lahir sempurna sifatnya dan hatinya bersih tidak ada hasad dengki dan busuk hati.

Selain itu lagi adik angkat saya ni kata ibu-ibu mengandung elok amalkan zikir Subhanallah 33X, Alhamdulillah 33X dan Allahuakbar 33X dan amalkan zikir ini berterussan. Himahnya ialah selain baik untuk perkembangan rohani dan jasmani janin yang di dalam rahim ianya juga mampu memberi kekuatan kepada ibu itu sendiri.

Wallauaklambisoswab...
arenie
SALAM

Hai satu lagi petua nak calm bila baby susah nak tidur...

Masa pregnant...selalu bacakan nasyid taubat..atau apa-apa surah al-guran...atau muzik sebab baby boleh dengar dalam perut...

So bila dah lahir nanti....kekadang dia susah nak calm...so bacakan, nyanyikan..dia mesti calm......it's proven!
nisha
QUOTE(arenie @ Jun 18 2003, 04:51 PM)
SALAM

Hai satu lagi petua nak calm bila baby susah nak tidur...

Masa pregnant...selalu bacakan nasyid taubat..atau apa-apa surah al-guran...atau muzik sebab baby boleh dengar dalam perut...

So bila dah lahir nanti....kekadang dia susah nak calm...so bacakan, nyanyikan..dia mesti calm......it's proven!

WOOO... ITU MACAM KA!!!!
radiakso
teringin nak menambah...

apabila masuk pertengahan bulan kelapan, ibu-ibu digalakkan minum air kurma, sesudu pagi sesudu malam paling tidak, tujuannya untuk memberi tenaga... masuk bulan kesembilan, minum satu sudu minyak kelapa, seeloknya yang dimasak sendiri, setiap pagi sehingga hari hendak bersalin, tujuannya supaya melancarkan anak keluar; dalam pada itu tetap teruskan minum air kurma seperti biasa... tujuan minum minyak kelapa ni untuk melancarkan anak tu keluar... InsyaAllah...

selain itu, ibu-ibu digalakkan banyak bergerak, misalnya berjalan-jalan, jangan duduk diam berehat dan berbaring sahaja pada bulan-bulan akhir mengandung, tujuan supaya ibu-ibu mempunyai nafas yang panjang dan mempunyai stamina untuk meneran sewaktu hendak bersalin... lagi satu dengan banyak pergerakan, jalan keluar anak tu akan lebih mudah terbuka dan memudahkan anak keluar....

pada bapa-bapa, sewaktu isteri nak bersalin tu jangan pulak tunggu di luar bilik bersalin, elok teman isteri, berada di sebelahnya, berikan dia semangat... saksikanlah sendiri betapa siksanya isteri hendak melahirkan anak...
zayed
ni petua ni cukup penting...jgn sesekali abaikan petua nih...
Masa mengandung jgn sesekali minum JUS Manja Scenario....nanti anak tak leh keluar...bahaya!!! kalu tak mengandung takpe...hari2 mau....
halilintar
ni nak kongsi pengalaman ibu2 yg telah mengambil salindah..
anak sihat (susah kena penyakit).. pintar ( 3th dah pandai membaca).. ibu lak.. mudah bersalin..

insyaAllah...
FloResT^
QUOTE(halilintar @ Jun 19 2003, 10:02 AM)
ni nak kongsi pengalaman ibu2 yg telah mengambil salindah..
anak sihat (susah kena penyakit).. pintar ( 3th dah pandai membaca).. ibu lak.. mudah bersalin..

insyaAllah...

produk salindah ker ?? per produk yg kena amik tu ...... blink.gif
Yanti
Salindah?? baru pernah dengar ni..
zuril
QUOTE(Yanti @ Jun 19 2003, 02:11 PM)
Salindah?? baru pernah dengar ni..

a'ah..SALINDAH?

kalo nak anak rambut kerinting,mkn kerang?ahaks..ye ke ekk? laugh.gif
Yanti
waduh, zuril...kalau Yanti tak dapatlah nak mkn kerang...allergic kat kerang... biggrin.gif
zayed
kalo nak anak muka mcm aku...kawin dgn aku.... biggrin.gif biggrin.gif
selambergirl
QUOTE(zayed @ Jun 20 2003, 07:55 AM)
kalo nak anak muka mcm aku...kawin dgn aku.... biggrin.gif biggrin.gif

cehhhh, Zayed... tongue.gif
nisha
QUOTE(Yanti @ Jun 19 2003, 07:48 PM)
waduh, zuril...kalau Yanti tak dapatlah nak mkn kerang...allergic kat kerang... biggrin.gif

alaaa...
siap˛ makan ubat gatal dulu....
baru ler makan kerang...

p/s : dah lama tak makan kerang rebus/bakar cicah ngan sanbal kacangg..
Yanti
tak larat nak makan, nisha...
FloResT^
esok aku bg skit petua masa mengandung nie ..... tunggu !!!!!!!!! smile.gif
Yanti
thanks...
FloResT^
    Si ibu benarnye boleh memperngaruhi baby dlm kandunganye kerana ibulah yg paling dekat hati dan perasaan

    dengan janinnya . Dalam tempoh 3 bulan pertama kandungan , otak janin mula berkembang dengan pesat . So ,janin

    sudah mampu merasa dan memberi reaksi persekitaran .

    KAEDAHNYE BEGINI :

    1 . Pastikan ibu mempunyai emosi yang tenang dan riang supaya anak yang akan dilahirkan sentiasa riang dan tidak
    mudah meragam .

    2. Lahirkan perasaan rindu menanti kelahiran bayi tersebut dgn penuh ikhlas dan kasih sayang melalui usapan
    lembut .

    3. Perdengarkan beberapa jenis bahasa , muzik terutamanya zikir dan ayat al-quran serta perlbagai rangsangan
    pengetahuan asas yang mudah .

    4. Sentiasa bercakap-cakap dengan bayi dlm kandungan dengan kata-kata manja dan menyegarkan . Memperkenalkan
    diri seperti : "asskum /hello sayang, ini emak/ayah " "anak emak/ayah bijak ini " . dan lain2 .

    5. Lakukkan isyarat mudah sprt : menepuk perut dengan lembut , mgosok persekitaran perut . usap lembut untuk
    menenangkanya , menepuk perut utk mdptkan reaksi bayi .

    6. rakamkan suara ibu, ayah dan lain2 dan pasangkan ear-phone ke perut . dengan cara ini bayi td mudah mengecam
    suara bila dilahirkan .

    7. perkenalkan perbezaan suasana sprt teang da gelap dengan menggunakan lampu suluh keperut . lakukan
    rangsangan ini selama 5-10 minit .
    Yanti
    Terimakasih atas petua tu, Florest... wink.gif
    FloResT^
    islam amat mengalakkan ibu-ibu mengandung mengamalkan perkara ini agar anak yg dilahirkan sihat sejahtera :

    * byk ingat Allah SWT dgn mohon ampun dan taubat . dgn amalan ini Allah SWT akan mengampunkan segala dosa yg telah dilakukan selama ini dan seterusnya akan membersihkan hati dari parasaa yg tidak baik .dgn ini jugak diharap anak yg yg bakal bersih hatinya dna ibu dapat bersalin dgn tenang dna selamat .

    * byk lakukan ibadat buat kebajikan dan tinggalkan larangan agama . ibu2 digalakan byk buat amal ibadat sprt sembahayang sunat, puasa sunat terutama isnin dan khamis . bukan sahaja isteri , suami juga dituntut sama .

    * byk baca al-quran. antara ayat2 yg elok dibaca ketika hamil : SURAH AL-FATIHAH , SURAH YASIN , SURAH AT-TAUBAH , SURAH YUSUF , SURAH LUQMAN , SURAH AN-NAHL (AYAT 78) DNA SURAH A'RAF (AYAT 189). dgn baca surah dan ayat ini selain drpd ibadah ia juga utk memudahkan bersalin , mdpt anak yg sihat, sempurna dan soleh .

    * sentiasa berakhlak baik , ibu2 yg sedang mengandung harus lebih byk sabar , bersikap baik dgn jiran , hormati ahli keluarga dan teman-teman . tingkah yg baik akan mempengaruhi sikap anak yg bakal lahir .

    * wanita hamil perlu mengetahui bahawa perasaan yakin dan gembira sewaktu hamil akan megeratkan hubungan kekeluargaan . emosi yg tenang dan bahagia akan membantu perkembangan otak yg sihat dan pertumbuhan janin yg seimbang . keselesaan dna perasaan riang merupakan rangsangan kepd pembinaan otak seterusnya kelahiran bayi yg sihat , terangsang , pintar dan cerdas .
    zayed
    QUOTE(Yanti @ Jun 23 2003, 12:00 AM)
    thanks...

    sama-sama yanti... biggrin.gif biggrin.gif
    Yanti
    thanks again, Florest...
    FloResT^
    QUOTE(Yanti @ Jun 24 2003, 12:47 AM)
    thanks again, Florest...

    welcome.....
    JEJARIHALUS
    QUOTE(penyangak @ Jun 17 2003, 03:55 PM)
    QUOTE(JEJARIHALUS @ Jun 16 2003, 09:56 PM)
    orang kata nak anak putih banyakkan minum air kacang soya....ntah ler.....
    kalau banyak makan makanan berkicap anak hitam pekat kot..!! muehhehe

    citer cam ada xperience jer ni... laugh.gif laugh.gif

    [COLOR=purple]tQ arenie...


    penyangak...
    aku ni reti membaca.. so tak salah rasanya kalai aku baca menda cam gitu..
    utk aku jugak.....untuk laki aku jugak..
    M@T@H@R1
    mmm ok gak petua petua korang nih. leh aku tumpang sekaki... aku pun tgh pragnent anak first.. baru 7 minggu... hmmm tapi aku alah teruk sangat ler.. muntah jer selalu... masak langsung tak leh... hmm ader petua tak nak ilangkan rasa alahan tu... tq
    ayong
    tima kasih florest..
    nnt biler ayong lak pregnant akan ayong amalkan..
    matahari..tahniah..first child yer..jaga bebaik..
    penyupucat
    petua bagi laki yg baru mengandung 3...4 bulan ader tak????...
    FloResT^
    blink.gif unsure.gif blink.gif
    Da Farah
    Loya wanita hamil hanya khayalan

    TORONTO: Kajian terbaru mengenai alahan yang kerap dialami wanita hamil mungkin mengejutkan kerana saintis berpendapat, keadaan itu hanya mainan perasaan.

    Daily Times melaporkan, penyelidik Universiti Toronto, Kanada, berkata bakal ibu yang mengalami alahan dan loya sebenarnya tidak sakit seperti yang disangka dan doktor menghabiskan banyak masa merawat mereka.

    Menurut penyelidik, simptom yang dialami wanita hamil mungkin disebabkan mereka berasa terasing atau memerlukan sokongan emosi.

    Perangkaan menunjukkan sehingga mega_shok.gif peratus wanita hamil mengalami simptom alahan bermula dari loya biasa sehinggalah muntah dengan kerap.

    Dalam kebanyakan kes teruk, wanita terbabit mengalami masalah hiperemisis iaitu muntah teruk yang boleh menyebabkan kehilangan berat badan dan kekurangan air serta perlu dimasukkan ke hospital.

    Penyelidik menyimpulkan simptom semasa hamil dan bagaimana mereka mereka melihatnya dengan cara berbeza. Mereka menganggarkan hanya sekitar 14 peratus penyakit wanita dapat dikaitkan dengan simptom fizikal mereka.

    Dr Kiran Chandra dan Dr Laura Magee, yang menjalankan penyelidikan itu berkata: “Wanita cenderung melihat tahap simptom mereka menurut bagaimana mereka rasa keseluruhannya dan bagaimana ia memberi kesan kepada aspek lain hidup mereka.

    “Keadaan ini memberi implikasi serius dalam menguruskan masalah loya dan muntah ketika hamil. Wanita yang makan dalam kadar sedikit tetapi kerap dilaporkan berkeadaan lebih baik berbanding sebaliknya. Perut kosong hanya memburukkan keadaan,” kata mereka.

    Bagaimanapun, penyelidik menerima kenyataan bahawa lebih separuh wanita hamil mengalami alahan dalam tahap awal kehamilan. – Agensi

    sumber:Berita Harian, 8/8/03
    hatikering
    Asma'ul Husna 14

    Al- Musawwir - Maha Pembentuk


    Sesiapa yg membaca 10 kali sblm membuka aurat isteri atau sblm x5@!...,insya'Allah dia akan mendapat anak yg soleh.


    Bagi perempuan yg mengandung dan bakal melahirkan anak , hendaklah dia berpuasa 7 hari dan setiap hari ketika berbuka puasa ia membaca ketiga-tiga nama Allah ya Khaliq , Ya Bari' dan Ya Musawwir sebyk 21 kali , kemudian hendaklah menghembuskan nafasnya ke dlm segelas air , berbuka dgn air tersebut , insya'Allah memudahkan dia bersalin..... smile.gif
    hatikering
    QUOTE(penyupucat @ Jul 27 2003, 02:47 AM)
    petua bagi laki yg baru mengandung 3...4 bulan ader tak????...

    belit perut dia dgn bengkung bini dia tu biggrin.gif ....perut ko buncit yek! cool.gif
    This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
    Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.