Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Ringkasan Novel Menarik Yang Pernah Anda Baca
Mesra.net Forum > Arts & Cultures > Pantun & Puisi
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25
arvieanna
QUOTE(Hani @ Apr 15 2004, 04:13 AM)
QUOTE(arvieanna @ Apr 14 2004, 11:45 PM)
Baru start baca nota cinta buat mu...norhayati berahim

dah habih ker?

best tak!

bagi gred sama ye

tq

HMMMM dah selesai,...
Citer ni memang ok..Arvie memang minat kalau ditulis oleh Norhayati Berahim...
Tapi dalam novel-novel dia tak leh tandingi Pesanan Terakhir seorang lelaki dan Inferior.
Bukan Nota Cinta buat mu ni Arvie bagie rate 7.5 dari 10
Yanti
arvie..sentuhan kasih best ker??
arvieanna
QUOTE(Yanti @ Apr 18 2004, 02:31 AM)
arvie..sentuhan kasih best ker??

Sentuhan kasih ......best gak
Karya dia yang arvie suka Pesanan terakhir seorang lelaki dan Inferior
bidaibiru
Rasanya buku yg paling best penah baca IMAM, jalan cerita tak boring. teknik penceritaan pelbagai. Kisah perjuangan seorang imam nak memajukan lagi kg. Emm.. tak reti nak explain panjang tapi buku nie rasanya banyak kat kedai buku harga RM30 ++.

Cacatan Perjalanan ( kalau tak silap) diterbitkan dalam tahun yg sama dengan IMAM oleh penerbit yg sama ( Utusan Publication), tapi buku nie jarang nampak kat kedai. Menarik sebab teknik penceritaan dan kisah yang berlainan dr yg biasa. Sinopsis die lebih kurang gini.. Seorang penyelidik sedang buat kajian tentang pejuang pra kemerdekaan, yang menariknya novel nie ade unsur sejarah sebab tokoh nie kononnye asal dr sumatera dan berjuang sampai kene buang kat Cape Town then balik ke Johor. So, cerita nie ade latarbelakang kepulauan melayu zaman nie dan dulu dan jugak serba sikit pasal Cape Town. Kalau nak tahu lebih lanjut kenelah baca.
Yanti
QUOTE(arvieanna @ Apr 17 2004, 04:41 PM)
QUOTE(Yanti @ Apr 18 2004, 02:31 AM)
arvie..sentuhan kasih best ker??

Sentuhan kasih ......best gak
Karya dia yang arvie suka Pesanan terakhir seorang lelaki dan Inferior

ok la.. nanti yanti beli..
PaYaU
QUOTE(Yanti @ Apr 19 2004, 08:43 AM)
QUOTE(arvieanna @ Apr 17 2004, 04:41 PM)
QUOTE(Yanti @ Apr 18 2004, 02:31 AM)
arvie..sentuhan kasih best ker??

Sentuhan kasih ......best gak
Karya dia yang arvie suka Pesanan terakhir seorang lelaki dan Inferior

ok la.. nanti yanti beli..

sejak korang promote novelē tulisan Norhayati Berahim ni aku jadi gila mengkolek (ada ke bahasa ni) buku tulisan dia dari yang paling tebal hinggalah paling nipis. Norhayati Berahim ni takde fan club ke? laugh.gif
PaYaU
QUOTE(bidaibiru @ Apr 19 2004, 01:45 AM)
Rasanya buku yg paling best penah baca IMAM, jalan cerita tak boring. teknik penceritaan pelbagai. Kisah perjuangan seorang imam nak memajukan lagi kg. Emm.. tak reti nak explain panjang tapi buku nie rasanya banyak kat kedai buku harga RM30 ++.

Cacatan Perjalanan ( kalau tak silap) diterbitkan dalam tahun yg sama dengan IMAM oleh penerbit yg sama ( Utusan Publication), tapi buku nie jarang nampak kat kedai. Menarik sebab teknik penceritaan dan kisah yang berlainan dr yg biasa. Sinopsis die lebih kurang gini.. Seorang penyelidik sedang buat kajian tentang pejuang pra kemerdekaan, yang menariknya novel nie ade unsur sejarah sebab tokoh nie kononnye asal dr sumatera dan berjuang sampai kene buang kat Cape Town then balik ke Johor. So, cerita nie ade latarbelakang kepulauan melayu zaman nie dan dulu dan jugak serba sikit pasal Cape Town. Kalau nak tahu lebih lanjut kenelah baca.

aku dah baca imam memang best tapi kalau nak baca novel ni kena beri tumpuan kalu tak korang sure boring sebab bahasa dia banyak falsafah le...... cool.gif
Yanti
sENTUHAN KASIH BEST KER??
teeja
QUOTE(Yanti @ Apr 20 2004, 02:26 PM)
sENTUHAN KASIH BEST KER??

Sentuhan kasih ok... latar belakang Norway (kalau tak silaplah) about... seorang wanita yang jadi janda sebab laki dia dah ada bini... then bawa diri ke norway sebab pak dia kecewa sebab dia minta cerai dari laki dia... kat norway dia kawin lagi sebab... alasan... payah cari umah sewa so dok serumah gan laki dia (kawin kontrak... err nikah je kawin dak)... but slowly dia fall in love with him... basicly citer ni happy ending...

new Oprah book club selection:
--> The Heart Is A Lonely Hunter
--> By Carson McCullers

nak tau lebih lanjut pi --> http://inmind.itgo.com
hamba_solehah
blum.gif
su'
QUOTE(hamba_solehah @ Apr 24 2004, 10:40 AM)
blum.gif

kau nak jd cam a4tech ke...?
set ajer
sentuhan kasih saper dh baca??
kite dh baca...best woo....
penulisnye Norhayati Berahim(die mmg pemes)..br jek aritu baca..
siap baca skali lg tuh...
a'aa..cite tuh byk kisah kat Norway...
watak utama Inas+Zakry Edite...
ter feeling jap baca citer ni...hehehe...
bertuah btol Inas tuh....realitinye...ade ke org se bertuah die ek??? dry.gif
Yanti
nak beli..
set ajer
QUOTE(Yanti @ Apr 24 2004, 04:22 AM)
nak beli..

bli arr..
kalo x nak bli pn...pinjam...
ehehe..kiter pn pinjam..... tongue.gif
kwn2 cni mmg gile baca novel..so..tukar2 arr....
arvieanna
QUOTE(set ajer @ Apr 24 2004, 03:49 AM)
sentuhan kasih saper dh baca??
kite dh baca...best woo....
penulisnye Norhayati Berahim(die mmg pemes)..br jek aritu baca..
siap baca skali lg tuh...
a'aa..cite tuh byk kisah kat Norway...
watak utama Inas+Zakry Edite...
ter feeling jap baca citer ni...hehehe...
bertuah btol Inas tuh....realitinye...ade ke org se bertuah die ek??? dry.gif

Dah baca....memang manarik!!!!
Yanti
tunggu gaji kuar baru beli..
ManJa_08
Tajuk : Nota Cinta Buatmu
Penulis : Norhayati Berahim
Penerbit : Alaf21
Harga : RM17
Halaman : 432 mukasurat

Perpisahan... terlalu sukar rasanya membuat keputusan. Namun kerana harga diri, kerana kasih sayang, Johanna rela berkorban. Biarlah dirawat hati yang luka, biarlah dilalui hari-hari mendatang tanpa suami di sisi. Pergilah Dihrran, carilah kebahagiaan, carilah kasih sayang yang kau perlukan.

Hidup siapa yang menduga, Johanna dipertemukan dengan Graham. Lelaki yang tidak percaya kewujudan agama dan Tuhan. Namun, lelaki itu lelaki istimewa, lelaki yang sering mengerti, lelaki yang paling cepat memahami. Hati yang luka diubati, jiwa yang kosong kini terisi.

Kalutnya rasa bila cinta datang kali kedua, perlukah diusir atau perlukah dibiarkan menghuni dalam hati. Cuma ketika cinta datang semula, Dihrran yang pernah membuangnya dahulu datang menagih hati, menagih simpati!

Hatinya sudah nekad, apa yang berlaku, biarlah berlalu. Dihrran perlu diajar untuk menghargai, untuk menghormati. Dia bukan wanita yang mudah dibuang dan diambil kembali.

Ahh... cerita luka... duka dan cinta ini perlu ada kesudahannya!

Nak tahu kesudahannya...belilah novel ini...kui...kui..kui.. biggrin.gif
Yanti
yanti dah beli..
ManJa_08
QUOTE(Yanti @ Apr 26 2004, 07:43 PM)
yanti dah beli..

Yanti dah beli yer....he..he...macam mana?? puas hati tak?? wink.gif

Emm....aper novel terbaru lagik yer???
mifal0102
a'kum....

nak tanya sket...sapa penah baca novel kiranya kau berbohong????best tak????worth it tak nak beli??? huh.gif huh.gif
damak
QUOTE(mifal0102 @ Apr 27 2004, 11:33 PM)
a'kum....

nak tanya sket...sapa penah baca novel kiranya kau berbohong????best tak????worth it tak nak beli??? huh.gif huh.gif

tak pernah baca. siapa penulisnya?
hamba_solehah
setulus cinta-norhayati berahim
suraya
ok gak la novel 'kiranya kau berbohong'. dah setahun dah baca novel tu, tak ingat sgt. jln. cerita dia. tapi kalau nak beli beli la. bulu Misha pun ok gak B.A, tapi mahal skit. biggrin.gif
Yanti
lain mcm jer tajuk novel tu.. biggrin.gif
ai ling
QUOTE(suraya @ Apr 29 2004, 10:53 AM)
ok gak la novel 'kiranya kau berbohong'. dah setahun dah baca novel tu, tak ingat sgt. jln. cerita dia. tapi kalau nak beli beli la. bulu Misha pun ok gak B.A, tapi mahal skit. biggrin.gif

tajuk semcm je..
sape penulisnye blink.gif
Yanti
a'ah la..
casablanca
CUCU TOK WALI
Abu HAssan Morad ( Klu tak salah )
sarah_safar
sekarang tengah baca novel "kuburkanlah..kasihmu"..siti rozilah..

watak dalam cerita ni..ramai..sampai terkonfius..
Yanti
biaser la tu...
PaYaU
aku sedang baca novel 'patah sayap terbang jua' tulisan abdul samad ismail. Sesiapa pernah baca novel ni?
arvieanna
QUOTE(sarah_safar @ May 4 2004, 04:37 AM)
sekarang tengah baca novel "kuburkanlah..kasihmu"..siti rozilah..

watak dalam cerita ni..ramai..sampai terkonfius..

Arvie dah baca citer ni...
ending dia tak best sangat
mcm tak faham je
sarah_safar
QUOTE(arvieanna @ May 8 2004, 03:11 PM)
QUOTE(sarah_safar @ May 4 2004, 04:37 AM)
sekarang tengah baca novel "kuburkanlah..kasihmu"..siti rozilah..

watak dalam cerita ni..ramai..sampai terkonfius..

Arvie dah baca citer ni...
ending dia tak best sangat
mcm tak faham je

mmg tak faham pun..

sampai ari ni belum abis baca lagik...
Yanti
cari ajer la buku lain utk di baca...
McTwist
Konserto Terakhir.
luv_cats
tak sabar tunggu minggu depan...
exam dah abis, jadi bleh pegi library...
yeah!!! laugh.gif
Yanti
QUOTE(luv_cats @ May 8 2004, 05:07 AM)
tak sabar tunggu minggu depan...
exam dah abis, jadi bleh pegi library...
yeah!!! laugh.gif

jgn tunggu library..
pegi kedai buku..
sarah_safar
sekarang tengah baca novel "Dan...mimpi pun berguguran..alieya afiera malik..

best gak cerita dia tentang tomboy yg kaya dgn wang ringgit tapi miskin dgn kasih sayang..
Yanti
bacalah Manisnya Cinta by Anis Ayuni...
PaYaU
baca I KNOW WHY THE CAGED BIRD SINGS by Maya Angelou cool.gif
Yanti
tgh baca the ocean between us - susan wiggs

lautan antara kita...
luv_cats
ni ngah nak start baca novel baru ni...
nanti klau dah abis n ada masa i kasi rangkasannya... wink.gif
Taurusz
sapa dah baca untuk kau dan aku? cool.gif
ummie_syeera
Siapa ada contact number Dkhalysa Publication and distributions? atau mcm mana nak hubungi???
Yanti
QUOTE(Taurusz @ May 21 2004, 08:45 AM)
sapa dah baca untuk kau dan aku? cool.gif

saper penulisnye??
gadissepi
novel "bisikan rindu" terbitan alaf 21....
best cete dia...aku dah 2kali baca....
Yanti
yanti tgh baca Harry Potter and The prisober of Azkaban...


seblom tgk movier ni next wk.. kene bacer buku dier dulu...
arvieanna
QUOTE(gadissepi @ May 28 2004, 06:42 AM)
novel "bisikan rindu" terbitan alaf 21....
best cete dia...aku dah 2kali baca....

Bisikan Rindu?
Sapa penulis dan macam mana sinopsis citer ni
Watak utama?
gadissepi
QUOTE(arvieanna @ Jun 1 2004, 01:25 PM)
QUOTE(gadissepi @ May 28 2004, 06:42 AM)
novel "bisikan rindu" terbitan alaf 21....
best cete dia...aku dah 2kali baca....

Bisikan Rindu?
Sapa penulis dan macam mana sinopsis citer ni
Watak utama?

penulis tak ingat...
jln cete dia lebih kurang cinta 3 segi...
sinopsis dia lebih kurang camnie....

ikhwan jatuh cinta pada dina sejak kali pertama berjumpa masa ulangtahun company
yang diaorg keje.syarikat peguam.masa tu dina datang dgn shahrul yg keje kat situ jg.shahrul dgn ikhwan kawan.ikhwan jatuh cinta kerana disebabkan satu insiden
yg berlaku antara dia dan dina.sejak tu,ikhwan sering mengambil peluang utk mendekati dina.shahrul pulak rasa cemburu sebab dia pun ada hati kat dina tp dina hanya menganggap dia sebagai kawan aje.nak dijadikan cete,dina pun ada hati kat ikhwan.bila hub.diaorg rapat,ikhwan bgth yg dia suka pd sorang pompuan kat tmt diaorg keje dan dina rasa jauh hati dan mengambil keputusan utk menjauhkan diri dr.ikhwan.disebabkan tu,maka ikhwan pun terpaksa luahkan isi hati dia pd dina......

nak tahu lebih lanjut....
dapatkan novel ini dipasaran sekarang....
Yanti
nama penulis - Mimie Afnie
hamba_solehah
aku ske novel........ramlee awang murshid.....noverl dia best lah...semasa pesta buku antarabangsa kat PWTC aku sempat jumpa dia n ambik autogfaf dia........aku beli lah buku dia mandatori.........
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.