Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Kia & Hyundai 2nd Hand..murah Vs Maintenance Cost
Mesra.net Forum > Vehicles & Transportation > Kereta, Motosikal, Basikal
ekzoz meletup
Mohon Pandangan,

Saya bercadang nak beli sebuah lagi kereta, ketika ni saya dah ada Produa Viva..memandangkan dah dapat seorang anak..saya rasa ada keperluan untuk beli sebuah lagi kereta yang selesa dan luas untuk balik kampung..Saya ada cadangan untuk beli kereta KIA or Hyundai 2nd hand sebab saya dapati harga kereta 2nd hand KIA & hyundai lebih murah compare dengan Honda, toyota or Nissan. Saya ada cadangan untuk amik KIA Karnival tahun 2002 or Hyundai Trajet..Saya nak mintak padangan daripada tuan/puan yang ada pengalaman guna 2 model kereta ni tentang:-

i) Maintenance
ii) Fuel Consumption
iii) Part mana yang selalu problem..cth, proton selalu ada problem kat power window.

Saya mengalu-alukan cadangan tuan/puan sebabnya saya mmg xde pengalaman dalam bidang kereta. Kereta VIVA saya pun saya xpenah nak amik tau sangat..yang penting bagi saya, cukup time pegi service and bayar bulan-bulan kat bank..

Sekian, terima kasih
Ekzoz meletup.
el-kabong
QUOTE(ekzoz meletup @ Jul 1 2010, 02:53 PM) *
Mohon Pandangan,

Saya bercadang nak beli sebuah lagi kereta, ketika ni saya dah ada Produa Viva..memandangkan dah dapat seorang anak..saya rasa ada keperluan untuk beli sebuah lagi kereta yang selesa dan luas untuk balik kampung..Saya ada cadangan untuk beli kereta KIA or Hyundai 2nd hand sebab saya dapati harga kereta 2nd hand KIA & hyundai lebih murah compare dengan Honda, toyota or Nissan. Saya ada cadangan untuk amik KIA Karnival tahun 2002 or Hyundai Trajet..Saya nak mintak padangan daripada tuan/puan yang ada pengalaman guna 2 model kereta ni tentang:-

i) Maintenance
ii) Fuel Consumption
iii) Part mana yang selalu problem..cth, proton selalu ada problem kat power window.

Saya mengalu-alukan cadangan tuan/puan sebabnya saya mmg xde pengalaman dalam bidang kereta. Kereta VIVA saya pun saya xpenah nak amik tau sangat..yang penting bagi saya, cukup time pegi service and bayar bulan-bulan kat bank..

Sekian, terima kasih
Ekzoz meletup.



Kia Carnival dan Hyundai Trajet adalah jenama kereta buatan Korea yang telah terkenal di Malaysia sebelum Kia Licenced kan Karnival kpd Naza. Kedua-dua jenama tersebut bagus tetapi yang menjadi masalahnya ialah pusat servis serta pengedar mereka di Malaysia ini. Kedua-dua jenama ini bukanlah pilihan utama penduduk Malaysia ini maka pembekal-pembekal alat ganti agak berkira untuk mengambil stock. Sekiranya ada, harga alat ganti adalah mahal setanding dgn kereta-kereta buatan eropah! Walaubagaimana pun, sekiranya anda adalah seorang yang cermat dan selalu memandang serius tentang penjagaan kereta, selalu berhubung dan kenal beberapa mekanik yg mahir tentang kereta-kereta korea, ada hubungan dgn mana-mana kelab kereta-kereta buatan korea, bagi saya tiada masalah untuk anda memiliki kereta tersebut.
ekzoz meletup
Boleh beri maklumat, berapa market price untuk KIA Karnival tahun 2002?Jika ada yang nak jual around RM29K kira ok tak?or Jika ada rakan2 nak jual KIA Carnival boleh la info kat saya..tapi sebelum tu saya nak kena tgk harga & keadaan kereta tu jgk la dulu.
el-kabong
QUOTE(ekzoz meletup @ Jul 1 2010, 03:35 PM) *
Boleh beri maklumat, berapa market price untuk KIA Karnival tahun 2002?Jika ada yang nak jual around RM29K kira ok tak?or Jika ada rakan2 nak jual KIA Carnival boleh la info kat saya..tapi sebelum tu saya nak kena tgk harga & keadaan kereta tu jgk la dulu.



Harga pasaran memang dlm range tu, tetapi pembeli boleh buat tawaran yg lebih rendah sebab bukan senang nak jual kereta korea ni. Apa yg penting sekali ialah keadaan kereta itu sendiri. Pastikan semuanya berkeadaan baik dan tiada peralatan yg malfunction. Check chassis, cooling system, brake system, suspension system. Check bahagian enjin. Pastikan tak ada leaking. Check keadaan GB. Pastikan pertukaran gear berlaku dgn lancar, tiada jerk. Minta maintenance history drp owner dan semak lah berdasarkan list yg diberi.
rizansaad
walaupun org tak brp suka kereta buatan korea kerana faktor value..tp aku suka....lupakan value jual balik kalau hati dah berkenan..pakai je sampai lunyai....tp kalau bab kia karnival/naza ria mmg aku tak brp gemar sikit...walaupun value jatuh mendadak...tp 'mentenen' punya la tinggi...minyak pun bleh tahan..tp maybe gak sebab MPV jenis ni mempunyai kapasiti enjin yg besar (2.5)...selesa mmg la selesa....kalau adik pada carnival sikit iaitu kia caren/naza citra aku rekemen....'mentenen' nyer x la mahal sgt kalau kita jaga n pandu ngan cermat...hanya pendapat aku je la yg pakai naza citra ni....(duk gila bayang kat Kia Forte la plak....)
zeki
salam bro zan,
sy pon berminat jugak dgn kete korea ni, cume dr segi ketahanan dan maintanence yg menjadi persoalan.
nak tye pendapat bro zan, antara waja second ngan hyndai elantra second mana yg lebih berbaloi utk dibeli?
ekzoz meletup
Salam semua,

Berkaitan kereta dari korea ni, kebanyakannya saya jumpe guna NGV dan xguna sangat petrol. saya nak tanye, jika kita guna NGV, adakah akan memberi kesan buruk kepada enjin??
zan
wsalam semua.

keta korea ni tak jauh beza dengan keta jepun mahupun buatan malaysia. dulu keta korea dibuat khusus utk negara iklim sejuk spt korea sendiri, amerika dan eropah tp bila hantar ke malaysia timbul masalah kesesuaian. antaranya headlamp cepat jadi kuning berbanding keta toyota/nissan/mercedez dan komponen enjin jadi longgar (paling ketara pada kia karnival/naza ria yang menggunakan enjin KV6 - sama pada Jaguar S-type 2.5 dan Rover 75 2.5 V6).

bila beli seken hand mmg berbaloi sbb kadar susut nilai first year tu dah berlalu.

namun dengan sejarah, kita boleh elakkan kesusahan di kemudian hari. pilihan aku...:-

1. Kia Carnival/Naza Ria - Elakkan a. road tax mahal b. minyak kuat c. kos repair mahal

2. hyundai trajet - model 2.0 ok, dalam town minyak kuat sket. pandu uji dan pastikan gearbox auto ok. elakkan model 2.7

3. hyundai elantra - pada harga yang sangat murah (18-24K), berbaloi juga terutama kerana mempunyai airbag dan ABS berbanding waja basic. boleh juga dapatkan model 1.8 utk extra power. gunakan advantej sebaiknya utk tekan harga serendah mungkin.
ekzoz meletup
Salam,

Macam mana jika beli kereta Naza Ria & Install NGV? Ok ke tak?


Regards,
ekzoz meletup
zan
pemasangan NGV bagus dalam usaha mengurangkan kos petrol. saya sambung komen di topik NGV.
rizansaad
QUOTE(ekzoz meletup @ Jul 2 2010, 02:48 PM) *
Salam,

Macam mana jika beli kereta Naza Ria & Install NGV? Ok ke tak?


Regards,
ekzoz meletup


punya la besaq font....marah ka... yahoo.gif
zan
nanti ana kecikkan lah! tulun lah tulunlah.
ZaL EmkaY
QUOTE(el-kabong @ Jul 1 2010, 03:04 PM) *
QUOTE(ekzoz meletup @ Jul 1 2010, 02:53 PM) *
Mohon Pandangan,

Saya bercadang nak beli sebuah lagi kereta, ketika ni saya dah ada Produa Viva..memandangkan dah dapat seorang anak..saya rasa ada keperluan untuk beli sebuah lagi kereta yang selesa dan luas untuk balik kampung..Saya ada cadangan untuk beli kereta KIA or Hyundai 2nd hand sebab saya dapati harga kereta 2nd hand KIA & hyundai lebih murah compare dengan Honda, toyota or Nissan. Saya ada cadangan untuk amik KIA Karnival tahun 2002 or Hyundai Trajet..Saya nak mintak padangan daripada tuan/puan yang ada pengalaman guna 2 model kereta ni tentang:-

i) Maintenance
ii) Fuel Consumption
iii) Part mana yang selalu problem..cth, proton selalu ada problem kat power window.

Saya mengalu-alukan cadangan tuan/puan sebabnya saya mmg xde pengalaman dalam bidang kereta. Kereta VIVA saya pun saya xpenah nak amik tau sangat..yang penting bagi saya, cukup time pegi service and bayar bulan-bulan kat bank..

Sekian, terima kasih
Ekzoz meletup.



Kia Carnival dan Hyundai Trajet adalah jenama kereta buatan Korea yang telah terkenal di Malaysia sebelum Kia Licenced kan Karnival kpd Naza. Kedua-dua jenama tersebut bagus tetapi yang menjadi masalahnya ialah pusat servis serta pengedar mereka di Malaysia ini. Kedua-dua jenama ini bukanlah pilihan utama penduduk Malaysia ini maka pembekal-pembekal alat ganti agak berkira untuk mengambil stock. Sekiranya ada, harga alat ganti adalah mahal setanding dgn kereta-kereta buatan eropah! Walaubagaimana pun, sekiranya anda adalah seorang yang cermat dan selalu memandang serius tentang penjagaan kereta, selalu berhubung dan kenal beberapa mekanik yg mahir tentang kereta-kereta korea, ada hubungan dgn mana-mana kelab kereta-kereta buatan korea, bagi saya tiada masalah untuk anda memiliki kereta tersebut.



Salam

utk makluman saya baru beli hyundai trajet 2002 3rd hand dgn harga 36k. Setakat ni ok je sbb org sblm2 ni rasanya pandai jaga keta. Dalam tip top dgn enjin masih berfungsi dengan baik dan senyap. cuma minyak kuat skit 1km = 20sen masa harga minyak selitar RM1.mega_shok.gif. Tapi memang memuaskan terutamanya cabin dan tempat isi barang belakang.
unnamed_zero
salam bro.

nak tanya skit, model Hyundai accents RSX 5 nie ok ke? ade ape2 problem? part2 penting kena jaga ?

thanx bro
amz_jetta
QUOTE(ZaL EmkaY @ Jul 28 2010, 05:46 PM) *
QUOTE(el-kabong @ Jul 1 2010, 03:04 PM) *
QUOTE(ekzoz meletup @ Jul 1 2010, 02:53 PM) *
Mohon Pandangan,

Saya bercadang nak beli sebuah lagi kereta, ketika ni saya dah ada Produa Viva..memandangkan dah dapat seorang anak..saya rasa ada keperluan untuk beli sebuah lagi kereta yang selesa dan luas untuk balik kampung..Saya ada cadangan untuk beli kereta KIA or Hyundai 2nd hand sebab saya dapati harga kereta 2nd hand KIA & hyundai lebih murah compare dengan Honda, toyota or Nissan. Saya ada cadangan untuk amik KIA Karnival tahun 2002 or Hyundai Trajet..Saya nak mintak padangan daripada tuan/puan yang ada pengalaman guna 2 model kereta ni tentang:-

i) Maintenance
ii) Fuel Consumption
iii) Part mana yang selalu problem..cth, proton selalu ada problem kat power window.

Saya mengalu-alukan cadangan tuan/puan sebabnya saya mmg xde pengalaman dalam bidang kereta. Kereta VIVA saya pun saya xpenah nak amik tau sangat..yang penting bagi saya, cukup time pegi service and bayar bulan-bulan kat bank..

Sekian, terima kasih
Ekzoz meletup.



Kia Carnival dan Hyundai Trajet adalah jenama kereta buatan Korea yang telah terkenal di Malaysia sebelum Kia Licenced kan Karnival kpd Naza. Kedua-dua jenama tersebut bagus tetapi yang menjadi masalahnya ialah pusat servis serta pengedar mereka di Malaysia ini. Kedua-dua jenama ini bukanlah pilihan utama penduduk Malaysia ini maka pembekal-pembekal alat ganti agak berkira untuk mengambil stock. Sekiranya ada, harga alat ganti adalah mahal setanding dgn kereta-kereta buatan eropah! Walaubagaimana pun, sekiranya anda adalah seorang yang cermat dan selalu memandang serius tentang penjagaan kereta, selalu berhubung dan kenal beberapa mekanik yg mahir tentang kereta-kereta korea, ada hubungan dgn mana-mana kelab kereta-kereta buatan korea, bagi saya tiada masalah untuk anda memiliki kereta tersebut.



Salam

utk makluman saya baru beli hyundai trajet 2002 3rd hand dgn harga 36k. Setakat ni ok je sbb org sblm2 ni rasanya pandai jaga keta. Dalam tip top dgn enjin masih berfungsi dengan baik dan senyap. cuma minyak kuat skit 1km = 20sen masa harga minyak selitar RM1.mega_shok.gif. Tapi memang memuaskan terutamanya cabin dan tempat isi barang belakang.


sekarang masih cantik lagi ke kondisinya? cadang nak amik ni...
zan
QUOTE(unnamed_zero @ Apr 21 2011, 11:32 PM) *
salam bro.

nak tanya skit, model Hyundai accents RSX 5 nie ok ke? ade ape2 problem? part2 penting kena jaga ?

thanx bro


hyundai RXS5 ni ok, mcm keta jepun jugak. simple. tak terlalu canggih. benda yg nak jaga pun sama - bateri, tayar, enjin... semua benda normal.
sranua
Salam Bro Zan,

Nak minta pendapat berkaitan Kia Optima 2004-2005 dan Sonata EF tahun yg sama. Apa pandangan tuan tentang kereta Korea ni. Servis maintenance ade mcm Honda Civic ET 2.0 2005 tak...tgk dlm market harga dah murah, condition ok lagi. Kalau compare dgn Waja 4g18 dan Waja CPS tahun 2008, mana satu pilihan tuan.
Saya nak beli kereta utk long distance balik kg dr Johor ke Perak. Kereta baru hutang dah berat...he..he :
zan
QUOTE(sranua @ Jan 18 2013, 05:23 PM) *
Salam Bro Zan,

Nak minta pendapat berkaitan Kia Optima 2004-2005 dan Sonata EF tahun yg sama. Apa pandangan tuan tentang kereta Korea ni. Servis maintenance ade mcm Honda Civic ET 2.0 2005 tak...tgk dlm market harga dah murah, condition ok lagi. Kalau compare dgn Waja 4g18 dan Waja CPS tahun 2008, mana satu pilihan tuan.
Saya nak beli kereta utk long distance balik kg dr Johor ke Perak. Kereta baru hutang dah berat...he..he :


waalaikumsalam.

Kia Optima dan Hyundai Sonata 90% adalah kereta yg sama, di bahagian badan tengah. pintu dan dashboard selalu sama. enjin dan gearbox seringkali sama.

Sonata EF lebih smart, sbb ada ciri2 Mercedez mata kacang. dan tidak guna timing belt, tidak spt Optima. kedua2 guna gearbox 4 speed tapi ada tiptronic. gearbox ada sedikit isu, tambah2 lagi dah dekat 10 tahun ni. tak berani nak jamin. tapi kereta ni bagus, value for money dan sedap utk pandu jarak jauh. ikut pengalaman elektronik utk keta korea 10 thn lepas tidak begitu cantik. ada saja yg boleh rosak, cuma peratusannya tidak tinggi. ramai mekanik boleh repair keta korea skrg.

Waja CPS adalah belian yg baik berbanding 4G18. selain enjin, ada lampu HID dan gearbox J-gate (mcm Mercedez dan Vios). tak banyak keta kita boleh beli bawah 50K tp kuasa enjin 125hp. kalau ada pun dah 10 tahun.
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.