Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Mengapa Telinga Berdengung
Mesra.net Forum > Social & Societies > Hal Ehwal Islam
lavender07


Kenapa Telinga Berdengung



Ketika saya berjalan bersama teman-teman, salah satu teman saya bertanya kepada saya kenapa telinganya kadang-kadang sering berdengung. Lalu saya jawab dengan syarah yang ada, yaitu sesungguhnya suara "nging" (berdengung) dalam telinga itu karena Rasulullah SAW menyebut orang yang telinganya bersuara itu dalam perkumpulan yang tertinggi (al malail a'la) dan supaya ia ingat kepada Rasulullah SAW dan membaca shalawat kepada beliau. Dalam kitab al 'Azizi 'ala Jami'ish Shaghir dikatakan, "Jika telinga salah seorang kalian berdengung, hendaknya ia mengingat aku (Rasulullah SAW) dan membaca shalawat kepadaku serta mengucapkan Dzakarallahu man dzakarani bikhayr (Allah menyebut yang menyebutku dengan kebaikan). "Imam Al Manawi berkata, "Sesungguhnya telinga itu berdengung ketika datang berita baik ke ruh, yaitu Rasulullah SAW telah menyebut orang tersebut (pemilik telinga yang berdengung) dengan kebaikan di al malail a'la (perkumpulan atau majelis tertinggi) di alam ruh."

**copy from blog..**

wallahualam..

Amin Fadzlan
Salam Rabu.

Puan L07:

Puan boleh Klik Pada Gambar Telinga kat bawah ni for detailed information about Fenomena Telinga Berdengung (Firasatnya, atau boleh juga dikatakan sebagai Alamat@Signal that works such as a Sixth Sense).



By The Way, Kalo Boleh share lah pada kami juga dari mana Puan copy Info Telinga Berdengung ni, maksud hamba Link URL Website Blog tu.

Ramai juga Warga Forum Mesra.Net eager nak tau lebih detail berkenaan fenomena Telinga Berdengung ni. Terima Kasih.

Salam Sejahtera Kalbu.
ctmunirah
buleh tak explain dalam bahasa melayu mudah...
i read the one tuan punya thread pasted 2 3 kali, tapi cem tak dapat nak tangkap maksudnya..

benda ni kerap jugak berlaku jugak kat ct..
Amin Fadzlan
Salam Rabu.

CTM yg BudiWati:

Thread updated (edited), ke bahasa (ayat@perkataan) yang lebih kemelayuan@kemalaysiaan. Kalo ada apa2 yang tak faham maknanya, boleh tanya di sini, Insya'ALLAH hamba akan cuba terangkan.

Salam Sejahtera Kalbu.
ctmunirah
owh tak terperasan lak you blog tu...
tapi apasal cem sume ada petanda tak baik ja??

dan the ones yang thread stater pasted from another blog tu....
i dont get the line i yang underlined kat bawah ni...

Ketika saya berjalan bersama teman-teman, salah satu teman saya bertanya kepada saya kenapa telinganya kadang-kadang sering berdengung. Lalu saya jawab dengan syarah yang ada, yaitu sesungguhnya suara "nging" (berdengung) dalam telinga itu karena Rasulullah SAW menyebut orang yang telinganya bersuara itu dalam perkumpulan yang tertinggi (al malail a'la) dan supaya ia ingat kepada Rasulullah SAW dan membaca shalawat kepada beliau. Dalam kitab al 'Azizi 'ala Jami'ish Shaghir dikatakan, "Jika telinga salah seorang kalian berdengung, hendaknya ia mengingat aku (Rasulullah SAW) dan membaca shalawat kepadaku serta mengucapkan Dzakarallahu man dzakarani bikhayr (Allah menyebut yang menyebutku dengan kebaikan). "Imam Al Manawi berkata, "Sesungguhnya telinga itu berdengung ketika datang berita baik ke ruh, yaitu Rasulullah SAW telah menyebut orang tersebut (pemilik telinga yang berdengung) dengan kebaikan di al malail a'la (perkumpulan atau majelis tertinggi) di alam ruh."


now.. correct me if im wrong....
i find some contradicting information kat last line tu from your blog, mr amin..
lavender07
QUOTE(lavender07 @ Apr 6 2010, 10:19 AM) *
Kenapa Telinga Berdengung



Ketika saya berjalan bersama teman-teman, salah satu teman saya bertanya kepada saya kenapa telinganya kadang-kadang sering berdengung. Lalu saya jawab dengan syarah yang ada, yaitu sesungguhnya suara "nging" (berdengung) dalam telinga itu karena Rasulullah SAW menyebut orang yang telinganya bersuara itu dalam perkumpulan yang tertinggi (al malail a'la) dan supaya ia ingat kepada Rasulullah SAW dan membaca shalawat kepada beliau. Dalam kitab al 'Azizi 'ala Jami'ish Shaghir dikatakan, "Jika telinga salah seorang kalian berdengung, hendaknya ia mengingat aku (Rasulullah SAW) dan membaca shalawat kepadaku serta mengucapkan Dzakarallahu man dzakarani bikhayr (Allah menyebut yang menyebutku dengan kebaikan). "Imam Al Manawi berkata, "Sesungguhnya telinga itu berdengung ketika datang berita baik ke ruh, yaitu Rasulullah SAW telah menyebut orang tersebut (pemilik telinga yang berdengung) dengan kebaikan di al malail a'la (perkumpulan atau majelis tertinggi) di alam ruh."

**copy from blog..**

wallahualam..


owh forumer sekalian....mintak maaf byk2.....sebenarnya lupe letak ayat....

betul kah keadaan ini sperti yg sy paste tuh....
nk kepastian....

dan terjumpa dlm mesra jugak http://www.mesra.net/forum/index.php?showtopic=92047

maaf byk2....
sushi
-
ctmunirah
to simplify kan.. it means, we are going to die soon???
nkarul
QUOTE(ctmunirah @ Apr 7 2010, 03:04 PM) *
to simplify kan.. it means, we are going to die soon???


sooner or later
yes....

time dia je kita tak tau..



btw, sumber mane kenyataam nie?
dalil or hadis soheh?
or man copy and paste je??
nora@Ixora
info good.gif
sushi
-
sushi
-
nkarul
QUOTE(sushi @ Apr 7 2010, 03:16 PM) *
QUOTE(nkarul @ Apr 7 2010, 03:10 PM) *
btw, sumber mane kenyataam nie?
dalil or hadis soheh?
or man copy and paste je??



yg aku ckp tu...xde dalil mana2. aku dgr org2 ckp je. mungkin org2 tua je kata tak tau la.


senang cakap
hidup dan mati tu kerja DIA

kalo caye benda2 macam nie
leh jatuh hukum syirik kan ustaz OUF?
ctmunirah
QUOTE(nkarul @ Apr 7 2010, 03:10 PM) *
QUOTE(ctmunirah @ Apr 7 2010, 03:04 PM) *
to simplify kan.. it means, we are going to die soon???


sooner or later
yes....

time dia je kita tak tau..




memang kita tau kita akan mati..
tak perlu ada dengungan dalam telinga pon kita tau kita akan mati..

what i am trying to understand is...
is it true what they bila kita dgr bunyi dengungan...
kita akan mati soon...
sila jgn abaikan perkataan soon tu....
it means "dalam masa terdekat"
soscili
aku pun dgr mcm ni..
tapi tak bermaksud bila daun atas kita tu "jatuh" lepas ni kita pulak. it's not like it follows a sequence. jadi tak bermaksud bila daun atas daun kita tu jatuh, lepas ni kita pula. ia hanya menunjukkan daun yg jatuh tu dekat dgn daun kita. so from my understanding when we hear such sound, it doesn't mean that we are going to die.

tapi aku tak pernah la pula dgr mcm apa g diperkatakan oleh topik starter tu.
kerbau75 o:{
unsure.gif err... bunyi cam mane tu? macam nie ka?-----------> http://www.youtube.com/watch?v=6ZMWfLVQ4Yw&fmt=18
fsyukri
telinga aku hari2 berdengung, dari kecik lagi...tp aku tau, aku akan mati jugak..cume xtau bile.
malam ni mati kot (mati kecik)
Amin Fadzlan
Salam Rabu.

CTM:

Hamba tidak setuju dengan statement yg menyatakan bila kita mengalami fenomena TB, adalah petanda bahawa ajal kita semakin hampir.

Sebab takde pun dalam List FTB di blog hamba tu.

Berkenaan Petanda ajal semakin hampir, hamba lebih prefer kepada petanda dari sini (klik pd gambar).



Pembuka Topik:

Dari mana Anda dapat info tu? Dan hamba tidak fikir sedemikian (golongan orang2 yg alami Fenomena TB ini sebagai antara golongan yg bermaqam tinggi). Sebab fenomena TB ini adalah suatu fenomena yg dikira agak biasa saja dan banyak juga dialami oleh kebanyakan orang.

To All:

Kepada Tuan yang request pd hamba agar untuk beri dalil kesahihan FTB di blog hamba tu, hamba mohon maaf banyak2, kerna hamba tidak dapat buktikannya dari sumber yg Tuan tersebut request. Tapi, dari pengalaman hamba sendiri (yg kerapkali juga ada mengalami fenomena TB ni), setiap kali hamba alami TB ini, ianya mmg BENAR BERLAKU+TERJADI pd diri hamba (berdasarkan kpd waktu2 yg disenaraikan di blog hamba tu). Cuma jarak tempoh waktu Berlakunya Petanda itu yang tidak dapat hamba ketahui dengan lebih tepat jangka masanya. Dari pengalaman hamba, ada yg petanda itu berlaku dengan segera tidak lama selepas dari TB tu, ada selepas beberapa jam, ada hampir sehari, ada selepas 2 - 3 hari dari TB, kadang hampir seminggu after TB, ada juga hampir 2 - 3 minggu atau almost sebulan/berbulan-bulan after TB.

Tapi, takkan nak kena story plak through my experiences.........

Sebabnya di seksyen HEI ini, segala input yg kita post kat sini mesti bersumberkan dari dalil Quran & Hadis.

Contoh seperti apabila kita diajukan soalan, apa Buktinya ALLAH itu Maha Esa???

Tak ke panjang berderet-deret plak nanti thread ini semata-mata untuk beri jawapan tu, yg bersumberkan dari Quran dan Hadis.

Bilal Ibnu Robah ra, suatu ketika dulu, diseksa dan didera dgn begitu kejam sekali oleh Tuannya dan kaum musyrikin, kerna memeluk ISLAM, tapi setiap kali dipukul, mulut beliau tidak berhenti dari menyebut ALLAHU AHAD (ALLAH MAHA ESA).

Tatkala pada ketika itu, apabila kita tanya pd Bilal ra, apakah buktinya ALLAH MAHA ESA? Tentunya sukar sekali bagi Bilal ra untuk menjawabnya, tapi beliau amat yakin (sangat beriman) dengan kenyataan bahawa ALLAH itu MAHA ESA. Kalo nak suruh Bilal ra jawab dari sumber Quran dan Hadis, jawapan dari Bilal ra itu MUNGKIN lain atau MUNGKIN juga sama dgn Al-Quran dan Hadis, kerna pd waktu itu Quran dan Hadis pun belum lengkap (masih dalam proses penyampaian dan periwayatan).

Bukan semua benda atau perkara itu dapat dibuktikan melalui AQ dan Hadis (hamba bukan kata AQ dan Hadis tak lengkap), bahkan ada sesetengah asbab-musabab perkara-perkara itu tidak dapat dibuktikan langsung dengan kata-kata, atau dari sumber rujukan yg lain-lain, ada sesetengah perkara hanya dapat dibuktikan melalui penzahiran amal perbuatan, dan/atau melalui pengalaman sendiri individu2 itu, yg mana mereka itulah sendiri yang mengetahui akan kebenaran ttg sesuatu perkara itu.

Contoh soalan, Kenapa kamu mencintai aku??? (Soalan dari Yang BudiWati kepada Yang BudiMan, atau boleh juga sebaliknya). Kalo nak tanya sebab-musabab, mmg sukar utk diungkapkan dgn kata2, tapi boleh dibuktikan melalui amal perbuatan, spt mengambil berat ttg sipenanya, apa saja rintangan ditempuhi juga, Gunung tinggi ku daki, lautan api aku renangi, hutan rimba berduri aku redahi, berjuta seteru aku gagahi, perit getir sama diharungi, susah senang sama dirasai dll. [Sebab-Musabab sukar dinyatakan, tapi bisa dizahirkan/dibuktikan].

Tapi kalo tanya berkenaan isu FTB ni, Sebab-Musababnya (terjadinya fenomena TB) ada (spt mana info kat blog hamba tu), tapi kalo nak dibuktikan, mmg payah la, melainkan bagi mereka yg pernah mengalaminya sendiri.

Contoh hamba ambil dari sudut perubatan/pengubatan. Madu, Buah Zaitun dan Buah Tinn ada dalil dlm AQ. Kurma, Kismis & Habbatus-Sauda ada dalil dlm Hadis.

Ginseng dan Gamat takde dalil dlm kedua-duanya.


GINSENG.

Tapi, kenapa Ginseng itu telah terbukti akan kemujarabannya sebagai sumber ubat dan makanan yang sangat berkhasiat dan berkualiti tinggi, bahkan termasuk dalam kategori sumber pengubatan dan makanan yang kaya dengan zat2 dan nutrien penting spt Vitamin2 & Mineral2 yang paling menakjubkan di bumi ini. Powernya Ginseng ni seperti Steroid (sejenis bahan/dadah sintetik) yg sering digunakan oleh atlit2 dan ahli bina badan pada dos yang terkawal yang dipantau oleh ahli panel & Doktor Perubatan mereka, sebagai satu daripada supplement induk (utama) mereka sebagai Energy+Stamina+Strength+Endurance Booster, tapi tanpa memberi kesan sampingan spt mana steroid tu. Tidak kurang hebatnya spt mana Sumber2 Pengubatan yg didalilkan dari AQ dan Hadis.

Ginseng ni sumber makanan dari jenis AKAR dalam Tanah.

Cuba kita kaji, dalam bab samak, yakni untuk menyucikan diri dari kuman/najis mughalazah (najis berat, spt khinzir), tatacaranya adalah dibersihkan dengan air biasa sebanyak 6x atau 7x kalo tak silap (tak ingat dgn exactly), kemudian basuhan terakhir itu mesti (WAJIB) dicuci dengan air TANAH. Kerna air tanah satu-satunya kuasa pemusnah yang mutlak untuk mematikan segala kotoran/kuman/najis/virus yg wujud pada najis berat tu. Kerna telah terbukti melalui kajian para saintis bahawa segala kuman dan cacing dlm najis berat tidak dapat dimatikan melalui kaedah2 yg lain melainkan dengan air tanah juga.

Ini sudah memberi gambaran yg jelas dan bukti yg kukuh, bahawa makanan2 yg bersumberkan dari tanah, terutama dari bahagian tanah yg dalam (spt akar2), mengandungi zat2 dan khasiat2 yg sememangnya bukan calang2.

Ginseng sudah ribuan tahun lamanya digunakan oleh orang cina sebagai salah satu sumber pengubatan dan makanan utama mereka. Rasulullah SAW ada bersabda, "Tuntutlah Ilmu sampai ke Negeri China".


GAMAT.

Gamat takde pun dalam AQ (sebenarnya ada), cuma tidak dikhususkan (specified), dalam Surah Al-Maidah (5), Ayat 96.

[96]
Dihalalkan bagi kamu binatang buruan laut, dan makanan yang didapati dari laut, sebagai bekalan bagi kamu (untuk dinikmati kelazatannya) dan juga bagi orang-orang yang dalam pelayaran; tetapi diharamkan atas kamu memburu binatang buruan darat selama kamu sedang berihram. Oleh itu, bertaqwalah kepada Allah, yang kepadaNya kamu akan dihimpunkan.

Gamat pun sudah approved sebagai sumber pengubatan yg ajaib di planet bumi ini. Hebatnya Gamat ni, kalo kita potong dia sampai terbelah dua, pastu kita letak balik 2 potongan gamat yg dah bercerai tu dekat2 balik sampai kena bersentuhan, 2 potongan gamat tu boleh sambung bercantum balik semula menjadi satu, sampai takda nampak bekas cantuman dia tu.

Dan dikatakan Gamat ini mengandungi Gen Protein yg bergred paling tinggi zat dan khasiatnya. Protein merupakan salah satu Primary Source buat manusia2 kaki gym untuk build-up muscle2 depa tu.

Kalo tak silap hamba (pernah terbaca tapi tak ingat kat mana), Gamat ini sudah lama digunakan oleh Umat Bani Israel pada Zaman Nabi Musa as lagi sebagai salah satu sumber pengubatan utama dan makanan harian mereka.

Tidak hairanlah umat-umat pada zaman Nabi Musa as umur mereka semua panjang2, hidup hingga ratusan tahun lamanya, bukan setakat itu sahaja, umat Nabi Musa as ini pun, tubuh fizikal mereka sungguh besar dan kuat2 belaka. Nabi Musa as ni kalau pakai baju macam kita ni, mau kurang2 pun kena pakai tiga lapis baju, kalo tidak nampak bulu2 roma Nabi Musa as sampai terkeluar-keluar dari baju tu (kalo pakai kurang dari 3 lapis).

Pernah hamba dengar sedikit sebanyak sirah berkenaan Salah Seorang Rasul Dari Kalangan Rasul Ulul Azmi ini, yakni Nabi Musa as, di segmen Suara Mimbar, Radio Selangor FM, yakni sirah ttg KeGagahan Nabi Musa as ini. Pernah Suatu ketika, ada satu telaga yg ditutupi dengan sejenis penutup, (hamba x sure penutup dari jenis apa, kayu atau batu atau besi dll), yg mana sbl tu sudah 10 orang berpadu tenaga utk mengalihkan penutup tu gagal, sikit pun tak berganjak penutup tu. Namun bila datang Nabi Musa as ni, Beliau seorang saja dengan mudahnya berupaya mengalihkan penutup telaga tu. Satu lagi peristiwa dengan puak Madyan, yg mana Nabi Musa as ni tampar sekali saja, mati terus seorang puak Madyan tu. Yang kita ni toksah kata penampar, dok tumbuk dan sepak terajang orang bertubi-tubi pun belum tentu lawan kita tu boleh pengsan, mati tu jauh sekali. Satu lagi kisah semasa Beliau masih bayi, yg mana kerusi kayu eksklusif Firaun tu patah dek akibat di'karate' oleh Nabi Musa, yg waktu tu beliau masih dok merangkak lagi.

Nabi Musa as ni, kederat dia seorang sahaja menyamai kekuatan 70 orang lelaki dewasa yang sezaman dengan Beliau. Kita cuba andaikan (sekadar andaian, yg betulnya Wallahu'alam), kederat average seorang lelaki dewasa umat Nabi Musa as 10x ganda kederat lelaki dewasa zaman kita lani. Jadi hangpa bayangkanlah betapa Gagahnya Baginda Nabi Musa as ni. Seorang Rasul yg boleh dikatakan/digelarkan 'Undefeated Prophet' (Rasul Yang Tidak Terkalah), kaum Yahudi cukup punya kecut dan gerun dgn Nabi Musa as ni. Sehinggakan kalau ada di kalangan kita yg BerMimpi Berjumpa/Melihat Nabi Musa as ni, maka Insya'ALLAH, tidak berkuasa (tidak lut langsung aka No Effect At All) segala macam bentuk sihir & santau yg ditujukan kepada yg BerMimpi tu, walau siapa sahaja yg menyihir tu dan walau sebanyak mana sekalipun musuh2 yg dok 'kirim/hantar' sihir2 & santau2 tu. Kira OTAI TAHAP SUPERB la kata orang kita lani. Tafsir Mimpi Mengikut ISLAM, yakni Tafsir Mimpi Mengikut Terjemahan Imam Ibnu Sirin.

Wallahu'alam...

Salam Sejahtera Qolbu.
ouyangfeng
gamat dan ginseng tu masuk bab dunia..kalu semua nak sumbat dlm al-Quran, mungkin kena cetak al-Quran 30 jilid angel.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.