Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Puntung Rokok Mengandungi Darah Babi
Mesra.net Forum > Current Issues > Tempatan
reformist101
Jika anda sedang merokok, anda dinasihatkan tidak membaca topik ini. Jika tidak pasti anda akan tertelan puntung rokok anda yang sedang berasap itu. Baca berita di bawah, dan buat penilaian sendiri.


Cigarettes may contain pig blood

Tuesday, 30 March 2010


(AAP) CIGARETTES may contain traces of pigs' blood, an Australian academic says with a warning that religious groups could find its undisclosed presence "very offensive".

University of Sydney Professor in Public Health Simon Chapman points to recent Dutch research which identified 185 different industrial uses of a pig - including the use of its haemoglobin in cigarette filters.

Prof Chapman said the research offered an insight into the otherwise secretive world of cigarette manufacture, and it was likely to raise concerns for devout Muslims and Jews.

Religious texts at the core of both of these faiths specifically ban the consumption of pork.

"I think that there would be some particularly devout groups who would find the idea that there were pig products in cigarettes to be very offensive," Prof Chapman said today.

"The Jewish community certainly takes these matters extremely seriously and the Islamic community certainly do as well, as would many vegetarians.
"It just puts into hard relief the problem that the tobacco industry is not required to declare the ingredients of cigarettes ... they say 'that's our business' and a trade secret."

The Dutch research found pig haemoglobin - a blood protein - was being used to make cigarette filters more effective at trapping harmful chemicals before they could enter a smoker's lungs.

Prof Chapman said while tobacco companies had moved voluntarily list the contents of their products on their websites, they also noted undisclosed "processing aids ... that are not significantly present in, and do not functionally affect, the finished product".

This catch-all term hid from public view an array of chemicals and other substances used in the making of tobacco products, he said.

At least one cigarette brand sold in Greece was confirmed as using pig haemoglobin in its processes, Prof Chapman said, and the status of smokes sold was unknown.

"If you're a smoker and you're of Islamic or Jewish faith then you'd probably would want to know and there is no way of finding out," Prof Chapman said.

The Sydney office of British American Tobacco Australia was contacted by AAP.

A spokeswoman said a comment would be provided although it was not immediately available.

(source: http://www.news.com.au/national/cigarettes...-1225847653290)
Ewan_sn
Taklah...tu kat sana...kat sini kita guna darah lembu....


Wakakakakaka.....
nora@Ixora
rokok pon kene gune darah jugak ke..
kalau xde darah xjadi rokok ke..
nora@Ixora
rokok pon kene gune darah jugak ke..
kalau xde darah xjadi rokok ke..
BOBoy
wacko.gif

waaa........ info ni kena sebarkan , ramai x tau lagi
Astaghfirullah i dah penah sedut darah babi,... ###### betui Company rokok ni, x de benda lain ke nak taruh kat rokok tu,x berani nak hisap rokok dah, isap rokok daun dah la. naper kjaan mesia x ambik peduli hal ni, menyusahkan rakyat cam kita disebabkan kelembapan mereka.. perkara seperti ni la yg perlukan jakim perlu check setiap barangan pengguna, jika x halal sebarkan info kpd sumer. x payahlah nak keluarkan sijil halal kat pengilang utk bantu marketing barangan derang.
reformist101
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.
Ewan_sn
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif
tiket
owh... nnt kena jual rokok kat tempat barangan non-halal la erk, letak sama rak dengan arak n pork, bayar pun kat kaunter non-halal sleep.gif
tiket
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok
Charming_Lady
hahaha...
fatamorgana
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 04:54 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok

hah...yeke..? abis tu bolehlah jual rokok..?
Ewan_sn
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 04:54 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok


Ok...

Isu yg berkaitan....Dadah tu yg haram atau yg menghisap dadah tu yg haram ekk..
azlynet
hmm...satu lg penemuan baru yg menunjukkn betapa wajarnya rokok & merokok difatwakan sbg haram bg muslim...
dan tak mustahil slps ni akn ada lagi penemuan2 lain yg mkin lebih dahsyat berkenaan rokok & merokok...
jd kpd perokok & pecinta rokok, berhentilah merokok & trimalah hakikat bahawa rokok & merokok ni mmg lbh byk mudaratnya berbanding manfaatnya.... pardon.gif
tiket
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 06:47 PM) *
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 04:54 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok


Ok...

Isu yg berkaitan....Dadah tu yg haram atau yg menghisap dadah tu yg haram ekk..



dadah tak haram. sebab digunakan dalam perubatan. penyalahgunaan dadah haram sebab menghilangkan akal sama macam arak... sah2 haram

merokok hanya memudaratkan kesihatan. ada negara yang tak menfatwakan haram merokok. kalau rokok tu haram, jual rokok pun pendapatan haram ke? kerja kilang rokok pun tak boleh ke? tp kalau yang sah2 ade babi sah2 haram la sleep.gif
Ewan_sn
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 07:29 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 06:47 PM) *
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 04:54 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok


Ok...

Isu yg berkaitan....Dadah tu yg haram atau yg menghisap dadah tu yg haram ekk..



dadah tak haram. sebab digunakan dalam perubatan. penyalahgunaan dadah haram sebab menghilangkan akal sama macam arak... sah2 haram

merokok hanya memudaratkan kesihatan. ada negara yang tak menfatwakan haram merokok. kalau rokok tu haram, jual rokok pun pendapatan haram ke? kerja kilang rokok pun tak boleh ke? tp kalau yang sah2 ade babi sah2 haram la sleep.gif


Apa hukum jual rokok...
masakbujang
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


haram ke...ada ckp makroh...
tiket
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 07:43 PM) *
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 07:29 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 06:47 PM) *
QUOTE(tiket @ Mar 31 2010, 04:54 PM) *
QUOTE(Edirossa @ Mar 31 2010, 04:39 PM) *
QUOTE(reformist101 @ Mar 31 2010, 04:30 PM) *
Mungkin kerajaan perlu wajibkan syarikat pengeluar rokok mendapatkan sijil halal Jakim.


Dahlah rokok tu hukumnya haram....pastu nak mintak sijil halal... unsure.gif


merokok yang difatwakan haram bukan rokok


Ok...

Isu yg berkaitan....Dadah tu yg haram atau yg menghisap dadah tu yg haram ekk..



dadah tak haram. sebab digunakan dalam perubatan. penyalahgunaan dadah haram sebab menghilangkan akal sama macam arak... sah2 haram

merokok hanya memudaratkan kesihatan. ada negara yang tak menfatwakan haram merokok. kalau rokok tu haram, jual rokok pun pendapatan haram ke? kerja kilang rokok pun tak boleh ke? tp kalau yang sah2 ade babi sah2 haram la sleep.gif


Apa hukum jual rokok...


rasanya harus sebab rokok tidak haram secara jelas macam arak yang terang2 dah tulis dalam Quran
jebatmoden
pasni kene letak kat kotak rokok tu..

"AMARAN KERJAAN MALAYSIA. MEROKOK MERBAHAYAKAN KESIHATAN DAN MENGANDUNGI DARAH BABI".


so.. hisap rokok itu haram.. plus lg dgn ada darah babi.. dah jadi 2 haram.. yahoo.gif
smartwan
QUOTE(jebatmoden @ Apr 2 2010, 01:21 AM) *
pasni kene letak kat kotak rokok tu..

"AMARAN KERJAAN MALAYSIA. MEROKOK MERBAHAYAKAN KESIHATAN DAN MENGANDUNGI DARAH BABI".


so.. hisap rokok itu haram.. plus lg dgn ada darah babi.. dah jadi 2 haram.. yahoo.gif









takutnya... nasib tak merokok.

rempit ku //link deleted. sila gunakan signature utk masukkan link//
Carl86
Terpaksalah kita mengubah selera dengan menggunakan rokok daun nipah...
Rokok orang2 kampung ni best sambil minum kopi... Safe bajet lagi...
Cuma takda filter lah masalahnya.. Hehe friends.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2014 Invision Power Services, Inc.